3/12/15

Η πρώτη συνάντηση Μόσχας - Άγκυρας σε ανώτατο επίπεδο μετά την κατάρριψη του SU-24

Η πρώτη συνάντηση Μόσχας - Άγκυρας σε ανώτατο επίπεδο μετά την κατάρριψη του SU-24
«Συναντηθήκαμε με τον Τσαβουσογλου έπειτα από το αίτημά του, αλλά δεν άκουσα τίποτα καινούριο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαφρόβ, μετά το τετ-α-τετ με τον Τούρκο ομόλογό του Την πρώτη τους συνάντηση πραγματοποίησαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την κατάρριψη του ρωσικού SU-24 από τουρκικά F-16.

Οι δύο υπουργοί συνομίλησαν στο Βελιγράδι, στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), έπειτα από τα αιτήματα της Άγκυρας για απευθείας συνομιλίες.

«Συναντηθήκαμε με τον κ. Τσαβούσογλου έπειτα από το αίτημά του, αλλά δεν άκουσα τίποτα καινούριο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά το τετ-α-τετ του με τον Τούρκο ομόλογό του.

«Οι σχέσεις με την τωρινή τουρκική ηγεσία δε θα είναι ποτέ οι ίδιες», τόνισε ο Ρώσος υπουργός.

Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για συναλλαγές Ρώσων με τους τζιχαντιστές για την αγορά πετρελαίου, απάντησε: «Δεν έχω ακούσει τις δηλώσεις, αλλά είναι περίεργο που έγιναν, μετά τα στοιχεία που δώσαμε στη δημοσιότητα».

Χαρακτήρισε «εγκληματική» την κατάρριψη του μαχητικού Σουκχόι, ενώ πρόσθεσε πως συνομίλησε και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, με τον οποίο «συζητήσαμε το θέμα του Ισλαμικού Κράτους και πώς θα πολεμήσουμε την οργάνωση».

Την ίδια στιγμή, δήλωσε πως ο Κέρι εξετάζει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, επισημαίνοντας πως η οπτική της Τουρκίας για το ποιοι είναι οι τρομοκράτες διαφέρει από αυτή των ΗΠΑ.

Σχετικά με την πολιτική κατάσταση στη Συρία δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία επιθυμεί να ξεκινήσει η μετάβαση της εξουσίας το συντομότερο δυνατό, ενώ για τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στις επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε: «Όσο πιο διεθνείς είναι οι προσπάθειες κατά του ΙΚ, τόσο πιο αποτελεσματικές είναι».

Όσο για την τρομοκρατική απειλή στη Δύση, ο Ρώσος υπουργός, εξήγησε πως τα προβλήματα της Ευρώπης συνδέονται με την ασφάλεια, αλλά επισήμανε πως οι Δυτικοί εταίροι δεν συνεργάζονται για τις συνθήκες ασφαλείας.

Αντιθέτως, πρόσθεσε ότι «προχώρησαν σε ατελείωτες, άχρηστες συζητήσεις στη συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη μηχανισμού σχετικά με την «ισότιμη ασφάλεια», ενώ έκανε λόγο για «ανεπίσημες συζητήσεις για το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας».

Υπενθυμίζεται πως το «ψυχροπολεμικό» κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές συνέχιζε να επικρατεί, κυρίως έπειτα από τις βαρύτατες καταγγελίες της Μόσχας ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και μέλη της οικογένειάς του, συναλλάσσονται με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμύνης ο πρόεδρος της Τουρκίας και συγγενείς του «εμπλέκονται απευθείας σε παράνομη προμήθεια πετρελαίου από εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία».

Ο υφυπουργός Αμύνης, Ανατόλι Αντόνοφ, από την άλλη, επισήμανε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να καταθέτει στοιχεία «ότι η Τουρκία κλέβει από τους γείτονές της».

Το ρωσικό υπουργείο αμύνης υποστηρίζει ότι τα έσοδα του πετρελαίου από εκτάσεις που τελούν υπό έλεγχο των τζιχαντιστών χρησιμοποιούνται όχι μόνο για να ενισχυθεί η τουρκική ηγεσία, αλλά για να χρηματοδοτηθούν και οι τρομοκράτες.

«Τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου είναι μία από τις πιο σημαντικές πηγές (εσόδων) από την δραστηριότητα των τρομοκρατών στη Συρία. Κερδίζουν περίπου 2 δισ. δολάρια ανά έτος, δαπανώντας αυτά τα κεφάλαια στο να προσλαμβάνουν μαχητές από ολόκληρο τον κόσμο και να τους προμηθεύουν με όπλα και εξάρτηση», δήλωσε ο υφυπουργός Αμύνης σε ενημέρωση στη Μόσχα.

Την ίδια ώρα, ο Αντόνοφ υποστήριξε ότι η χώρα που καταναλώνει περισσότερο το πετρέλαιο από τη Συρία και το Ιράκ είναι η Τουρκία.

«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, αυτή η παράνομη επιχείρηση περιλαμβάνει την υψηλόβαθμη πολιτική ηγεσία της χώρας, τον πρόεδρο Ερντογάν και την οικογένειά του», τόνισε ο Αντόνοφ.

Ωστόσο, μία ημέρα μετά τις καταγγελίες, ο Τούρκος πρόεδρος πέρασε στην αντεπίθεση διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της ρωσικής πλευράς χαρακτηρίζοντάς τους «ανήθικους».

Παράλληλα, κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία να αποδείξει τις κατηγορίες αυτές, προειδοποιώντας ότι έχει αποδείξεις για ρωσική εμπλοκή στη διακίνηση του πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους.
«Έχουμε αποδείξεις. Θα αρχίσουμε να τις αποκαλύπτουμε στον κόσμο», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς συνδικαλιστές στην Άγκυρα, αναφέροντας συγκεκριμένα το όνομα του Σύρου επιχειρηματία Ζορζ Χασουάνι, «κατόχου ρωσικού διαβατηρίου».

http://www.protothema.gr/world/article/532938/alert-i-proti-sunadisi-moshas-aguras-se-anotato-epipedo-meta-tin-katarripsi-tou-su-24/

1 σχόλιο:

  1. Στην Κύπρο διεξάγουν δημοψήφισμα προκειμένου να δοθεί ρωσική βάση. Στην Ελλάδα γιατί αργούμε χαρακτηριστικά? Πιστεύει κάποιος από αυτούς που έχουν τα μέσα, ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα, από όποιον κι αν γίνει, δεν θα έχει αίσιο αποτέλεσμα? Κινηθείτε οι γρηγορούντες, γιατί οι ηγέτες μας κοιμούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.