10/10/16

Στο Eurogroup στραμμένα τα βλέμματα Ελλάδας και διεθνών δανειστών

Ο Ντάισελμπλουμ συντηρεί τις "αμφιβολίες" για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. "Φωτιά" απο το Reuters για τον νέο ρόλο του Ταμείου. "Χρησμός" Σόιμπλε για τα 2,8 δις. Τι λέει η Αθήνα.
Σημαντικό για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, σε αποκλειστική δήλωση στον απεσταλμένο του ANT1 στην Ουάσινγκτον, Θανάση Τσίτσα, το να παραμείνει το ΔΝΤ αναμεμειγμένο στο πρόγραμμα, ενώ απέφυγε να πάρει ευθεία θέση για την ένταση μεταξύ των δανειστών από την διαμάχη Λαγκάρντ-Σόιμπλε για την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Σε ερώτηση αν έχει βρεθεί μεταξύ των εταίρων κοινό έδαφος για τους όρους διευθέτησης του χρέους, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε «όπως ξέρετε, στο Eurogroup του Μαΐου βάλαμε ένα «πακέτο» (αποφάσεων) στο τραπέζι. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με το χρέος. Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε βήματα, αν είναι απαραίτητο. Το ΔΝΤ θα επανέλθει στο τέλος του χρόνου, ζητώντας μας (σημ: την Ευρωζώνη) να γίνουμε πιο ακριβείς. Θα δούμε πως θα πάει. Είναι σημαντικό και για εμάς και για την Ελλάδα, το ΔΝΤ να παραμείνει αναμεμειγμένο». 
Αποφεύγοντας να πάρει ευθεία θέση για την ένταση μεταξύ των δανειστών απο την διαμάχη Λαγκάρντ-Σόιμπλε για την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους, ο Πρόεδρος του Eurogroup λέει «όχι δεν το νομίζω. Υπάρχει ένα θέμα «χρόνου». Εκείνοι θέλουν να έχουν νούμερα για την ανακούφιση του χρέους ήδη από τώρα, κάτι που το καταλαβαίνω, διότι πρέπει να κάνουν υπολογισμούς για την βιωσιμότητα του χρέους. Το Eurogroup είναι της γνώμης ότι είναι πολύ νωρίς, μπορούμε να είμαστε πιο πλήρεις προς το τέλος του προγράμματος, στα μέσα του 2018. Αυτό αφορούν οι μεταξύ μας συνομιλίες. Σήμερα είναι πολύ νωρίς». 
Κληθείς από τον Θανάση Τσίτσα να απαντήσει αν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) επεξεργάζεται κάποια σενάρια για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι «όλοι προετοιμαζόμαστε», ενώ ερωτηθείς αν αισθάνεται αισιόδοξος ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε «είμαι αισιόδοξος, πάντοτε είμαι. Είναι απαραίτητο για την Ελλάδα, πρωτίστως για την Ελλάδα και συνολικά για την Ευρώπη».

Όλα “στον αέρα” για υποδόση και χρέος

Τροχάδην δύο μηνών για την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης, αφού ξεπεράσει τον αυριανό σκόπελο της υποδόσης των 2,8 δις έχει μπροστά της η ελληνική Κυβέρνηση. Η Αθήνα επιδιώκει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να επιβεβαιωθεί ότι εκπλήρωσε όλες τις δεσμεύσεις της, ώστε να έρθει η ώρα των αποφάσεων για το χρέος, από τις οποίες θα εξαρτηθεί η συμμετοχή του Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Σύμφωνα με το Reuters πάντως, που επικαλείται άριστα ενημερωμένους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΔΝΤ, το Ταμείο δεν θα δώσει άλλα λεφτά για την Ελλάδα, θα μείνει όμως μέλος του κουαρτέτου, σε ρόλο ειδικού συμβούλου.

«Το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, αλλά πιθανότατα «θα μείνει στο τραπέζι» αποδεχόμενο έναν ρόλο «ειδικού συμβούλου με περιορισμένες αρμοδιότητες». Ο ρόλος του δεν θα προβλέπει την συμμόρφωση της Ελλάδας και ελέγχους κάθε τρεις μήνες ούτε θα είναι απλά η παροχή τεχνικής βοήθειας. Θα είναι π.χ. υπεύθυνο για να σχεδιάζει συγκεκριμένες προτάσεις συμφωνιών και κείμενα διαπραγμάτευσης, συντονιζόμενο με την ελληνική και την ευρωπαϊκή πλευρά» αναφέρει το πρακτορείο. 

