11/6/16

Δημήτρης Λιαντίνης: Ιδού το κλειδί, η αιτία, ο λόγος της εθνικής μας σχιζοφρένειας...


Είμαστε ένας λαός χωρίς ταυτότητα. Με μια ιστορία που ο ίδιος τη νομίζει λαμπρή. Και απορεί, πώς και δεν πέφτουν οι ξένοι ξεροί μπροστά στο μεγαλείο της. Οι ξένοι όμως, σαν συλλογιούνται την ελληνική ιστορία, την αρχαία εννοώ, γιατί για τη νέα δεν έχουν ακούσει, και βάλουν απέναντι της εμάς τους Νεοέλληνες, φέρνουν στο μυαλό τους άλλες παραστάσεις.

Φέρνουν στο μυαλό τους κάποιους καμηλιέρηδες που περπατούν στο Καρνάκ και στη Γκίζα.

Τι σχέση ημπορεί να ‘χουν, συλλογιούνται, ετούτοι οι φελλάχοι του Μισιριού σήμερα με τους αρχαίους Φαραώ, και το βασιλικό ήθος των πυραμίδων τους;

Την ίδια σχέση βρίσκουν οι ξένοι στους σημερινούς Έλληνες με τους αρχαίους. Οι θεωρίες των διάφορων Φαλμεράυερ έχουν περάσει στους Φράγκους. Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι τους αποσβολώσαμε με τους ιστορικούς, τους γλωσσολόγους, και τους λαογράφους μας. Λάθος. Κρύβουμε το κεφάλι με το λιανό μας δάχτυλο. Και βέβαια. Πώς μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού ο μέγας γλωσσολόγος Γ. Χατζιδάκις έλεγε αυτά που έλεγε, -ορθά- κι από την άλλη έβριζε το Σολωμό μας αγράμματο, και τη γλώσσα του σκύβαλα και μαλλιαρά μαλλιά;

Σχέση με τους αρχαίους Έλληνες έχουμε εμείς, λένε οι Γάλλοι, οι Εγγλέζοι και οι Γερμανοί. Εμείς, που τους ανακαλύψαμε, τους αναστυλώσαμε, τους εξηγήσαμε. Για τους Ευρωπαίους οι Νεοέλληνες είμαστε μια δράκα ανθρώπων απρόσωπη, ανάμεσα σε βαλκανιλίκι, τουρκολογιά και αράπηδες. Είμαστε οι ορτοντόξ. Με το ρούσικο τυπικό στη γραφή, με τους κουμπέδες και τους τρούλλους πάνω από τα σπίτια των χωριών μας, με ακτινογραφίες σωμάτων και σκουληκόμορφες φιγούρες αγίων στους τοίχους των εκκλησιών. 

Οι Ευρωπαίοι βλέπουνε τους πολιτικούς μας να ψηφίζουν στη Βουλή να μπει το «ορθόδοξος» στην ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, κατά τη διαταγή των παπάδων, και κοιτάνε ανακατωμένοι και ναυτιάζοντας κατά το θεοκρατικό Ιράν και τους Αγιατολάχους. Τέτοιοι οι βουλευτές μας, ακόμη και της Αριστεράς. «Αυτοί οι πολιτικοί, αυτοί οι βουλεπταί εκατάστρεψαν το έθνος». Έτσι γράφει ο Παπαδιαμάντης.

Θέλεις νά ‘χεις πιστή την εικόνα του Νεοέλληνα; Λάβε το ράσο του γύπα και του κόρακα. Λάβε τις ασπιδωτές κοιλιές των ιερέων, το καλυμμαύκι του Μακαρίου Β’ της Κύπρου. Και τα γένεια τα καλογερικά, που κρύβουν το πρόσωπο, καθώς άκοσμοι αγκαθεροί φράχτες τους αγρούς. Και τις κουκουλωμένες καλόγριες, την άλλη έκδοση του φερετζέ της Τούρκισσας, και έχεις τον Νεοέλληνα φωτογραφία στον τοίχο…

Απέναντι σε τούτη τη μελανή και γανιασμένη φοβέρα, φέρε την εικόνα του αρχαίου Έλληνα, για να μετρήσεις τη διαφορά. Φέρε τις μορφές των νέων σωμάτων, τις ευσταλείς και τις διακριτές. Να ανεβαίνουν από την Ολυμπία και τους Δελφούς, καθώς λευκοί αργυρόηχοι κρότοι κυμβάλων. Τους ωραίους χιτώνες τους χειριδωτούς, και τα λευκά ιμάτια τα πτυχωτά και τα ποδήρη. Τα πέδιλα από δέρματα μαροκινά, αρμοσμένα στις δυνατές φτέρνες. Φέρε την εικόνα που μας αφήσανε οι γυναίκες της αρχαίας Ελλάδας. Οι κοντυλογραμμένες, με τις λεπτές ζώνες, τον κυανό κεφαλόδεσμο, και το ζαρκαδένιο τόνο του κορμιού. Οι Ελληνίδες του Αργούς και της Ιωνίας, οι λινές και οι φαινομηρίδες. Τρέχουνε στα όρη μαζί με την Αταλάντη. Και κοιμούνται στα κοιμητήρια σαν την Κόρη του Ευθυδίκου. Όλες και όλοι στηριγμένοι χαρούμενα σε κάποια μαρμάρινη στήλη, σ’ ένα λιτό κιονόκρανο, σε μια κρήνη λευκή της Αγοράς. Με περίγυρα τους ωραίους γεωμετρημένους ναούς, αναπαμένους στο φως και στην αιθρία. Άνθρωποι, και θεοί, και αγάλματα ένα.

Όλα ετούτα, για να συγκρίνεις την παλαιή και τη νέα Ελλάδα, να τα βάλεις και να τα παραβάλεις. Και στήσε τον Φράγκο από δίπλα, να τα κοιτάει και να τα αποτιμά. Με το δίκιο του θά ‘χει να σου ειπεί: άλλο πράμα η μέρα και το φως, και άλλο η νύχτα και οι μαύροι βρυκολάκοι. Δε γίνεται να βάλεις στο ίδιο βάζο υάκινθους και βάτα.

Και κάπου θα αποσώσουν επιτιμητικά την κρίση τους: Ακούς αναίδεια; Να μας ζητούν κι από πάνω τα ελγίνεια μάρμαρα. Ποιοι μωρέ; Οι χριστιανοχομεΐνηδες;

Αλλά είναι καιρός από τις ασκήσεις επί χάρτου να περάσουμε στα πεδία των επιχειρήσεων. Να κοιτάξουμε την πυρκαγιά που αποτεφρώνει το σπιτάκι μας.

Γιατί είμαστε σβησμένοι από τον κατάλογο των εθνών;

Γιατί η Μακεδονία γίνεται Σκόπια, η Κύπρος γίνεται τουρκιά, το Αιγαίο διεκδικιέται ως το mare nostrum των Οθωμανών;

Γιατί ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε πρόσφατα στην Αθήνα, ότι είμαστε μια επαρχία του παλιού οθωμανικού κράτους, που αποσχίσθηκε και πρέπει να μας ξαναπροσαρτήσουν;

Γιατί ο Μπερίσα της Αλβανίας έχει να λέει πως οι Έλληνες κάνουν διπλωματία που έρχεται από το Μεσαίωνα και τους παπάδες;

Γιατί ο Αλέξανδρος βαφτίζεται Ισκεντέρ, και ο Όμηρος Ομέρ Βρυώνης;

Γιατί οι διακόσιες χιλιάδες Έλληνες της Πόλης γίνανε χίλιοι, και οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης θρασομανούν, και γίνουνται όγκος κακοήθης που ‘τοιμάζει μεταστάσεις;

Γιατί δύο από τους πιο σημαντικούς ποιητές μας, ο μέτριος Σεφέρης κι ο μεγάλος Καβάφης, καταγράφουνται στις διεθνείς ανθολογίες και τους ποιητικούς καταλόγους μισό Έλληνες μισό Τούρκοι;

Γιατί όλα τα αυτονόητα εθνικά μας δίκαια Ευρωπαίοι και Αλβανοί, Βούλγαροι και Εβραίοι, ορθόδοξοι και Ρούσοι, Τούρκοι και Βουσμανοαμερικανοί τα βλέπουν σαν ανόητες και μίζερες προκλήσεις, σαν υλακές και κλεφτοεπαιτείες; Ποια τύφλωση μας φέρνει να μη βλέπουμε ότι στα μάτια των ξένων εκαταντήσαμε πάλι οι παλαιοί εκείνοι γραικολιγούρηδες; Οι esurientes graeculi του Γιουβενάλη και του Κικέρωνα;

Το πράγμα έχει και περιγραφή και ερμηνεία. Μέσα στη χώρα, μέσα στην παιδεία δηλαδή και την παράδοση μας, εμείς περνάμε τους εαυτούς μας λιοντάρια, εκεί που οι έξω από τη χώρα μας βλέπουνε ποντίκια. Θαρρούμε πως είμαστε τα παιδόγγονα του Αριστοτέλη και του Αλέξανδρου. Οι ξένοι όμως σε μας βλέπουνε τις μούμιες που βρεθήκανε σε κάποια ασήμαντα Μασταβά.

Γιατί; Τα διότι είναι πολλά. Όλα όμως συρρέουν σε μια κοίτη. Σε μια απλή εξίσωση με δύο όρους και ένα ίσον. Είναι ‘τη: Νεοέλληνες ίσον Ελληνοεβραίοι.

