4/10/16

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρου: Οι ΗΠΑ μετέφεραν την τουρκική θέση για εγγυήσεις, δεν την υιοθέτησαν

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΝΕΟ ΓΥΡΟΥ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
Στις εντατικοποιημένες συναντήσεις που αναμένονται να αρχίσουν τις επόμενες μέρες, καθώς και τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον ειδικό αντιπρόσωπο αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή Γεγονότα στις 7, στους 101,1
«Πολλές προκλήσεις για όλους, αναμένεται αυτή τη βδομάδα, να αρχίσουν και οι εντατικοποιημένες συναντήσεις», είπε και πρόσθεσε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη το πρόγραμμα συναντήσεων ενδεχομένως αύριο Τρίτη ή την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Έιντε , όπου συζήτησαν τα επόμενα βήματα των συνομιλιών, καθώς και την αυριανή συνάντηση των δυο ηγετών.

Σε ερώτηση, για το εάν το εδαφικό θα συζητηθεί εκτός Κύπρου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε, ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, το νέο δεδομένο που υπάρχει ενώπιον μας αυτή τη στιγμή, είναι ότι η προηγούμενη θέση της Τ/κ πλευράς, η οποία μάλιστα εκφράστηκε και δημόσια, ήταν ότι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις και το εδαφικό θα πρέπει να συζητηθούν μαζί, μέσα στο πλαίσιο μιας πενταμερούς διάσκεψης.

Αυτή ήταν η θέση που είχε εκφραστεί από Τ/κ πλευράς, η θέση της δικής μας πλευράς, ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Τα δυο κεφάλαια δεν συνδέονται μεταξύ τους, σημείωσε.

Η δική μας θέση, πρόσθεσε, ήταν ότι το εδαφικό συνδέεται με το περιουσιακό και θα πρέπει να συζητηθεί μέσα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, έξω από μια διεθνή πολυμερή διάσκεψη.

Για μας δεν έχει σημασία το πού θα γίνει συζήτηση, για μας έχει σημασία να γίνει ουσιαστική συζήτηση, τόνισε.
«Μέχρι στιγμής έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων αλλά θα είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να μεταβούμε στο επόμενο στάδιο που αφορά τη συγκεκριμένη ουσιαστική συζήτηση.

Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης που θα γίνει ανάμεσα στους δυο ηγέτες, υπάρχει ενδεχόμενο να συζητήσουν οι ίδιοι πότε θα γίνει», επεσήμανε και ξεκαθάρισε ότι στους ηγέτες εναπόκειται να αποφασίσουν το πότε το πού και το πώς θα συζητηθεί το οποιοδήποτε θέμα.

Αλλά υπάρχει αυτή η διαφορετική προσέγγιση αυτή τη στιγμή που εμείς θεωρούμε ότι είναι προς τη ορθή κατεύθυνση, σημείωσε.

Τα δυο θέματα σχετίζονται άμεσα, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης και υπενθύμισε τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη, που εκφράστηκε δημόσια και στην βουλή των αντιπροσώπων, ότι δεν μπορεί να κλείσει το περιουσιακό, αν δεν κλείσει το εδαφικό και αυτό δεν είναι μια προϋπόθεση που θέτουμε, αλλά μια ανάγκη που προκύπτει από το αντικείμενο των δυο κεφαλαίων.

Δεν είναι εφικτό να μπορεί να ολοκληρωθεί  το περιουσιακό προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση για το εδαφικό, τόνισε.

Σε σχέση με την Αμερικανική πλευρά  και την τουρκική θέση περί εγγυήσεων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ μετέφεραν την τουρκική θέση, δεν την υιοθέτησαν.

Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετέφερε κατά τη διάρκεια συζήτησης, την Τουρκική θέση, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι «σίγουρα η τουρκική θέση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε καμιά περίπτωση. Στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία τυγχάνει θετικής αποδοχής από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά υπάρχει έντονη συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας. Είναι θέση, η οποία δεν σηκώνει μετατροπές, και παρεμβάσεις, καθώς δεν μπορούμε εν έτει 2016 να μιλούμε για ξένα στρατεύματα»,  κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Πηγή

2 σχόλια:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης euripidesb173@gmail.com

    Μπα!!!!!!!!

    Δεν την ξέρανε από τον Ακκιντζή τους τη θέση της Τουρκίας, ούτε από από τον Άιντε τους κτλ και τους τη διεμήνυσαν οι ΗΠΑ, λέει ο νεαρός "έξυπνος", χωρίς μας παραμυθιάζει, να την ασπάζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ΄ρις εκπρόσωπε, αν την δεχόμασταν τι θα έκαναν οι ΗΠΑ που...δεν την υιοθέτησαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.