17/5/16

"Ισλαμική τρομοκρατία", το νέο βιβλίο του Σταύρου Λυγερού

“Η ισλαμική τρομοκρατία” είναι το πρώτο βιβλίο μίας “διλογίας” που θα μπορούσε να έχει τίτλο “Η εκδίκηση του Ισλάμ” και θέμα τις συνέπειες της στρατηγικής των νεοσυντηρητικών του προέδρου Μπους για “αναμόρφωση” της Μέσης Ανατολής μέσω στρατιωτικών επεμβάσεων. Όπως στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, έτσι και στη Λιβύη αργότερα αποδείχθηκε περίτρανα ότι η Δύση εύκολα ανατρέπει ανεπιθύμητα καθεστώτα, αλλά είναι ανίκανη να εδραιώσει βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι ότι ένα μεγάλο τμήμα της Μέσης Ανατολής έχει “ρευστοποιηθεί” πολιτικά, γεγονός που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. 
Ο πρώτος “άνεμος” που ξεχύθηκε είναι η επέκταση και γενίκευση της ισλαμικής τρομοκρατίας, η οποία και αποτελεί το αντικείμενο του παρόντος τόμου. Μπορεί οι επιθέσεις που ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001 να μην ήταν τόσο εντυπωσιακές και να μην είχαν τις διαστάσεις εκείνου του πλήγματος, αλλά είναι αλλεπάλληλες και πολύνεκρες. Κυρίως, όμως, έχουν εμφυτεύσει τον φόβο και έχουν διασπείρει την ανασφάλεια στους κατοίκους των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Με αυτή την έννοια δεν συνιστούν μόνο ασύμμετρο πόλεμο. Συνιστούν και μία εκδοχή διαρκούς ψυχολογικού πολέμου εναντίον των απλών πολιτών.
Ο δεύτερος “άνεμος” που ξεχύθηκε είναι η διόγκωση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών με αποκορύφωμα το τσουνάμι του 2015-16. Αυτό αποτελεί το αντικείμενο του δίδυμου τόμου με τίτλο “Η εισβολή των αμάχων”, ο οποίος θα εκδοθεί τον Ιούνιο.
Μπορεί οι δύο “άνεμοι” να είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, αλλά κατά μία έννοια συνιστούν δύο μορφές εκδίκησης του Ισλάμ. Από την Ευρώπη βιώνονται ως παράλληλες κρίσεις που προστίθενται στη χρόνια πλέον οικονομική δυσπραγία και συνδυασμένα απειλούν με αποδιάρθρωση το ενοποιητικό εγχείρημα.
Στα πρώτα κεφάλαια αυτού του τόμου παρουσιάζεται το ναυάγιο της νεοσυντηρητικής στρατηγικής. Ναυάγιο που υποχρέωσε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το “αυτοκρατορικό” όνειρο και μέσω του προέδρου Ομπάμα να προσαρμοσθούν στο αναδυόμενο πολυπολικό διεθνές σύστημα.
Το βήμα πίσω των Αμερικανών επέτρεψε τη διπλωματική, αλλά και στρατιωτική παρέμβαση άλλων δυνάμεων με αντίθετες στοχεύσεις. Αφενός αυτός ο ανταγωνισμός, αφετέρου η ανομολόγητη νεοψυχροπολεμική στάση της Δύσης άφησαν χώρο για την ταχύτατη ανάπτυξη και επέκταση του Ισλαμικού Κράτους.
Κρίσιμο ζήτημα στην ανάλυσης είναι η ανάδειξη της ασυμβατότητας του ισλαμικού φονταμενταλισμού με τις ανοικτές δυτικές κοινωνίες. Ασυμβατότητα, την οποία τόσο το κύριο ρεύμα στην Αριστερά όσο και οι μεταμοντέρνοι φιλελεύθεροι παρακάμπτουν με εξόφθαλμο δογματισμό. Το γεγονός ότι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός λειτουργεί ως προθάλαμος και δεξαμενή στρατολόγησης για την ισλαμική τρομοκρατία μας εξηγεί και το πώς γεννημένοι στην Ευρώπη νεαροί μουσουλμάνοι μεταλλάσσονται σε αποφασισμένους να θυσιασθούν τζιχαντιστές.




