10/5/16

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Ενώ συνεχίζονται οι μάχες ανάμεσα στους στρατούς της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η κυβέρνηση της Αρμενίας απέφυγε να καταθέσει ένα κατηγορηματικό σχέδιο νόμου για την επίσημη αναγνώριση της λεγόμενης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οπως ανακοινώθηκε, η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Βουλής δεν θα συζητήσει συγκεκριμένο νόμο. Ωστόσο, δηλώνεται ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ και παίρνοντας υπόψιν την εξελισσόμενη κατάσταση και εξωτερικούς παράγοντες.

Πάντως, το ΥΠΕΞ της Ρωσίας εξέφρασε για άλλη μια φορά τη διαθεσιμότητά του, στο πλαίσιο της Ομάδας του Μινσκ από το 1994, να συμβάλει στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης.

Φυσικά, η αντιπαράθεση στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας που επικράτησε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, δεν πρόκειται να επιλυθεί. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ (βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν με 150.000 Αρμένιους και μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ ανακήρυξε την ανεξαρτησία του) και ολόκληρος ο Καύκασος είναι μέρος ενός ευρύτερου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού για τον έλεγχο της Ενέργειας και των αγωγών μεταφοράς της, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτό το κουβάρι είναι μπλεγμένοι οι λαοί, στην κόντρα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Τουρκίας (που στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν) και Ρωσίας, που «παίζει» και με την Αρμενία και με το Αζερμπαϊτζάν για τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλιακών ομίλων.

Αυτό επιβεβαιώνει και διαμεσολάβηση της λεγόμενης Ομάδας Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), από το 1994, μετά τον πόλεμο Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, με χιλιάδες θύματα, όπου συμπροεδρεύουν η Ρωσία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Από τότε, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και 7 ακόμα περιοχές ελέγχονται από τον αρμενικό στρατό και το Αζερμπαϊτζάν, θεωρώντας τες «κατεχόμενα εδάφη», συνεχίζει να τις διεκδικεί.
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8882743

1 σχόλιο:

  1. Η ανάλυση θα μπορούσε να είχε μια μερική ερμηνευτική αξία στο βαθμό που δεν διαστρέβλωνε τα ιστορικά γεγονότα. Η σύγκρουση ξεκίνησε το 1988 στα πλαίσια της ΕΣΣΔ! Τώρα όσον αφορά τα περί καπιταλιστικής παλινόρθωσης στον Καύκασο, ως ερμηνευτικό σχήμα της εν λόγω αντιπαράθεσης προϋπέθετε πως υπήρχαν πριν την Οκτωβριανή Επανάσταση και υπάρχουν και τώρα καπιταλιστικές δομές στον Καύκασο. Το πρώτο δεν ισχύει το δεύτερο είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Συγκρούσεις μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων παρατηρούνται και πριν την ενσωμάτωση τους στην ΕΣΣΔ τη δεκαετία του '20. Η σταθερότητα στον Καύκασο προέκυψε λόγω της ηγεμονικής τάξης που συγκρότησε η Σοβιετική Ένωση στα εδάφη που σταδιακά προσάρτησε και στις χώρες της σφαίρας επιρροή της. Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ επανένταξε τον Καύκασο στο πεδίο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ των περιφερειακών και μεγάλων δυνάμεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.