17/10/16

Πολιτική αλητεία - Καουμπόηδες εναντίον Στουρνάρα - Το γουέστερν της Εξεταστικής Επιτροπής

 Σταυρόπουλος Λάμπρος  
 Καταγγελίες για bullying σε μάρτυρες, αποκαλύψεις για τον ρόλο του ΓιάνηΚαουμπόηδες εναντίον Στουρνάρα - Το γουέστερν της Εξεταστικής Επιτροπής
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας (αριστερά) κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή την περασμένη Τρίτη
Κάτι ήξερε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ όταν προέτρεπε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σε μια «διαδρομική» κουβέντα που είχε μαζί τους να προμηθευθούν ποπκόρν. «Πάρτε ποπκόρν, θα έχουμε έργα να δούμε» τους έλεγε ο Σ. Φάμελλος και όταν οι αδηφάγοι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν «τι έργα;», εκείνος τους απάντησε: «Το ένα θα είναι καουμπόικο, το άλλο πείτε το όπως θέλετε εσείς». «Τραγωδία;» ρωτήθηκε. «Τραγωδία, κωμωδία, ό,τι θέλετε». Ελειπε μόνο το όνομα του σκηνοθέτη. Ο διάλογος αυτός δημοσιοποιήθηκε προκαλώντας την ενόχλησή του, καθώς προεξοφλούσε μάλλον με αδόκιμο τρόπο το πλαίσιο και το κλίμα των συνεδριάσεων που θα ακολουθούσαν - με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρα (το «γουέστερν») και με τον εκδότη του «Πρώτου Θέματος» Θ. Αναστασιάδη, η κατάθεση του οποίου προγραμματίστηκε τελικά για την προσεχή Τρίτη (η «τραγωδία ή κωμωδία»).
«Εκφοβισμός των μαρτύρων»
«Γνωρίζω ότι υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία προσπαθούν να πλήξουν το κύρος και τις διαδικασίες που έχουμε τηρήσει όλοι και όχι μόνο το Προεδρείο. Εκ των προτέρων λοιπόν λέω ότι όσο κι αν προσπαθούν να αποδομήσουν την ποιότητα της λειτουργίας και των μελών αυτής της Επιτροπής έχουν χτυπήσει λάθος πόρτα» δήλωσε ο κ. Φάμελλος σχετικά με τα παραπάνω προτού ξεκινήσει η διαδικασία ακρόασης του κ. Στουρνάρα στην προσπάθειά του να προκαταλάβει την αντιπολίτευση, η οποία κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι έχει στήσει ένα επικοινωνιακό σόου και ότι ασκεί bullying στους μάρτυρες. «Εδώ καλέσαμε μάρτυρες να τους ακροαστούμε για να πάρουμε πληροφορίες για πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, όχι για να τους προσβάλλουμε και όχι για να κάνουμε επίθεση» είπε ο Α. Λοβέρδος, ενώ και ο Μ. Βορίδης τόνισε «υπάρχει ζήτημα με τον τρόπο που γίνεται η εξέταση των μαρτύρων»«Βεβαίως εδώ ο κάθε συνάδελφος έχει τον δικό του τρόπο, αλλά υπάρχει μια ευθύνη στο Προεδρείο, ώστε οι μάρτυρες να μην εκφοβίζονται» είπε.   

Η αγανάκτηση του διοικητή της ΤτΕ  
Η αλήθεια είναι ότι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας περίμεναν πώς και πώς την κατάθεση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, όπως φάνηκε από τη ροή της συζήτησης, η οποία, με την ιδιαίτερη συμβολή του ανεξάρτητου βουλευτή Ν. Νικολόπουλου και του χρυσαυγίτη Ηλ. Κασιδιάρη, ξεπέρασε κάποιες φορές τα όρια της ευπρέπειας. «Οσον αφορά τις αναφορές του κ. Νικολόπουλου, θα μπορούσα να απαντήσω κι εγώ με τον ίδιο τρόπο, αλλά σέβομαι τη Βουλή. Προσπαθώ δηλαδή να κρατήσουμε κάποιο επίπεδο. Ηρθα εδώ να απαντήσω καλή τη πίστει. Δεν δέχομαι προσβολές. Θέλω να πω ότι την επόμενη φορά που θα ξαναπροσβληθώ με τον τρόπο αυτόν θα πάψω να είμαι του σαλονιού και θα γίνω του αλωνιού» είπε ο κ. Στουρνάρας εκφράζοντας την αγανάκτησή του, με τον «ανακριτή» κ. Νικολόπουλο να του απαντά: «Μαρμαρένια αλώνια!». Αναφερθείς δε στην ατμόσφαιρα «γουέστερν» ο κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε ότι «επειδή ακούστηκαν δηλώσεις ότι σήμερα θα γίνει γουέστερν, αν αυτό υπενοείτο, πραγματικά λυπάμαι»«Ηρθα εδώ με όλη την καλή πίστη να απαντήσω σε ερωτήματα. Και παρ' όλο που το 90% των ερωτημάτων δύο ομιλητών ήταν εκτός θέματος, εγώ δέχθηκα και απάντησα σε αυτά. Δεν μπορώ όμως να ανέχομαι ύβρεις, συκοφαντίες και τέτοια συμπεριφορά» τόνισε.