8 σχόλια:

  1. Ατυχώς υπάρχουν κάποιοι συγγραφείς (πολιτικοί αναλυτές κ.ά.) που αιτιολογούν την επιθετικότητα του ισλαμικού κόσμου στην καταπίεση και στη βία που η δύση εφάρμοσε κατά καιρούς εκεί στο τόπο τους.

    Οποία ανοησία όμως με την οποία έτσι δικαιολογείται η κάθε ασύμετρη απειλή εναντίον της ζωής αθώων πολιτών στη δύση, αλλά και μετατοπίζεται έτσι η ευθύνη από τον θύτη στα θύματα του.

    Η πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι αυτό το φαινόμενο δεν έχει τόση σχέση με το ισλαμ όσο έχει με την νοοτροπία και τις αντιλήψεις, θρησκευτικές και άλλες, που επωάζονται μέσα από το ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΙΣΛΑΜ.

    Πράγμα που αποδεικνύεται περίτρανα, από το γεγονός ότι και άλλοι λαοί έχουν (και έχουμε) υποστεί με πολέμους κτλ βία αλλά ουδείς δεν αντέδρασε έτσι εναντίον των θυτών του εισβολέων κτλ, οπως σήμερα δρουν οι ισλαμιστές της Μ. Ανατολής και πέριξ της μεσογείου.

    Κατ΄ αρχάς δεν αντέδρασαν έτσι οι δυτικότεροι λαοί, όπως για παράδειγμα δεν έκαναν αιματηρό ρεβανς οι:

    - Οι Έλληνες (και άλλοι βαλκάνιοι λαοί) εναντίον των Τούρκων
    - Οι Ευρωπαίοι εναντίον των Γερμανών, ή και άλλων εισβολέων.
    - Οι Κύπριοι εναντίον των μέχρι πρότινος καταπιεστών τους εγγλέζων.
    - Οι επι μακρόν καταπιεσμένοι Ινδοί επίσης
    - Ακόμα και οι Πακιστανοί και Μπαγκλαντιανοί (που είναι και πιστοί στο ισλαμ) αλλά και οι Βιρμανοί.
    (Για τη Βιρμανία έχει γράψει ο Τζ. Οργουελ, στο βιβλίο του: "μέρες στη Μπούρμα")

    Αλλά ουτε έχουν κάνει παρόμοιες αιμοσταγείς ενέργειες ...
    - Οι Ιαπωνέζοι και πιο πρόσφατα οι Βιετναμέζοι οι οποίοι παρ' ότι έδωσαν τρομερές και επικές μάχες σώμα με σώμα στο τόπο τους μέσα σε ζούγκλες και πόλεις και χωριά, ωστόσο ποτέ καμία "δυτική μύτη" δεν μάτωσε από παρανοϊκές ασυμμετρες ενέργειες βιετναμέζων μέσα στη Γαλλία ή και την Αμερική.

    Σαν δεν δούμε την πραγματικότητα κατάματα και συνέχιζουμε ωραιοποιημένα "να βάραμε μια στο καρφί και μία στο πέταλο" τότε δεν θα κατανοήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσα ίσα.

      Αν βλέπουμε τον κόσμο με όρους κακού-καλού, και μάλιστα με εμάς να μην ανήκουμε ούτε στο ένα ούτε στο άλλο αλλα να είμαστε στην μέση, τότε δεν θα κατανοήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει.

      Για να βάλουμε τους τρομοκράτες ισλαμιστές στην σωστή τους διάσταση πρέπει να μετρήσουμε θύματα. Αν το κάνουμε θα δούμε πως ο ρόλος τους είναι βασικά ψυχολογικός. Πάνω σε αυτό το ψυχολογικό υπόβαθρο έρχεται και η εισβολή των αμάχων. Και εκεί είναι που δημιουργείται η όμορφη κατάσταση.

