10/10/16

Κυπριακό - Ψάχνοντας για συγκλίσεις… Άλλες 6 συναντήσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθεται σε συνομιλίες για το Κυπριακό με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Mustafa Akıncı, Λευκωσία 7 Οκτωβρίου 2016.
6 συναντήσεις θα έχουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί μέχρι το τέλος του μήνα στο πλαίσιο του εντατικοποιημένου διαλόγου για το κυπριακό.
Στόχος είναι η μετατροπή των εκκρεμούντων αποκλίσεων σε συγκλίσεις έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να περάσει το κυπριακό στο επίπεδο του εδαφικού.
Στην τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών τέθηκαν επί τάπητος θέματα οικονομίας και διακυβέρνησης, μετά το πέρας της οποίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως «υπάρχει σύγκλιση αλλά και εκκρεμότητες, αλλά οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες».
Τόνισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση υπογραφής ενδιάμεσης συμφωνίας, αλλά θέμα δημοψηφισμάτων για μια τελική λύση.»
Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας, ούτε υπήρξε τέτοια πρόταση, ενώ επανέλαβε πως τον Οκτώβριο θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν όσο είναι δυνατόν τα τέσσερα κεφάλαια προσθέτοντας ότι μπορεί να μείνουν κάποια σημεία και να εξετάσουν σε ένα επόμενο στάδιο.
Εάν καταλήξουν, είπε, σε συμφωνία και στο εδαφικό και μετά στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας, θα έχει προκύψει το πολιτικό πλαίσιο της λύσης.
Με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ οι συζητήσεις
Όπως έγινε γνωστό από χθες επίσκεψη στην Κύπρο αναμένεται να πραγματοποιήσει στα μέσα Οκτωβρίου η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ.
Όπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η αμερικανίδα αξιωματούχος δεν πρόκειται να κάνει οποιεσδήποτε υποδείξεις, ή να ασκήσει πιέσεις. Η επίσκεψη της αφορά μόνο την στήριξη των προσπαθειών των δύο ηγετών για εξεύρεση λύσης.
Cyprustimes 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.