5/10/16

Η Ευρώπη και το δίλημμα της Θάλασσας της N. Κίνας

του Rem Korteweg
Στις 12 Ιουλίου,το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης δημοσίευσε την απόφασή του για το θέμα που έφερε στο δικαστήριο οι Φιλιππίνες εναντίον της Κίνας, σε σχέση με τα δικαιώματα των δύο χωρών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Μανίλα είχε αμφισβητήσει την ερμηνεία του Πεκίνου για τα θαλάσσια σύνορα, η οποία ξεπερνά αυτή των Φιλιππινών”.
Η τύχη της Θάλασσας της Νότιας Κίνας έχει σημασία για την παγκόσμια οικονομία και τη διεθνή ασφάλεια. Το ένα τρίτο όλου του παγκόσμιου εμπορίου περνάει μέσα από τα νερά της, που είναι πλούσια σε ψάρια, και που πιστεύεται ότι βρίσκονται τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με βάση την αυτο-κηρυχθείσα ζώνη, γνωστή ως "γραμμή 9-dash”, η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το 80% της Θάλασσας της Νότιας Κίνας -συμπεριλαμβανομένων των νησιών, των βράχων και υφάλων της.

Ως ένας τρόπος για να προβάλει την θέση της, η κινεζική κυβέρνηση έχει τα τελευταία χρόνια μετατρέψει κάποιους από τους υφάλους που ελέγχει σε τεχνητά νησιά και τοποθέτηση στρατιωτικό εξοπλισμό εκεί. ΤΑ μονομερή της βήματα και η επεκτατική φύση των διεκδικήσεων της, έκανε τους γείτονες όπως το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες, νευρικούς. Σε απάντηση, και οι δύο χώρες έχουν ενισχύσει τους δεσμούς ασφαλείας με τις ΗΠΑ, δημιουργώντας εντάσεις με την Κίνα.
Για τη συνέχεια Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.