22/11/16

Ποιος φούσκωσε το έλλειμμα

Κάποιοι λένε πως όσο κι αν ήταν το έλλειμμα, έπρεπε να το «κρύψουμε» για να αποφύγουμε τα μνημόνια. Μάλλον δεν έχουν καταλάβει τίποτα! Αν διορθώναμε τη φούσκα νωρίτερα και μόνοι μας, θα ήταν πολύ λιγότερα τα θύματα της κρίσης


Αντί για στόχους ανάπτυξης κυνηγάμε φαντάσματα, αντί για τους πραγματικά υπεύθυνους, σύρεται ξανά και ξανά και επί ματαίω ο Ανδρέας Γεωργίου σε ανακρίσεις. Επτά χρόνια μετά συζητάμε ακόμα το ύψος του ελλείμματος του 2009, επειδή ένα τμήμα του πολιτικού συστήματος επέλεξε αυτό το πεδίο για να συγκαλύψει την κρίσιμη και τοξική συνεισφορά του στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Και καλλιέργησε ένα μύθο για το «πραγματικό» έλλειμμα του 2009.
Σύμφωνα με το μύθο, η Κυβέρνηση Παπανδρέου σκοπίμως φούσκωσε το έλλειμμα κατά το 4ο τρίμηνο του 2009. Κατά τον κ. Παπαθανασίου, καθ’ ύλην αρμόδιο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της διετίας 2008-2009, ο επικεφαλής της Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου απλώς αποτύπωσε τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου (εδώ). Δεν φούσκωσε, δηλαδή, το έλλειμμα του 2009 ο κ. Γεωργίου αλλά η Κυβέρνηση Παπανδρέου, είτε μεταφέροντας στη χρήση του 2009 δαπάνες που αντιστοιχούσαν σε άλλη χρήση, είτε αναβάλλοντας για το μέλλον την είσπραξη εσόδων που αναλογούσαν στη χρήση του 2009. Υπάρχει μάλιστα και σχετική τεκμηρίωση που ανεβάζει το «φούσκωμα» στα 10 δισ.€ (εδώ) , με ισχυρισμούς άλλοτε εμφανώς αβάσιμους (1), και άλλοτε βασισμένους σε παραδοχές και υποθέσεις που η αντικειμενική αξιολόγηση/αποδόμησή τους απαιτεί λεπτομερή ανάλυση που θα εξουθένωνε τον αναγνώστη.

Για τη συνέχεια Protagon

1 σχόλιο:

  1. Πρεπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους .Υπηρχε έλλειμμα.και ελλοχεύε ο κίνδυνος προϊόντος του χρονου να ειςελθουμε Ανα πάσα ωρα και στιγμή σε κρίση χρέους.Ομως φούσκωσε παρανόμως διότι ο κύριος Παπανδρέου επέλεξε πολιτικώς να μας θέσει εντός Δ.Ν.Τ μια ωρα αρχύτερα(δεν αποδεικνύεται οτι δε θα μπορούσαμε να το γλιτώσουμε,καθε αλλο).Γιατι ; Στην απλούστερη περίπτωση για να περασει τις μεταρρυθμίσεις που ήθελε στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ άνευ αντιδράσεων ! Υπάρχουν και χειρότερες που εμπλέκουν Σόρος,CDS,Ανδρικό Παπανδρέου.Βεβαια δικαιώθηκε απο οτι εχω μάθει στη μυνηση Καμμένου αλλά το αποτέλεσμα μιας δικαστικής αίθουσης πολλές φορές δεν ειναι ενδεικτικό έλλειψη τρανταχτων στοιχείων (και ξέρουν καλα να σβήνουν ίχνη οι εμπλεκόμενοι στα οικονομία εγκλήματα ) και παρουσία εξαιρετικών δικηγόρων.Αλλωςτε η υποθεςη ηταν για απλή εξύβριση και δεν μπήκε στην ουσία του θέματος.Ασχετο αλλά πρέπει μα τονιστεί.Η νομική δικαίωση σε οικονομίκες υποθέσεις δε λεει απολύτως τιποτα κια δε σε δικαιώνει και οικονομικά.Υπαρχει τεράστια διάσταση μεταξύ οικονομίας και νομικής.
    Έλλειμμα υπήρχε και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες πήγε το ευρω.Κατα τη γνώμη μου μελετώντας ιδιωτικώς τελικώς δεν τείνω στην άποψη οτι το έλλειμα που μας πήγε στο Δ.Ν.Τ ηταν αποτέλεσμα της κυβερνήσεως Παπανδρέου του 1980 οπως μας λέγουν ψευδώς οι διάφοροι πίνακες .Αλλα οπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ηταν αποτέλεσμα του σκληρού ευρω.Γιατι ;
    Η Γερμανία και οι χώρς του Βορρά ως μόνες ανταγωνίστριες των ΗΠΑ στα προϊόντα τεχνολογικής προόδου (ηλεκτρονικά,χημικά κυρίως) ήθελαν μέσω του πολυ χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη να κρατήσουν την πραγματική ισοτιμία με το δολάριο πολυ χαμηλά για να ειναι ανταγωνιστικές.Ο πολυ χαμηλός πληθωρισμός δημιούργησε σύντομα αρνητικά πραγματικά επιτόκια στις χώρες του Νότου που παρέκαμψαν οι χώρες του Βορρά μέσω των δημοσιονομικών πλεονασμάτων τους.Αν βλέπουμε μονο των πίνακα του χρέους της Ελλαδος χάνουμε τη μπάλα.Πρεπει να δουμε τον πίνακα του χρέους,όλων των χωρών της Ευρωζώνης για να καταλάβουμε τι παίζεται...Δυστυχώς μαθηματικά ειναι παρά πολυ δύσκολο να βγούμε απο την κρίση με την συνέχεια των μακροοικονομικών συνθηκών που επικρατούν.Μονο με θαύμα ! Απορώ οι Γερμανοί οικονομολόγοι δεν το βλέπουν ; Εκ των καλύτερων στην υφήλιο.
    ΥΓ:Ενα δεύτερο παράδοξο της ελληνικής κρίσης ειναι η όλη διαχείριση μιας κρίσης χρέους σε ενα μέλος της απο την ΕΕ την ίδια .Εδω ο Βαρουφακης δικαιώνεται σε μερικά σημεία.Γιατι άφησε η ΕΕ μια χώρα της να παει στο Δ.Ν.Τ ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να εχει πόλλες εναλλακτικές ....Επίσης πως και δεν είχε θεσμοθετήσει δικλείδες για να το γλιτώσει.Παλι οι κορυφές των οικονομολόγων που έφτιαξαν την Ευρωζώνη δεν είχαν προνοήσει για ενα κεφαλαιώδης θεμα μιας ένωσης νομισματικού χαρακτήρα ειδικά οταν έχουμε χώρες με τεράστιες διάφορες στα σοκ ζήτησης και χαμηλή κινητικότητα στην αγορά εργασίας ακομα και σήμερα.Τεραστια θέματα μονο ουδέτεροι σε βάθος χρόνου θα επιλύσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.