Αν εφαρμόσουμε αυτή την εξίσωση στα πράγματα, θα μας δώσει δύο γινόμενα. Το πρώτο είναι ότι ζούμε σε εθνική πόλωση. Το δεύτερο, ακολουθία του πρώτου, ότι ζούμε χωρίς εθνική ταυτότητα. Οι Νεοέλληνες είμαστε ένα γέννημα μπασταρδεμένο και νόθο. Ούτε ίπποι ούτε όνοι, ούτε όνισσες ούτε φοράδες. Είμαστε μούλοι. Δηλαδή μουλάρια. Και τα μουλάρια δε γεννούν.

Ότι οι Νεοέλληνες είμαστε Ελληνοεβραίοι σημαίνει το εξής: Ενώ λέμε και φωνάζουμε και κηρύχνουμε ότι είμαστε Έλληνες, στην ουσία κινιόμαστε και υπάρχουμε και μιλάμε σα να είμαστε Εβραίοι. Αυτή είναι η αντίφαση. Είναι η σύγκρουση και η αντινομία που παράγει την πόλωση. Και η πόλωση στην πράξη γίνεται απώλεια της εθνικής ταυτότητας. Και το τελευταίο τούτο σημαίνει πολλά. Στην πιο απλή διατύπωση, σημαίνει νά ‘σαι τουρκόγυφτας, και να ζητάς να σε βλέπουν οι άλλοι πρίγκιπα. Σημαίνει νά ‘σαι η μούμια των Μασταβά, και να ζητάς από τους Ευρωπαίους να σε βλέπουν ιδιοκτήτη της Ακρόπολης. Σημαίνει να σε θωρείς λιοντάρι, και οι ξένοι να σε λογαριάζουνε πόντικα.

Είναι μεγάλη ιστορία να πιαστώ να σε πείσω, ότι οι Νεοέλληνες από τους αρχαίους έχουμε μόνο το τομάρι που κρέμεται στο τσιγκέλι του σφαγέα, θέλει κότσια το πράμα. Θέλει καιρό και κόπο. Θέλει σκύψιμο μέσα μας, και σκάψιμο βαθύ. Και κυρίως αυτό: θέλει το μεγάλο πόνο.

Θα σε καλέσω όμως σ’ έναν απλό περίπατο. Θα κάνουμε ένα πείραμα, που λένε οι φυσικοί. Για νά ‘χουμε αποτέλεσμα έμπεδο. Και η γνώση που θα κερδίσουμε νά ‘ναι σίγουρη. Θα επιχειρήσουμε μια στατιστική έρευνα. Θα διατρέξουμε τη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη. Από το χωριό Πυρσόγιαννη της Ηπείρου ως την επαρχία Βιάνου της Κρήτης. Από τη Νίψα και τις Σάππες της Θράκης ως το Παραλίμνι της Κύπρου, κι ως την άκρη το Ταίναρο. 

Θα ρωτήσουμε Νεοέλληνες απ’ όλες τις τάξεις και όλα τα επίπεδα. Γυναίκες και άντρες, γερόντους και παιδιά, αγράμματους και επιστήμονες, φτωχούς και πλούσιους, ακοινώνητους και αριστοκράτες, πουτάνες και καλόγριες, ξωχάρηδες και αστούς, φιλέρημους και χαροκόπους. Για νά ‘ναι το δείγμα μας ευρύ και πλήρες, που λένε οι γραφειοκράτες. Όλα ετούτα τα αθώα και ανυποψίαστα πλήθη θα τα ρωτήσουμε δυό τρεις ερωτήσεις από το Ελληνικό, κι άλλες τόσες από το Εβραίικο.

Στο Ελληνικό λοιπόν. Να μας ειπούν τι γνωρίζουν για την αρχαία Ελλάδα. Ζητούμε μια γνώση σοβαρή και υποψιασμένη. Όχι φολκλόρ και γραφικότητες. Γιατί γνώση της Ελλάδας είναι εκείνο που ξέρουμε να το ζούμε κιόλας. 

Όχι δηλαδή ο Ηρακλής μωρό έπνιξε τα φίδια· ότι ο Αρχιμήδης εχάραζε κύκλους στην άμμο, ούτε τάν ή επί τάς, μέτρον άριστον, ο Μινώταυρος στην Κρήτη και το πιθάρι του Διογένη, ούτε αν ξέρουν πως η ψωλή του Δία εγίνηκε κεραυνός και χτύπησε τους σχιστούς λειμώνες της Ολυμπιάδας, για να γεννήσει στο Φίλιππο τον Αλέξανδρο. Τέτοια γνώση της κλασικής Ελλάδας θά ‘τανε τουρισμός στην Τυνησία. Η φουστανέλα και το κόκκινο φέσι στη Μελβούρνη και στην Πέμπτη Λεωφόρο κατά τις εθνικές γιορτές. 

Θα ζητήσουμε γνώση ουσίας. Να μας ειπούνε, δηλαδή, αν έχουνε ακουστά τα ονόματα Εμπεδοκλής, Αναξίμανδρος, Αριστόξενος ο Ταραντίνος, Διογένης Λαέρτιος, Αγελάδας, Λεύκιππος, Πυθαγόρας ο Ρηγίνος, Πυθέας, που στον καιρό μας αντίστοιχα σημαίνουν Αϊνστάιν, Δαρβίνος, Μπετόβεν, Έγελος, Μιχαήλ Άγγελος, Μαξ Πλανκ, Ροντέν, Κολόμβος. Να μας μιλήσουν για κάποιους όρους σειράς και βάσης, όπως σφαίρας στον Εμπεδοκλή, κενό στο Δημόκριτο, εκπύρωση στον Ηράκλειτο, μηδέν στον Παρμενίδη, κατηγορία στον Αριστοτέλη, τόνος στους Στωικούς. Να μας ειπούν οι κάθε λογής Έλληνες επιστήμονες τι τους λέει η λέξη ψυχρά φλογί στον Πίνδαρο, μεταδάλλον αναπαύεται στον Ηράκλειτο, δακρυόεν γελάσασα στον Όμηρο, χαλεπώς μετεχείρισαν στο Θουκυδίδη. Να μας ειπούνε, πόσοι φιλόλογοι, έξω από τα σχολικά κολυβογράμματα, έχουν διαβάσει στο πρωτότυπο τρεις διάλογους του Πλάτωνα, δύο Νεμεόνικους του Πινδάρου, την Ωδή στην αρετή του Αριστοτέλη, έναν Ομηρικό Ύμνο. (Και αυτό δεν είναι ραψωδία). 

Και για να μας πιάσει τεταρταίος και καλπάζουσα, να μας ειπεί ποιος γνωρίζει και διδάσκει από τους ειδικούς προφεσσόρους στα πανεπιστήμια ότι οι τρεις τραγικοί ποιητές μας στη βάση τους είναι φυσικοί επιστήμονες, ότι στη διάλεξη του για την αρετή ο Πλάτων έκαμε στους ακροατές του ένα μάθημα γεωμετρίας, ότι η Ακρόπολη των Αθηνών είναι δωρικό, και όχι ιωνικό καλλιτέχνημα, ότι η διδασκαλία τραγωδίας στο θέατρο ήταν κήρυγμα από άμβωνος, ότι η θρησκεία των Ελλήνων ήταν αισθητική προσέγγιση των φυσικών φαινομένων.

Δε νομίζω, αναγνώστη μου, ότι σε όλα αυτά τα επίπεδα η έρευνα μας θα δώσει ποσοστά γνώσης και κατοχής σε βάθος του κλασικού κόσμου από τους Νεοέλληνες που να υπερβαίνουν τους δύο στους χίλιους. Τι φωνάζουμε τότε, και φουσκώνουμε, και χτυπάμε το κούτελο στο μάρμαρο ότι είμαστε Έλληνες; Για το θεό δηλαδή. Παράκρουση και παραφροσύνη.

Θα μου ειπείτε:

– Μήπως και οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν σε τέτοιο βάθος την αρχαία Ελλάδα;

Θα σας ειπώ:

– Όχι. Αλλά οι Ευρωπαίοι δεν καυχιούνται ότι είναι Έλληνες, όπως εμείς. Καυχιούνται ότι είναι Γάλλοι, και Ιταλοί, και Βέλγοι. Γιατί αυτό είναι στην ουσία της η αρχαία Ελλάδα. Δεν είναι τα πασουμάκια του Ηρακλή στο παλάτι της Ομφάλης. Ούτε ο Οδυσσέας με το παλούκι του στη σπηλιά του Κύκλωπα. Η αρχαία Ελλάδα είναι ένας πολιτισμός ασύγκριτος. Μια κοσμοθεωρία πλήρης. Ένας τρόπος ζωής ολοκληρωμένος και τέλειος. Είναι η πιο κοντά στη φύση και στη φυσική ιδιότητα κοινωνία, που έσωσε να δημιουργήσει ο άνθρωπος.

Δεν είναι τυχαίο που λέξεις ελληνικές, όπως μουσική, θέατρο, οργασμός, φιλοσοφία, μαθηματικά, φυσική, δημοκρατία, γεωμετρία, πολιτική, περάσανε σε όλες τις γλώσσες των εθνών του OHE σήμερα. Και με τις λέξεις αυτές ζουν και δηλώνουν τις βαθύτερες ουσίες του ανθρώπινου βίου τα δισεκατομμύρια του πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο, που όχι μόνο ο πλανήτης αλλά και ο ουρανός, το σύμπαν ολόκληρο είναι κατάσπαρτο με τις ελληνικές λέξεις και με τα ελληνικά γράμματα που ονομάζουν διεθνώς τους αστερισμούς, και τους φωτεινότερους αστέρες του κάθε αστερισμού. Όχι. Δεν είναι καθόλου τυχαίο. Εκείνο που είναι τυχαίο, είναι πως ο λαός που κατοικεί σήμερα στη χώρα που παλαιά την εκατοίκησαν οι Έλληνες, ονομάζουνται Έλληνες. Η έρευνα μας έδειξε ότι μόνο Έλληνες δεν είναι. Γιατί τους Έλληνες ούτε τους βλέπουν ούτε τους γνωρίζουν.

