10/12/15

Θέλετε εγγυήσεις; Ας απαλλαχτούμε από τα όπλα τότε

Θέλετε εγγυήσεις; Ας απαλλαχτούμε από τα όπλα τότε
Με τον Σενέρ Λεβέντ
10/12/2015

Εγώ κάθομαι πάνω σε καρέκλα. Εσύ κάθεσαι πάνω σε πολυθρόνα. Αλλά ουσιαστικά και οι δύο καθόμαστε πάνω σε ένα βαρέλι με μπαρούτι. Η γη είναι μπαρούτι. Ο ουρανός μπαρούτι. Η θάλασσα μπαρούτι. Αν εκραγεί θα εκραγεί για τα καλά. Θα τιναχτούμε όλοι στον αέρα.

Να παρακαλείτε ο Πούτιν να νευριάσει λίγο ακόμα και ο Ταγγίπ να κάνει άλλη μια τρέλα.
Ίσως τότε να απαλλαχτούμε από εκείνο το καταραμένο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που είναι κάτω από τη μύτη μας. Ίσως σταματήσει να το φτιάχνει και αυτό για την Τουρκία, όπως τα παράτησε όλα. Μας αρκεί τόσο βαρέλι με μπαρούτι. Αν ανάψεις το φιτίλι στην Πάφο θα τελειώσει στην Καρπασία. Θα καεί και θα γίνει στάχτη. Δεν θα μείνει πέτρα όρθια. Ούτε ο Άγιος Ιλαρίωνας και η Καντάρα θα αντέξουν σε αυτό. Ακόμα και η Αγιά Σοφιά θα γκρεμιστεί παταγωδώς πάνω στο παντοπωλείο.

Ε, καλά πέστε μου να δούμε τώρα. Άμα καθόμαστε πάνω σε ένα βαρέλι με μπαρούτι, γιατί κανένας δεν μιλάει για αφοπλισμό; Να μια διαδικασία λύσης που συνεχίζεται για 47 χρόνια. Άρχισε με τους Ντενκτάς και Κληρίδη και συνεχίζεται με τους Ακιντζί και Αναστασιάδη. Συζητούν τα πάντα και μόνο τον αφοπλισμό και την αποστρατικοποίηση δεν συζητούν. Η μορφή διοίκησης. Το έδαφος. Οι εγγυήσεις. Τα πάντα είναι στο τραπέζι. Αλλά απουσιάζει το σημαντικότερο πράγμα που έπρεπε να υπάρχει. Ο αφοπλισμός. Η αποστρατικοποίηση. Που κατ’ εμένα αυτό έπρεπε να συζητηθεί πιο πολύ. Ούτε η ελληνική πλευρά το θέτει αυτό στο τραπέζι ούτε η τουρκική. Κανένας δεν λέει να απαλλαχτούμε από τα όπλα που κατέχουμε και να διαλύσουμε όλους τους στρατούς μας.

Ιδού κοιτάξτε. Έχουμε σκαλώσει ξανά στο σύστημα εγγυήσεων. Και οι δύο πλευρές θέλουν εγγυητές ακόμα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει τις εγγυήσεις της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η δε τουρκική πλευρά επιθυμεί τη συνέχιση του παλιού συστήματος εγγυήσεων. Δηλαδή, το σύστημα που δίδει μονομερές δικαίωμα επέμβασης στην Τουρκία. Γιατί; Διότι και οι δύο πλευρές φοβούνται ότι θα τους επιτεθεί η άλλη πλευρά. Ενόσω βρίσκεται ο τουρκικός στρατός στο νησί οι Ελληνοκύπριοι δεν κοιμούνται ήσυχοι. Αν φύγει ο τουρκικός στρατός από το νησί, δεν θα κοιμούνται ήσυχοι οι Τούρκοι. Τότε ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να παραγκωνιστεί αυτό. Ο αφοπλισμός και η αποστρατικοποίηση. Αυτή είναι η μεγαλύτερη εγγύηση. Η μοναδική εγγύηση. Η εγγύηση του εαυτού μας από εμάς τους ίδιους χωρίς ξένους εγγυητές με αλλότρια κίνητρα πάνω από το κεφάλι μας. Αν έρθει στο τραπέζι αυτή η πρόταση η οποία δεν τέθηκε μέχρι σήμερα στην ημερήσια διάταξη, ποιος θα φέρει αντίρρηση σε αυτήν; Όποιος φέρει αντίρρηση, να ξέρετε ότι έχει αλλότρια κίνητρα. Και οπωσδήποτε κάνει σατανικά όνειρα μέσα στο μυαλό του. Αν έρθει αυτή η πρόταση στο τραπέζι και φέρει αντίρρηση η τουρκική πλευρά, να ξέρετε ότι δεν θα είστε ποτέ ασφαλισμένοι Ελληνοκύπριε αδελφέ. Αν φέρει αντίρρηση η ελληνοκυπριακή πλευρά, να ξέρετε ότι ούτε εσείς θα είστε ποτέ ασφαλισμένοι Τούρκε αδελφέ. 

Μόνο έτσι θα ξεπεραστεί το ζήτημα των εγγυήσεων εδώ, αν θα ξεπεραστεί ποτέ. Με τη διάλυση όλων των στρατών και τον πλήρη αφοπλισμό. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να νιώθουμε ασφαλείς μετά τη λύση. Περιμένω τώρα. Να δούμε αν κάτι τέτοιο τεθεί στο τραπέζι. Ποια πλευρά θα το θέσει; Η ελληνική; Ή η τουρκική; Να απαλλαχτούμε από το βαρέλι με μπαρούτι πάνω στο οποίο καθόμαστε. Από τα τανκ και τα ντουφέκια. Μάλιστα, αν ρωτάτε εμένα, να απαλλαγούμε και από τα κυνηγετικά όπλα. Να μην στερήσουμε από τα συμπαθή ζώα την ειρήνη την οποία επιθυμούμε για τους εαυτούς μας. Δεν θα θέλατε να ζείτε σε έναν τέτοιο παράδεισο;

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
10/12/2015

2 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι ο κος Σενέρ Λεβεντ, τον οποίο παρακολουθώ και σέβομαι, στο συγκεκριμένο άρθρο του διαπράττει ένα σημαντικό σφάλμα. Η πλήρης αποστρατικοποίηση δεν είναι εφικτή με ειρήνη για τους δύο πληθυσμούς, διότι η Τουρκία θα καιροφυλακτεί να υφαρπάξει την Κύπρο με την πρώτη ευκαιρία. Θα έχει δε το πλεονέκτημα λόγω του ότι θα κάνει μια νεα απόβαση(deja vu) σε πλήρως αποστρατικοποιημένο νησί ακριβώς από κάτω της διαλέγοντας τον χρόνο και υπολογίζοντας τον παράγοντα απόσταση. Όχι, δεν έχω τους Κυπρίους για τόσο χαζούς, αρκετά έχουν υποφέρει τόσα χρόνια και αντέχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχεις δικιο Κωστα ,
    Δεν μπορουμε να εμπιστευθουμε τους τουρκους.
    Κανείς δεν μπορει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.