4/7/15

WSJ: Οταν ανοίξουν οι τράπεζες, οι καταθέσεις θα είναι εκεί;

Οταν ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες, οι καταθέσεις θα είναι στην θέση τους; Εξαρτάται, υποστηρίζει η Wall Street Journal και επιχειρεί να απαντήσει σε μία σειρά κρίσιμων ερωτημάτων για το τι μπορεί να συμβεί την επομένη μέρα του δημοψηφίσματος.

Πόσο γρήγορα μπορούν να ανοίξουν οι τράπεζες;
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει τους Ελληνες ότι θα ανοίξουν λίγο μετά το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι αυτό είναι αδύνατον. Χωρίς την επιστροφή της "αιμοδοσίας" απο την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι τράπεζες θα ξεμείνουν απο ρευστό. Και η ΕΚΤ δεν προτείθεται να ξαναρχίσει την επείγουσα βοήθεια χωρίς πρόοδο προς την κατέυθυνση της συμφωνίας.
Το καλύτερο σενάριο για να ανοίξουν ξανά οι τράπεζες είναι η σαρωτική επικράτηση του ΝΑI και ο ταχύτατος σχηματισμός νέας κυβέρνησης, με εντολή να υπογράψει συμφωνία. Κάτι τέτοιο θα έδινε στην ΕΚΤ έναν λόγο για να αυξήσει το όριο του ELA.

Ενδιάμεσα σενάρια περιλαμβάνουν την επικράτηση του ΝΑΙ, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα πολιτική σύγχυση και φωνές για νέες εκλογές. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα κάνει η ΕΚΤ σε μία τέτοια περίπτωση αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα καθυστερήση την χρηματοδότηση μέχρι να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση.

Κι αν οι τράπεζες ανοίξουν, οι καταθέσεις θα είναι στη θέση τους;

Εξαρτάται.
Στην περίπτωση ταχείας πολιτικής σταθερότητας και ισχυρής στήριξης απο την ΕΚΤ, η πίεση για αναλήψεις θα υποχωρήσει. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στο σύστημα να συνεχίσει ως είχε πριν το δημοψήφισμα. Αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου σίγουρο. Τα δάνεια των τραπεζών δεν ήταν σε καλή κατάσταση και πριν τη σημερινή αναταραχή και την τελευταία εβδομάδα έχουν επιδεινωθεί. Εαν χρειαστεί να διαγραφούν κι άλλα δάνεια, οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση ή αναδιάρθρωση.

Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέτες θα χάσουν χρήματα;

Πάλι εξαρτάται.

Το κεφάλαιο μιας τράπεζας είναι η διαφορά μεταξύ του ενεργητικού και του παθητικού της, αυτών που έχει και αυτών που χρωστάει. Υπάρχουν σε γενικές γραμμές δύο τρόποι για να αυξήσεις τα κεφάλαια μιας τράπεζας. Αύξηση του ενεργητικού ή μείωση του παθητικού. Στην περίπτωση μιας κεφαλαιακής ένεσης, κάποιος δίνει στην τράπεζα μετρητά (ένα στοιχείο του ενεργητικού) συνήθως με αντάλλαγμα μετοχές. Αυτός ο κάποιος μπορεί να είναι ιδιώτης επενδυτής με την υπόθεση ότι κάποιος μέτοχος της τράπεζας μπορεί να βάλει περισσότερα μετρητά προκειμένου να προστατεύσει το υφιστάμενο μερίδιο απο την εξαφάνιση. Ωστόσο θπό τις παρολύσες συνθήκες το πιθανότερο είναι ότι θα δώσει χρήματα η κυβέρνση. Βεβαίως η ελληνική  κυβέρνηση δεν έχει μετρητά,θα πρέπει να τα δανειστεί από τους ευρωπαίους πιστωτές. Με άλλα λόγια θα πρέπει να φτάσει σε συμφωνία. ο άλλο;ς τρόπος για να αυξηθεί το κεφάλαιο μια τραπεζας είανι η μειψση του παθητικού. Οι υφιστάμενοι κανόνες της ΕΕ προυποθέτουν ότι για να δώσει χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μια κυβέρνηση, πρέπει να απομειωθούν κάποια στοιχεία του παθητικού, αλλά όχι οι καταθέσεις. Ωστόσο, οι νέοι κανόνες που θατεθούν σε ισχύ από τον επόμενο χρόνο προβλέπουν και κούρεμα των μεγάλων καταθετών ως προυπόθεση για κρατική ενίσχυση. Τυπικώς, μια αναδιάρθρωση τράπεζας εξαφανίζει τους υφιστάμενους μετόχους και μετατρέπει τους δανειστές σε νέους μετόχους. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάχουν ούτε δάνεια ούτε κάτι άλλο από την πλευρά του παθητικού για να εξαφανίσιει κανείς. Οι τράπεζες έχουν δώσει ως ενέχειρο σποιχεία του ενεργητικού τους για να πάρουν χρηματοδότηση και η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να κατασχέσει αυτά τα ενέχειρα, εάν οι τράπεζες δεν μπορούν να επιστρέψουν την χρηματοδότηση. Εν ολίγοις αν οι τράπεζες χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση ή αναδιάρθρωση καποιος πρέπει να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα για να ενισχύσει κεφαλαιακά τις τράπεζες. Αν οι Ευρωπαίοι πιστωτές είναι πεπεισμέμνοι ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα μονοπάτι αποκατάστασης, τότε μπορεί να το κάνει. Η εναλλακτική, δηλαδή το κούρεμα των καταθέσεων, είναι δραστικό μέτρο.

