6/6/16

Σε κλοιό Τσάμηδων η επίσκεψη Κοτζιά στα Τίρανα


Σε μια ασυνήθιστη στις διακρατικές και διπλωματικές σχέσεις πρακτική, ομάδες Τσάμηδων διαδηλωτών επιχείρησαν, υπό την ανοχή των αρχών, να εμποδίσουν την απρόσκοπτη είσοδο του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα, στο κτίριο του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον ομόλογό του Ντιτμιρ Μπουσάτι.
Οι διαδηλωτές κατέλαβαν τον χώρο μπροστά στο ΥΠΕΞ και κραύγαζαν συνθήματα όπως «Τσαμουριά μητέρα μας περίμενέ μας» και «καταργείστε το εμπόλεμο». Ενώπιον όμως του κινδύνου να τιναχθεί στον αέρα η επίσκεψη, δόθηκε από την αλβανική κυβέρνηση εντολή στην αστυνομία να τους απομακρύνει σε μικρή απόσταση όπου παραμένουν συνεχίζοντας να φωνάζουν ανθελληνικά συνθήματα καθώς η συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για τη συνέχεια Kathimerini


14 σχόλια:

  1. Μας ξεφτιλιζουν ακομη και τα σκουλικια. Οι αναξιοι πολιτικοί ,μας έχουν εκμηδενισει. Δεν έχουν σταλα Ελληνικό αίμα μέσα τούς; Εδώ μαζευτηκαν όλοι οι προδοτες; Αν κάποιος συν-επισκέπτης του σαητ έχει άλλο ιστορικό παράδειγμα τόσο πουλημενων πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο παρακαλώ να το αναφέρει! Να πει δηλαδή πχ η τάδε χώρα έχει πιο πουλημενους προδοτες πολιτικους απο την Ελλάδα. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΑ με όλους τους πολιτικούς πουλημενους. Η τύχη της Πατρίδας είναι πλεον στα χέρια του Θεου. Αποκλειστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το στρατηγικό λάθος είναι πάλι στην ελληνική πλευρά:
    έπρεπε να αποφασιστεί άμεση ματαίωση της επίσκεψης όταν γίναν οι δηλώσεις Ράμα από το βήμα του συνεδρίου των εξομωτών-Τσάμηδων.

    Ο Πάγκαλος που είναι ποταπός, είχε το σθένος στη Νέα Υόρκη να κάνει τη δήλωση ότι "δε μπορείς να συζητάς με το ληστή, το βιαστή και το δολοφόνο, τους όρους της ληστίας, του βιασμού και της δολοφονίας σου" για παρόμοια περίπτωση που αφορούσε την Τουρκία.

    Ο Κοτζιάς τι περίμενε να του κάνουν, αφού ανέχτηκε το φτύσιμο στα μούτρα από το Ράμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, αυτά είναι συνέχεια τής παράλογης και δουλοπρεπούς πολιτικής των Αθηνών έναντι των Τιράνων, που ακολουθείται με συνέπεια από το 2008, όταν η Αθήνα, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Αλβανίας στις ευρωατλαντικές δομές (ΝΑΤΟ και ΕΕ).

      Μετά την οικτρά και γελοία "επίθεση φιλίας" προς την Άγκυρα, έχομε τώρα και ανάλογη προς τα Τίρανα.

      Διαγραφή
  3. I tsamides ine elines prosfiges me albaniki ethnikotita pou zoun ekdiogmeni stin albania, i patrida tous omos ine i elada, o topos tous epi xiliades xron8a itan stin simerini elada, me pio dikeoma exoun dioxthi sto sinolo tous dekades xiliades? Diladi ean i eliniki mionotita stin albania kani kapia listia i skotosi kapion albano afto tha dosi to dikeoma sto albaniko kratos na tous pai olous stin elada?! Izaste sovari?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μιλάμε για ληστεία ή φόνο.εδω έχουμε να κάνουμε με συνεργάτες φασιστών και ναζιστων.μιλαμε για εγκληματίες συμμάχους του χιτλερ.οχι να κάνουμε και την τριχιά τρίχα.....Αν θέλουν ας ετοιμάσουν ένα τραγούδι για την επόμενη γιουροβιζιον.Η ευρωπη μπορεί να το βγάλει πρώτο , το έχει ξανακάνει.

