21/9/16

Κίνηση για την ενότητα στον ποντιακό χώρο δημιουργείται από γνωστούς Ποντίους

  • Τα πλακάτ κατά την προετοιμασία της εκδήλωσης της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη στις 19 Μαΐου
Η επίτευξη της ενότητας στον ποντιακό χώρο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα μεγάλα ζητήματα που τον απασχολούν, με τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας που θα τον εκπροσωπεί και θα πρωτοστατεί στους αγώνες για τη δικαίωση των αιτημάτων του, είναι ο στόχος της νέας κίνησης που δημιουργήθηκε από επιφανείς Ποντίους και φέρει την επωνυμία «Πρωτοβουλία για την Ενότητα του Ποντιακού Ελληνισμού».

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, στις 12:00, στο αμφιθέατρο 2 του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η κίνηση θα προχωρήσει στην πρώτη επίσημη συνάντηση κοινοποίησης και συζήτησης του επιδιωκόμενου σκοπού της.
Για τη δημιουργία της κίνησης πρωτοστάτησαν ο Ολυμπιονίκης της πάλης Γιώργος Ποζίδης, ο αντιπρόεδρος του «Παλλαλιακού» Πλούταρχος Κανετίδης, οι επιχειρηματίες Γιάννης Βελονάς και Μιχάλης (Μίσα) Σαββίδης, το μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύτες» Μεσημερίου Δέσποινα Στεφανίδου, ο ακαδημαϊκός Σάββας Μαυρίδης, ο Μιχάλης Κυριακίδης κ.ά., ενώ στη συνέχεια προσχώρησαν, μεταξύ άλλων, στην κίνηση ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, ο ακαδημαϊκός Θωμάς Σαββίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, και αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου Ηρακλής Τσακαλίδης.
«Η κίνησή μας δεν είναι πολιτική, δεν είναι ψηφοθηρική ενόψει των εκλογών των ομοσπονδιών, δεν έχουμε κανέναν από πίσω μας και δεν κάνουμε αντιπολίτευση. Είμαστε άτομα μη οργανωμένα στον ποντιακό χώρο και κινούμαστε από άδολη αγάπη για τον ποντιακό ελληνισμό», λέει στο pontos-news.gr ο Γιώργος Ποζίδης (φωτ. αριστερά).
«Στόχος μας είναι η ενότητα, που τη ζητά το 99,9% του ποντιακού ελληνισμού, και στέλνουμε το μήνυμα ότι πρέπει να καθήσουν όλοι στο τραπέζι. Να υπάρχει μία ομοσπονδία που να εκπροσωπεί τον ποντιακό ελληνισμό παντού για το θέμα της Γενοκτονίας, το θέμα της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, το θέμα της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, τα ζητήματα της διαλέκτου μας και για οποιοδήποτε άλλο αίτημα.
»Θέλουμε η 19η Μαΐου να ξεπεράσει τα όρια του ελληνικού χώρου, να σταλούν μηνύματα παγκοσμίως. Δεν θέλουμε την ημέρα εκείνη να ασχολούμαστε με τα εσωτερικά μας προβλήματα.
»Να απαιτήσουμε μια συγνώμη από την Τουρκία για τη δικαίωση των προγόνων μας που άφησαν τα κόκαλά τους στον Πόντο· να αναγνωρίσει η παγκόσμια κοινότητα τη Γενοκτονία που υπέστησαν από τους Τούρκους, όπως έχει αναγνωρίσει το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και τη Γενοκτονία των Αρμενίων», λέει ο γνωστός Πόντιος Ολυμπιονίκης και επιχειρηματίας.

Από συγκέντρωση της ΠΟΠΣ στη Θεσσαλονίκη για τη 19η Μαΐου
Μας αποκαλύπτει επίσης ότι στην εκδήλωση της Κυριακής έχουν κληθεί για να καταθέσουν τις απόψεις τους η ΠΟΕ, η ΠΟΠΣ, η Ομοσπονδία Παλιννοστούντων, το ΔΙΣΥΠΕ και το ΠΑΣΠΕ.
«Θέλουμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι γι’ αυτήν την ενότητα και να στείλουμε το μήνυμα “η ισχύς εν τη ενώσει”», τόνισε στο pontos-news.gr ο Γιώργος Ποζίδης.
«Έχουμε το ρόλο του ειρηνοποιού»
Στο ρόλο του ειρηνοποιού που φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Πρωτοβουλία για την Ενότητα του Ποντιακού Ελληνισμού (σχετική αναφορά γίνεται και στο δελτίο Τύπου που διανεμήθηκε) αναφέρθηκε μιλώντας στο pontos-news.gr και ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ Επαμεινώνδας Φαχαντίδης. 