Από το Ελληνικό ερχόμαστε στό Εβραίικο. 

Ερωτάμε το ίδιο στατιστικό δείγμα, το ευρύ και το πλήρες, αν έχουν ακουστά τα ονόματα Μωϋσής, Αβραάμ, Ησαΐας, Ηλίας με το άρμα, Νώε, Βαφτιστής, Εύα η πρωτόπλαστη, Ιώβ, ο Δαναήλ στο λάκκο, η Σάρα που γέννησε με εξωσωματική. Και όχι μόνο τα ονόματα, αλλά και τις πράξεις ή τις αξίες που εκφράζουν αυτά τα ονόματα. Υπάρχει γριά στην επικράτεια που να μην τους ξεύρει τούτους τους Εβραίους; Δεν υπάρχει ούτε γριά, ούτε ορνιθοκλόπος στις Σποράδες, ούτε κλεφτογιδάς στην Κρήτη. Εδώ τα ποσοστά αντιστρέφουνται. Στους χίλιους Νεοέλληνες τα ναι γίνουνται εννιακόσια τόσα, και τα όχι δύο. Και δεν ξεύρουν μόνο τα ονόματα, αλλά είναι έτοιμοι να σου κάνουν αναλύσεις στην ουνιβερσιτά και στην ακαντέμια για τις ηθικές και άλλες αξίες που εκφράζει το κάθε όνομα.

Το ίδιο συμβαίνει και για φράσεις όπως Προς Κολασσαεΐς, Προς Κορινθίους, Έκ τοϋ κατά Λουκάν. Εδώ μάλιστα μεγάλος αριθμός Νεοελλήνων ξεύρει απόξω ολόκληρα χωρία και περικοπές. Το ίδιο συμβαίνει, αν τους ειπείς για τόπους όπως Ιορδάνης, Γαλιλαία, Γεσθημανή (sic), Όρος Σινά, Καπερναούμ, Τιβεριάς. Αν όμως τους ειπείς για Βάσσες ή Φιγαλία, για Αργινούσες ή Πλημμύριον, για Περίπατο ή Κήπο (περιπατητικοί, επικούρειοι), σου απαντούν, όπως ο Μακρυγιάννης. Όταν είδε το Σκούρτη και τους άλλους ναυάρχους στα όρη να οδηγούν σε μάχη τους στρατιώτες του Νικηταρά με ναυτικά παραγγέλματα:

– Τι όρτζα, πότζα, και γαμώ το καυλί του μας λέει ο κερατάς;

Το ίδιο συμβαίνει, αν ζητήσεις να σου αναλύσουν την επί του Όρους Ομιλία, ή να σου τραβήξουνε διάλεξη περί νηστείας, περί προσευχής, περί του «Δεύτε οι ευλογημένοι…». Ο κάθε Νεοέλληνας εδώ είναι πτυχιούχος και ειδήμονας. Είναι κληρονόμος και καθηγητής. Ξέρει να ταΐσει άχυρα το σκυλί του, και κόκαλα το γαϊδούρι του. Γνώση και πίστη και σοφία, που να ιδούν τα μάτια σου και να μην πιστεύει ο νους σου.

Ένας παπάς, και Κρητικός μάλιστα, στη μητρόπολη Κορίνθου, με κοίταζε κάποτε γλαρωμένος.

– Τι βλέπεις παπά;

– Έχω ένα όραμα, μου λέει. Να μαζέψω κάποτες λεφτά από τους ομογενήδες. Να σηκώσω εδώ στον Ισθμό, μπαίνοντας στο Μοριά να το βλέπουν ούλος ο κόσμος, ένα άγαλμα του απόστολου Παύλου. Ίσαμε πενήντα πήχες ψήλος, και βάλε.

– Σαν το άγαλμα της Ελευθερίας ε; του κάνω.

– Έτσι, μου λέει. Κι όλο έπαιρνε φωτιά.

– Και γιατί του Παύλου, δηλαδή; Και τόσο πελώριο;

– Μα…για τις «Προς Κορινθίους» ντε!

– Τον ξέρεις τον Κολοσσό της Ρόδου; τον ερωτώ.

– Ναι. Τέτοιονε θέλω και τον Παύλο.

– Τον Κολοσσό του Μαρουσιού τον ξέρεις;

– Εννοείς το βιβλίο για τον Κατσίμπαλη; Το ξέρω.

– Τον κώλο του Μαρουσιού, παπά, τον ξέρεις;

– …

– Άστα αυτά, του λέω. Είναι της αριστερής διανόησης.

– Εμ, λέω κι εγώ. Γι’ αυτό δεν τον ξέρω, μου απαντάει.

– Γιατί, βρε αρκουδόπαπα, ξέσπασα, δε στήνεις ένα άγαλμα του Νικηταρά ή του Κολοκοτρώνη, που μας λευτερώσανε και είδαμε μοίρα στον ήλιο; Και να το κάμεις ψηλό και βαρύ ωσάν τον Ακροκόρινθο που βλέπεις αντίκρια σου; Όπως θα ταίριαζε στους παλικαράδες μας; Μόνο μου θέλεις τον Εβραίο. Δεν ξέρεις ότι με τους Εβραίους οι Έλληνες είμαστε η φωτιά με το νερό; Όχι από εθνικό μίσος, όπως με άλλους, αλλά από αντιπαράθεση κοσμοθεωριών; Δεν άκουσες ποτέ την ιερή βρισιά του λαού μας: «Γαμώ τον Εβραίο σου!». Δεν άκουσες ποτέ το δημοτικό μας τραγούδι, «Και κείνη η σκύλα η άνομη, Οβρέσσας θυγατέρα»; Άιντε, καημένε μου. Που να ζεις και νά είσαι. Κι είσαι κι από τα χωριά του Ερωτόκριτου και του Βενιζέλου.

Μ’ ένα λόγο, ο μέγας και ο βαθύς εβραίικος πολιτισμός -δεν ειρωνεύομαι, κυριολεκτώ- μέσα από τη χριστιανική του μετάλλαξη, κι αυτή πια δεν είναι ούτε μεγάλη ούτε βαθιά, πέρασε ως το μυελό των οστών και στη διπλή σπείρα του DNA όλων των Νεοελλήνων. Ένα μόνο δε γνωρίζουν. Ότι ο σπουδαίος αυτός πολιτισμός είναι εντελώς αντίθετος με τον πολιτισμό της κλασικής Ελλάδας. Το αρνί και ο λύκος. Ο πάμφωτος ναός της Αφαίας στην Αίγινα, και το μονύδριο της αγίας Ελεούσας στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων, με την αγράμματη καλόγρια που κυνηγά τις έγκυες και τις λεχώνες, γιατί ‘ναι μαγαρισμένες, λέει. Αλλά δεν είναι εδώ ο καιρός και ο τόπος για τέτοιες εξηγήσεις. Το θηρίο το καταπάλαιψα σε άλλες εκστρατείες. Ήμουν κι εγώ στον πόλεμο τοξότης που ξαστόχησε, λέει ο ποιητής.

Τέτοιας λογής αποτέλεσμα θα μας δώσει η στατιστική έρευνα στον πληθυσμό της χώρας αναφορικά με την απόδραση του Ελληνικού, και την επίδραση του Εβραίικου. Στην επιφάνεια και στον τύπο και στο όνομα είμαστε Έλληνες. Στο βυθό όμως και στην ουσία και στην ύλη είμαστε Εβραίοι. Και μη μας παραπλανά το απλοϊκό δικηγοριλίκι, που κανοναρχούν ιεροκήρυκες και ιερολόγοι, ότι τάχατες άλλο Εβραίοι κι άλλο χριστιανοί. Άλλο ορθόδοξοι κι άλλο ρωμαιοκαθολικοί. Ο ισχυρισμός αυτός είναι δόλιο σόφισμα, και αφέλεια ξεχειλωμένη. Όσοι λένε τούτη την παλαβομάρα, είναι σα να λένε: Άλλο εταίρα κι άλλο πουτάνα. Μα σε σεμνεία δουλεύουνε και οι δύο. Άλλο δρομέας κι άλλο δισκοβόλος. Μα αθλητές είναι και οι δύο. Άλλο λέμφωμα, άλλο λευχαιμία, κι άλλο νεοπλασία του λάρυγγα. Μα καρκίνοι είναι όλοι τους. Και κακά σπυριά, που σκοτώσανε Καβάφη και Φρόυντ.

Οι Νεοέλληνες εκρατήσαμε το σχήμα μόνο από τους Έλληνες. 

Η μάζα όμως, το πι που λένε οι φυσικοί, είναι καθαρά εβραίικη. Και ο χώρος, το βραύνιπι ή β που λένε οι φυσικοί, μέσα στον οποίο συντελέστηκε η αφελλήνιση των Ελλήνων είναι το χριστιανικό Βυζάντιο. Και ο χρόνος, ο Ιειτιριιβ ή το ΐ που λένε οι φυσικοί, που στη διάρκεια του συντελέστηκε ο εξεβραϊσμός των Ελλήνων είναι από τον καιρό του Θεοδόσιου μέχρι σήμερα. Ο Θεοδόσιος εγκρέμισε τους ναούς, έσπασε τα αγάλματα, έκλεισε τα στάδια, τα θέατρα, τα ελληνικά σχολεία.

