24/10/15

Κατακερματισμένη εκπαίδευση: Η Βίκυ Καλογερά και ο …ΦΠΑ

Φωτογραφία: Northwestern University
Της ΛΙΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*
Εικόνα πρώτη: Η κ. Βίκυ Καλογερά, καθηγήτρια Αστροφυσικής στις ΗΠΑ, επιλέχθηκε με υψηλά κριτήρια αριστείας και θα τιμηθεί την άνοιξη του 2016 με κορυφαίο στην επιστήμη της βραβείο.
Απόφοιτος δημόσιου σχολείου στις Σέρρες και του ΑΠΘ, συνέχισε τη λαμπρή επιστημονική της καριέρα στο εξωτερικό. Η δημόσια εκπαίδευση της εποχής της παρείχε τα απαραίτητα εφόδια για να αριστεύσει και εκτός των συνόρων.

Η ποιότητα στην δημόσια εκπαίδευση, όμως, επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Ακόμη και σε ένα όχι τόσο υψηλό επίπεδο όπως της κ. Καλογερά, η χώρα προτιμά -και είναι θέμα επιλογής και όχι ανικανότητας- να εξορίζει, σαν άλλον Αριστείδη, κάθε άριστο, σε εθελοντική βάση πλέον και για το καλό του. Ειδάλλως, του κάνει τη ζωή δύσκολη, αν αποφασίσει να μείνει.

Εικόνα δεύτερη: Ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση κυριαρχεί στη συζήτηση των ημερών. Εξηγήσιμο: Η παροχή καλής εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τομέα είναι το πρώτο ζητούμενο για τις οικογένειες που έχουν εξασφαλίσει τα προς το ζην. Η εκπαίδευση έτσι κατακερματίζεται, όπως εξάλλου και η κοινωνία. Αντί του σχεδιασμού ενός εκπαιδευτικού συστήματος αποτελεσματικού και ποιοτικού, κοινωνικά δίκαιου και προωθητικού η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το κόστος για κάθε οικογένεια, αγνοώντας το κόστος για την κοινωνία, τη χώρα, όλους τους νέους αυτής της χώρας και για τον καθέναν ξεχωριστά. Το γενικό συμφέρον με αμοιβαίες παραχωρήσεις θυσιάζεται στον βωμό των συντεχνιακών ή επιμέρους συμφερόντων.

Εικόνα τρίτη: Σε κάποια τμήματα του ΑΠΘ άρχισαν καταλήψεις, ως μέσο αντίδρασης στην υποχρηματοδότηση του ιδρύματος και την πιθανότητα εισαγωγής τέλους εγγραφής. Η παρωχημένη αντίληψη ότι κάποιος μας κρύβει τα χρήματα και με την άσκηση φυσικής βίας -γιατί αυτό είναι μια κατάληψη- θα μας τα επιστρέψει, κυριαρχεί ακόμη σε παλιά μυαλά νέων ανθρώπων.
Την ίδια στιγμή που χιλιάδες Ελληνες φοιτητές πυκνώνουν τον φοιτητικό πληθυσμό ξένων πανεπιστημίων, μεταφέροντας εθνικό πλούτο ή, μάλλον, υστέρημα στο εξωτερικό, εμείς επιμένουμε στο κρατικό μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε πρακτικές κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, όπως η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων με παράλληλη φτωχοποίηση των βιβλιοθηκών μας.

Την ίδια στιγμή που ανεχόμαστε τη δόμηση της ανισότητας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την οικογενειακή επιβάρυνση για μια καλή υποχρεωτική εκπαίδευση, ξεσηκώνουμε το σύμπαν για τη «δωρεάν» τριτοβάθμια. Ενα «δωρεάν» που πάντα κάποιος πληρώνει και δεν είναι αναγκαστικά οι πλουσιότεροι. Αυτοί μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στα καλά ιδιωτικά σχολεία στο εσωτερικό και στα καλά πανεπιστήμια στο εξωτερικό. Η υποκρισία στο απόγειό της.
  • *Η Λίνα Παπαδοπούλου, είναι Αν. καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ
http://mignatiou.com/2015/10/katakermatismeni-ekpedefsi-i-viki-kalogera-ke-o-fpa/

2 σχόλια:

  1. Επιστήμων γεννιέσει,πτυχιούχος γίνεσαι.Μην την ψάχνετε τη δουλειά.Όποιος έχει ταλεντό προχωρά και μόνος του και χωρίς σχολεία.Όποιος δεν έχει,ακόμα και αν πάει στα καλύτερα ιδιωτικά μπορεί να γίνει πτυχιούχος επιστήμων δεν γίνεται.Τη διαφορά δεν την κάνει δηλαδή.Η φορολογία στα ιδιωτικά είναι αναπτυξιακό και δίκαιο μέτρο.Δεν είναι το ιδιωτικό σχολείο γιατρός ή φάρμακο είναι είδος πολυτελείας ότι και να λένε κάποιοι.Το ίδιο και το φροντιστήριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τουλαχιστον ας σκεφτοντουσαν τα θεια μυαλα τους, οτι μελλον χωρις γνωση ( τουλαχιστον μιας ) ξενης γλωσσας απο τα παιδια μας, ειναι ονειρο απατηλο.Στο Δημοσιο σχολειο, κανεις δεν μαθαινει, κακα τα ψεματα.
    Ας βοηθουσαν λοιπον εστω σ αυτο το πεδιο. Αλλα πολυ φοβαμαι πως αυτα ειναι πραγματα εξωτικα και ετσι, ποναει κεφαλι κοβει κεφαλι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.