Τι θα γίνει σε περίπτωση που επέλθει απόλυτη ρήξη και η ΕΚΤ κλείσει τη στρόφιγγα;

Τα πράγματα θα είναι άσχημα. Μέχρι στιγμής η ΕΚΤ έχει παγώσει την παροχή ρευστότητας αλλά δεν έχει ζητήσει απο τις ελληνικές τράπεζες να της επιστρέψουν τα 116 δισ. ευρώ που τους έχει δανείσει ως τώρα. Αν το κάνει οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να τα επιστρέψουν. Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να κατασχέσουν τα ενέχυρα και οι τράπεζες θα καταρρεύσουν. Τότε θα υπάρχουν δύο εναλλακτικές: α. Οι ευρωπαίοι πιστωτές να επανέλθουν με μία νέα χρηματοδοτική βοήθεια προκειμένου να ξαναλειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή οι πιστωτές θα δανείσουν χρήματα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα τα δώσει στις τράπεζες. β. Το ελληνικό κράτος μετατρέπει όλα τα στοιχεία του ισολογισμού του τραπεζικού συστήματος σε ένα νέο νόμισμα, τυπώνει νέο νόμισμα και το δίνει στις τράπεζες. Καλώς ήρθατε στη δραχμή.

Πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το κούρεμα των καταθέσεων;
Είναι αδύνατον να πει κανείς, Στην Κύπρο, στην οποία οι τράπεζες κατέρρευσαν το 2013, η κυβέρνηση προστάτευσε τις καταθέσεις που ήταν μικρότερες απο 100.000 ευρώ και επέβαλλε κούρεμα σχεδόν 50% στις μεγαλύτερες απο 100.000. Αλλά οι κυπριακές τράπεζες ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση απο τις ελληνικές, που είναι σχετικά πολύ καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες. Το μέγεθος οποιουδήποτε κουρέματος θα προκύψει απο τον εξής υπολογισμό: πόση μείωση πρέπει να υποστεί το ενεργητικό των τραπεζών, ποιές καταθέσεις θα προστατευτούν και πόσο νέο χρήμα θα πρέπει να μπει. Με αρκετή βοήθεια το κούρεμα θα μπορούσε και να αποφευχθεί εντελώς.
Καθημερινή

5 σχόλια:

  1. Το ότι μας δουλεύουν, και μάλλιστα με ψιλό γαζί, δεν υπαρχει αμφιβολία. Ενώ οι κυβερνώντες κόπτονται πως προέκριναν το δημοψήφισμα προκειμένου να στηρίξουν τους φτωχούς και αδύναμους οικονομικά, μια δήλωση του Βαρουφάκη στον ΑΛΦΑ ξεσκεπάζει την υποκρισία τους. Είπε λοιπόν ο Βαρουφάκης πως ο Τσίπρας γνώριζε πως αν θα επέμενε να κάνει το δημοψήφισμα, οι δανειστές τον είχαν προειδοποιήσει πως θα σταματούσαν την εκροή κεφαλαίων από την ΕΚΤ. Είπε ακόμα πως, παρ' όλα αυτά ο Τσίπρας προτίμησε να γίνει το δημοψήφισμα για να μην παίσει η κυβέρνησή του. Με απλά λόγια, για να μην παίσει η Κυβέρνηση, προτίμησε ο Τσιπρας, μαζί με την επικίνδυνη για τον τόπο παρέα του, να κοντράρουν τους Ευρωπαίους κι ας έκλειναν οι τράπεζες, κι ας ταλαιπωρούνταν εκατομμύρια κόσμος, κυρίως γέροντες και αναξιοπαθούντες συνταξιούχοι προκειμένου να μην χάσουν την καρέκλα της εξουσίας.
    Στο διάγγελμά του ο Τσίπρας, αλλά και σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, με περισσή υποκρισία, δήλωνε πως πάντα λέει την αλήθεια και δεν ειναι "εραστής της εξουσίας".
    Ακόμα, στην ίδια συνέντευξη, ο Βαρουφάκης υπαινίχθηκε πως ο Τσίπρας λέει ψέματα, όταν αυτός ισχυρίστηκε πως θα έχει λύση μέσα σε 48 ώρες. Είπε ο Βαρουφάκης πως, μετά τη Δευτέρα, οι διαπραγμαρεύσεις θα είναι επίπονες και μακροχρόνιες, εννοώντας πως οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για πολλές ακόμα μέρερς, ίσως και εβδομάδες, με ολόθριες επιπτώσεις για την οικονομία του τόπου.
    Εδώ μας οδηγήσατε κύριοι με την ολέθρια πολιτική σας. Ξεγελάσατε τον κόσμο με τις αντιμνημονιακές σας ρουκέτες, υποκλέψατε τη ψήφο του, γιατί τότε βρισκόσασταν έξω απ' το χορό κι αυτός ο χορός νομίσατε πως είναι πεντοζάλι.
    Με όλα τούτα, και όχι μόνο, ως δεδομένα θα κάνω την πρόβλεψή μου. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ΝΑΙ ή ΟΧΙ, με δεδομένη τη στάση των δανειστών, ο Τσίπρας κι η παρέα του δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση. Χρήματα δεν θα υπάρχουν,οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές, ο κόσμος θα εκραγεί, θα έχουμε έκτροπα, θα αναγκαστεί ο Τσίπρας και κάμποσοι σκληροί γύρω απ' αυτόν να παραιτηθούν, θα γίνει πρωθυπουργός ο Δραγασάκης ή ο Μητρόπουλος θα συμμαχίσουν μ' αυτούς που έβριζαν γερμανοτσολιάδες και θα αρχίσουν να εκληπαρούν τους Ευρωπαίους, που στο ματαξύ θα έχουν σκληρύνει τη στάση τους, να εφαρμώσουν το αρχικό σχέδιο της τρόικας.
    Αυτό θα πει κύριοι υπεύθυνη πολιτική. Εμ' τι νομίσατε; Πως παίζουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απολύτως με τον κο Σαρηγιάννη.
    Να προσθέσω ότι πέραν όλων αυτών, θα επακολουθήσει άμεσα κούρεμα νεοσυλλέκτου στις καταθέσεις των πολιτών. Και αυτό το ξέρει ο Τσίπρας και μας παραμυθιάζει ενόψει δημοψηφίσματος, για να υφαρπάξει την ψήφο των αφελών.
    Όλη αυτή η τραγική οικονομική κατάσταση θα επιφέρει την διάλυση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. Το κράτος δεν θα μαζεύει λεφτά κατά συνέπεια δεν θα πληρώνει μισθούς και συντάξεις με χρήμα που θα έχει αντίκρυσμα, οι ενήμεροι και συνεπείς δανειολήπτες δεν θα μπορούν να πληρώνουν ούτε αυτοί, οι ξένοι δανειστές θα πουλάνε τα υποθηκευμένα απλήρωτα δάνεια σε κοράκια και ακολουθεί κόλαση.
    Ελπίζω οι ηγεσίες των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού να έχουν επεξεργαστεί τέτοια σενάρια.
    Ο Τσίπρας και ο Λαφαζάνης όμως θα ζουν τον επαναστατικό τους μύθο και ο τζογαδόρος τυχοδιώκτης θα κάνει "case study" την θεωρία παιγνίων εκ του ασφαλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γράφει ο αδέσμευτος και γνήσιος δημοσιογράφος της WSJ.