Όλες τις πηγές που ποτίζανε την ελληνική αντίληψη ζωής. Γι’ αυτό τον εβαφτίσανε Μέγας. Όπως εβαφτίσανε Μέγας και τον προαγωγό του, με τη διπλή σημασία η λέξη, τον Κωνσταντίνο. Τον καίσαρα που έσφαξε τη γυναίκα του και το γιό του. Και τους εβάφτισαν Μέγας, εκείνοι που εβάφτισαν Μέγας και τους Αθανάσιους, τους Βασίλειους, και όσους τέτοιους. Όλοι τους γκρεμιστάδες, παραχαράκτες, αλάριχοι, βάνδαλοι της ελληνικής ιδέας.

Έλληνες λοιπόν στο δέρμα. Και Εβραίοι στα κόκαλα και στο αίμα, στην καρδιά, στα άντερα και στη χολή. Ιδού το κλειδί, η αιτία, ο λόγος της εθνικής σχιζοφρένειας.

Πίσω από τα Σκόπια, από το Αιγαίο, τις Ολυμπιάδες, την Κύπρο, πίσω από τους κατσιβελισμούς, τα δάνεια και τις ψωροκώσταινες· πίσω από Εξαρχόπουλους, Μεταξάδες και Παπαδοπουλέους· πίσω από Μαρίκες και Μιμίκες και κατσίκες, και Κοσκωτάδες και σκατάδες· πίσω από Κορυδαλλούς και κοριούς και καθάρσεις και λοιμοκαθαρτήρια· πίσω από ρουσφέτια και βιλαέτια και κασαβέτια, βρίσκεται η εθνική μας σχιζοφρένεια. Αυτή απεργάστηκε την εθνική πόλωση, και την εθνική αταυτότητα.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Γκέμμα» του Δημήτρη Λιαντίνη (κεφάλαιο «Ο Ελληνοέλληνας»)
 http://www.logiosermis.net
 http://www.analystsforchange.org/2016/06/blog-post_45.html

54 σχόλια:

  1. Αιώνες πριν, κάποιος είχε παρακινήσει τους συμπατριώτες του να "φιλοσοφούν άνευ μαλακίας".
    Που να ήξερε πως αιώνες αργότερα η προτροπή του θα ήταν τόσο επίκαιρη, και μάλιστα με τις ίδιες ακριβώς λέξεις στην μεταγενέστερή τους σημασία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Greek orthodox", followers to a nameless god. Very good analysis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν η αρχαία Ελλάδα ήτο ως παρουσιάζεται από το Λιαντίνη τότε ευτυχώς που ήρθε ο μεγάλος εχθρός της κατά Λιαντίνη η ορθοδοξία και την θεραπεύσε από την ψύχωση.Διότι την παρουσιάζει ως μια ψυχωτική ,μεγαλομανιακή κοινωνία.Κάτι σαν τις σημερινές ΗΠΑ.Την παλαιά Ρώμη και λοιπές άλλες υβριστικές κοινωνίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρά πολλά φάουλ το άρθρο....αλλά και τεράστιες αληθειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολυ καλη αναρτηση για ενα θεμα που ελαχιστοι το γνωριζουν.Εχει απολυτο δικιο ο Λιαντινης για τη σχεση αρχαιου ελληνικου πολιτισμου και εβραιοχριστιανισμου. Ετσι οπως τα λεει ειναι. Οποιος ενδιαφερεται να πληροφορηθει περισσοτερα για το θεμα ας διαβασει Το "Αντιγνωση , τα δεκανικια του καπιταλισμου" της Λιλης Ζωγραφου.Εξαιρετικο βιβλιο. Αναζητειστε το και μελετηστε το. Αξιζει.
    Να εισαι καλα Κριστιαν.
    Με μεγαλη εκτιμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας υποθέσουμε πως έχει δίκιο.
      Και λοιπόν;

      Διαγραφή
    2. You cannot cure something you haven't identified as the cause of your disease

      Διαγραφή
    3. Ναι. Μόνο που η ασθένεια είναι άλλη.
      Η ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία κράτησε περίπου 1000 χρόνια εκ των οποίων τα 600 ιδιαίτερα ανθηρά. Και πατούσε πάνω και στα δύο αυτά "ασύμβατα" ποδάρια. Μάλλον δεν είναι και τόσο ασύμβατα τελικά, έτσι δεν είναι;

      Αυτό που σίγουρα είναι ασύμβατο είναι να νομίζεις πως είσαι απόγονος Θεών και να βηματίζεις στην ζωή σου σαν άνθρωπος..

      Μάλλον το πρόβλημά μας είναι να καταλάβουμε πως οι αρχαίοι Έλληνες ήταν απλοί άνθρωποι με πολλά λαμπρά επιτεύγματα αλλά και ένα σωρό πατατιές. Ήκμασαν και παρήκμασαν. ΚΑι μετά είχαμε την Ελληνιστική εποχή και μετά την Ρωμαϊκή και την Βυζαντινή και την Τουρκοκρατία. Είναι μια πορεία με ακμές και παρακμές. Και κάποια στιγμή θα έρθει το τέλος, ε; Σήμερα, προφανώς εποχή παρακμής, παρατηρώ πως ζούμε ένα άσχημο όνειρο ιδεοληψιών κάθε είδους, μαζί με τρομακτικό σύμπλεγμα κατωτερότητας έναντι των αρχαίων, λες και ήταν Θεοί...
      Ίσως οι πραγματικοί Θεοί μας βαρέθηκαν και αποφάσισαν πως ήρθε η ώρα να μας στείλουν στο "χρονοντούλαπο της ιστορίας".. Και ως γνωστόν, μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι...

      Εκτός αν ξυπνήσουμε και ξεθάψουμε το τσεκούρι του πολέμου, δηλαδή τις πραγματικές αρετές μας, με πρώτη και καλύτερη αυτή του πρακτικού ανθρώπου και του πραγματιστή. Πριν είναι αργά.

      Διαγραφή
  6. Ο Λιαντίνης τα λέει ευγενικά. Τα πράγματα είναι χειρότερα.

    Η λύση δεν είναι μόνο η επιστροφή στα καλύτερα της αρχαιότητας, αλλά η σύνθεση των καλύτερων στοιχείων κάθε περιόδου, και η αποφυγή των λαθών κάθε περιόδου.

    Στη σημερινή Ελλάδα δεν υπάρχει ιεραρχία, κανείς δεν έχει σέβας για κανένα. Αυτό συνέβει στο παρελθόν και σε πολυθεϊστικές και σε χριστιανικές κοινωνίες, λίγο πριν την εξαφάνισή τους.

    Μόνο όταν σε μια κοινωνία αρχίσει ο ένας να έχει εμπιστοσύνη και αδελφικότητα προς τον άλλο, έχουμε φαινόμενα ανάπτυξης του πολιτισμού και της οικονομίας. Όπου βασιλεύει ο φθόνος, η αταξία, η αναρχία, εκεί και η κατάπτωση.

    Για να αρχίσει η συνεργασία και η αλληλοεκτίμηση, η δημκρατία, υπάρχει ανάγκη επιβολής μακροχρόνιου σκληρού πολιτεύματος που θα τσακίζει τα φαινόμενα αδικίας, αναξιοκρατίας και λαμογιοσύνης. Δεν έχει σωτηρία με τα σημερινά πολιτεύματα η χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμιά σύνθεση δεν είναι απαραίτητη.
      Παίρνεις ότι είναι καλό και εύκαιρο ΑΠΟ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ. Ας είναι κι απο τον εχθρό σου.

      Αδύναμοι, με ισχυρούς εχθρούς που άνετα θα μας εξαφάνιζαν αν μπορούσαν, χωρίς θέληση καν να πολεμήσουμε. Πότε στείλαμε πραγματικά στρατεύματα εκτός ελλάδας μετά την Κορέα? Όπως πχ κάνει ακόμα και ο Καναδάς και το Βέλγιο, η Σουηδία και η Νέα Ζηλανδία? Ξέχασα, εμείς είμαστε ειρηνιστές και αντιμπεριαλιστές.. Και πάνω απ'ολα είμαστε ευρωπαϊκού προσανατολισμού..

      Προσωπικά είμαι σίγουρος πως θα φάμε κι άλλες φάπες. Αλλά όσο υπάρχει ακόμα ο χωροφύλακας που λέγεται Αμερική δεν θα μας τελειώσουν. Στο εντωμεταξύ, επειδή ο χωροφύλακας δεν θα είναι τριγύρω για πάντα -ή μπορεί να μας θεωρήσει εντελώς άχρηστους για τα σχέδιά του - πρέπει να συνέλθουμε, να δούμε τα πράγματα πρακτικά, να πιούμε το πικρό ποτήρι και ν' αρχίσουμε να ανακάμπτουμε. Δημογραφικά και οργανωτικά (θεσμικά) για αρχή.

      Αλλά πρέπει να πείσουμε και τους διάφορους "-ιστές" βλέπεις. Μαρξιστές, φιλελευθεριστές, ευρωπαϊστές, εθνικιστές που ζούν όλοι στην απίστευτη ονειρική κοσμάρα τους. Και δεν το βλέπω εύκολο φίλε. Ακλόνητοι.

      Διαγραφή
    2. >Πότε στείλαμε πραγματικά στρατεύματα εκτός ελλάδας μετά την Κορέα? Όπως πχ κάνει ακόμα και ο Καναδάς και το Βέλγιο, η Σουηδία και η Νέα Ζηλανδία?<

      Υπάρχει λόγος να κάνομε κάτι τέτοιο; Και στην Κορέα που το κάναμε, κακώς το κάναμε, όπως και το 1919 στην Ουκρανία. Ο στρατός πρέπει να χρησιμεύει για τούς δικούς μας πολέμους και μόνο και όχι για τούς τυχοδιωκτισμούς τού καθενός.

