18/11/15

Τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ταγίπ Ερντογάν

Οι επιδιώξεις της Αθήνας και το «δύσκολο» timing της επίσκεψης
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Φωτογραφία από τον αγώνα των εθνικών ομάδων Ελλάδας-Τουρκίας
Με βασικό θέμα το προσφυγικό και με φόντο τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντιέται σήμερα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος συνοδεύεται από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Άγκυρα μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Νταβούτογλου κατά τη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, αναμένεται να θέσει στην τουρκική πλευρά το θέμα της δημιουργίας hot spot στην Τουρκία προκειμένου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να ελέγχονται στη γειτονική χώρα που είναι και η βασική πύλη εισόδου τους στο δρόμο προς την Ευρώπη, πριν περάσουν στην Ελλάδα. Παράλληλα θα ζητήσει οι πρόσφυγες να προωθούνται απευθείας από την Τουρκία στις ευρωπαϊκές χώρες μέσω του σχετικού προγράμματος μετεγκατάστασης, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν το επικίνδυνο πέρασμα στην Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση η ελληνική πλευρά όχι μόνο δεν έχει θέμα με την χρηματοδότηση της Τουρκίας, αλλά τη θεωρεί και επιβεβλημένη ενέργεια από πλευράς της Ε.Ε..
Μείζον θέμα για την Αθήνα είναι και η καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής, την οποία η Τουρκία δεν εφαρμόζει και ο συντονισμός σε ζητήματα μετανάστευσης, αστυνόμευσης και ακτοφυλακής.
Όλα τα παραπάνω για την Αθήνα αποτελούν θέμα μιας συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας και εξ αυτού ο κ. Τσίπρας επιχείρησε, τόσο στην άτυπη σύνοδο κορυφής στη Μάλτα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό όσο και στην τηλεφωνική του επαφή με την κ. Μέρκελ, να προσδώσει στην επίσκεψή του στην Τουρκία χαρακτήρα διαμεσολαβητή μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας. Προσπάθεια που ωστόσο σκοντάφτει στη διάσταση απόψεων μεταξύ των κρατών-μελών για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και επισκιάστηκε από τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι.
Ναυτεμπορική

8 σχόλια:

  1. Σημειολογικές παρατηρήσεις στις "λεπτομέρειες" : Αντίθετα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, στους ώμους τού οποίου φαίνονται καθαρά οι σημαίες και των δύο χωρών που ήταν στο γήπεδο, ο τούρκος φρόντισε να ρίξει στους ώμους του το κασκόλ, κατά τέτοιον τρόπο ώστε να φαίνεται μόνο η δική του σημαία και καθόλου να μην ξεχωρίζει η Ελληνική .
    Και βέβαια δεν είναι τυχαίο.
    Και εννοείται ότι δεν αναφερόμαστε στους κανόνες φιλοξενείας (που έχουν τεράστια σημασία και πολιτική) , αλλά στα πέραν αυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Κρίτων Καππαδόκης

      Και βέβαια είναι τυχαίο. Δεν μπορείς να κρίνεις από μία φωτογραφία. Εδώ "κρύβει" ο Τσίπρας την τουρκική σημαία, ενώ εδώ ο Νταβούτογλου δεν "κρύβει" την ελληνική.

      Απλώς, θέλει λίγο ψάξιμο, πριν κάνει τον ... Eco κανείς.

      Διαγραφή
    2. Nativist,
      συγκρίνεις τη φωτογραφία των δυο τους, ενώ είναι όρθιοι στους εθνικούς ύμνους και περιμένουν δεκάδες λήψεις φωτογραφιών, με τις άλλες που υποδεινύεις εσύ που είναι καθιστοί.
      Κορυφή είσαι!

      Διαγραφή
    3. Απλώς, δεν το παίζω Eco. Εσύ μπορείς να είσαι βέβαιος για ό,τιδήποτε θέλεις.

      Διαγραφή
  2. Πατώντας "προεπισκόπηση", χάνεται το σχόλιο:

    __________________________________________________________________________

    Το παρακάτω περιστατικό από τον αγώνα, πρέπει να προβληματίζει:

    "Ωστόσο οι φίλαθλοι που βρέθηκαν στο γήπεδο Φατίχ Τερίμ για τον αγώνα, απάντησαν με γιουχαΐσματα και αποδοκιμασίες στο αίτημα για ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των θυμάτων του Παρισιού" (εδώ).

    Γιατί άραγε; Επιδοκιμάζουν την σφαγή των "τζιχαντιστών"; Τέτοιους υπηκόους θέλει η ΕΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.