24/11/15

Η εταιρεία-φάντασμα που τα έκανε θάλασσα

infosolutions  
Από μια εταιρεία πληροφορικής, η οποία ανέλαβε να συνδέσει on line 1.200 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα, θα περίμενε κάποιος να μην είναι η ιστοσελίδα της υπό κατασκευή
Οταν προκύπτει ένα φιάσκο μεγέθους σαν αυτό της ματαίωσης της εκλογής προέδρου της Ν.Δ., όλα τα «φώτα» πέφτουν αρχικά στην εταιρεία στην οποία έχει ανατεθεί το τεχνικό έργο. Η εταιρεία «Infosolutions» ήταν εκείνη που κατάφερε να αναλάβει το έργο, ενώ οι λεπτομέρειες της ανάθεσης και η πορεία της τα προηγούμενα χρόνια δημιουργούν πολλαπλά ερωτήματα, τόσο για τα κριτήρια επιλογής της όσο και για την ικανότητά της να περατώσει ένα τέτοιο δύσκολο έργο.

Η Ν.Δ. ξεκίνησε μια άτυπη διαγωνιστική διαδικασία, αναζητώντας την πιο συμφέρουσα επιλογή για τη μηχανοργάνωση, στις αρχές Οκτωβρίου. Επτά εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ανάληψη του έργου, ορισμένες εξ αυτών είχαν μάλιστα διοργανώσει στο παρελθόν ανάλογες διαδικασίες, με σημαντικότερες τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

Το συγκεκριμένο επαγγελματικό πεδίο είναι εξόχως απαιτητικό, εξ ου και οι περισσότερες προσφορές ανέβαζαν την αμοιβή της εκάστοτε εταιρείας περίπου στα 500.000 ευρώ. Οι έχοντες την ευθύνη της διεξαγωγής των εκλογών έκαναν μάλιστα ξεχωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών, διάρκειας από μιάμιση μέχρι δύο ώρες και σε ιδιαίτερα τεχνικό επίπεδο, με παρόντα τον γενικό διευθυντή της Ν.Δ., Κώστα Τσιμάρα, και με τους οκτώ τεχνικούς συμβούλους των τεσσάρων υποψήφιων προέδρων.

Ωστόσο οι λεπτομέρειες για τις υποψήφιες εταιρείες και τις προτάσεις τους δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ, καθώς η Ν.Δ. διαχειρίστηκε το όλο θέμα απολύτως στο εσωτερικό της.

Στις 23 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε από το κόμμα η «νικήτρια» «Infosolutions», με επωνυμία «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΛΩΝΑΡΗΣ- ΕΛΕΝΗ ΤΥΡΜΑΚΗ Ο.Ε.», δημιουργώντας στις υπόλοιπες διεκδικήτριες εταιρείες πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι ικανή να φέρει εις πέρας την αποστολή της. Επιτυχημένοι επαγγελματίες του χώρου μιλούν για μια εταιρεία-φάντασμα, λέγοντας ότι δεν διαθέτει καν ιστοσελίδα.

Πράγματι στη διεύθυνση infosolutions.gr εμφανίζεται το λογότυπο της εταιρείας με την ένδειξη «Under Contsruction» («Υπό κατασκευή»), τα στοιχεία επικοινωνίας και τη διεύθυνσή της, Αγ. Νικολάου 48 στη Γλυφάδα. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι καταχωρισμένη στη λίστα της ΕΕΤΤ με εταιρείες που παρέχουν χώρο για ανάρτηση ιστοσελίδων (domain). Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ελάχιστο αριθμό εργαζομένων, ενώ το πεδίο δραστηριοτήτων της είναι εντελώς άσχετο με το έργο που ανέλαβε.

Σημειώνεται εδώ ότι πληροφορίες, που δεν διαψεύστηκαν, έφεραν την εταιρεία να έχει συμφωνήσει να λάβει κάτι λιγότερο από 300.000 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος της διαδικασίας ανερχόταν σε συνολικά 850.000 ευρώ σε περίπτωση που θα διεξάγονταν δύο εκλογικοί γύροι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπεύθυνος μηχανοργάνωσης της Ν.Δ., κ. Πέτσας, ήταν εκείνος που εισηγήθηκε τη συγκεκριμένη επιλογή, ενώ η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) σε καλό κλίμα.

Το θέμα βέβαια που προκαλεί πρόσθετα ερωτήματα αφορά τα κριτήρια με τα οποία επελέγη η συγκεκριμένη εταιρεία. Η εκλογική διαδικασία απαιτούσε τη συμμετοχή πολιτών, οι οποίοι θα εγγράφονταν στους καταλόγους αφού θα κατέβαλλαν το ποσό των 3 ευρώ.

Ειδικευμένοι επιχειρηματίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία απαιτεί τήρηση των κανόνων περί προσωπικών δεδομένων, η οποία διασφαλίζεται τυπικά όταν η ανάδοχος εταιρεία είναι αντίστοιχα πιστοποιημένη. Με άλλα λόγια αποτελεί υποχρέωση της εκάστοτε εταιρείας να διαθέτει «ΙSO 27001» για την ασφάλεια των πληροφοριών. Η «Infosolutions» δεν διαθέτει, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτόν τον στοιχειώδη όρο.

Στοιχεία για τις επαγγελματικές δραστηριότητες των δύο εταίρων της συγκεκριμένης ομόρρυθμης εταιρείας, αν και περιορισμένα, είναι εξόχως διαφωτιστικά.