      Διαγραφή
    3. @ Nativist

      Συμφωνώ απολύτως με την τελευταία σου πρόταση. Κι εγώ έτσι νοιώθω. Αλλά είναι μια πρόταση που έχει εφαρμογή σε μια εξιδανικευμένη πραγματικότητα.

      ΘΑ μπορούσα να ρωτήσω τον οποιοδήποτε φίλο. "Φίλε συνέλληνα, πιστεύεις πως οι Βέλγοι, οι Νεοζηλανδοί, οι Αυστραλοί, οι Καναδοί, ακόμα ακόμα και οι Νορβηγοί διάολε, θέλουν να πολεμάνε για τους τυχοδιωκτισμούς άλλων; Πιστεύεις πως αγνοώντας όλο τον υπόλοιπο κόσμο μπορείς να αμυνθείς αποτελεσματικά; Πιστεύεις πως ξέρεις όλα τα του πολέμου και δεν χρειάζεσαι εμπειρίες άλλων; Πιστεύεις πως η χώρα ΔΕΝ έχει πρόβλημα ασφάλειας;"

      Όπως είπα. Η παρακμή μας απο ηθική (μανία πλουτισμού και βολέματος) μετεξελίχθηκε σε κάτι ακόμα χειρότερο. Σε διαζύγιο με την πραγματικότητα.

      Διαγραφή
    4. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι καταλαβαίνω τι γράφεις. Θα έπρεπε δηλάδή να στείλομε στρατό εκεί που δεν μάς σπέρνουν, για να είμαστε ... εμπειροπόλεμοι, έστω κι αν αυτό μάς στοιχίσει ζωές Ελλήνων και δημιουργία άδικης έχθρας με άλλους λαούς;

      Διαγραφή
    5. @ Nativist
      Μου θυμίζεις λίγο τον Μακάριο και την πρόσδεσή του στο κίνημα των αδεσμεύτων. Κι εμένα η καρδία μου εκεί θα ήταν, αλλά την υποστήριξη που πήρε την ξέρουμε. Δυστυχώς είμαστε σε περιοχή που κάποια ηθικά σωστά είναι πολυτέλειες. Επίσης υπάρχει τρόπος να κρατάς χαμηλό προφίλ σε τέτοιες βρωμοδουλειές. Και ναι, δυστυχώς μπορεί να έχεις και κάποιες μικρές απώλειες.

      Αλλά μην επικεντρώνω στις αποστολές στο εξωτερικό, σαν παράδειγμα αποφασιστικότητας το φέρνω, μόνο και μόνο επειδή το κάνουν χώρες που εμείς οι ίδιοι θεωρούμε προοδευμένες και πρότυπα. Θα μπορούσαμε να μην πηγαίναμε αλλά να κάναμε άλλα πράγματα.

      Το ζητούμενο είναι εαν έχεις την αποφασιστικότητα να υποστηρίξεις τα συμφέροντά σου και πολύ περισσότερο την επιβίωσή σου παντί τρόπω ή όχι.

      Διαγραφή
    6. >Μου θυμίζεις λίγο τον Μακάριο και την πρόσδεσή του στο κίνημα των αδεσμεύτων<

      Άλλ' αντ' άλλων. Καμμία σχέση.

      >Κι εμένα η καρδία μου εκεί θα ήταν, αλλά την υποστήριξη που πήρε την ξέρουμε<

      Ποια υποστήριξη; Δεν καταλαβαίνω τι γράφεις.

      Άσχημα έκανε η Τουρκία, που δεν έλαβε μέρος στον Β'ΠΠ, μιας και δεν ήταν δικός της και αρκέστηκε να κηρύξει τον πόλεμο στην Γερμανία τον Μάρτιο τού 1945, δηλαδή μόλις δύο μήνες μετά την παράδοσή της, ώστε να την κατατάξουν μεταξύ των ... νικητών;

      Μήπως η Ελλάδα, την οποία ο Μεταξάς είχε ανακηρύξει/δηλώσει στην ΚτΕ ως ΧΩΡΑ ΟΥΔΕΤΕΡΑ, όπως π.χ. η Ελβετία, Σουηδία κλπ., θα έμπαινε στον πόλεμο, αν δεν τής τον επέβαλαν οι Ιταλοί; Όταν όμως τής επεβλήθη, πολέμησε γενναία (βλέπε τελευταία σου παράγραφο).

      >Το ζητούμενο είναι εαν έχεις την αποφασιστικότητα να υποστηρίξεις τα συμφέροντά σου και πολύ περισσότερο την επιβίωσή σου παντί τρόπω ή όχι<

      Αυτό είναι σωστό και σαφές.

      Διαγραφή
    7. Δεν καταλαβαίνεις το ένα, δεν καταλαβαίνεις το άλλο.. :) Μήπως δεν θες να καταλάβεις?

      Είσαι σε μία συμμαχία που έχει δούναι και λαβείν σε μη ισότιμη βάση. Δεν σ'αρέσει? Πήγαινε σ'άλλη συμμαχία που θα έχει τις δικές της δοσοληψίες, επίσης σε μη ισότιμη βάση. Δεν σ'αρέσει ούτε αυτό? Μπορείς να το κάνεις σαν τον Μακάριο, να το παίζεις αδέσμευτος. Και ναι, υπάρχουν περιπτώσεις που ίσως να σε συμφέρει να το παίζεις αδέσμευτος (φαντάζομαι αν είσαι κάπου στην νέα ζηλανδία), αλλά πρέπει και να σε παίρνει.

      Τον Μεταξά δεν τον έπαιρνε. Και αν ο Β'ΠΠ τραβούσε άλλα 5 χρόνια δεν θα έπαιρνε ούτε την Τουρκία.

      Διαγραφή
  7. Για να το κλείνω απο την πλευρά μου, το πρόβλημα του έθνους δεν είναι τίποτα απ αυτά που ακούμε, είναι πως έχει πάρει διαζύγιο απο την αρετή που λέγεται πρακτική σκέψη και πραγματισμός.
    Γι αυτό και τον σέρνουν τόσο εύκολα, είτε οι δυστυχώς παρηκμασμένες ελίτ του είτε οποισδήποτε άλλος κόπανος.

    Και για να τα κάνω χειρότερα, είναι και γερασμένος οπότε αλλάζει ΠΟΛΥ δύσκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν μπορω να καταλαβω γιατι ειναι κακο να εξαφανιστει ενας λαος παρηκμασμενος. Κατι σαν την αποπτωση δηλαδη (ορος της βιολογιας), οταν μαζευτουν πολλα λαθη στο γονιδιωμα. Τα κυτταρα μας δεν γερνουν και πεθαινουν? Οι λαοι δηλαδη τι ειναι? Υπερανω των φυσικων νομων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεμα επιβιωσης,κανεις δεν θελει να εξαφανιστει.Εδω υπαρχουν λαοι,που ειναι κατι σαν τον καρκινο,πχ ο ΤΟυρκικος,που μονο πολεμο γνωριζει και θελει να κανει και αυτοκρατοριες.Οπως υπαρχουν και καποιες θρησκειες,οπως πχ το Ισλαμ,που κανουν το ιδιο.

      Διαγραφή
  9. Άλλο οι λαοί και άλλο ο έλληνας.Και δεν πιστεύω ότι είμαστε εκλεκτός λαός κ.α.Αλλα γιατί στην Ελλάδα του σήμερα , ένα ρεύμα της , μιλάει για την ρωμανια λες και είναι κάτι ανθελληνικό;Όταν το εκπαιδευτικό σύστημα για χίλια χρόνια υποχρέωνε τον μαθητή να μελετά και να μεγαλώνει από τις πρώτες τάξεις με όμηρο.Οταν οι αυτοκράτορες μας υπέγραφαν ως βασιλείς ελλήνων και αυτοκράτορες ρωμαιων.Ελλην το γένος ρωμαίος πολίτης.Οταν τα μοναστήρια μας έγιναν φάροι πνευματικοί , που ξεχειλίζουν από αρχαίους έλληνες συγγραφείς.Μας πειράζει το δεύτερο οι ευλογημένοι;Έχει κάτι το εβραϊκό όλο αυτό;Και από την άλλη μας αρεσουν οι προφητείες, θα πάρουμε την Πόλη κλπ.Αν ποθούμενο μας είναι οι Πόλη αναγνωρίζουμε την ρωμιοσύνη μας, αν όχι τότε σημαίνει ότι από περικλη βρεθηκαμε στο μητσο που ψήφισε πασοκαρα εκατό φορές.και που είναι ή ιστορική συνέχεια σε αυτό;Γουσταρουμε το νικηταρα που λευτερωσαν την Ελλάδα ,αλλά μάλλον δεν είδαμε τα πιστεύω τους.Και γι'αυτο πάμε από το κακό στο χειρότερο.Υπερ Πίστεως και πατρίδος.οχι γιατί το ένα αναιρεί το αλλο αλλά γιατί τα δύο έγιναν ένα.Τα σφυρηλάτησε ή χιλιοχρονη ρωμαϊκή ιστορία μας.Ειμαστε ρωμιοι λοιπόν;Αν ναι υπάρχει ελπίδα.Αν πάλι όχι....τότε έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Οταν οι αυτοκράτορες μας υπέγραφαν ως βασιλείς ελλήνων και αυτοκράτορες ρωμαιων<

      Οι αυτοκράτορες της Αν. Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τής οποίας η σημερινή Ελλάδα ήταν ένα μικρό θέμα (επαρχία), υπέγραφαν από τον 7ο μ.Χ. αιώνα και μετά, όταν ο Ηράκλειος καθιέρωσε την ελληνική ως επίσημη γλώσσα της Αυτοκρατορίας, ως "βασιλεύς των Ρωμαίων", αντικαθιστώντας το λατινικό "Imperator Romanorum". Δεν γνωρίζω κανέναν που να υπέγραφε "βασιλεύς των Ελλήνων", όπως οι βασιλείς τού νεοτέρου Ελληνικού Βασιλείου, από τον Γεώργιο Α' και μετά.

