14/9/16

Κυπριακό ώρα κρίσης - Εκθεση Ομπάμα & δέσμευση ΗΠΑ

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και κυρίως το ζήτημα των εγγυήσεων, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα με τον Έσπεν Μπάρθ Εϊντε. Για δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για εξεύρεση διαρκούς διευθέτησης στο Κυπριακό, γίνεται αναφορά στην διμηνιαία έκθεση του προέδρου Ομπάμα για το Κυπριακό.
Μάριος Αδάμου
Την ανάγκη για εξεύρεση λύσης χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και χωρίς την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, βασισμένη στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογράμμισε στον Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Χθες ο κύριος Εϊντε, είχε μακρά συνάντηση και με τον υπουργό εξωτερικών της χώρας Νίκο Κοτζιά , με τον οποίο επίσης συζήτησε τις εξελίξεις στις συνομιλίες, καθώς επίσης και τις ιδέες και προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά το ζήτημα της ασφάλειας.

Ο νορβηγός διπλωμάτης, δήλωσε μετά την συνάντηση ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων στις συνομιλίες, ενώ αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ισχυρίστηκε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά σε λύση απ’ ότι πριν από μερικούς μήνες.

Εξάλλου η Δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για εξεύρεση δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης, που θα επανενώνει την Κύπρο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, σημειώνεται στην έκθεση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το Κυπριακό, για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Στην έκθεση που ετοίμασε το Στείτ Ντιπάρτμεντ, υπάρχουν αναφορές στις συναντήσεις που είχαν ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Μουσταφά Ακιντζί, τους δυο αυτούς μήνες.

Καθώς επίσης και στην κάθοδο στην Κύπρο της υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Βικτώρια Νούλαντ, και τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε με τους κύριους Αναστασιάδη και Ακιντζί και τον ειδικό σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης οι τηλεφωνικές συνομιλίες του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αναφορά για την παρέμβασή του μετά τα όσα συνέβησαν κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη, τον περασμένο Μάιο

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.