26/10/15

Ο αέρας των επενδύσεων

Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Οσες εκκλήσεις και να κάνουν ο πρόεδρος Ολάντ, ο Μπιλ Κλίντον ή και ο... Πάπας κανείς δεν θα έλθει να επενδύσει στην Ελλάδα έτσι όπως έχουν τα πράγματα στη χώρα μας. Πριν από τον κ. Τσίπρα υπήρξαν πολλοί πρωθυπουργοί, οι οποίοι κατάλαβαν ότι όταν φεύγει η «βασιλική άμαξα» ύστερα από ένα επίσημο ταξίδι εξανεμίζονται οι διακηρύξεις περί επενδύσεων. Οι επενδυτές κοιτάνε μερικά απλά πράγματα:

• Την αντιμετώπιση που είχαν άλλοι επενδυτές που δοκίμασαν την τύχη τους στην Ελλάδα.

• Τη φήμη της χώρας από πλευράς γραφειοκρατίας, διαφθοράς, φορολογικής σταθερότητας.

• Την πολιτική σταθερότητα και τους κινδύνους εξόδου από το ευρώ ή κάποιας κατάρρευσης.


Αφού αναλύσουν όλα τα παραπάνω αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες με σημαντικά περιθώρια κέρδους. Συνήθως, όμως, απογοητεύονται πριν φτάσουν σε αυτό το σημείο. Τους τρομάζουν οι ιστορίες που κυκλοφορούν διεθνώς γύρω από την Ελλάδα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάηκαν επειδή ήλθε μία νέα κυβέρνηση και άλλαξε τους όρους και την αντιμετώπιση της επένδυσης. Αυτό παγκοσμίως θεωρείται τουλάχιστον απερίγραπτο. Μετά έχουμε τις δεκάδες ιστορίες για συναντήσεις με νυν και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένοι, δεν είχαν χαρτιά μπροστά τους και δεν κρατούσαν σημειώσεις. Στο τέλος κάποιος έκλεινε το μάτι και έλεγε «εντάξει, θα τα βρούμε».

Ακούνε ακόμη οι επενδυτές ιστορίες για το πώς λειτουργεί η δικαιοσύνη, για τις καθυστερήσεις, αλλά και για υποκειμενικές διώξεις. Ολα αυτά συνθέτουν ένα τοπίο δύσβατο, γεμάτο νάρκες. Οι περισσότεροι που εκφράζουν κάποιο ενδιαφέρον ακούν στο τέλος και την κλασική συμβουλή: «Το καλύτερο είναι να συνεργασθείτε με κάποιον ντόπιο “διευκολυντή"-επιχειρηματία που θα φροντίσει τις σχέσεις με τους πολιτικούς, τα μέσα και ορισμένες υπηρεσίες».

Εχει υποστεί μεγάλη ζημιά το brand που λέγεται Ελλάδα. Πέρα από τη χρεοκοπία μας έχουμε γίνει ταυτόσημοι με την αποτυχία.

Ο σημερινός πρωθυπουργός και το επιτελείο του έχουν ψευδαισθήσεις. Θεωρούν ότι θα κλείσουν το μάτι σε κάποιον Ελληνοαμερικανό ή ξένο επενδυτή και θα του πουν «εντάξει θα πάρεις το Ελληνικό» και εκείνος θα τρέξει. Δεν πάει έτσι το πράγμα. Αν ήμασταν εκτός ευρώ ή λίγο νοτιότερα μπορεί και να ήταν έτσι. Τώρα, όμως, είμαστε ένα υβριδικό μόρφωμα, μία ημιτριτοκοσμική χώρα, που προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

Οι μόνοι που θα μπορούσαν να είναι πιο θαρραλέοι είναι οι εκπρόσωποι του κρατικού καπιταλισμού τύπου Ρωσίας και Κίνας. Η Μόσχα έχει εξοργισθεί μαζί μας γιατί τη χρησιμοποιήσαμε σαν πιόνι στη διαπραγμάτευση με το Βερολίνο. Παιδάκια δεν είναι οι Ρώσοι, ούτε και εύκολοι «πελάτες». Οσο για τους Κινέζους, «τα είδαν όλα» με την υπόθεση του λιμανιού. Αν και όταν ολοκληρωθεί θα δουν αν τους ενδιαφέρει κάτι άλλο.