      Διαγραφή
    2. Το βασιλεύς ελλήνων υποδηλώνει την καταγωγή από τον μέγιστο των ελλήνων και το αυτοκράτωρ ρωμαίων την κυβερνητική πλευρά του μονάρχη ως προς τον χώρο της αυτοκρατορίας και την διοίκηση πολλών εθνών.Ειναι πολλά τα παραδείγματα των αυτοκρατόρων από την παλαιά ρωμη καθώς και την νέα ρωμη.Διαβασε σχετικά το Ρωμιοσύνη του πατρός Ρωμανιδη.Και μην ξεχνάμε έναν μεγάλο έλληνα και την σφραγίδα του στην κοπεγχαγη (Γεωργιος καστριωτης).

      Διαγραφή
    3. Δεν γνωρίζεις Ιστορία, αλλά δεν θέλεις και να καταλάβεις. Πρώτος υπέγραψε ως "βασιλεύς των Ρωμαίων" ο ίδιος ο Ηράκλειος κι έκτοτε όλοι οι άλλοι. Ο τίτλος "βασιλεύς των Ελλήνων", όπως και αυτός τού "αυτοκράτορος" δεν απαντάται πουθενά στην ελληνική βυζαντινή γραμματεία. Ο Ρωμανίδης και ο κάθε Ρωμανίδης μπορεί να γράφει ό,τι θέλει, αλλά αυτά που γράφεις εσύ παραπάνω δεν έχουν καμμία σχέση με την Ιστορία.

      Τι σχέση έχει τώρα ο ... Καστριώτης μ' όλα αυτά, μόνον εσύ ξέρεις.

      Διαγραφή
    4. Αχ Νατιβίστ, κ' εγώ που περιμένω τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά.
      http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2013/04/t.html

      Διαγραφή
    5. Θα έλθει η ώρα του, μην βιάζεσαι :)

      Διαγραφή
    6. Ορθά λες ότι δε ξέρω ιστορία.γιαυτο προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος διαβάζοντας την .Αν από όλα τα παραπάνω εκεί ήθελες να καταλήξεις , έχεις δίκιο .Αλλά ο Ρωμανιδης δεν είναι ο κάθε Ρωμανιδης ....ας είσαι λίγο πιο προσεκτικός αν δε ξέρεις . Αν πάλι ξέρεις τότε περαστικα.Οσο για τον καστριωτη (επειδή μόνο εγώ ξέρω όπως παραδέχεται). Διάβασε το βιβλίο που σου πρότεινα καθώς και το ή καταγωγή των αλβανών και οι αρβανιτοφωνοι έλληνες εκδόσεις ινφογνωμων.

      Διαγραφή
    7. Βρε μπορείς να αντικρούσεις αυτά που λέω, αν τα καταλαβαίνεις βέβαια, ναι ή όχι; Έστω και παραθέτοντας απόσπασμα από τον Ρωμανίδη.

      Ο Καστριώτης δεν έχει σχέση με το θέμα που "συζητούμε". Ποιο είναι το θέμα και ποια η σχέση τού Καστριώτη μ' αυτό; Μπορείς να μού πεις;

      Διαγραφή
    8. Θα σου παραθεσω οτι θες βρε.Αφου μου δωσεις εστω μια πηγη γιαυτα που λες εσυ ,περι Ηρακλειου κλπ.Εγω εχω να σου πω για την Ελληνικη καταγωγη ολων των Αυτοκρατορων Νεας και Πρεσβυτερας Ρωμης.Ολα ξεκινουν απο την ιδρυση της πολης,τα 12 Δελτα,απο τα εργα που αφησαν πισω τους Ρωμαιοι αυτοκρατορες οπως ο Ιουλιος Καισαρας (στα Ελληνικα παρακαλω).Αναρωτηθηκες ποτε γιατι ηταν Βασιλεις και αυτοκρατορες;Η ισχυς τους απο που πηγαζει;Μηπως απο τον ιδιο τον Αλεξανδρο;Αυτο που σου λεω απλα ειναι οτι η ιστορικη συνεχεια ειναι βεβαιη απο τον Αλεξανδρο εως τον Κωνσταντινο Παλαιολογο.Για καποιους πιο πισω ακομα.(Ηλιαδορωμιοσυνη του Ζουραρι).
      Ο καστριωτης ειναι ενα παραδειγμα μου.Δηλαδη,Οταν επεσε η Πολη το κενο αυτο διοικητικα αλλα και συμβολικα προσπαθησε να το αναπληρωσει ο Καστριωτης.Οπως εγινε στην πρωτη αλωση.Επεσε μεν η Πολη αλλα η νικαια η τραπεζουντα και η ηπειρος κρατουσαν την ιδεα και οχι μονο, ζωντανη.Ο σκοπος του Καστριωτη ηταν η απελευθερωση της Πολης αλλα και η ανασυσταση της Αυτοκρατοριας.Η σφραγιδα λοιπον αυτου που ενιωθε διαδοχος του Κωνσταντινου εγραφε τα εξης ''ΒΑΣΙΛΕΥΣ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.ΕΛΕΩ.ΘΕΟΥ. ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ.ΡΩΜΑΙΩΝ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ. ΑΥΘΕΝΤΗΣ .ΤΟΥΡΚΩΝ.ΑΛΒΑΝΩΝ. ΣΕΡΒΩΝ.ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ.

      Περιμενω να με διαφωτισεις σχετικα με αυτα που λες εσυ.Αν και το θεμα σου αν καταλαβα καλα ειναι η προ Ηρακλειου εποχη.

      Διαγραφή
    9. Να μία αμέσως-αμέσως, για να μην σε παραπέμψω στον Παπαρηγόπουλο, ή τον Ράνσιμαν.

      "Ο Ηράκλειος είναι ο Αυτοκράτορας που καθιέρωσε την ελληνική γλώσσα ως την επίσημη γλώσσα του ρωμαϊκού κράτους, αντικαθιστώντας στα επίσημα έγγραφα, επιγραφές και νομίσματα το “Imperator Caesar, Augustus” με το “Βασιλεῦς”"

      Εσύ μπορείς να μού δώσεις μία πηγή, η οποία να λέει ότι Βυζαντινός αυτοκράτορας χρησιμοποίησε ποτέ τον τίτλο "βασιλεύς των Ελλήνων";

      Τα υπόλοιπα που γράφεις είναι άσχετα μα το θέμα, διότι αυτό συζητώ, αν κατάλαβες.

      Ο Καστριώτης δεν ήταν Βυζαντινός Αυτοκράτωρ, συνεπώς μού είναι αδιάφορος.

      Σού τα κάνω όσο πιο απλά μπορώ, διότι βλέπω ότι δεν καταλαβαίνεις τι λέω.

      Διαγραφή
    10. Πάρε και το παρακάτω, για να μην σού μείνει αμφιβολία.

      "Ο εξελληνισμός του βυζαντινού κράτους επέφερε μια ακόμη σημαντική αλλαγή καί ταυτόχρονα ουσιαστική απλοποίηση στους αυτοκρατορικούς τίτλους. Ο Ηράκλειος εγκατέλειψε τους πολύπλοκους αυτοκρατορικούς τίτλους καί προτίμησε τη λαϊκή ελληνική προσωνυμία «βασιλεύς». Ο αρχαίος ελληνικός τίτλος του βασιλέως, που ως τότε χρησιμοποιούσαν μόνον ανεπίσημα οι βυζαντινοί αυτοκράτορες, αντικατέστησε τους ρωμαϊκούς τίτλους «imperator», «caesar» καί «augustus». Η προσωνυμία του βασιλέως έγινε πλέον ο επίσημος τίτλος των βυζαντινών αυτοκρατόρων καί επικράτησε από τότε αποκλειστικά στο Βυζάντιο μέχρι τήν τελική του πτώση" (εδώ).

      Λέει ο Ρωμανίδης ή άλλος πουθενά ότι ο πρώην Imperator Romanorum" (Αυτοκράτωρ (των) Ρωμαίων) μετονομάσθη σε "βασιλεύς ελλήνων";

      Δες και τούτο και τέλος.

      Διαγραφή
    11. Δεν θες να δεχτείς την ιστορική συνέχεια από Αλέξανδρος μέχρι ακόμα και σήμερα.δεκτο.Θεωρεις τη ρωμαϊκή ιστορία ως κάτι ξενο.Αρχη του εξελληνισμός της αυτοκρατορίας για εσένα είναι ο Ηρακλειος που όντως τοτε είναι που κυριάρχησε ή ελληνικη.Βεβαια ή αυτοκρατορία ηταν διγλωσση.Με παραδείγματα ακόμα και σημερα.Επισης από τα επιχειρήματα μου διέγραψες τον καστριωτη γιατί απλα σου είναι αδιαφορος.Μ ην περιμένεις όμως να σου αραδιασω 10 link από διάφορα site για να σου αποδείξω κάτι.Συγνωμη δε μπορώ να σου μεταφερω 40 σελίδες βιβλίου σε απάντηση σου.Παρολα αυτά να είσαι καλά.Τελος

      Διαγραφή
    12. >Δεν θες να δεχτείς την ιστορική συνέχεια από Αλέξανδρος μέχρι ακόμα και σήμερα.δεκτο.<
      Πού λέω κάτι τέτοιο;

      >Θεωρεις τη ρωμαϊκή ιστορία ως κάτι ξενο.<
      Δεν καταλαβαίνω.

