4/5/16

Σενέρ Λεβέντ: Θα περάσουν και αυτά

Ο Ισπανός ποιητής Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Θα περάσουν και αυτά. Θα περάσει και το σήμερα. Θα έρθουν ξανά άνοιξες, καλοκαίρια και χειμώνες. Θα μαραθούν τα λουλούδια και θα ανθίσουν ξανά. Θα γλεντήσετε, θα γελάσετε, θα κλάψετε. Θα έχετε και χαρές και λύπες. Θα πάτε σε γάμους, κηδείες και διακοπές. Θα γιορτάσετε τα μπαϊράμια. Θα βγάλετε φωτογραφίες στα βουνά, στις παραλίες και στις διακοπές που θα πάτε. Θα μεγαλώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια σας πριν καλά-καλά το καταλάβετε. Θα γεράσετε. Θα ρυτιδώσει το πρόσωπό σας, θα πέσουν τα μαλλιά σας και δεν θα σας αναγνωρίζουν πλέον στις φωτογραφίες που ήσασταν νέος. Θα υπάρχουν και παλιοί σας συμμαθητές που θα δυσκολεύστε να τους αναγνωρίσετε και εσείς. Θα παίρνετε χάπια και φάρμακα τα οποία δεν πήρατε ποτέ προηγουμένως. Θα μειωθεί ο ύπνος σας και θα ξεχνάτε περισσότερο. Κάποτε θα σκέφτεστε πως μια μέρα θα πεθάνετε. Μάλιστα, θα φυλάξετε μέρος και για τον δικό σας τάφο δίπλα στη σύζυγό σας, η οποία πέθανε πριν από εσάς. Θα σας φαίνεται παράξενο που όλα θα συνεχίσουν όπως πριν και αφού εσείς θα έχετε πεθάνει.
Όμως έχετε ακόμα καιρό. Ζείτε. Και στέκεστε μια χαρά. Ακόμα και αν τώρα λυπάστε, ύστερα θα χαρείτε. Θα περάσουν και όλα αυτά. Θα περάσει και το σήμερα. Μπορεί και να ερωτευτείτε ξανά. Μπορεί να φυτέψετε ένα δενδρύλλιο ελιάς, πεύκου, φοινικιάς. Αν δεν έχετε επισκεφθεί τη Βενετία μπορεί και να την επισκεφθείτε, μπορεί να περπατήσετε στα σοκάκια του Παρισιού, μπορεί να παρακολουθήσετε την όπερα «Γεβγένι Ονέγκιν» στο Θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα, μπορεί να πάτε στην Ινδία σε ένα υπερατλαντικό ταξίδι, μπορεί να πάρετε εισιτήριο για έναν αγώνα Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης και μπορεί να γευτείτε το πνεύμα του τανγκό στο Μπουένος Άιρες. Ακόμα δεν έχετε πεθάνει. Ζείτε. Μια μέρα θα ανακαλύψετε και εσείς ότι η μεγαλύτερή σας έλλειψη σε αυτόν τον κόσμο είναι το γεγονός πως είστε ένα ελεύθερο πνεύμα. Επανεξετάζετε τη ζωή σας όταν ένα βράδυ πέσετε εξουθενωμένος στην πολυθρόνα σε μια γωνιά του σπιτιού σας. Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να βάλετε στην άκρη τις μεταμέλειες και τις απογοητεύσεις σας. Όσα έφυγαν με το χθες ανήκουν στο παρελθόν. Σας χρειάζονται νέα τραγούδια. Με το ελεύθερο πνεύμα που ανακαλύψατε ξαφνικά την έλλειψή του. «Στον κόσμο αυτό πρέπει να είναι κανείς είτε άνθρωπος είτε πλούσιος», λέει ο ποιητής. Διαλέξτε το ένα από αυτά. Διαλέξτε να υπάρχετε, όχι να έχετε υπάρχοντα. Αν ο άνθρωπος ζει και πεθάνει μια φορά, διαλέξτε να πεθάνετε σαν άνθρωποι. Σκεφτείτε τους Ρόζενμπεργκ που πέθαναν στην ηλεκτρική καρέκλα. Σκεφτείτε τους δύο Ιταλούς εργάτες Σάκο και Βανζέττι που εκτελέστηκαν, τον Τσε που δολοφονήθηκε ύπουλα στη Βολιβία, τον Ντενίζ Γκεζμίς, τον Μαντέλα που πέρασε στη φυλακή 27 χρόνια. Δεν αρκούν για να γίνουν οδηγός σας οι αγωνιστές που υπέμειναν τα χειρότερα βασανιστήρια και ξεψύχησαν αλλά δεν αποκάλυψαν κανένα μυστικό; Σκεφτείτε τον Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα. Το τελευταίο ποίημα που απήγγειλε καθώς τον εκτελούσαν στην Ισπανία:

Τι είναι ο άνθρωπος που δεν είναι ελεύθερος;
Πες μου Μαριάννα
Πες μου, πώς μπορώ να σε αγαπήσω
Αν δεν είμαι ελεύθερος;
Πώς μπορώ να σου ανοίξω την καρδιά μου
Αν αυτή η καρδιά αυτή δεν μου ανήκει;
Ακούστε την κιθάρα του Ροντρίγκεζ
Πώς αντηχεί ακόμα στα βουνά της Ισπανίας…

Οι μέρες που είπα πως θα περάσουν θα περάσουν έστω και αν τώρα είναι τελείως ανυπόφορες. Θα πιείτε πιο πολύ ρακί και ζιβανία στους καλοκαιρινούς κήπους. Θα φάτε πεπόνι, καρπούζι, κορόμηλο και σταφύλι. Στη δική μας πατρίδα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη θάλασσα όχι στην Ρώμη. Δεν θα μείνει πάντα έτσι σκισμένος τούτος ο χάρτης. Έστω και αν εμείς δεν καταφέρουμε να τον ράψουμε, μια μέρα θα τα καταφέρουν οι μεγάλοι ράφτες. Πρέπει να ζήσουμε σε αυτά τα χώματα σαν να είναι το σπίτι του πατέρα μας και όχι ως φιλοξενούμενοι, σαν να ήρθαμε για καλοκαιρινές διακοπές. Αν ζείτε τώρα, σημαίνει πως έχετε πολλή δουλειά να κάνετε ακόμα. Αγκαλιάστε τις εποχές που πέρασαν με τις ωραίες αναμνήσεις που συσσωρεύσατε. Ζήστε το σήμερα. Αφήστε για αύριο το ντέρτι του αύριο. Το φιντάνι που ποτίσατε θα μεγαλώνει και μετά από εσάς…
Πολίτης

1 σχόλιο:

  1. Ο μοναδικός Κύπριος. Το όλο του άρθρο είναι ένα ποίημα. Βάλτε τις προτάσεις του άρθρου του την μια κάτω από την άλλη και θα έχετε το τέλειο ποίημα. Είμαι περήφανος που σε έχω συμπατριώτη Λεβέντ. Δεν σε γνωρίζω και ελπίζω πως μια μέρα όταν θα ελευθερωθεί η κοινή μας πατρίδα να βρεθούμε. Θάθελα να σου σφίξω το χέρι και να ποιούμε ένα ποτό μαζί .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.