      Διαγραφή
    2. Juxhin
      Δεν είναι ληστεία η φόνος.
      Είναι συνεργασία με τον κατακτητή εναντίον του υπόλοιπου πληθυσμού.

      Έπρεπε να τούς είχε αφήσει εκεί που ήταν η τοτε ελληνική κυβέρνηση. Θα τους είχαν ξεκανει οι υπόλοιποι και θαχε εκλείψει το θέμα.

      Διαγραφή
    3. @ Juxhin Cela

      Είναι μια πληγή που πάει πίσω στην Τουρκοκρατία, μπλέκει τρίτες δυνάμεις όπως η φασιστική Ιταλία, ένα πόλεμο, μια κατοχή, και δυστυχώς αρκετό αίμα.

      Δεν θέλω να μπω στις λεπτομέρειες, αλλά πως ακριβώς άνθρωποι που σήμερα δεν δείχνουν και καμιά ιδιαίτερη αγάπη (να το πω κομψά) για το Ελληνικό κράτος, ζητάνε να επιστρέψουν?
      Με ξεπερνάει αυτή η απαίτηση.

      Πάντως με τέτοιου είδους συμπεριφορά, το θέμα των Ελληνοαλβανικών σχέσεων που κανονικά θα έπρεπε για 1000 λόγους να είναι άκρως φιλικές, δεν θα λυθεί. Για μια ακόμα φορά, οι τσάμηδες, ηθελημένα ή όχι, μετατρέπουν τον εαυτό τους σε όργανα τρίτων κυβερνήσεων.
      Πολύ κρίμα.

      Διαγραφή
    4. Η άποψή σου είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Όπως επισήμαναν και οι προηγούμενοι σχολιαστές, οι Τσάμηδες (οι οποίοι φυσικά δεν κατοικούσαν στην περιοχή επί "χιλιάδες χρόνια", αλλά εμφανίζονται το πρώτον στην Τουρκοκρατία) συνεργάστηκαν ανοιχτά τόσο με τα ιταλικά στρατεύματα κατά την εισβολή τους στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1940 όσο και με τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της κατοχής, διαπράττοντας πλήθος εγκλημάτων σε βάρος των Ελλήνων, τα οποία ασφαλώς και δεν ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά εντάσσονταν σε μία γενικότερη προσπάθεια αφελληνισμού της περιοχής (π.χ. θανάτωση Ελλήνων προκρίτων της Παραμυθίας το 1943), και για τα οποία ουδέποτε λογοδότησαν. Τούτο δεν πρέπει να ξενίζει, γιατί αντίστοιχη ήταν και η στάση της Αλβανίας - είναι χαρακτηριστικό ότι είχε δημιουργηθεί από τους Γερμανούς ακόμη και μεραρχία των SS με την ονομασία Skanderberg, αποτελούμενη εξ ολοκλήρου από Αλβανούς. Όσο για τη στάση που διαχρονικά κρατά η αλβανική κυβέρνηση έναντι της ΄έκπαλαι υπάρχουσας στην Αλβανία ελληνικής μειονότητας, αυτή είναι γνωστή και σίγουρα δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση από κανένα κράτος που θέλει να λέγεται πολιτισμένο. Θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απόψεις του λαλίστατου Αλβανού Πρωθυπουργού για το τελευταίο θέμα.