    "Το καλύτερο σενάριο για να ανοίξουν ξανά οι τράπεζες είναι η σαρωτική επικράτηση του ΝΑI και ο ταχύτατος σχηματισμός νέας κυβέρνησης, με εντολή να υπογράψει συμφωνία."

    Καλύτερο όμως για ποιούς ;

    Για την μαφία του Βερολίνου ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Δημήτρη. Το ζητούμενο δεν είναι αν οι του Βερολίνου είναι μαφιόζοι, που κανείς δε θα διαφωνήσει μαζί σου. Εσύ, σαν υπεύθυνη κυβέρνηση, που υποτίθεται υποστηρίζεις τα συμφέροντα του λαού που εκπροσωπείς, τι κάνεις. Αυτό είναι το μέτρο και με αυτό ως δεδομένο είδαμε μια αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη τακτική από τη μεριά των συριζαίων. Είτε τους ψηφίσαμε είτε όχι, είναι η κυβέρνηση της χώρας μας κι όλοι θάλαμε να επιτύχει. Όταν όμως αυτοί βάζουν πάνω απ' όλα την κομματική τους συνοχή και σε δεύτερη μοίρα το συμφέρον της Πατρίδας, είναι κατακριτέοι και θα τολμούσα να πω επικίνδυνοι. Αφού αυτοί μας θεωρούν υπεύθυνους της όλης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και μας τιμωρούν με κλεισίματα τραπεζών και περιορισμού των αναγκαίων συναλλαγών μας, εγώ, σαν πολίτης, γιατί να μην τους δω ως αντιπάλους;

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Μιχάλη,

      συνήθως δεν απαντώ σε άλλους σχολιαστές γιατί διαβάζω άρες μάρες κουκουνάρες, και δεν αξίζει τον κόπο.

      Επειδή ασχολούμαι με την πολιτική και τα κομματικά από το 1965, ώς νεολαίος της ΕΡΕΝ, τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα μου είναι ότι η καλύτερη μέθοδος για να ζαλιστείς είναι να ερμηνεύεις την πολιτική δράση μιάς κυβέρνησης κρατώντας ένα έχρωμο κομματικό μακαρόνι (μπλέ, πράσινο, κόκκινο κα) και να προσπαθείς μέσα από την τρυπίτσα να καταλάβεις το όλον.

      Το άλλο συμπέρασμα που έχω καταλήξει, και δεν αλλάζει, είναι ότι δεν μπορείς να καταλάβεις τι συμβαίνει στην χώρα σου άν δεν έχεις πλήρη εικόνα (όσο το δυνατόν πάντοτε) της διεθνούς πολιτικής κατάστασης, η τουλάχιστον της Ευρωπαικής.

      Σήμερα δεν βλέπω κανένα κόμμα, απλά βλέπω και αξιολογώ την πολιτική μιάς κυβέρνησης και τους χειρισμούς της σε μία άκρως καθοριστική περίοδο για την χώρα, και πώς αντιδρά στον πολέμο που δέχεται από την μαφία του Βερολίνου.

      Το θέμα όμως είναι ότι μία Ελληνική κυβέρνηση που πάντα, ναι πάντα, κινείται για τα συμφερόντα της χώρας δικαιούται να κάνει λάθη και αστοχίες, και να προκαλεί και δημοψηφίσματα. Εκ της ψήφου άρχεται, και εκ της ψήφου απόλλυται.

      Η Ευρωπαική Ένωση όμως δεν δικαιούται να έχει μετατραπεί σε άντρο ακολασίας, με τους Γερμανούς μαφιόζους αυτοδιοριζόμενους,να αλωνίζουν χωρίς έλεγχο από κανέναν, υπηρετούντες αποκλειστικά και χυδαία, μόνον το συμφέρον της χώρας τους.

      Αυτό δεν είναι Ευρωπαική Ένωση, είναι ένας γεωγραφικός χώρος υπό τον έλεγχο μιάς συμμορίας μαφιόζων που πουλάει προστασία.

      Εχουμε πολέμο, ύπουλο, βρώμικο και ανελέητο.

      Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.