6/6/16

Η Πανορθόδοξη Σύνοδος μετατρέπεται σε γεωπολιτικό εφιάλτη!

Του Βασίλη Κοψαχείλη*
Φέτος, από τις 16 έως και τις 26 Ιουνίου, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί όλου του κόσμου ετοιμάζονται να βιώσουν μια «ευλογία», μια πραγματική θρησκευτική γιορτή! Την Πανορθόδοξη Σύνοδο που θα συγκληθεί στην Ορθόδοξη Ακαδημία της Κρήτης με τη συμμετοχή όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, για να συζητήσουν, για πρώτη φορά, κοινά θέματα και προβληματισμούς. Είναι μια πραγματική «ευλογία» που έχει χαιρετήσει ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ειρηναίος Α’, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος, με πρόσφατες δηλώσεις τους.
Τριγμοί...
Η αρχική χαρά όμως επισκιάστηκε από προβλήματα που δεν άργησαν να φανούν.
Η Εκκλησία της Γεωργίας έθεσε θέμα, ασκώντας κριτική στα κείμενα που αφορούν την επικοινωνία με τα υπόλοιπα θρησκευτικά δόγματα, χαρακτηρίζοντάς τα ως εφεκτικά. Η ίδια είναι υπέρμαχος μιας σκληροπυρηνικής στάσης απέναντι σε αλλόθρησκους.
Τα Πατριαρχεία Αντιόχειας και Ιεροσολύμων βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους, διεκδικώντας δικαιοδοσία επί του Κατάρ. Στην προσπάθεια του Φαναρίου να μεσολαβήσει προκειμένου να βρεθεί λύση στη μεταξύ τους διένεξη απλά η κατάσταση χειροτέρεψε, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του Πατριαρχείου Αντιοχείας.
Μεγάλο αγκάθι για τη Σύνοδο αναδεικνύεται η αρνητική και αναθεωρητική στάση της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην Πανορθόδοξη Σύνοδο. Οι λόγοι που επίσημα επικαλέστηκε είναι αστείοι, ωστόσο δεν είναι καθόλου αστεία τα πραγματικά αίτια της απόφασής τους.

Για τη συνέχεια Liberal

3 σχόλια:

  1. Λαοί που ορίζουν Γιαδεσιμότατους ως πνευματικούς ηγέτες, δεν έχουν μέλλον.
    Η μεγάλη πλειοψηφία του ανωτέρου κλήρου μας είναι Γιαδεσιμότατοι. Πνευματικά, διανοητικά και ψυχικά επικίνδυνοι. Να πως καταστρέφεις ένα λαό: ορίζεις Γιαδεσιμότατους ως ηγέτες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς γνωρίζεις πολλούς που έχουν καταφέρει περισσότερα από τούτον το Μητροπολίτη: http://infognomonpolitics.blogspot.com.mt/2016/03/blog-post_8.html#more
      Σεβαστή η άποψη σου συν-αγωνιστή.

      Διαγραφή
  2. Και αυτός που λες Γιαδεσιμότατος είναι, αλλά όχι Μητροπολίτης. Είναι ένας Κουκουρίκιαν που καθορίζει το μέλλον του ανθρωπίνου γένους. Γιαδεσιμότατοι και Κουκουρίκιανς κυριαρχούν στο μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, και ειδικά στην περιοχή μας εδώ και αρκετά χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.