      Διαγραφή
  4. Με το να τους διώξει τους γλύτωσε. Αυτό δεν το καταλαβαίνετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο μεγάλος πατριώτης Παπούλιας όταν είχε πάει επίσκεψη στην Αλβανία και του είχαν στήσει οι γνωστοί προβοκάτορες της γείτονος ένα τέτοιο πανηγυράκι είχε σηκωθεί και είχε φύγει.Εγώ αμφιβάλλω αν κανείς από αυτούς είχε σχέση με τους αποκαλούμενους Τσάμηδες.Οι περισσότεροι είναι αλβανοί "εθνικιστές" του Κοσόβου και του Πρέσεβο και παριστάνουν τους Τσάμηδες.Τραγελαφικά πράγματα.Είμαστε δυστυχώς στη δυσάρεστη θέση να έχουμε για γείτονες τους μεγαλύτερους κλόουν της ιστορίας Σκοπιανούς και Αλβανούς.Δεν φταίνε φυσικά οι λαοί αλλά οι ηγεσίες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία χαρά φταίνε και οι λαοί....και τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά εντός και εκτός ελλαδος.Για να λέμε αλήθειες.

      Διαγραφή
  6. Για να είμαστε δίκαιοι πάντως και να θέτουμε τα πράγματα με βάση τα μάτια μας και όχι με βάση το φαντασιακό μας, ο περίφημος "κλοιός Τσάμηδων" είναι, αν βλέπω καλά, καμιά 50 τύποι... Να το κάνω x5, διακόσιοι πενήντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "άνθρωποι που σήμερα δεν δείχνουν και καμιά ιδιαίτερη αγάπη (να το πω κομψά) για το Ελληνικό κράτος, ζητάνε να επιστρέψουν?"

    Den ine akrivos etsi, ta akrea anti elinika stixia exoun kaliergithi me tin dimiourgia enos komatos to opio exi simferon na iparksi mia entasi kai kapios "antipalos". I Tsamides den exoun provlima me tous elines, os ena paradigma sinithos elinika tragoudia akoune kai vazoun kai stous gamous tous to provlima tous ine to eliniko kratos pou oxi mono tous ediokse prin apo ton deftero pagkosmio polemo dioti itan muslimani(Epi Venizelou) kai vrikan profasi gia ton olokrirotiko diogmo olon ton musulmanon tsamidon epidi i italiki katoxiki dinami sti perioxi tous edose dikeomata protognora gia aftous pou to eliniko kratos tote den tous ta parixe kai poli liges ikogenies apofasisan na stiloun ta pedia tous se mia diikisi autonomi ipo tin prostasia ton italon. Afto se kamia periptosi den simeni oti oli i musulmani tha prepi na dioxthoune, diladi i elines polites kai ethika elines diladi pou sinergastikan me tous italous tous dioksane os xorio i os fara kai ean nai pou tous pigane? Ine komiko tragiko pou to eliniko kratos exi dioksi katikous tis xoras apla epidi itan musulmani, dioti oli i xristiani orthodoksi alvani tsamides den tous anagkasan me ta opla na figoun. Se mia elada simera pou ine dimokratia kai melos tis evropaikis enosis kai exi iothetisi merikes aksies os pros ta antropina dikeomata ine tragiko na exi mia tetia stasi kai akoma pio tromero na ipostirizete apo diaforous. Xriazete realismos, anthropia kai sevasmos pros ton antropo apo emas tous antropous, ta krati arga i grigora meso tou diethnous dikeou tha ta vroune ala ine paralogo na xrisimopitw simera i propaganda/profasi tou tote elinikou mi dimokratikou kratous kai simera apo merikous. Ta krati exoun dimiourgisi ta provlimata meso laon, thriskion kai antropon, oxi i anthropi, exoun siniparksi epi ekatondades xronia afti i plithismi se armonia eos pou kapia mera kapi apofasisan oti i musulmani prepu na figoun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Juxhin,
      δεν είναι έτσι. Δεν είναι θέμα μουσουλμάνων. Οι μουσουλμάνοι της Θράκης πχ είναι μια χαρά. Άλλωστε αν το ελληνικό κράτος ήθελε να τους διώξει επι Βενιζέλου, θα τους έδιωχνε με την ανταλλαγή πληθυσμών. Δεν το έκανε διότι απέβλεπε σε μια γέφυρα φιλίας με το νέο κράτος της Αλβανίας (ή για όποιο άλλο λόγο).