      Ο Στάυρος Λυγερός είναι απο τους λίγους που προσπαθεί τουλάχιστον να αποβάλει τις παρωπίδες και του αριστερού και του φιλελεύθερου δογματισμού ή προπαγάνδας και να σκεφτεί σαν ελεύθερος άνθρωπος. (ή αν θες, σαν ελεύθερος Έλληνας και όχι σαν γραικύλος)

      Διαγραφή
    2. όμορφη κατάσταση, σε εισαγωγικά, μην παρεξηγηθώ.
      Δεν θέλω η χώρα μου να γινει ούτε μουσουλμανική ούτε ναζιστική σαν αντίδραση στην εισροή μεγάλων αριθμών μουσουλμάνων.

      Διαγραφή
  2. Ο κύριος Λυγερός, αναφερόμενος στην "εκδίκηση του Ισλάμ", διαγράφει μονομιάς :
    - Την ιστορική πορεία αιματηρής εξάπλωσης του Ισλάμ, από την Αραβικλη χερσόνησο έως και τις παρυφές της Βιένης.
    - Την προσπάθεια της Ευρώπης, γιά την απώθηση και τον περιορισμό του Ισλάμ πίσω και πάλι στα ιστορικά εδάφη του (σταυριφορίες, αποικιοκρατία).

    Ήδη στις μέρες μας, το Ισλάμ επανακάμπτει, ως μία πολύ βολική θρησκεία γιά τα συμφέροντα της Νέας Τάξης.

    Ο κύριιος Λυγερός, αγνοώντας αυτή την ιστορική παλινδρόμηση, κατ' ουσίαν, βοηθάει στην επανάκαμψη του Ισλάμ στην Ευρώπη και στην έναρξη ενός νέου Μεσαίωνα, απείρως αγριώτερου απο τον αντίστοιχο Χριστιανικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο, έχεις διαβάσει καν το βιβλίο?

      Αλλά σιγά μη τον έχεις διαβάσει. Αφού για σένα η αποικιοκρατία είναι η προσπάθεια της Ευρώπης ιά την απώθηση και τον περιορισμό του Ισλάμ πίσω και πάλι στα ιστορικά εδάφη του...

      Τι τερατώδης αφέλεια...
      Και να πω πως αυτός εδώ ο τόπος δεν έχει φάει το ξύλο της αρκούδας.. Αδικαιολόγητος.

      Διαγραφή
  3. Απορω και εγω με τις οψιμες αποψεις του Κου Λυγερου όταν εχει αναφερθεί στο παρελθον ότι η πλημμυριδα του Ισλαμ προς την Ευρωπη,εχει ιστορικο προηγουμενο καθως επαναλαμβάνεται κάτα μεγαλα χρονικα διαστήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπό την επιφύλαξη ότι άρθρο αποδίδει συνοπτικά και ορθά την άποψη του συγγραφέα, έχω να παρατηρήσω ότι το μάτς της αντικειμενικής ενημέρωσης του Λυγερού για την Ισλαμική τρομοκρατία, έχει ήδη χαθεί από τα αποδυτήρια.

    Ο συγγραφέας κατ΄ αρχήν συντάσσεται με την αφελή άποψη ότι η επιχείρηση της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν αποκλειστικότητα μερικών αγράμματων Σαουδαράβων που με μηδενική οργάνωση κατάφεραν αυτό που στην συνέχεια έδωσε την αφορμή στους νεοταξίτες της Ουάσιγκτον να διαλύσουν την Μέση Ανατολή.

    Απεναντίας η όλη επιχείρηση είχε σοβαρώτατη υποστήριξη από τις μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής, με πιθανώτατη την ανάμιξη και του Ισραήλ, στην ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ και ισοπέδωση ΤΡΙΩΝ τεράστιων κτιρίων στο Μανχάτταν που φυσικά δεν μπορούσαν να καταστραφούν από τα ΔΥΟ αεροπλάνα που έπεσαν επάνω τους.

