2/6/16

Το επόμενο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία:

Περίληψη: 
Ο τουρκικός στρατός γνωρίζει πολύ καλά ότι κάθε παρέμβαση εναντίον του Ερντογάν και του AKP, που έλαβε σχεδόν το 50% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές, θα κέρδιζε λίγη δημόσια υποστήριξη και θα κατέστρεφε τις προσπάθειές του να διεκδικήσει εκ νέου το κύρος του στην κοινωνία. Ωστόσο, όσο απίθανο κι αν φαίνεται ένα πραξικόπημα τώρα, υπάρχει ακόμη ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο στρατός θα μπορούσε να παρέμβει.

Η GONUL TOL είναι διευθύντρια στο Κέντρο Τουρκικών Σπουδών στο Middle East Institute. Μπορείτε να την ακολουθείτε στο Twitter @gonultol 
Πριν η Τουρκία κάνει μια αυταρχική στροφή υπό τον πρόεδρό της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πολλοί πίστευαν ότι ο πρώην επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα μείνει στην ιστορία ως ο ηγέτης που εξημέρωσε τελικά τον τουρκικό στρατό και επέλυσε την υπερδεκαετή σύγκρουση της χώρας με τους Κούρδους. Τέτοιες ελπίδες τώρα φαίνονται εξωφρενικά άστοχες. Ο Ερντογάν έδωσε στον στρατό λευκή επιταγή για να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον των Κούρδων ανταρτών [2] και σύναψε μια ευχάριστη συμμαχία με τους στρατηγούς. Από την πλευρά του, ο Ερντογάν πρέπει να πιστεύει ότι χτυπάει «με έναν σμπάρο πολλά τρυγόνια». Η στρατιωτική εκστρατεία εναντίον των Κούρδων, και αποδυναμώνει την μεγαλύτερη μειονότητα της χώρας η οποία κατάφερε πρόσφατα ένα πλήγμα στις φιλοδοξίες του Ερντογάν [3] για ανεξέλεγκτη δύναμη, αλλά και εδραιώνει την ισχύ του μεταξύ των εθνικιστών της χώρας. Στην πορεία, ο Ερντογάν μπορεί να επιδιορθώσει τους δεσμούς του με τον από μακρού χρόνου αποξενωμένο στρατό της χώρας, κάτι που θα μπορούσε να φανεί πρακτικό καθώς εγχώριοι και διεθνείς αντίπαλοί του αρχίζουν να τον περικυκλώνουν. Αλλά για τον Ερντογάν, η ενδυνάμωση του στρατού θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη. Υπάρχουν ακόμη και εκείνοι στο στενό κύκλο του, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους συμβούλους του, οι οποίοι φοβούνται ότι ο πρόεδρος καβάλησε μια τίγρη που, μετά από χρόνια σκληρής μεταχείρισης στο πλαίσιο του κυβερνώντος ΑΚΡ, είναι πιο άγρια και πιο εκδικητική.
Για τη συνέχεια FA 

2 σχόλια:

  1. Δηλαδή τα πραξικοπήματα που έγιναν μέχρι σήμερα στην Τουρκία, (ίσως και το επόμενο) τα αποφάσισαν οι Τούρκοι στρατηγοί, και όχι οι Αμερικάνοι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι πιστεύουν ότι αν φύγει ο Ερντογάν αλλάζει η Τουρκία. Η Τουρκία είναι αυτή που ήταν πάντα και θα βγάζει κάθε τόσο Ερντογάν και άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.