26/11/15

Σημαντική για τον ρόλο της Frontex συνεδρίαση στη Βαρσοβία

Προτείνονται αλλαγές στη δομή του οργανισμού
Σημαντική για το ρόλο που θα έχει το γραφείο του Οργανισμού Frontex στη χώρα μας είναι η συνεδρίαση που πραγματοποιείται την Τετάρτη στη Βαρσοβία. Και αυτό σε μια στιγμή που στις Βρυξέλλες έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και διεργασίες για νέες πιο αυξημένες αρμοδιότητες του Frontex μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται τον Δεκέμβριο. Στελέχη του Αρχηγείου του Λιμενικού υποστήριζαν πάντως ότι στο γραφείο του Οργανισμού στον Πειραιά που λειτουργεί από το 2010 σε πιλοτική βάση δεν θα μπει «λουκέτο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματούχοι του Frontex  προσανατολίζονται στο να προτείνουν το μετασχηματισμό του σε μια νέα δομή που δεν θα ασχολείται με τη διαχείριση των συνόρων, αλλά με την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και των μεταναστών. 

Μία τέτοια απόφαση ωστόσο επισημαίνουν στελέχη από το υπουργείο Ναυτιλίας θεωρείται αυθαίρετη και αναμένεται να καταβληθούν προσπάθειες από τις ελληνικές αρχές προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό Κανονισμό της, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κ-μ της Ε.Ε. (FRONTEX) έχει σκοπό την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων (χερσαίων, θαλασσίων και εναερίων) των Κ-Μ της Ε.Ε., με συντονισμό των κοινών δράσεων και παροχή της αναγκαίας τεχνικής συνδρομής και τεχνογνωσίας. Λειτουργεί από 1.10.2005, με έδρα τη Βαρσοβία.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.