Επαμεινώνδας Φαχαντίδης
Είπε ότι αναγνωρίζονται οι θετικές πρωτοβουλίες των υπαρχουσών ομοσπονδιών για τα ζητήματα του ποντιακού ελληνισμού, ωστόσο δεν είναι δυνατό να παραβλεφθεί το μεγάλο μειονέκτημά τους, η έλλειψη ενότητας, γεγονός που εκθέτει τον ποντιακό χώρο.
«Εμείς θα παίξουμε το ρόλο του ειρηνοποιού. Όπως λέει και η ευαγγελική ρήση, “ουκ ήλθον καταλύσαι, αλλά πληρώσαι”. Οι υπάρχουσες ομοσπονδίες έχουν προσφέρει πολλά θετικά στον ποντιακό χώρο και επαινούμε αυτές τις θετικές προσπάθειες. Υπάρχει όμως κι ένα μειονέκτημα που εκθέτει τον ποντιακό χώρο. Για παράδειγμα, δεν μπορεί τη 19η Μαΐου, την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, οι μισοί να την τιμούν από εδώ και οι άλλοι από εκεί. Αυτό μας εκθέτει.

Από συγκέντρωση της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη για τη 19η Μαΐου (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
»Επίσης, στις διεκδικήσεις μας σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί να είμαστε χωρισμένοι.  Ξεκάθαρος στόχος μας είναι η ενότητα. Αν δεν θέλουν να ενωθούν ας μην ενωθούν, αλλά τουλάχιστον ας μην μας εκθέτουν. Ας πετύχουμε τουλάχιστον το μίνιμουμ, να υπάρχει δηλαδή ενότητα στα σημαντικά θέματα. Προσωπικά, έχω εδώ και δύο χρόνια καταθέσει σχέδιο για την ενότητα στον ποντιακό χώρο, το οποίο ονόμασα “Υψηλάντης”. Ας κάνουνε δύο επιτροπές, ένθεν και ένθεν, για να συζητήσουν τις διαφορές και το τι πρέπει να γίνει», ανέφερε ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης.
Φαχαντίδης: Απαιτείται ολοκλήρωση της ενότητας. Δεν μπορεί να είσαι ολίγον έγκυος.
Κατά την άποψή του υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να επιτευχθεί η ενότητα, αρκεί να υπάρχει καλή θέληση. «Υπάρχει γνωστή μεθοδολογία που εφαρμόζει η διεθνής επιστήμη, αλλά υπάρχει και ο δημοκρατικός τρόπος, δηλαδή να αλλάξουν τα υπάρχοντα Διοικητικά Συμβούλια. Επίσης, μπορεί να γίνει μια ευρεία οργανωτική συνδιάσκεψη. Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές, αρκεί να υπάρξει βούληση και καλή θέληση.
»Δυστυχώς, ο διχασμός συντηρείται από άτομα λιγότερα των δαχτύλων της μίας χειρός. Αν θελήσουν αυτοί, το ζήτημα μπορεί να λυθεί μέσα σε ένα 24ωρο. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ το γνωρίζουν αυτό. Προσωπικά μιλάω για την ολοκλήρωση της ενότητας. Δεν μπορεί να είσαι ολίγον έγκυος».
Ρωμανός Κοντογιαννίδης

3 σχόλια:

  1. Αϊντε ... καιρός ήταν ... τώρα που ούτε δράμι από το ηθικό πλεονέκτημα έμεινε στην αριστερά που κοουτσάριζε του Πόντιους τόσα χρόνια ήρθε η ώρα να κυβερνήσουν τις τύχες τους οι ίδιοι οι Πόντιοι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "The Promise" Official Trailer 1 (2016)

    https://www.youtube.com/watch?v=Pk4TivbNVUM


    Christian Bale and Oscar Isaac watch Constantinople burn in The Promise trailer

    By Dennis DiClaudio
    Sep 12, 2016 • 1:45 PM


    It’s impossible to talk about World War II without discussing the Holocaust. But World War I—itself not short on unimaginable atrocities—also had its own incident of race-based mass extermination. And what better filmmaker to bring those horrors to our pampered Western eyes than Terry George, the guy who directed Hotel Rwanda?

    The Armenian Genocide of 1915—in which the Ottoman Empire systematically killed 1.5 million of its own citizens—serves as the backdrop to a love triangle in George’s newest film, The Promise, which he co-wrote with Robin Swicord (The Curious Case Of Benjamin Button). Oscar Isaac plays a medical student who falls in love with a fellow Armenian (The Walk’s Charlotte le Bon) after she travels to Constantinople with an American photojournalist (Christian Bale). Things get complicated. And then they get violent. And then they probably get very depressing, considering what history tells us happened in those last days of the Ottoman Empire.

    We have been assured that The Promise will be in theaters at some point in 2016.

    http://www.avclub.com/article/christian-bale-and-oscar-isaac-watch-constantinopl-242464


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.