    Αυτή ή άποψη είναι και ο πυρήνας του χονροειδούς Αμερικάνικου ψέμματος, ότι αντέδρασαν ΑΜΥΝΟΜΕΝΟΙ. Ψέμμα, γιατί αυτά που κάνανε ήταν μια αιματηρή προβοκάτσια εναντίον αθώων πολιτών της χώρας τους και ένας ανήθικος πόλεμος εναντίον συνολικά της Μέσης Ανατολής.

    Ευνόητον είναι ο συγγραφέας στην συνέχεια υιοθετεί και φυσικά "τεκμηριώνει" την Αμερικανική άποψη ότι η Ισλαμική τρομοκρατία έπεσε από τον ουρανό, ως ένα ανεξήγητο μετεωρολογικό φαινόμενο.

    Συνεπώς άν θέλουμε να κατανοήσουμε σε βάθος την Ισλαμική τρομοκρατία, πιθανόν καταληκτικά να χρειαστεί να απευθυνθούμε στον .... Αρναούτογλου.

    Η αλήθεια φυσικά είναι ότι εκτός του απαραίτητου πλιάτσικου στα πετρέλαια, ο κύριος λόγος που οι νεοταξίτες της Ουάσιγκτον όρμηξαν στην Μέση Ανατολή ήταν να διεγείρουν ΜΑΖΙΚΑ τα ριζοσπαστικά στοιχεία του ντόπιου (και όχι μόνον) Ισλαμικού πληθυσμού, ώστε να μπορέσουν στο παρασκήνιο να οργανώσουν και να χρηματοδοτήσουν ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ολιγομελείς κατ΄αρχήν ομάδες τρομοκρατών.

    Εκ περισσού, αλλά χρειάζεται να σημειωθεί ότι ο κύριος στόχος της τρομοκρατίας made in USA είναι η φασιστικοποίηση του δημόσιου βίου στον ονομαζόμενο Δυτικό κόσμο, και η εσωτερική αποσταθεροποίηση της Ρωσσίας και της Κίνας.

    Από αυτές οι ομάδες ξεκίνησαν και εξαπλώνονται όλες οι άλλες συναφείς τρομοκρατικές ομάδες που δρούν σήμερα υπό την καθοδήγηση και ατέλειωτη χρηματοδότηση της Ουάσιγκτον (μέσω της Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας) συνεχίζουν τα εγκλήματα τους στην Συρία, στο Ιράκ καθώς και στην Βόρεια και Κεντρική Αφρική.

    Η επέμβαση της Ρωσσίας στην Συρία απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι η Ουάσιγκτον αναφορικά με τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας βρίσκεται σταθερά και ανερυθρίστα με την πλευρά των τρομοκρατών.

    Προσωπικά ουδέποτε έχω δώσει πίστωση στον Λυγερό, και νομίζω ότι και αυτά που θα περιέχει το πόνημα, πάνω κάτω θα εκφράζουν κομψά την επίσημη άποψη της Ουάσιγκτον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Dimitri.
    Επισης θα επρεπε να αναφερθείς στο ποιος ηταν και πως δημιουργηθηκε ο Μπιν Λαντεν ,που είμαι σιγουρος ότι ζει στο Μαλιμπου της Καλιφορνιας με άλλο προσωπο.
    Προσφάτως η μεγαλυτερη κατασκευαστικη εταιρεια της Σ.Αραβιας,ιδιοκτησιας της οικογενειας Μπιν Λαντεν,απελυσε 70.000 εργατες λογω οικονομικων δυσκολιων.
    Υπηρχε περιπτωση να υφίστατο οποιαδήποτε εταιρεια της οικογενειας Λαντεν ;.
    Η ιστορια εχει αποδειξει ότι ολοι οι αναλωσιμοι που 'διευκολυναν' εχουν αποσυρθεί σιωπηλα και με 'μετατροπες' ώστε αόρατοι πλεον να ξεκοκκαλιζουν τον 'μισθο' τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.