Σε ορισμένα μυαλά υπάρχει ακόμη η ελπίδα ότι ο Λευκός Οίκος θα μας στείλει επενδυτές με ειδικά ναυλωμένα 747. Δυστυχώς δεν θα έλθουν. Τα αεροπλάνα από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο θα γεμίσουν μόνο με τους εκπροσώπους των distress funds, που ψάχνουν από τώρα να εντοπίσουν τους επενδυτικούς θησαυρούς που κρύβονται στα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών. Εκεί όντως θα μπουν πολλά χρήματα και θα γίνει μεγάλο παιχνίδι. Κανονικούς επενδυτές ας μην περιμένουμε όμως. Θα έλθουν μόνο όταν γίνουμε μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα...

Αλ. Παπαχελάς - Kathimerini

5 σχόλια:

  1. "Taxation without representation" for our Omogeneia and now we add "investment in a black hole". Where do we sign?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν δεν ρυθμιστεί το θέμα του χρέους, η γραφειοκρατία και το φορολογικό σύστημα κανένας σοβαρός επιχειρηματίας που θέλει να προστατεύσει τα χρήματα του δεν θα ασχοληθεί με το Βαλκανικό Ταλιμπανάτο. Όταν επενδύεις μία μονάδα χρήματος θέλεις πίσω τουλάχιστον τα τριπλάσια για να πεις ότι βγήκες κερδισμένος και άξιζε η κίνηση.

    1) Πόσες κινήσεις και έγγραφα απαιτούνται για να αγοράσεις καλλιεργήσιμη γη στην Καμπότζη?

    2) Πόσες αιτήσεις χρειάζεται να κάνεις και σε πόσα υπουργεία για να χτίσεις ένα μικρό εργοστάσιο επεξεργασίας τροφίμων στην Καμπότζη και να δώσεις δουλειά σε κόσμο?

    3) Και η τρίτη (και φαρμακερή) ερώτηση: Πως αντιμετωπίζουν οι απλοί εργάτες τον ξένο που τους έδωσε δουλειά με καλό μισθό για τα δεδομένα της πατρίδας τους? Σεβασμός. Όχι Ελληνικές κουτοπονηριές και ψευτοσυνδικαλισμοί. Με κουτοπονηριά τίποτα δεν προχωράει. Δεν υπάρχει αξιοπιστία έτσι. Ούτε συνδικαλισμός όπως τον εννοούν κάποιοι στην Ελλάδα. Αυτό δεν λέγεται συνδικαλισμός.

    Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι κυρίως πολιτισμικό. Μετά είναι το οικονομικό και μεταρρυθμισεων Να πούμε αλήθειες. Ωμά και ψυχρά. Αν αυτή η κοινωνία δεν αλλάξει τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς σε μερικά πολύ βασικά πράγματα είναι καταδικασμένη. Η ισχύς του Βαλκανικού Ταλιμπανάτου μειώνεται σε κάθε επίπεδο. Από το 2017 ξεκινάει η τρίτη φάση.

    Αυτή η κοινωνία των ΟρθοδοξοΤσοπανοΓκλαμουροΒαλκανοΤαλιμπάν δεν είναι αποφασισμένη να δουλέψει σκληρά για να παράγει πλούτο και να προστατεύσει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ότι πλούτο της έχει μείνει.
    Δεν είναι αποφασισμένη να αντιδράσει με οποιονδήποτε τρόπο απαιτηθεί.
    Δεν είναι αποφασισμένη να προωθήσει τους ικανούς. Η Ελλάδα καταρρέει και όλοι κατηγορούν τον Τσίπρα, λες και οι προηγούμενοι ειδικά από το 1996 και μετά ήταν καλύτεροι.Και μαλώνουν μεταξύ τους μερικές φορές για τους πολιτικούς ενώ το καράβι πάει για βυθό. Οι πολιτικοί μιας χώρας είναι αντιπροσωπευτικό κομμάτι μιας κοινωνίας.
    Όταν έχεις φθόνο για κάποιον που είναι απλά καλύτερος, τελειομανής και σωστός στη δουλειά του και ξεχωρίζει, θα ψηφίσεις τον σωστό πολιτικό? Όχι, θα ψηφίσεις αυτόν που θα βολέψει εσένα ή κάποιον συγγενή σου γιατί δεν μπορείς να συμβιβαστείς με την ιδέα ότι ένα κράτος για να λειτουργήσει σωστά πρέπει να υπάρχει ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ. Δεν θέλει κανένας την αξιοκρατία. Όλοι μιλάνε γι' αυτήν στην Ελλάδα αλλά όλοι θέλουν εμπόδια. Ακόμα και στους Ζουλού στα "μπαντουτίστικα" όταν μιλούσε ο αρχηγός της φυλής ξεχώριζε τους ικανούς μαχητές της φυλής και τους προωθούσε. Στην Ελλάδα του 2015 μόνο λόγια.

    ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ = ΧΡΗΜΑΤΑ

    No money, no honey. Θα είμαστε οι ζητιάνοι του κόσμου, όχι μόνο της Ευρώπης. Πόσο πιο απλά για να το καταλάβουν όλοι σε αυτόν τον τόπο πια?! Έλεος!

    Φτάσαμε στο σημείο ακόμα και στην Αφρική να έχουμε γίνει ρεζίλι."Is Kenya Africa’s Greece?"
    http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/sthn-kenya-anarwtiountai-an-tha-ginoyn-h-ellada-ths-afrikhs.3734099.html Στην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ελληνική κοινωνία:

    1)Είναι μια κοινωνία που της αρέσουν τα ωραία λόγια.

    2)Είναι μία αυτοκαταστροφική κουτοπόνηρη κοινωνία που το μόνο που ξέρει είναι να περηφανεύεται για τους προγόνους της και να κρύβει την ουσία των προβλημάτων κάτω από το χαλί.
    Το "Αρξομαι δὲ ἀπὸ των προγόνων πρωτον δίκαιον γὰρ αυτοις καὶ πρέπον δε αμα ἐν τω τοιωδε τὴν τιμὴν ταύτην της μνήμης δίδοσθαι" κτλ καλό είναι αλλά γράφει κι άλλα πιο κάτω. Αυτά τα παρακάτω που γράφει, ο σύγχρονος Έλληνας, ο ΟρθοδοξοΤσοπανοΓκλαμουροΒαλκανοΤαλιμπάν τα έχει ξεχάσει. Δεν το συμφέρουν να τα θυμηθεί. Τον ζορίζουν.

    3) Είναι μια κοινωνία που το μόνο που την ενδιαφέρει(τους περισσότερους) στο τέλος είναι το:΅" Τι θα πει ο κόσμος". Άσχετα αν κάτι δεν αποδίδει αρκεί να το εγκρίνει " ο κόσμος".

    Το θέμα είναι απλό στη σκέψη:

    Φέρνει αυτό χρήματα? Όχι.
    Άλλαξε το τότε.

    Αφού αυτό είναι το πολιτισμικό επίπεδο, αυτές είναι οι συμπεριφορές των ιθαγενών να μην περιμένει κανείς χρήματα.Θα μας πατάνε συνέχεια όλο και πιο πολύ. Δεν είμαστε χώρα. Η χώρα κατάντησε χώρος με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη συνέχεια.
    Γιορτάζουμε σήμερα το ΟΧΙ του 1940, οργίζονται μερικοί που δεν διδάσκονται (όσο θα ήθελαν) αρχαία Ελληνικά στα σχολεία αλλά την ουσία των κειμένων του Θουκυδίδη στην σύγχρονη Ελλάδα κανένας δεν την εφαρμόζει.

    Όχι δεν είναι θέμα επενδυτών, γραφειοκρατίας, διαφθοράς, φορολογικού συστήματος για να αρχίσει η παραγωγή πλούτου στη χώρα (και η γενικότερη οικονομική ευημερία για έναν πολιτικό κύκλό 35 - 50 ετών) στη χώρα. Είναι θέμα της απλής καθημερινής σκέψης των ιθαγενών σε πολύ πιο απλά πράγματα.
    Οι επενδυτές απλώς θα συμπληρώσουν την οικονομική ανάπτυξη σε κάποιο ποσοστό. Πρώτα πρέπει να αρχίσει από μέσα και για να αρχίσει πρέπει να αλλάξουν μερικά ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΑ πράγματα.

    Τότε θα μπορούμε να φωνάξουμε ξανά δυνατά...


    Ζήτω η Ελλάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.