15/5/16

Η ημέρα που η Eurovision πολιτικοποιήθηκε απροκάλυπτα - «Η Ουκρανία νίκησε την Ρωσία»

Η ημέρα που η Eurovision πολιτικοποιήθηκε απροκάλυπτα - «Η Ουκρανία νίκησε την Ρωσία» - Media
Αυτό που μένει από τον διαγωνισμό της Eurovision του Σαββάτου είναι η νίκη της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας γράφουν στα ρεπορτάζ για τον τελικό του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού ο διεθνής Τύπος.
Ο Guardian αναφέρει ότι η Ουκρανία κέρδισε τον διαγωνισμό τραγουδιού με ένα αμφιλεγόμενο τραγούδι, οι στίχοι του οποίου προκάλεσαν ένταση ανάμεσα στις σχέσεις με την Ρωσία.

Το τραγούδι της Τζαμάλα, μιλούσε για τις διώξεις των Τατάρων από την Ουκρανία το 1944 από τον Στάλιν, αλλά μεταφράστηκε σαν κριτική για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014.

Η τραγουδίστρια έπαιρνε στα χέρια της το βραβείο, παρακάλεσε για Ειρήνη και αγάπη.

Ακόμη και πριν από τον τελικό στην Στοκχόλμη, πολλοί υποστήριξαν ότι πρόκειται για τον πιο πολιτικοποιημένο διαγωνισμό στην μακρόχρονη ιστορία του με την Τζαμάλα να λέει ότι η νίκη της θα δείξει ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να ακούσουν τον πόνο των άλλων.

Η Τζαμάλα που το πραγματικό της όνομα είναι Σουζάνα Τζαμαλαντίνοβα, είναι απόγονος Τατάρων και έχει φύγει από την Κριμαία το 2014, αλλά η οικογένειά της ζει ακόμη στην περιοχή.

Σε συνέντευξή της στον Guardian, είπε ότι φυσικά το τραγούδι αναφέρεται και στο 2014, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια και οι εξελίξεις στην πατρίδα της, της έχουν προξενήσει πολύ πόνο και κυρίως γιατί δεν μπορεί να πάει στο σπίτι της τα τελευταία δύο χρόνια. «Τι θα έπρεπε να κάνω, να τραγουδήσω ένα απλά ωραίο τραγούδι και να τα ξεχάσω όλα αυτά;» διερωτήθηκε.

Πηγή: Guardian
http://www.topontiki.gr/article/169879/i-imera-poy-i-eurovision-politikopoiithike-aprokalypta-i-oykrania-nikise-tin-rosia

14 σχόλια:

  1. τελικα δεν μας εφτανε ο εσωτερικος διχασμος, δεν μας εφτανε τον διχασμο απο τον Σταλιν και τα ορφανα του πατε να μας δημιουργησετε και εισαγομενο διχασμο που μονο απο αποψη εξωτερικης πλιτικης πρεπει να μας νοιαζει; τι μας νοιαζει απο την διενεξη της ρωσιας με την ουκρανια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω την εντυπωση οτι ο εχθρος ειναι κοινος αγαπητε μου. Γι αυτο με ενδιαφερει η διενεξη Ουκρανιας-Ρωσιας. Ο Ναζισμος δεν ηττηθηκε το 1945. Δυστυχως.....

      Διαγραφή
    2. Ενω ο Πουτιν τι ειναι δημοκρατης; Ποσα χρονια ειναι στην εξουσια; Ποσο αυταρεσκα μιλαει σε ηγετες η δημοσιογραφους; Ουτε ο Χιτλερ δεν μιλαγε ετσι. (αυτος χειρονομουσε απλα ). Οπου επεμβαινει οπως ο αγγλοσαξων γι αυτον εχουμε δικαιολογια γα τον Αμερικανο απλα καταδιαζουμε. Ας αφησουμε σε καποιους που υποτιθεται γνωριζουν πιο πολλα.

      Διαγραφή
    3. Τον ναζισμο μονο στην Ουκρανια τον αντιλαμβανεσαι ; Στο οτι σχεδον ολη η Ευρωπη συμπεριφερεται ως ναζιστικο κρατος ακολουθοντας τον ηγετη της Ευρωπης .... Αλλα μ αυτον τον ηγετη ο Πουτιν προσπαθει να ου πουλησει το αεριο. Εκει οκ ;

      Διαγραφή
    4. Ο εχθρος σας ειναι ιδιος λογικο.Το λες απροκαλυπτα.Οι απελευθερωτες των ευρωπαικων εθνων που λεγονται εθνικιστες/φασιστες/εθνικοσοσιαλιστες ειναι οι χειροτεροι εχθροι σας,ειτε φιλελευθεροι κοσμοπολιτες ειστε ειτε διεθνιστες μαρξιστες.

      Αλλα ξεχνας οτι η Ευρωπη αναγενναται ως Φοινιξ.

