14/9/16

ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ αποχώρησαν από τη σύσκεψη αρχηγών στο Προεδρικό

Με αφορμή το Κυπριακό
Λευκωσία:  Νικόλας Παπαδόπουλος και Μαρίνος Σιζόπουλος αποχώρησαν από τη σύσκεψη αρχηγών στο Προεδρικό.
Συγκεκριμένα, η σύσκεψη των Κοινοβουλευτικών κομμάτων που πραγματοποιείται στο Προεδρικό, παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη, είχε ως θεματολογία το ΓεΣΥ, τη μεταρρύθμιση δημόσιας υπηρεσίας, τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη δημιουργία Υφυπουργείων στις δομές του κράτους, καθώς και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, μετά από αντιδράσεις που σχετίζονται με τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με την ενημέρωση των κομμάτων για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και μετά την άρνησή του για συζήτηση του Κυπριακού, σήμερα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος αποχώρησε από τη σύσκεψη, κάνοντας πράξη την χθεσινή προειδοποίηση του ΔΗΚΟ.

Σε δηλώσεις του, μετά από την αποχώρησή του, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως “το ΔΗΚΟ προσήλθε στη σημερινή σύσκεψη με κάθε καλή διάθεση, για να συζητήσει τα σημαντικά ζητήματα, που απασχολούν τους πολίτες, πρωτίστως όμως, για να ξεκαθαρίσει ότι εάν ζητά ο ΠτΔ εθνική συνεννόηση για σημαντικά θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, τότε πρέπει να υπάρχει εθνική συνεννόηση και στο μείζον πολιτικό ζήτημα που είναι το κυπριακό”.

“Σήμερα ζητήσαμε κάτι πολύ λογικό και αυτονόητο. Εισηγηθήκαμε η συζήτηση για τα ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης να μεταφερθεί για αύριο το απόγευμα και σήμερα πριν από την τελική συνάντηση του ΠτΔ με τον κ. Ακκιτζί να συζητήσουμε για το κυπριακό, για το κοινό ανακοινωθέν που ετοιμάζεται και για τα επόμενα βήματα, ώστε να γνωρίζουμε τι θα γίνει στη τριμερή διάσκεψη στη Νέα Υόρκη, στις 26 Σεπτεμβρίου”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σημείωσε ότι “δυστυχώς ο ΠτΔ δεν ήταν έτοιμος να συζητήσει σήμερα το κυπριακό και δεν αποδέχθηκε την εισήγηση μας, δεν αποδέχθηκε την εισήγηση των Οικολόγων να μεταφερθεί η συζήτηση το απόγευμα και δεν αποδέχεται την εισήγηση να συζητηθούν αυτά τα πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα, πριν από την τελική συνάντηση του με τον κ. Ακκιντζί”.

Είπε ακόμα πως “ο ίδιος ο ΠτΔ ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρία, τονίζοντας ότι αυριανή σύσκεψη είναι κρίσιμη”, προσθέτοντας ότι “όταν ρωτήσαμε γιατί, απέφυγε να απαντήσει, όταν ζητήσαμε να μας εξηγήσει πώς κατέληξε στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που θα εκδοθεί αύριο απέφυγε να απαντήσει”.

Συνέχισε λέγοντας ότι το ΔΗΚΟ “είναι με ιδιαίτερη έκπληξη που βλέπει τον ΠτΔ να θέλει να συνεχίσει τη συσκότιση και τη μυστική διπλωματία, όταν ο ίδιος παραδέχεται ότι η συνάντηση αύριο, αλλά και η συνάντηση της Νέας Υόρκης, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες”.

“Το ΔΗΚΟ”, ανέφερε, “απέδειξε στην πράξη τη δική του υπεύθυνη στάση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση παρά το ότι είμαστε κόμμα της αντιπολίτευσης για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το λαό μας. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι δεν βάζουμε μπροστά από το καλώς νοούμενο συμφέρον λαού μας τις πολιτικές σκοπιμότητες. Όπως σεβαστήκαμε τις επιδιώξεις κυβέρνησης σε διάφορα νομοσχέδια απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί τις δικές μας ανησυχίες για επικίνδυνες εξελίξεις που έρχονται”.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως “θεωρούμε πως πρέπει να τερματιστεί η συσκότιση και να ενημερωθεί ο λαός για διαπραγματεύσεις”, για να προσθέσει πως το κόμμα του διαπιστώνει ότι συζητείται επικαιροποιημένο σχέδιο Ανάν, υπάρχει τεράστια ανακολουθία μεταξύ δημόσιων δηλώσεων του ΠτΔ και των εγγράφων που επιθεώρησε.

Ανέφερε ότι το κόμμα του διαπιστώνει “την ίδια τουρκική αδιαλλαξία που υπάρχει για δεκαετίες και όχι την ωραιοποιημένη εικόνα που προβάλλει ο ΠτΔ” και έχει απαιτήσει και ζητήσει την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, να του δοθούν έγγραφα για μελέτη, ενώ ζήτησε και την εμπλοκή όλων των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διαδικασία επίλυση κυπριακού.

“Αν ο ΠτΔ εννοεί ότι θα συνεχίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά τη λύση δεν νοείται να απουσιάζουν σημαντικοί θεσμοί, όπως η Βουλή από αυτή τη συζήτηση, από την εξέταση συνταγματικών πτυχών Κυπριακού”.

Σημείωσε τέλος ότι πριν μέρες είπε ότι δεν εμπιστεύεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το κυπριακό. “Η σημερινή του συμπεριφορά δυστυχώς έχει επιβεβαιώσει αυτές μου τις ανησυχίες”, κατέληξε.

