28/5/16

Τι θα αναφέρει το ψήφισμα της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας για τη Γενοκτονία

  • (Φωτ.: EPA / Kay Nietfeld)
Έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην Άγκυρα παρά το γεγονός ότι οι λεπτομέρειές του δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές. Ο λόγος για το κείμενο που εισάγεται την Πέμπτη 2 Ιουνίου για συζήτηση και για ψήφιση στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, και αφορά τη σφαγή των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.


Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που είδε το προσχέδιο του ψηφίσματος αναφέρει ότι η λέξη «Γενοκτονία» υπάρχει σε όλο το κείμενο.
Πρόκειται ένα παλαιότερο ψήφισμα που είχαν καταθέσει οι Πράσινοι (η αντιπολίτευση στη Γερμανία), και το οποίο αποσύρθηκε προσωρινά τον Φεβρουάριο. Αυτή τη φορά το κείμενο που έρχεται φέρει και την υπογραφή του κυβερνητικού συνασπισμού, και εκτός απροόπτου τίτλος του θα είναι «Μνήμη και ανάμνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων την περίοδο 1915-1916».
Στο προσχέδιο του ψηφίσματος –σύμφωνα πάντα με το Γαλλικό Πρακτορείο– αναφέρεται ότι «η μοίρα τους αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των μαζικών εξοντώσεων, της εθνοκάθαρσης, των απελάσεων και στην πραγματικότητα των Γενοκτονιών που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα με τέτοιο τραγικό τρόπο». Πριν από έναν περίπου χρόνο, σε μια ομιλία-ορόσημο, ο Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ ήταν ο πιο υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος που χρησιμοποίησε τη λέξη «Γενοκτονία».
Αναφορά γίνεται και στην ιστορική ευθύνη της Γερμανίας, την τότε σύμμαχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
«Η Μπούντεσταγκ την αναγνωρίζει και γι’ αυτό δίνει στην Τουρκία και στην Αρμενία την υποστήριξη που χρειάζονται ώστε να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν και να αναζητήσουν νέους τρόπους κατανόησης και συμφιλίωσης». Ακόμα, στο προσχέδιο αναφέρεται ότι «η διαδικασία συμφιλίωσης έχει κολλήσει τα τελευταία χρόνια και χρειάζεται επειγόντως νέα ώθηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.