19/6/15

Νέα αύξηση του ELA αποφάσισε εκτάκτως η ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Μάρκου Αγης 
Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι εκροές την Παρασκευή
Την αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος (Emergency Liquidity Assistance - ELA) αποφάσισε εκτάκτως την Παρασκευή το μεσημέρι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το ύψος της σχετικής προσαρμογής.
Τα διεθνή πρακτορεία δεν αναφέρουν συγκεκριμένο ποσό αλλά το ΑΠΕ σε δημοσίευμά του κάνει λόγο για αύξηση κατά 3,3 δισ. ευρώ. Επίσης γίνεται λόγος για νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ τη Δευτέρα.

Η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, λόγω του νέου κύμματος εκροών καταθέσεων που ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δ.σ. της Ευρωτράπεζας υπάρχει αισιοδοξία για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα. Τραπεζικές πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει μετά την απόφαση της ΕΚΤ κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Εκτιμάται ότι μέχρι και την Πέμπτη είχαν διαρρεύσει περί τα 3 δισ. ευρώ, ποσό που περιόρισε το «μαξιλάρι» ρευστότητας του κλάδου από τον ELA, καθιστώντας αναγκαία μία νέα αύξηση του πλαφόν δανεισμού από το συγκεκριμένο εργαλείο, δεδομένου ότι από τις 12/6 είχε ενισχυθεί κατά μόλις 3,4 δισ. ευρώ. 

Η κίνηση στα τραπεζικά καταστήματα την Παρασκευή ήταν αυξημένη, χωρίς ωστόσο να εκδηλωθούν κινήσεις πανικού. Εκτιμάται ότι την τελευταία εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας η μείωση των υπολοίπων θα κινηθεί λίγο πάνω από τα 1 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το 60% των αναλήψεων έγινε σε φυσική μορφή από καταθέτες που «σηκώνουν» ποσά που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ, υπό το φόβο της επιβολής μέτρων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Από την άλλη πλευρά, ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 25% - 30% τοποθετήθηκε σε αμοιβαία κεφάλαια με θεματοφυλακή εκτός Ελλάδος, ενώ τα υπόλοιπα εστάλησαν με εμβάσματα σε λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Οι τραπεζίτες είναι ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι δεν έχουν φτάσει τα πράγματα σε σημείο «κόκκινου συναγερμού», παρά το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργήσει η αδυναμία της κυβέρνησης να κλείσει μία συμφωνία με τους δανειστές.

Ειδικά μετά το δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη το βράδυ, παρά την επίσημη διάψευσή του, ότι η ΕΚΤ ενημέρωσε το Eurogroup πως δεν γνωρίζει εάν οι τράπεζες θα είναι ανοιχτές τη Δευτέρα το πρωί, το δίκτυο βρισκόταν σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. 

Ωστόσο, παρά την αρνητική ειδησιογραφία και την αυξημένη πίεση, για μία ακόμη φορά τα πράγματα δεν έφτασαν στο όριο.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.