Λίγο αργότερα και αφού ζήτησε διακοπή δέκα λεπτών, αποχώρησε και ο Μαρίνος Σιζόπουλος της ΕΔΕΚ.  Είχε προηγηθεί έντονη συζήτηση μεταξύ του ιδίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του, μετά την αποχώρησή του από τη σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο κ. Σιζόπουλος είπε: “Από την πλευρά της ΕΔΕΚ τέθηκε θέμα ότι εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δέχθηκε προτάσεις για αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου και επιμένει να παραμείνει στο θεσμό του συμβουλευτικού σώματος προς τον ΠτΔ, ζητήσαμε ακριβώς ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ειδικά σήμερα που υπάρχει μια κρίσιμη εξέλιξη στο Κυπριακό και βρίσκεται σε μια πάρα πολύ σοβαρή φάση, πριν η δική μας πλευρά καταθέσει ή αποδεχθεί ενδεχομένως προτάσεις πάνω στα βασικά και τα ουσιώδη ζητήματα, που απασχολούν τις διαπραγματεύσεις να γίνεται προηγουμένως μια ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ανταλλαγή απόψεων, κατάθεση θέσεων, προτάσεων και προβληματισμών, έτσι ώστε να ενισχύεται και η θέση, η οποία θα κατατεθεί από τον ΠτΔ, αλλά και η διαπραγματευτική του ικανότητα”.

“Δυστυχώς από την πλευρά του ΠτΔ τέθηκε ζήτημα, το οποίο θεωρούμε ότι είναι απαξιωτικό προς ορισμένα κόμματα, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, κυρίως, διότι οι απόψεις μας είναι αντίθετες με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και ως εκ τούτου γιατί να τις ακούσουμε”, είπε.

Σημείωσε πως “ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι τόσο περιθωριακός και ούτε το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να καταλήξει σε μια ομήγυρη των αρχηγών των κομμάτων, για την εκ των υστέρων ενημέρωση, για τα όσα λαμβάνουν χώρα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό”.

Όπως πρόσθεσε “μετά από αυτή την εξέλιξη και σε συνεννόηση με την υπόλοιπη ηγεσία της ΕΔΕΚ έχουμε διακόψει τη συμμετοχή μας στη σημερινή συνεδρία των πολιτικών αρχηγών, επιφυλασσόμενοι να καθορίσουμε μέσα από τα συλλογικά όργανα το κόμματος την τελική μας θέση όσον αφορά τη συμμετοχή μας ή όχι σε αυτή τη μορφή του Εθνικού Συμβουλίου, όπως επιχειρείται αυτή τη στιγμή να διαμορφωθεί”.

Επιπρόσθετα, είπε ότι από τη μέρα ανάληψης του στην προεδρία της ΕΔΕΚ έχει θέσει ζήτημα προς τον ΠτΔ ότι η ΕΔΕΚ δεν εκπροσωπείται στη διαπραγματευτική ομάδα και παρά το γεγονός ότι κατ` επανάληψη ζητήθηκε η δυνατότητα να οριστεί μέλος στη διαπραγματευτική ομάδα, με διάφορες δικαιολογίες και προσχήματα αυτό δεν έγινε μέχρι σήμερα.

“Αντιλαμβάνεστε”, συνέχισε, “ότι δεν μπορεί ένα πολιτικό κόμμα, ανεξάρτητα από το εκλογικό του μέγεθος και εκτόπισμα, με την ιστορία της ΕΔΕΚ και τη συμμετοχή που έχει η ΕΔΕΚ μέχρι σήμερα στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες, αλλά και στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, στην ουσία να παραμένει στο σκοτάδι και να ενημερώνεται πάντα εκ των υστέρων για τα όσα ο ΠτΔ και οι συνεργάτες του έχουν αποφασίσει”.

Είπε ότι αύριο το πρωί θα συνέλθουν τα όργανα της ΕΔΕΚ για να πάρουν τις τελικές αποφάσεις, σημειώνοντας ότι “η σημερινή απόφαση δεν είναι προσωπική, αλλά έγινε μετά από διαβούλευση με όλα τα μέλη της ηγεσίας του κόμματος, τα οποία ομόφωνα έδωσαν την εξουσιοδότηση για να αποχωρήσω αυτή τη στιγμή από τη σύσκεψη του ΠτΔ”.

Ερωτηθείς εάν αύριο τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα αποφασίσουν την επ` αόριστο μη συμμετοχή τους στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Σιζόπουλος είπε: “Αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι που αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να το προεξοφλήσω. Το θέμα θα τεθεί αύριο σε συνεδρία της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία θα πάρει ενδεχομένως την κατ` αρχήν απόφαση και ίσως στη συνέχεια το Πολιτικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή να κάνει την επικύρωση”.

Για τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ διαβεβαίωσε πως το κόμμα του θα συνεχίσει να έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα, ωστόσο ανέφερε ότι στη σημερινή σύσκεψη με πέντε σοβαρά θέματα να τίθενται στην ημερήσια διάταξη δεν πρόκειται να γίνει ουσιαστική συζήτηση.

“Αν το ζήτημα”, είπε, “ήταν οι πολιτικές κατευθύνσεις θα μπορούσε πολύ πιο εύκολα να γίνει στη σύσκεψη των κομμάτων με τον ΠτΔ και να ληφθούν συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και την ίδια στιγμή στη βάση των πολιτικών αποφάσεων να δρομολογηθούν όλα τα υπόλοιπα. Αυτή τη στιγμή δρομολογούνται ως νομοσχέδια χωρίς να υπάρξει πολιτική κατεύθυνση. Και αυτή η σύσκεψη δεν είναι σύσκεψη ουσίας, αλλά είναι επικοινωνιακού -αν όχι- και προεκλογικού χαρακτήρα”..

Πηγή: philenews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.