19/8/16

Πώς Έφτασε Η Ελλάδα Στα Μνημόνια;

Μια ανάλυση των παραγόντων που οδήγησαν την οικονομία της χώρας στα πρόθυρα της κατάρρευσης.


Σκιαγράφηση της Πορείας της Ελληνικής Οικονομίας τα Τελευταία 20 Χρόνια

Εάν κάποιος ερευνητής θέλει να προσεγγίσει αξιόπιστα τα τρέχοντα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και, πολύ περισσότερο, να προτείνει λύσεις ικανές να αντιμετωπίσουν τις χρόνιες παθογένειες που τη χαρακτηρίζουν, τότε πρέπει να μελετήσει προσεκτικά και να καταλάβει όσα συνέβησαν τα προηγούμενα, τουλάχιστον, είκοσι χρόνια (αν και πολλές από τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας χρονολογούνται αρκετά παλιότερα).


Έτσι, λοιπόν, της παρούσας κρίσης, που έκανε την εμφάνισή της δειλά το 2008, αλλά διογκώθηκε και επεκτάθηκε κατά τα επόμενα χρόνια, προηγήθηκε μια μακρά περίοδος εύθραυστης, όπως αποδείχθηκε, οικονομικής ευφορίας και ευημερίας. Θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου στην αμέσως επόμενη υποενότητα.
Πριν προχωρήσουμε, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η συστηματική και προσεκτική καταγραφή των αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας είναι απολύτως απαραίτητη και για τον πρόσθετο λόγο ότι η κρίση που βιώνει η χώρα μας σήμερα διαρκεί ήδη πάνω από πέντε (5) χρόνια, εάν ως σημείο αναφοράς εκληφθεί η υπογραφή της πρώτης συμφωνίας στήριξης το Μάιο του 2010, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ουσιαστικά σημάδια ανάκαμψης. Είναι αξιοσημείωτο -και μάλλον κοινά αποδεκτό- ότι μετά και την τελευταία (τρίτη κατά σειρά) συμφωνία που επετεύχθη τον Αύγουστο του 2015, οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να παραμένουν θολές.
 Με άλλα λόγια, η κρίση που βιώνει η ελληνική οικονομία δεν είναι απλώς\απόρροια της έντονης καθοδικής πορείας του οικονομικού κύκλου. Είναι χρόνια, σχετίζεται με διαρθρωτικές παθογένειες και αδυναμίες που αφορούν τη δομική λειτουργία της, και συνεπώς απαιτεί ριζικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές.

Για τη συνέχεια dianeosis

2 σχόλια:

  1. Η μοναδική αξιόλογη προσπάθεια έγινε με τον Σαμαρά. Η Γερμανία δεν τον άφησε ποτέ να ρίξει τους φορολογικούς συντελεστές στο 15%, για να έρθει ανάπτυξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελλάδα έφτασε στα μνημόνια με ψευδή στοιχεία ελλείμματος για να γίνει πειραματόζωο της νέας τάξης. Unique case κατά Μερκελ
    Με όλους τους πολιτικούς της Κωστάκης, ΓΑΠ, Σημίτης κτλ να συμφωνούν «πατριωτικά» γι αυτό.
    Η Ελλάδα το 2009 ήταν οικονομικά πολύ καλύτερη από πολλές χώρ3ες της Ευρωζώνης.
    Δείτε:
    https://www.flickr.com/photos/85915004@N03/27742920515/in/dateposted-public/
    Επίσης:
    NON PAPER ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
    http://www.tovima.gr/files/1/2013/02/07/karamanlis.pdf

    Δείτε επίσης στοιχεία στο:
    http://www.economist.com/content/global_debt_clock

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.