      Το τι έγινε μετά μπορεί να τα ψάξεις, δεν είναι όμορφο. Πολύ συνοπτικά, η διαίρεση υπήρχε ήδη επι οθωμανικής κυριαρχίας διότι οι μουσουλμάνοι τσάμηδες είχαν προνόμια (πχ τσιφλίκια) ενώ οι άλλοι υπέφεραν και είχαν γίνει ληστές ή δουλοπάρικοι. Μετά την πτώση της οθωμανικής αυτοκρατορίας οι εντάσεις επιτάθηκαν όταν έγινε ο αναδασμός της γής, δλδ το σπάσιμο των τσιφλικιών και απόδοση κάποιων χωραφιών σε φτωχούς. Εγινε σε διάφορες περιοχές της πάμπτωχης τότε Ελλάδας και φυσικά και στην Τσαμουριά. Μετά, λίγο πριν το Β'ΠΠ μπλέχτηκαν οι ιταλοί και κάποιοι μουσουλμάνοι τσάμηδες άρχισαν να παίζουν το παιχνίδι υπέρ των ιταλών αντί να υποστηρίξουν την χώρα τους. Και το ένα έφερε το άλλο.

      Κάτι σημαντικό. Τους μουσουλμάνους τσάμηδες ούτε τους πολέμησε, ούτε τους καταδίωξε το Ελληνικό κράτος, ούτε τους έδιωξε.
      Τους πολέμησε η αντιστασιακή οργάνωση ΕΔΕΣ ως στενούς και άγριους συνεργάτες του κατακτητή. Ειρήσθω εν παρόδω, τον ΕΔΕΣ τον έλεγχαν περισσότερο οι Άγγλοι παρά η αυτοεξόριστη Ελληνική κυβέρνηση της Μέσης Ανατολής. Τότε γίναν διάφορα άσχημα, όπως οι δολοφονίες των χριστιανών προκρίτων της Παραμυθιάς απο δοσίλογους μουσουλμάνους τσάμηδες, αντεκδίκηση απο τον ΕΔΕΣ και πολλά θλιβερά και αιματηρά. Με την υποχώρηση των Γερμανών οι μουσουλμάνοι τσάμηδες ακολούθησαν τους αποχωρούντες Γερμανούς μαζί με τις οικογένειές τους φοβούμενοι αντεκδίκηση.

      Κάποιοι άλλοι τσάμηδες, φτωχοί μουσουλμάνοι και χριστιανοί ακολούθησαν άλλη πορεία, πολέμησαν τον κατακτητή εντασσόμενοι στην άλλη αντιστασιακή οργάνωση, τον ΕΛΑΣ. Με αυτούς δεν υπήρχε πρόβλημα (αν και πέρασαν άλλες περιπέτειες λόγω εμφυλίου)

      Μετά το τέλος του πολέμου η Ελληνική κυβέρνηση έκανε δίκη για δοσιλογισμό και κατάσχεσε τις περιουσίες περίπου χίλιων τσάμηδων που συνεργάστηκαν με Ιταλούς και Γερμανούς..

      Αυτή είναι η ιστορία όπως εγώ την έχω ψάξει και σχηματίσει στο μυαλό μου.
      Σίγουρα δεν συνεργάστηκαν όλοι οι μουσουλμάνοι τσάμηδες με τους Γερμανούς, δεν κάνανε όλοι εγκλήματα, αλλά όταν γίνονται τέτοια, δυστυχώς η ιστορία διδάσκει πως τους παίρνει όλους η μπάλα... Πάντως το πρόβλημά μου δεν είναι με το τι έκαναν κάποιοι προπαπούδες. Με ενοχλεί όμως, σήμερα, να βλέπω ανθρώπους να βρίζουν την Ελλάδα και να απαιτούν να γυρίσουν. Αυτό δεν υπάρχει...

      Χαίρομαι μου μου λές ότι δεν είναι όλοι έτσι. Γιατί αν πράγματι δεν είναι έτσι, αν πράγματι αγαπάνε την Ελλάδα και την θεωρούν πατρίδα τους, ίσως να βρεθεί στο μέλλον μια λύση.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.