Λαγκάρντ σε Τσακαλώτο: Οι κανόνες δεν αλλάζουν

Οι όροι συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαράβατοι, διαμήνυσε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατά την χθεσινή τους συνάντηση, η Κριστίν Λαγκάρντ, αναδεικνύοντας την ανάγκη διευθέτησης του χρέους, με την οποία διαφωνεί εντόνως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Οι κανόνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν αλλάζουν. Για να συμμετάσχει το Ταμείο στο τρίτο πακέτο στήριξης, χρειάζεται ένα σταθερό πρόγραμμα και να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος» είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η Handelsblatt αναφέρει ότι στην περίπτωση που η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιμείνει στην άποψή της και δεν συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, τότε ο Σόιμπλε θα έχει πολιτικό πρόβλημα, διότι ψηφίστηκε από την Μπούτεστανγκ με αυτήν την προϋπόθεση και θα πρέπει να γίνει ξανά ψηφοφορία, όπως του υπενθύμισαν βουλευτές του κόμματός του πρόσφατα. 

Μήνυμα της Αθήνας στο Βερολίνο

Η ελληνική πλευρά πάντως, μετά το διήμερο επαφών του Υπουργού Οικονομικών στην Ουάσινγκτον, στέλνοντας μήνυμα στο Βερολίνο, εκτιμά ότι αυξάνονται οι σύμμαχοι της σε ότι αφορά την ελάφρυνση του χρέους, επισημαίνοντας τους κινδύνους από ακόμη μία καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων.
Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών «πλέον  υπάρχουν πιο πολλοί παίκτες που θέλουν  την γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και λύση στο ελληνικό χρέος, απ’ αυτούς που την αποφεύγουν. Αν καθυστερήσουν οι αποφάσεις, θα επέλθει πλήγμα στις επενδύσεις και θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός της Ελλάδας από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την παροχή φθηνής ρευστότητας».

Για να ξεκινήσει επισήμως η δεύτερη αξιολόγηση που οδηγεί στις αποφάσεις για το το χρέος πάντως, πρέπει να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, με την έγκριση εκταμίευσης της υποδόσης των 2,8 δις από το αυριανό Eurogroup, κάτι που όμως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε ότι είναι πολύ πιθανό να μην συμβεί. Όπως είπε, απαντώντας στον απεσταλμένο του ΑΝΤ1, Θανάση Τσίτσα, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα, κάτι με το οποίο όμως δεν συμφωνεί η ελληνική πλευρά. 

«Πρέπει να περιμένουμε τι θα μας αναφέρουν οι Θεσμοί, που θα μας ενημερώσουν στο Eurogroup. Έχουμε εμπιστοσύνη στους Θεσμούς. Ενθαρρύνουμε την Ελληνική Κυβέρνηση, τις Ελληνικές Αρχές πάντα να εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα. Υπάρχει ακόμη απόσταση να καλύψουμε, γιατί απέχουμε πολύ από το 100% της της εφαρμογής των προαπαιτούμενων κι ο εφησυχασμός αποτελεί πάντα κίνδυνο. Φυσικά υπάρχει η δήλωση της συμφωνίας του Eurogroup (του Μαΐου). Η συμφωνία με το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρη και θα εφαρμοστεί, εξαρτάται όμως από το αν η Ελλάδα θα τηρήσει τις προϋποθέσεις» είπε ο Β. Σόιμπλε.

«Την Δευτέρα, στην συνεδρίαση του Eurogroup  θα αποφασιστεί η έγκριση εκταμίευσης του συνόλου των 2,8 δις της υποδόσης» ανάφερε αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πάντως, για την ανάγκη πλήρους υλοποίησης των ελληνικών δεσμεύσεων, κινείται ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στον Θανάση Τσίτσα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε πως τα προαπαιτούμενα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τη Δευτέρα, όπου θα αποφασιστεί  η αποδέσμευση της υποδόσης των 2,8 δις στην Ελλάδα.Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισι, «μόλις αυτό ολοκληρωθεί τότε θα μπορούμε να πάμε στο επόμενο βήμα που είναι η δεύτερη αξιολόγηση, που αφορά κυρίως την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και τότε αν βρούμε ένα λειτουργικό τρόπο, μια καλή συμφωνία, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της και εμείς τις δικές μας που σημαίνει να συζητήσουμε αναφορικά με το χρέος».
ant1iwo 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.