16/10/15

FT: Τα μαφιόζικα ντιλ του ISIS για το φυσικό αέριο

Το πρώτο μέρος της έρευνας εδώ

Η ανάγκη για ενέργεια εξωθεί το καθεστώς Άσαντ σε ένα θανάσιμο παιχνίδι, με πιόνια τους εργαζομένους στις κρατικές εταιρείες. Η κοινή διαχείριση των εργοστασίων με το ISIS, oι εκβιασμοί των Σουνιτών και οι εκτελέσεις Χριστιανών. Πώς γίνεται η μοιρασιά της παραγωγής.


Μετά από τέσσερα χρόνια πολέμου, ο Αχμέντ πίστευε ότι είχε βρει επιτέλους μια διέξοδο όταν έπιασε δουλειά στην κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Συρίας. Αλλά λίγο μετά έμαθε ποια είναι τα νέα του αφεντικά: η τρομοκρατική οργάνωση ISIS.
Για 80 δολάρια τον μήνα, ο 25χρονος χημικός μηχανικός πέρασε μια εφιαλτική χρονιά δουλεύοντας στο συριακό εργοστάσιο φυσικού αερίου Tuweinan, ένα από τα πολλά που έχουν μετατραπεί σε μια κοινή επιχείρηση του Σύριου πρόεδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και της πιο επικίνδυνης τζιχαντιστικής οργάνωσης στην κόσμο.
Το εργοστάσιο δεν είναι μακριά από μια στρατιωτική βάση στην οποία το ISIS είχε σκοτώσει πριν από μερικούς μήνες δεκάδες στρατιώτες και είχε καρφώσει τα κεφάλια τους σε πασσάλους. «Ήταν τρομακτικό, αλλά δεν είχα επιλογή», λέει ο Αχμέντ σε τηλεφωνική συνέντευξη. Όπως και όλοι οι υπάλληλοι που ρωτήθηκαν, ζήτησε να αλλάξει το όνομά του για την ασφάλεια της οικογένειάς του. «Για ανθρώπους σαν και μένα, βασικά δεν υπάρχουν άλλες ευκαιρίες εργασίας στη Συρία».


Για τη συνέχεια Euro2Day

4 σχόλια:

  1. ΑποΈυμένης Καρδιανό προς τον Andpik:

    Πολύ ενδιαφέρον και ενημερωτικό για την "σαλάτα" που υπάρχει στην σημερινή Συρία!

    Και αξιόπιστο καθ' όσoν η πηγή είναι οι Financial Times!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποπτο και συκοφαντικο.Ο Ασαντ και το ισις μοιραζονται τα πετρελαια.Ανατιναξτε τα ολα θα πουν οινΑμερικανοι.ρηξτε τον Ασαντ και τερμα το ισις.

      Διαγραφή
  2. Υπάρχει μία εξαιρετική μελέτη δύο Ελλήνων ερευνητών για τα πετρέλαια στην Συρία, που δεν γράφει τίποτε από τα παραμύθια της προπαγάνδας των Αμερικάνων μέσω του γνωστού βόθρου των FT.

    http://www.marsecreview.com/wp-content/uploads/2015/03/PAPER-on-CRUDE-OIL-and-ISIS.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, είναι μία πολύ λεπτομερής επιστημονική ανακοίνωση και καλά τεκμηριωμένη!

      Για τους ενδιαφερομένους είναι στα Αγγλικά, αλλά διαβάζεται άνετα!

      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.