Δουλειές με το Μαξίμου

Ο μεν Αθανάσιος Κλωνάρης διατηρεί την εταιρεία «ΙΝΦΙΝΙΤΥ ΕΠΕ» με έδρα στην Αγγέλου Μεταξά 34 στη Γλυφάδα, η οποία επίσης διατηρεί ιστοσελίδα «υπό κατασκευή», ενώ στο facebook εμφανίζεται να έχει ιδρυθεί το 2003. Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε αναλάβει από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι τον Απρίλιο του 2012 μικρά «έργα» εκατοντάδων ευρώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον ΕΛΟΤ και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Η σημαντικότερη «δουλειά» έρχεται όμως στις 29 Μαΐου του 2013, όταν η «ΙΝΦΙΝΙΤΥ ΕΠΕ» συνάπτει σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού στο Μαξίμου, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, αντί αμοιβής 4.496,88€. Η συγκεκριμένη σύμβαση υπογράφηκε από τον Αθανάσιο Κλωνάρη και τον τότε γενικό γραμματέα Κωνσταντίνο Μπούρα.

Η Ελένη Τυρμάκη εμφανίζεται να διατηρεί από το 2006 μέχρι τον Ιούνιο του 2011 την εταιρεία «INFOLEARNING SERVICES» με αντικείμενο «Υπηρεσίες διοργάνωσης επιμορφωτικών σεμιναρίων», με έδρα την οδό Ζέρβα 58 στη Γλυφάδα.

Η συγκεκριμένη διεύθυνση είναι και η πρώτη έδρα της «Infosolutions», η οποία εμφανίζει αντικείμενο την «τεχνική υποστήριξη δικτύων και ηλεκτρονικών υπολογιστών». Η πρώτη δραστηριότητά της σε σχέση με δημόσιο φορέα εμφανίζεται τον Ιούνιο του 2013, όταν το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου παρέχει στην εταιρεία 30,63 ευρώ για την ανανέωση του «domain» της ιστοσελίδας του.

Οι σχετικές δραστηριότητες συνεχίζονται και τους επόμενους μήνες με μεγαλύτερο έργο αυτό του Ιουνίου του 2015, όταν έλαβε 7.872,00 από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για την «ανάγκη εργασιών στο πληροφοριακό σύστημα του ΙΚΥ».

Ωστόσο οι δύο εταίροι δεν περιορίζονταν σε συνεργασίες με δημόσιους φορείς, συνεχίζοντας τη δραστηριότητα της «ΙΝΦΙΝΙΤΥ ΕΠΕ». Η «Infosolutions» για τέσσερις περιόδους, και συγκεκριμένα από τις 28 Ιανουαρίου του 2014 μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου του 2015, δεκαπέντε ημέρες πριν από τις εκλογές, σύναψε ισάριθμες συμβάσεις με το μέγαρο Μαξίμου για την υποστήριξη των συστημάτων του με συνολικές απολαβές 7,896,55 ευρώ.

Την ίδια περίοδο η «Infosolutions», δηλαδή η «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΛΩΝΑΡΗΣ- ΕΛΕΝΗ ΤΥΡΜΑΚΗ Ο.Ε.», και συγκεκριμένα στις 15 Σεπτεμβρίου 2014, συνάπτει σύμβαση με την εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» με αντικείμενο την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων αντί αμοιβής 3.000 ευρώ, ενώ καταβλήθηκαν και άλλες αμοιβές λίγων εκατοντάδων ευρώ ακόμα τρεις φορές.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Αθανάσιος Κλωνάρης εκ μέρους της εταιρείας και ο Αριστείδης Ματιάτος, επικεφαλής του «Παράκτιου Μετώπου».

Σημειώνεται ότι ο πολιτικός μηχανικός Αρ. Ματιάτος επελέγη από τον Αντώνη Σαμαρά να ηγηθεί της εταιρείας για την εκποίηση της παραλιακής ζώνης της Αττικής τον Ιούλιο του 2013. Δημοσιεύματα τον έφεραν να είναι στενός φίλος του Αντώνη Σαμαρά την εποχή της απόσυρσής του από την πολιτική, ενώ είχε διατελέσει αν. γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης της Ν.Δ. και δημοτικός σύμβουλος επί οκτώ χρόνια στη Νέα Σμύρνη.

Συνολικά προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: Πώς γίνεται μια εταιρεία χωρίς εμπειρία να αναλαμβάνει ένα τέτοιο έργο, τέτοιου κόστους και απαιτήσεων; Ποιοι εισηγήθηκαν ακριβώς και υπό ποιες συνθήκες την ανάληψη του έργου από αυτή την εταιρεία; Γιατί συναίνεσαν όλοι οι υποψήφιοι ή τουλάχιστον δεν διατύπωσαν τις ενστάσεις τους;

 https://www.efsyn.gr/arthro/i-etaireia-fantasma-poy-ta-ekane-thalassa

1 σχόλιο:

  1. 'Eχω μια απορία, κανένα από τα επιτελεία των 4 υποψηφίων δεν κάθισε να ψάξει τι είναι αυτή η εταιρία; αν έχει εμπειρία από παρόμοιες διαδικασίες και αν τελικά υπάρχει; γτ εδώ πρόκειται για μια εταιρία φάντασμα, που ούτε γραφεία έχει ούτε καν ιστοσελίδα...μάλλον για αυτό και οι 4 ενώ στην αρχή ήταν πυρ και μανία με την ΚΕΦΕ και τον κ.Παπαπαμιμίκο, από χτες υποβάθμισαν το γεγονός και ανέθεσαν την ολοκλήρωση της διαδικασίας στους ίδιους που απέτυχαν να την διοργανώσουν πριν 2 μέρες.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.