      Διαγραφή
  2. Η Τζαμαλα εχει 2 χρονια να παει σπιτι της ...οι Ελληνοκυπριοι 42χρονια λογω τουρκικης Κατοχης και καμμια χωρα δεν εχει επιβαλει κυρωσεις στην Τουρκια για την κατοχη μιας Ευρωπαικης χωρας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καποιοι εφεραν τον στρατο κατοχης η πατησαν ενα ωραιο πρωι απο μονοι τους; Μην αρχισουμε τις ψευτοδικαιολογιες 'ειχαμε χουντα ' . Και στον δευτερο Αττιλα χουντα ειχαμε; Ο 2ος ποδοπατησε το πιο μεγαλο μερος μαλιστα. Καναμε μια αισχροτητα αγαπητε και την πληρωνουμε. Και στην Σμυρνη δεν μας νικησαν οι Τουρκοι. ΜΟΝΟΙ ΜΑς ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ Το γιατι σιγουρα το γνωριζεις.

      Διαγραφή
    2. @ καθηγητης επιστημων,

      Όσο οι συγχρονες τασεις επιβάλουν οτιδήποτε περαν της Μυκόνου... να "κείται μακράν", δεν προκειται να γευτούμε νίκη

      Διαγραφή
    3. οποτε τι θελουμε την Ενωση για ενα τμημα της επικρατειας που θα ' κειται μακραν ' πως θα το υπερασπιστουμε τοτε; Και το Καστελοριζο μακρν κειται οποτε ας τους χαρισουμε την ΑΟΖ

      Διαγραφή
  3. "... οι Ευρωπαιοι ειναι ετοιμοι ν ακουσουν τον πονο των αλλων...".Τι βελουδινο ακουγεται !
    Προτεινω του χρονου η Κυπρος να υποβαλει παρομοιας ποικιλιας τραγουδι για να δουμε την "ακουστικοτητα" του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τραγούδι «διαμαρτυρία» - υπέρ της Κύπρου - το έκανε (περίπου αυτό που προτείνεις Komninos) η Ελλάδα στη Γιουροβίζιον της Χάγης το 1976 (*), δλδ 2 μόλις χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Η Τουρκία όχι μόνο δεν συμμετείχε εκείνη τη χρονιά αλλά και η τουρκική τηλεόραση σταμάτησε τότε την ζωντανή μετάδοση από την Ολλανδία, όσο κράτησε η συμμετοχή της Ελλάδας (ήταν 10η στη σειρά) πάνω στη σκηνή.


      (*) Εκείνη την χρονιά επέστρεψαν στον διαγωνισμό η Αυστρία και η Ελλάδα. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Μαρίζα Κωχ με το τραγούδι «Παναγία μου, Παναγία μου», σε σύνθεση της ιδίας και στίχους του Μιχάλη Φωτιάδη, ενώ την ορχήστρα διηύθυνε ο Μιχάλης Ροζάκης. Το τραγούδι, που γράφτηκε κατόπιν προτροπής του Μάνου Χατζιδάκι για να καταγγείλει την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, πήρε τη 13η θέση (ανάμεσα σε 18 τραγούδια) με 20 βαθμούς. Δε συμμετείχαν η Δανία, η Σουηδία, η Μάλτα και η Τουρκία (δι' ευνοήτους λόγους).

      Διαγραφή
    2. κ εδώ
      http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/05/u.html

      Διαγραφή
  4. Καλα εμεις δεν θα πουμε στον Βλαδιμηρο τι να κανει.....εχουμε την δικη μας σκοτουρα και οργανωνουμε την εγχωρια αμυνα μας εναντιον του δικου μας εχθρου εν Πατρις....μεγαλη η κουνια που μας κουναγε τελικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eurovision 2016: Je suis Jamala Tatarina (*)... ίλεως!

    (*) το Tatar εδώ προέρχεται από το ελληνικό όνομα Ταυρίδα (που δόθηκε - επίσημα - στην περιοχή το 1783) και όχι από το... «ταταρικό» τουρκόφωνο μουσουλμανικό φύλο.

    Έχουν και οι Έλληνες σωρό από σημαντικές ημερομηνίες (π.χ. «το έτος 1919») για... τίτλο παρόμοιων τραγουδιών (για την Eurovision).

    «Ο Στάλιν εξόντωσε 38.000 Έλληνες. Πογκρόμ σε τρία κύματα, 1930-1949, στη Σιβηρία!!!»

    Ανώνυμος 30 Απριλίου 2010 - 11:27 π.μ.

    Ίσως αυτές οι 38.000 ψυχές Ελλήνων που εξοντώθηκαν στα γκουλάγκ να ήταν το τίμημα της συμμετοχής του Ελληνικού εκστρατευτικού σώματος το 1919 στην Ουκρανία. Άβυσσος η ψυχή του... «Μουστάκια του Σήφη»... χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.