6/9/16

Θέλω πάρα πολύ να κάνω λάθος

Σενέρ Λεβέντ
Ρωτούν οι πολίτες: «Θα υπάρξει λύση;» Έχω αναφέρει την άποψή μου και προηγουμένως, αλλά ας την ξαναπώ: δεν θα υπάρξει. Φυσικά, θέλω πολύ να κάνω λάθος

Κάποτε με ένα τηλεφώνημα. Κάποτε με ένα μήνυμα. Ρωτούν οι πολίτες: «Θα υπάρξει λύση;»

Έχω αναφέρει την άποψή μου και προηγουμένως, αλλά ας την ξαναπώ: δεν θα υπάρξει. Φυσικά, θέλω πολύ να κάνω λάθος.
Αν υπάρξει, ας υπάρξει βεβαίως και ας βγουν κάποιοι να πουν «κοίτα που έκανες λάθος και σε αυτό».

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν θα έχω κερδίσει το στοίχημα. Αν υπάρξει, θα το έχω κερδίσει. Με αποκαλούν ουτοπιστή, επειδή θέλω έναν λαό, μια περιοχή σε αυτό το νησί. Ονειροπόλο. Όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι πιο ονειροπόλοι από εμένα όσοι πιστεύουν ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρέπει να είναι τυφλός κάποιος για να μην βλέπει ότι ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί τα τείχη ανάμεσά μας και ότι ο δρόμος αυτός είναι γεμάτος με αγκάθια ακόμα. Όμως, δεν μπορούν να το καταλάβουν εύκολα αυτό όσοι δεν ενδιαφέρονται για τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας και θεωρούν το Κυπριακό ως ένα πρόβλημα αποκομμένο από τα περιφερειακά προβλήματα. Το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα της Μέσης Ανατολής. Ένα περιφερειακό πρόβλημα. Ύστερα έρχεται η ελληνοτουρκική σύγκρουση. Αν ήμασταν ένα νησί στον Ειρηνικό, δεν θα είχαμε τόσους μπελάδες στο κεφάλι μας. Είμαστε σε ένα μέρος όπου γεννήθηκαν όλες οι θρησκείες. Και είναι και η Κύπρος μπελάς όπως όλες οι θρησκείες! Ενόσω δεν σβήνει η φωτιά στη Μέση Ανατολή. Ενόσω δεν συμφωνούν το Ισραήλ και η Παλαιστίνη. Ενόσω δεν σταματάει η κόλαση του Ιράκ, της Συρίας και της Λιβύης. Και ενόσω δεν αποκτά μια φυσιολογική δομή η Τουρκία, δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στην Κύπρο. Δεν νομίζω ότι νιώθουν την ανάγκη για μια νέα ρύθμιση τώρα εκείνοι που εμβάθυναν αυτό τον μπελά το 1974 και συνεχίζουν το στάτους κβο στο νησί χωρίς να προβούν σε καμία αλλαγή επί 42 χρόνια αφού πήραν αυτό που ήθελαν. Κάποιοι προβάλλουν ως μια νέα κατάσταση τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και γι’ αυτό ισχυρίζονται ότι οι υπερδυνάμεις χρειάζονται μια λύση εδώ. Ούτε με αυτό συμφωνώ. Ούτε αυτό το πιστεύω, όπως δεν πιστεύω καθόλου ότι σκέφτονται τη δική μας ειρήνη.

Κοιτάξτε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία, στις εγγυήσεις της οποίας επιμένει η τουρκική πλευρά. Είμαστε αντιμέτωποι με μια δικτατορία σαν την δικτατορία του Σαντάμ. Ένα κράτος που αντιτίθεται στο καλό, στο ωραίο, στην εντιμότητα, στην τιμιότητα. Γεμάτο ψευτιά και απάτη. Τέλμα της υποκρισίας και της πλαστογραφίας. Και επιθετικό. Κατακτητή. Με φυλακές που είναι γεμάτες με έντιμους ανθρώπους και διανοούμενους. Εχθρό των μειονοτήτων. Με αυτή τη χώρα θα κάνουμε ειρήνη εμείς; Μπορείτε να πείτε «δεν μας ενδιαφέρει ο φασισμός στο εσωτερικό της, εμείς κοιτάμε τη δική μας δουλειά». Εκπλήττομαι μαζί σας. Είδατε μέχρι τώρα κανέναν φασίστα που δεν προκαλεί ζημιά γύρω του; Κοιτάξτε, στην Τουρκία απαγορεύτηκαν και τα έργα του γνωστού θεατρικού συγγραφέα Ντάριο Φο. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Φο. Ξέρετε τι είπε όταν άκουσε αυτή την απαγόρευση; Είπε το εξής: «Είμαι περήφανος γι’ αυτό. Αυτό για μένα είναι σαν να κέρδισα το Νόμπελ». Αυτό αποκαλείται αξιοπρέπεια. Αλλά εσείς δεν έχετε έστω και την παραμικρή αξιοπρέπεια. Στη σημερινή Τουρκία απαγορεύονται και τα έργα του Σαίξπηρ, του Μπρεχτ και του Τσέχοφ! Αυτή είναι η Τουρκία για την οποία ο Αναστασιάδης είπε ότι «μπορεί να γίνει φίλη και σύμμαχός μας»; Άρα ξέρει να περνάει πολύ καλά με τους φασίστες. Φοβάται άραγε μην έχει την τύχη του Μακάριου, ο οποίος ανατράπηκε επειδή δεν μπόρεσε να συμφιλιωθεί με τους Έλληνες φασίστες, και μην έρθει στο νησί μια νέα τραγωδία; Αλλά νομίζω ότι είναι πιο επικίνδυνο από αυτό το να πλαγιάζει με ένα τέρας με επτά κεφάλια.

Ανησυχείτε πολύ για το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει λύση; Μην ανησυχείτε, δεν θα συμβεί κάτι περισσότερο από αυτά που έγιναν. Ό,τι έγινε, έγινε. Εμείς στον βορρά έχουμε μετατραπεί σε επαρχία όσο δεν πάει άλλο. Έχουμε εξισλαμισθεί όσο δεν πάει άλλο. Ο πληθυσμός μας αφανίστηκε όσο δεν πάει άλλο. Έχουμε χρεοκοπήσει όσο δεν πάει άλλο. Το μέρος αυτό μυρίζει Τουρκία και όχι Κύπρο. Αλλά μια μέρα θα φύγει και αυτή, όπως έφυγαν όλοι οι κατακτητές. Αυτή η κατοχή δεν θα διαρκέσει για πάντα.

Πηγή: http://politis.com.cy/article/thelo-para-poli-na-kano-lathos

1 σχόλιο:

  1. μαστα...και γιατι ωρε δεν πιανεις το οπλο;μαλλον γιατι το πιανετε μονο ο ενας εναντιον του αλλου, αναμεταξυ σας δηλ. οι κυπριοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.