      >Αρχη του εξελληνισμός της αυτοκρατορίας για εσένα είναι ο Ηρακλειος που όντως τοτε είναι που κυριάρχησε ή ελληνικη<
      Είπα ότι ο Ηράκλειος ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ ως επίσημη γλώσσα της αυτοκρατορίας την ελληνική. Καλά, ρε ζώο, δεν ξέρεις ούτε τι διαβάζεις;

      Το κατάλαβα ότι δεν κατάλαβες τι γράφω, γι αυτό σού τα έκανα λιανά, αλλά και πάλι δυσκολεύεσαι. Βαρέθηκα να απαντώ σ' έναν βλάκα, γι αυτό σταματώ εδώ και λυπούμαι που έμπλεξα.

      Διαγραφή
    13. Ωραία εγώ είμαι ζώο.(όλοι είναι στη τελική). Εσύ που απαντάς 6 φορές σε ένα ζώο και βλακα....τι ακριβώς είσαι;Όντως να λυπασαι αλλά για κάποιον άλλο από αυτόν που νομιζεις

      Διαγραφή
  10. Στην αρχαια ελλαδα εμφανιστηκαν στη γη ανθρωποι και ιδεες που αλλαξαν την ροη της ιστοριας παγκοσμιως. Και ειναι συγκλονιστικο που ολα αυτα εγιναν σε ενα μικρο κομματι γης στην Ελλαδα μας. Ομως δεν πρεπει να παραβλεπουμε οτι και τοτε δεν ηταν ολα ιδανικα πλασμενα. Υπηρχαν εμφυλιες συγκρουσεις μεταξυ πολεων, εξοστρακισμοι, δουλοι γυναικες χωρις δικαιωματα ( με εξαιρεση την Σπαρτη), φθονος για την εξουσια, προδοσια κτλ. Οποτε σαν μοντελο καθημερινοτητας της ζωης δεν θεωρειται και ο ιδανικος. Σε ολη την ιστορια μας πρεπει να κοιταμε που μεγαλουργησαμε ωστε να στραφουμε προς τα εκει και να βιωνουμε μεσα μας τα λαθη μας ωστε να μην τα επαναλαμβανουμε.αλλωστε αυτο ειναι και το νοημα της γνωσης της ιστοριας μας. Εκει που θα διαφωνησω εντονα με τον καθηγητη ειναι οτι απαξιωνει μια χιλιετια που γεννησε ΕΛΛΗΝΕΣ που ακομα και με την πιστη τους στο Χριστο εδωσαν την Ελευθερια σε ολους μας τωρα ωστε να γραφουμε τωρα τα πιστευω μας εδω (Κολοκοτρωνης, Καποδιστριας, οπλαρχηγοι, Καναρης και μετεπειτα Μελας και οι παππουδες μας που αν και οι περισσοτεροι ηταν αγραμματοι πολεμησαν για αυτο το εθνος με σθενος εναντιων αυτοκρατοριων). ΥΓ. Οι αρχαιοι μας προγονοι ηταν παντα ανοιχτομυαλοι εναντυ αλλων δογματων και αντιληψεων γι αυτο και στηνΑθηνα υπηρχε και μνημειο στον αγνωστο Θεο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα μεγαλύτερα δεινά μας ήρθαν από τη στρατηγική των ξένων αφεντικών μας στις σχέσεις τους με το Ισλάμ (Τουρκία) και τη Ρωσία. Όσο αυτοί θα συνεχίζουν να ευλογούν το Ισλάμ στην Ευρώπη και την αγριάδα με τη Ρωσία, τόσο θα πεθαίνει η χώρα μας. Το σχέδιο εξαφανισμού των λαών των Βαλκανίων είναι παλαιογερμανικό, και το συνεχίζουν ΕΕ και ΗΠΑ. Αυτό είναι το κέντρο του προβλήματός μας, σε συνδιασμό με την κακορτοντόξ κουλτούρα.

    Δόθησαν εντολές να μην παρθεί κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού από το 1980. Στην ουσία είμαστε ζωντανοί νεκροί. Η δε Εκκλησία μπορεί να ταϊζει αλλά δεν γεννάει, είναι μούλικη υπόθεση όπως λέει και ο Λιαντίνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το κείμενο ειναι σε πολλα μέρη εύστοχο αλλα εχει ένα πρόβλημα ταυτίζει τον ιουδαϊσμό με τον Χριστιανισμό τα οποία όμως ειναι ουσιαστικά αντίθετα. Το πρόβλημα με αυτούς που δημιούργησαν την θρησκεία μας ήταν οτι λανθασμένα έβαλαν τα βιβλία της παλαιός διαθήκης μεσα. Κακώς. Ο Χριστός ειπε ακούτε τους προφήτες τους οποίους ουσιαστικά οι Εβραίοι λοιδορούσαν επομένως ήταν λανθασμένη η επιλογη αυτή να ενταχθούν τα βιβλία αυτούσια. Οι μαθητές του Χριστού είχαν ελληνικά ονόματα και ειναι πολυ πιθανό να ανήκαν στο κομμάτι των Ιουδαίων που ήταν Ελληνιστές όπως και ο Χριστός ο ίδιος. Επιπλέον μεσα στον χριστιανισμό επιβίωσαν ολα τα έθιμα της παλιάς θρησκείας ακόμα και ο ίδιος Δίας στις εικόνες του Χριστού όπου παρουσιάζεται ο Χριστός με μακριά γενειάδα προφανώς εμπνευσμένη από τα αγάλματα του Δια. Για ολα αυτα ονομάζεται η θρησκεία μας ελληνορθόδοξια. Το να αρνηθούμε την θρησκεία μας και την ιστορία μας 1000 ετών γιατί μερικοί παπάδες ειναι βλαμμενοι οι χοντροί δεν ειναι και πολυ σοφή επιλογη. Δεν ειναι το πρόβλημα η θρησκεία μας και ούτε ειναι το πρόβλημα της ταυτότητας η θρησκεία μας η αδιαφορία για την ιστορία μας ειναι όμως. Και αν δεν ξερουμε πολλα για τους αρχαίους όπως σωστά λέει ο Λιαντινης ποιος Ελληνας ξέρει κατι για την Ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία, για τη. Αυτοκρατορία της Νικαιας για την αυτοκρατορία του Ποντου; Ποιος Έλληνας ξέρει για την εποχή των επίμονων ποιος ξέρει για το οτι οι περισσότεροι από τους πρώτους Παππες της Ρωμης ήταν Έλληνες; Ποιος ξέρει για τους Έλληνες μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, ποιος ξέρει για τον Πυρρο ποιος ξέρει για τις επαναστάσεις των Ελλήνων τις αποτυχημένες καθόλη τη διάρκεια της Οθωμανικής σκλαβιάς; Μήπως εκει δεν πατάνε τα τούβλα για να μας πουν για την πολυπολιτισμική οθωμανική αυτοκρατορία; Ο Μπουτάρης και ο Φίλης που δεν ειναι χριστιανοί γιατί ειναι ανθέλληνες εντέλει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίγονων συγγνώμη, το αυτόματο πληκτρολόγιο κατι φορές:)

      Διαγραφή
    2. Και τους τόνους μην τους δίνετε σημασία:)

      Διαγραφή
    3. >ταυτίζει τον ιουδαϊσμό με τον Χριστιανισμό τα οποία όμως ειναι ουσιαστικά αντίθετα<

      Πράγματι, ο Ιουδαϊσμός είναι πλησιέστερα στο Ισλάμ, τού οποίου είναι "πατέρας", παρά στον Χριστιανισμό. Οι διδαχές τού τελευταίου πόρρω απέχουν από το πνεύμα τής Παλαιάς Διαθήκης. Έκανα κάποτε τον διάλογο αυτό, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, με δύο θεολόγους, οι οποίοι επέμεναν να μού απαντούν ότι γι αυτούς το θέμα έχει κλείσει, άπαξ και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος δέχεται ότι η Καινή Διαθήκη είναι συνέχεια τής Παλαιάς!..

      Διαγραφή
    4. Οι Θεολόγοι κρατάνε δυστυχώς αρτηριοσκληρωτικη σταση ωστόσο νομιζω πως δεν είναι και δουλεια δικη τους να τροποποιησουν τη θρησκεια αυτή είναι δουλεια οικουμενικης συνοδου. Από εκει και μετα η πραξη είναι το θεμα! Και ποιος Ιωαννης είναι γνωστο τοις πασι πως ο Μεγας Κωνσταντινος δημιουργησε τη θρησκεια

      Διαγραφή
    5. Ο Μ. Κωνσταντίνος κατάντησε τον Χριστιανισμό θρησκεία.
      Άλλο διδασκαλία τού Χριστού κι άλλο θρησκεία. Μην μπερδεύεσαι.
      Η διδασκαλία τού Χριστού, όπως αναφέρεται στα Ευαγγέλια, δεν έχει και πολλή σχέση με τον Ιουδαϊσμό.

