2/11/15

FT : Το δίλλημα του Ερντογάν και ο κίνδυνος διχασμού


Ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε να πολώσει και να διχάσει τη χώρα, ώστε να ξανακερδίσει την πλειοψηφία που είχε χάσει. Ωστόσο τώρα πρέπει να κυβερνήσει μία βαθιά διχασμένη χώρα, εν μέσω συνεχιζόμενης και θανάσιμης διαμάχης με τους Κούρδους.


Η τακτική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του να πολώσει τις απόψεις στην Τουρκία, λειτούργησε.
Κέρδισε και πάλι μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το κυβερνών κόμμα που έχει ιδρύσει, το νεοϊσλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), την Κυριακή στην επαναληπτική αναμέτρηση των γενικών εκλογών του Ιουνίου, οι οποίες είχαν αφήσει τη χώρα με μια κυβέρνηση πολλών κομμάτων έπειτα από 13 χρόνια κατά τα οποία κυβερνούσε ένα μόνο κόμμα, το AKP. Το ρίσκο της αντιπαράθεσης που πήρε είχε αποτέλεσμα. Αλλά εξακολουθεί να πρέπει να μαζέψει τα κομμάτια μίας βαθιά διχασμένης χώρας.
Κατά τους πέντε μήνες από τις γενικές εκλογές του Ιουνίου, συνεχίστηκε ο πόλεμος ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και τους αντάρτες του PKK, έπειτα από μια μακρά ηρεμία. Η θρησκευτική έχθρα έχει οξυνθεί ανάμεσα στο κυρίως σουνιτικό AKP και το CHP της αντιπολίτευσης, πολλοί από τους βουλευτές του οποίου προέρχονται από την κατά κάποιο τρόπο σιιτική μειοψηφία των Αλεβιτών. Και ο κ. Ερντογάν έχει ξεκινήσει μετωπική επίθεση στα μέσα ενημέρωσης που διαφωνούν μαζί του, είτε είναι αντικληρικά είτε ευθυγραμμισμένα με πρώην ισλαμιστές συμμάχους.

Για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

  1. Θεωρώ ότι το κάτωθι δημοσίευμα είναι πολύ σημαντικό, γι' αυτό και το αναφέρω εδω, αν και μπορεί να μην έχει άμεση σχέση με αυτήν την ανάρτηση.
    http://www.onalert.gr/stories/gia-parakolouthiseis-ellinon-diplomaton-apo-ti-mit-grafoun-oi-tourkoi/45901

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.