12/1/16

Τα μαθήματα της Κίνας και η Ελλάδα


Η κρίση στην ασιατική υπερδύναμη διδάσκει τη σημασία της εμπιστοσύνης αλλά και πόσο ισχυρή είναι η αλληλεπίδραση των αγορών. Η εικονική πραγματικότητα της κινεζικής οικονομίας, τα μπαζούκα των κεντρικών τραπεζών και ο κίνδυνος από νέες φούσκες.
Η χρονιά μπήκε με μια μεγάλη χρηματοοικονομική αναστάτωση με προέλευση την Κίνα. Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, το Χρηματιστήριο της Σαγκάης πέφτει παραπάνω από το «κανονικό» -στα επίπεδα του -5% αυτή τη Δευτέρα- και παρασύρει όλες τις διεθνείς χρηματαγορές αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Ένας εύθραυστος κολοσσός τραντάζει συθέμελα τα θεμέλια ενός εύθραυστου συστήματος. Από την περιπέτεια αυτή, με τις βαθιές και απρόβλεπτες ακόμα συνέπειες, νομίζω ότι ο κόσμος, και όχι μόνο της οικονομίας, θα κέρδιζε να βγάλει δύο γενικότερα συμπεράσματα.
Α) Η σχέση «κρατικής οικονομίας» και κεφαλαιαγορών. Ο κολοσσός που λέγεται Κίνα συμμετέχει, και μάλιστα από θέση πρωταγωνιστή, στο σύγχρονο καπιταλισμό, όχι όμως με τα εργαλεία του σύγχρονου καπιταλισμού. Το πρόβλημα που αυτές τις μέρες δημιουργήθηκε, ή μάλλον αναδύθηκε, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε πολιτικές αποφάσεις κρατικών, στην ουσία, οργάνων επί κρίσιμων οικονομικών ζητημάτων.

Για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

  1. Mporei aplws na didaskei pws ta megalytera kerdoskopika kefalaia exoun megalytera symferonta me thn amerikanikh kybernhsh...akoma toulaxiston

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.