      Διαγραφή
  13. Δημήτρης Λιαντίνης: "Ιδού η σχιζοφρένεια"...
    Ίσως αυτός ο τίτλος του ταίριαζε καλύτερα...
    Δεν είναι Ελληνικός ο λόγος του... ούτε πανανθρώπινος... και κρίμα σ' όσους από τα δύστυχα νιάτα και τα ανεγκέφαλα γηρατειά γοήτεψε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μόλις ένας πεφυσιωμένος αυτοχαρακτηρισθεί προφήτης και παίξει με κάτι περίτεχνες παραλλαγές κοινών όρων (π.χ. “εμορφιά”, αντί για “ομορφιά”), ποζάρει κι’ όλας με ύφος κάτι ανάμεσα σε αρχαιοελληνικό γενειοφόρο profile και αραχτό στοχαστικό φουμάρισμα, σπεύδουν μερικοί να τον πάρουν μα πολύ στα σοβαρά. Αρκεί που μάς χαϊδεύει τ’ αυτιά με παραμύθια ότι στην πραγματικότητα είμαστε, ή θα μπορούσαμε να ήμασταν ακριβώς όπως οι αρχαίοι Έλληνες, αλλά προσέξτε την λεπτομέρεια: οι αρχαίοι Έλληνες στις στιγμές μόνο τής δόξας, περικλεείς φιλόσοφοι, στοχαστές, δημιουργοί ανώτεροι, άρτιοι και πλήρεις κατά πάντα και εν πάσι. Και φουσκώνουμε σαν διάνοι: “Εγώ είμαι παιδί τού Δία, με νότες από ολίγον Απόλλωνα, σοφία τής Αθηνάς, ρώμη τού Άρεως και πικάντικη τσαχπινιά τής Αφροδίτης”. Αρέζει βλέπεις σε πολλούς να ταυτίζονται με τον αρχαιοελληνικό κόσμο και να λογίζονται εαυτούς ως συνέχεια ιστορικής σταθεράς με το κλέος τής Αθήνας τού Περικλέους και τής Σπάρτης τού Λυκούργου. Και μετά αρχίζει το εμμονικό μοιρολόγι: “Αν δεν είχαμε μπλέξει με τον Χριστιανισμό, ακόμα θα λάμπαμε έμορφοι και Πρώτοι σε όλα, όπως και Εκείνοι ˙ το μπαστάρδεμα με τον χριστιανισμό μάς έφαγε, ο εβραίικος χριστιανισμός που καμιά σχέση δεν έχει με Εμάς, τούς φωτεινούς Ελληνοέλληνες”. Αλλά ο καημένος Ελληνοέλληνας αγνοεί παντελώς τον Χριστιανισμό και την Ορθόδξη Εκκλησία, τις ρίζες της και τις διδαχές της. Διότι γι’ αυτόν ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός είναι απλά μόνον μεταφύτευση κάποιων εβραίικων δοξασιών, μιάς και αγνοεί ότι ο Παύλος, ο οποίος τον έφερε στα άγια χώματα μας ήταν και είναι ανάθεμα και μαύρο πρόβατο για τον εβραϊσμό επειδή Ελλήνιζε ˙ και προφανώς αγνοεί παντελώς (ή δεν γνωρίζει ή δεν λαμβάνει υπ’ όψη του) τούς Μεγάλους Καππαδόκες θεολόγους και ιεράρχες. Δηλαδή τον Γρηγόριο τον Θεολόγο που έγραφε ποίηση σε άπταιστη τέλεια Ομηρική διάλεκτο, που σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα γύρω στα 360 μ.Χ. με συμμαθητή μεταξύ άλλων και τον Ιουλιανό κοντά στους τότε σπουδαίους ρήτορες Ιμέριο και Προαιρέσιο, και για την φιλοσοφική σκέψη του και διάνοιά του τον παρακαλούσαν οι Αθηναίοι να μείνει ως “καθηγητής” στην Ακαδημία τους . Και κάπου σ’ εκείνα τα χρόνια γράφει ο έτερος Καππαδόκης Ιεράρχης και θεολόγος, ο Βασίλειος, γνωστός ως “ο Μέγας”, το κλασσικό έργο του “Προς τους νέους, όπως αν εξ ελληνικών ωφελοίντο λόγων” , με το οποίο προτρέπει τούς νέους να προσεγγίζουν την κλασσική ελληνική παιδεία όπως οι μέλισσες τα λουλούδια και να μαζεύουν από αυτήν μέλι σοφίας και αρετής.
    Αλλά ο δύστυχος Λιαντίνης μολονότι Ελληνοέλληνας, αγνοεί και την ουσία τού Ελληνισμού, αφού τού διαφεύγει η βασική ιδιότητα και ιδιαιτερότητά του που ήταν και είναι η πρόσληψη και αφομοίωση εξωγενών πολιτιστικών στοιχείων, τα οποία αναπαρήγε και αναπαράγει ως καινήν ιδίαν σύνθεση. Διότι ο Ελληνισμός ουδέποτε υπήρξε στατικός ˙ προσλαμβάνοντας εξωγενή πολιτιστικά στοιχεία , τα αφομοιώνει αναγεννάται διαρκώς και επανεγκαινίζεται και προχωρεί. Και έτσι συνδέθηκε και με την Χριστιανική Αποκάλυψη, στα πλαίσια τής Ανατολικής Ορθόδοξης τού Χριστού Εκκλησίας. Και μάλιστα κατά μια χαρακτηριστική σύμπτωση οι κυριώτεροι εκπρόσωποι τού Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στην Ελλάδα κατά τον 18ον αιώνα είναι κληρικοί τής Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, όπως ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Μεθόδιος Ανθρακίτης κ.ά. (ου μην και ο Ηλίας Μηνιάτης στα τέλη τού 17ου αιώνος).
    Αλλά μην και δεν φτάνανε όλα αυτά , ο ταλαίπωρος Λιαντίνης στο παραπάνω απόσπασμα τού Εληνοέλληνα μέσα στην σύγχυσή του μνημονεύει τον Θοδωρή Κολοκοτρώνη που είπε: «Ο δικός μου ο ξεσηκωμός δεν μοιάζει μήτε με των Φράγκων, μήτε με κανενού άλλου. Εμείς θ’ αναστήσουμε μία πατρίδα που κεφάλι θα ’χει τον Χριστό. Κι όχι ανθρώπους» και μετά τη μάχη των Δολιανών , ο Κολοκοτρώνης συγκινημένος μίλησε προς τους νικητές και όπως αναφέρει ο ίδιος στα Απομνημονεύματά του, τους είπε μεταξύ άλλων ότι η ημέρα αυτή, δηλαδή η 18 Μαΐου 1821 πρέπει να καθαγιαστεί με νηστεία όλων και να εορτάζεται η επέτειός της εις «αιώνας αιώνων, έως ου στέκει το έθνος, διότι ήτο η ελευθερία της πατρίδος».
    Α ρε φουκαρά Λιαντίνη ˙ τσάμπα πήγες και έγινες τάγισμα στ’ αγρίμια τής Λακωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ζούσε ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, σίγουρα θα ήταν υπερήφανος για σένα, Κρίτωνα... και το εννοώ...!

      Διαγραφή
    2. Just curious, why you make no mention of Libanio?

      Διαγραφή
  15. Μα ξένοι καθηγητές να διαγραφούν τον όρο βυζαντινό και αντί αυτού να μιλούν για ελληνική αυτοκρατορία του μεσαίωνα , και εμείς ως γραικυλοι να δεχόμαστε παραποιημένες θεωρίες σκοτεινών κύκλων γιατί..... έτσι.Δλδ τι λέμε;Ότι είμαστε παιδιά του παππού μας (περικλης) και για τους γονείς μας (Κομνηνοι) να αισθανόμαστε ντροπή και άλλα αρνητικά συναισθήματα.Εδω είναι ή ουσία της παρακμής μας.1000 χρόνια ιστορίας μας τα αγνοούμε.Και μην ξεχνάμε.οπου χάθηκε ή ορθοδοξία οι ρωμιοι τουρκευαν φραγκευαν κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. The church cut the cord. When sid u hear accepting that they started out as Neo Platonists? Never! One lie / mistake brings another and another....

      Διαγραφή
    2. NikoApelles,
      You must learn Greek first, prior of discusing Greek matters...

      Διαγραφή
    3. @ Tatiani Melidoni
      Γιατί να μάθει Ελληνικά πριν? Δεν μπορεί να αγαπάει την χώρα χωρίς να μιλάει την γλώσσα φαρσί? Είδαμε κι αυτούς που μιλάνε ελληνικά απο την μάνα τους.

      Παρ'όλο που δεν συμφωνώ με τις απόψεις του, τον χαίρομαι.

      Διαγραφή
    4. Thank you Niko. I am tired of defending the use of English, mostly for logistical reasons, but also to celebrate the international character this blog has with articles in various articles.

      I am very open to contradictory opions because that's how we learn. If Tatiana prefers to read something mine in Greek, shw can visit the Academy of Athens.

      Διαγραφή
  16. προσπαθώ πραγματικά να καταλάβω που θέλει να το πάει αυτή η ανάρτηση...
    κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "Τον καίσαρα που έσφαξε τη γυναίκα του και το γιό του. Και τους εβάφτισαν Μέγας, εκείνοι που εβάφτισαν Μέγας και τους Αθανάσιους, τους Βασίλειους, και όσους τέτοιους. Όλοι τους γκρεμιστάδες, παραχαράκτες, αλάριχοι, βάνδαλοι της ελληνικής ιδέας.Έλληνες λοιπόν στο δέρμα. Και Εβραίοι στα κόκαλα και στο αίμα, στην καρδιά, στα άντερα και στη χολή. Ιδού το κλειδί, η αιτία, ο λόγος της εθνικής σχιζοφρένειας". Πώς συναρμόζονται τα ανωτέρω με τις απαιτήσεις του ιστολογίου όπως η ακόλουθη:"Αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί". Οι μεγάλοι Βασίλειος και Αθανάσιος αλάριχοι και βάνδαλοι; Αν ως έθνος ακολουθήσουμε τις υποδείξεις του Λιαντίνη θα έχουμε το τέλος του. Γνωρίζετε το τέλος του αγαπητέ κ. Καλεντερίδη που ως αξιωματικός του ελληνικού στρατού φέρατε στο πηλίκιό σας τον Τίμιο Σταυρό που αναφέρεται ως Εβραίων το Τραύμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. πραγματικά άστοχη η ανάρτηση.
    και πιστεύω πως δεν έχει καμία σχέση με το ύφος του ιστολογίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.