22/11/15

Στρατολογώντας τρομοκράτες στο διαδίκτυο: Ο online θρίαμβος της τζιχάντ

Αν πριν από μια δεκαετία η ισλαμιστική τρομοκρατία βρισκόταν επικοινωνιακά -ή και ως φυσική παρουσία- στην εποχή των σπηλαίων, σήμερα πρωτοπορεί, με μέσα και μηνύματα στα οποία χρειάζεται επειγόντως απάντηση. Διότι ο πόλεμος εναντίον του ISIS θα κριθεί -καθώς φαίνεται- και στο πεδίο μάχης των social media
Αν μη τι άλλο, οι 140 χαρακτήρες του Twitter ευνοούν τα ξεκάθαρα μηνύματα:
«Αδελφέ, μην είσαι κότα. Έλα στην τζιχάντ!»
«Δεν έχω ξαναδεί αδέρφια να θέλουν τόσο πολύ να πεθάνουν. Το μόνο που ζητούν είναι να συναντήσουν τον Κύριο, έγκλημα είναι;»
Τα παραπάνω, όπως και χιλιάδες παρόμοια tweets που εκπέμπονται σε καθημερινή βάση από το μηχανισμό του ISIS, απευθύνονται σε ένα πολυπληθές παγκόσμιο κοινό, τμήμα του οποίου ενθουσιάζεται με τα κατορθώματα των τζιχαντιστών, αλλά και με την προοπτική να δραπετεύσει από τη μιζέρια. Πολλοί νέοι μουσουλμάνοι που κατοικούν στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. μπορεί να μην ενσωματώθηκαν κοινωνικά στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν, αλλά παίζουν στα δάχτυλα τα smartphone και τα κοινωνικά μέσα, ενώ μοιράζονται τα ίδια σύμβολα με τη νεολαία της Δύσης. Έχουν, δηλαδή, ακριβώς το προφίλ που χρειάζεται για να στοχοποιηθούν από την online προπαγανδιστική εκστρατεία του ISIS. Να γίνουν συμπαθούντες και, δυνητικά, μάρτυρες, πρόθυμοι να ταξιδέψουν στη Μέση Ανατολή για να σκοτώσουν και να σκοτωθούν, όπως ήδη έχουν κάνει δεκάδες χιλιάδες νέοι από διάφορα σημεία του πλανήτη.

Για τη συνέχεια News247

2 σχόλια:

  1. Είσαι παιδί στη Γάζα και σου σκοτώνουν οι Εβραίοι την οικογένεια σου και σου κατεδαφίζουν το σπίτι και σε αφήνουν 3 μήνες στην εντατική να χαροπαλεύεις (με αμερικανικά όπλα που παίρνουν δωρεάν).Τι θα κάνεις ? Θα γίνεις πυρηνικός φυσικός και θα ασχοληθείς με τη συλλογή γραμματοσήμων ? Θα γίνεις βομβιστής αυτοκτονίας.Χωρίς φυσικά να έχεις το μυαλό για το ποιος σε στρατολεί.Μπορεί να σε στρατολούν και οι δολοφόνοι του πατέρα σου αλλά λίγη σημασία έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α) Οι "Εβραίοι" (μάλλον Ισραηλινοί θέλεις να πεις, αλλά δεν σού πάει) κατασκευάζουν δικά τους όπλα, τα οποία πωλούν και στις ΗΠΑ. Δεν έχουν ανάγκη αμερικανικές δωρεές. Έχεις στοιχεία για κάτι τέτοιο;

      β) Αν αυτός που περιγράφεις είχε μυαλό, δεν θα ανεχόταν τόσα χρόνια την δικτατορία/τρομοκρατία τής Χαμάς στο σβέρκο του, η οποία τον εκμεταλλεύεται, πουλώντας του νταβατζίδικη προστασία. Και ασφαλώς δεν θα πήγαινε να σκοτωθεί για τα ουρί τού παραδείσου.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.