Η ακρόαση Στουρνάρα ήταν καθοριστική για την πορεία των εργασιών της Επιτροπής. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνών κόμμα, είχε προηγηθεί σύσκεψη των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Εξεταστική για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν κατά τη διαδικασία. Στη σύσκεψη αυτή προκρίθηκε το πολιτικό στοιχείο με έμφαση την καθοριστική φάση της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο εξάμηνο του 2015 που έκρινε τα πάντα. Η «γραμμή» ήταν να αναδειχθούν οι ευθύνες της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά τη μεγάλη εκροή καταθέσεων και τη μη χρήση εκ μέρους της των εργαλείων που διέθετε για την ανακοπή της τάσης αυτής, άποψη που οδήγησε στις αποκαλύψεις του κ. Στουρνάρα για τον ρόλο του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και την ανάδειξη των τραγικών κυβερνητικών ευθυνών της περιόδου εκείνης.

«Οταν ο τότε αρμόδιος υπουργός Οικονομικών μίλαγε για παράλληλο νόμισμα και για διαπραγμάτευση που δεν μας ενδιαφέρει, και να χρεοκοπήσουμε γιατί δεν χρειαζόμαστε τα λεφτά, συγγνώμη, για ποια εργαλεία μιλάτε τώρα; Μη με προκαλείτε τώρα. Αν είναι δυνατόν τώρα να μου λέτε τέτοια πράγματα!»
 είπε ο διοικητής της ΤτΕ προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Παπαδόπουλο, ο οποίος επέμεινε στη «γραμμή», παρότι φάνηκε σε όλους πως γύριζε μπούμερανγκ. Οι αποκαλύψεις Στουρνάρα για όσα έλεγε ο κ. Βαρουφάκης στους κεντρικούς τραπεζίτες της ΕΚΤ (ότι είναι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας κ.λπ.) και για τις προτροπές του προς το Μέγαρο Μαξίμου να τον σταματήσουν επισφράγισαν τη συζήτηση. Αλλά και όσα κατέθεσε για τα συνολικά δάνεια των ΜΜΕ ύψους 1,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 317 εκατομμύρια είναι σε καθυστέρηση, δηλαδή ένα 25% κατά μέσο όρο, δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα για τους βουλευτές της συμπολίτευσης συμπεράσματα.

Φάμελλος: Τακτική αμφισβήτησης
«Το πόρισμα θα προκύψει και θέλουμε όλοι να προκύψει» έχει δηλώσει ο κ. Φάμελλος, ο οποίος πίσω από την κριτική που δέχεται τόσο ο ίδιος ως πρόεδρος της Εξεταστικής όσο και τα μέλη της πλειοψηφίας στην Επιτροπή διαβλέπει μια «τακτική αμφισβήτησης του πορίσματος». «Υπάρχει μια προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου της Επιτροπής από εκπροσώπους κάποιων κομμάτων» δηλώνει, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «μια επίθεση που υποσκάπτει το μέλλον της Επιτροπής διότι κάποιοι ανησυχούν για τα συμπεράσματα που θα προκύψουν και επειδή δύσκολα μπορούν να αναιρεθούν όσα έχουν ήδη ειπωθεί σε αυτήν και αποτυπωθεί κοινωνικά και πολιτικά, μέσω και της δημόσιας λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής». «Και αυτό είναι κάτι που χαλάει το πολιτικό σχέδιο για υπονόμευσή της» προσθέτει. Μάλιστα έχει συστήσει στα μέλη της πλειοψηφίας: «Δεν πρέπει να παρασυρθούμε, πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο έργο μας, με σεβασμό στους μάρτυρες και αμεροληψία, ώστε να μη δίνουμε κανένα δικαίωμα αμφισβήτησης του σκοπού και του κύρους της Επιτροπής».



Οι δηλώσεις και οι προθέσεις
Προειλημμένη απόφαση της πλειοψηφίας βλέπει η αντιπολίτευση

Οταν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δήλωνε από του βήματος της Βουλής ότι «σύντομα έρχεται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια στα ΜΜΕ και στα πολιτικά κόμματα και τότε θα δούμε ποιος θα γελάσει τελευταίος», θεωρήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι προεξοφλεί την έκβαση των εργασιών της. «Αν είναι ειλημμένη απόφαση της πλειοψηφίας από τώρα, μπορούμε να σταματήσουμε τις διεργασίες και να τελειώνουμε» είπε ο κ. Βορίδης. Ενώ και ο κ. Λοβέρδος έχει καταγγείλει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχουν βγάλει ήδη πόρισμα» προκαλώντας ομηρικές αντιπαραθέσεις. Αλλά και οι αναφορές του Πρωθυπουργού στην τελευταία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Εξεταστική Επιτροπή («έχει γίνει ο τόπος του μαρτυρίου σας», «και ποιοι σκελετοί δεν έχουν αποκαλυφθεί και ποιες ντουλάπες δεν έχουν ανοίξει» έχει πει) έχουν επιτείνει τις αντιπαραθέσεις γύρω από το έργο που επιτελεί και το πόρισμα που θα κληθεί να εκδώσει (αναμένεται έως τις 19 Δεκεμβρίου).
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.