22/11/16

Ετοιμάζεται κοινή ελληνο-αλβανική έκθεση για να τιμηθεί ο εκ Τεπελενίου Αλί Πασάς

Ο Αλή Πασάς αποτελεί κοινή κληρονομιά Ελλάδας - Αλβανίας, για ορισμένους. EPA, GEORGI LICOVSKIΟ Αλή Πασάς αποτελεί κοινή κληρονομιά Ελλάδας - Αλβανίας, για ορισμένους. EPA, GEORGI LICOVSKI
 
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ
Την ώρα που ο αλβανικός εθνικισμός κτυπάει κόκκινο και στρέφεται όλο και πιο συντονισμένα εναντίον της χώρας μας επιχειρώντας να εξαφανίσει την ελληνική παρουσία σε περιοχές όπως η Χειμάρρα και να κατασκευάσει θέμα αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα, υπάρχουν φορείς στην χώρα μας που προτείνουν ευρωπαϊκά διασυνοριακά προγράμματα για την προβολή της κοινή μας κληρονομιάς, του …Αλή Πασά.

Όταν έχει εγκαταλειφτεί πλήρως η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, και η ελληνική παρουσία στην Βόρεια Ήπειρο, όταν τα άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ διασυνοριακών προγραμμάτων κατευθύνονται σε μη μειονοτικές περιοχές , θυμηθήκαν να προβάλλουν τώρα την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου εστιασμένη στον εκ Τεπελενίου Αλή Πασά …

Με έγγραφο της και μάλιστα «εξαιρετικά επείγον» η Εφορία Αρχαιοτήτων των Ιωαννίνων υπέβαλλε πρόταση στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg (Ελλάδα –Αλβανία ΙΙΙV 2014-2020) για έργο που θα συμπεριλάβει την αποκατάσταση και επαναχρηση του κτηρίου της οθωμανικής βιβλιοθήκης στο Κάστρο των Ιωαννίνων.

Στόχος του έργου όπως αναφέρεται στο εισηγητικό έγγραφο , που θα φέρει τον τίτλο “Virtual Technologies and Novel Museological Explorations for the promotion of cross-border cultural assets in Ioannina and Tepelene”, θα είναι η διαμόρφωση δύο μουσειακών διαδραστικών χώρων πολιτισμού στα Ιωάννινα και το Τεπελένι, που θα φιλοξενούν εκθέσεις με καινοτόμες πολυμεσικές εφαρμογές και φυσικά αντικείμενα.

Είναι προφανές ότι η φιλοσοφία του έργου οδηγεί σε μια ενιαία αντίληψη περί κοινότητας πολιτιστικής κληρονομιάς η οποία απλώς ενισχύει την επιχειρηματολογία και τους ισχυρισμούς που αμφισβητούν τον ελληνικό χαρακτήρα της Ηπείρου.

Δεν είναι τυχαίο ότι την υλοποίηση του έργου σύμφωνα με την πρόταση θα αναλάβουν από ελληνικής πλευράς ο Δήμος Ιωαννιτών και το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ενώ από αλβανικής πλευράς, απευθείας το Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας , ο Δήμος Τεπελενίου και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Green Point”.

Όπως αναφέρει στην πρόταση της η Εφορία Αρχαιοτήτων, θα «αναλάβει τη συλλογή του υλικού προς ψηφιοποίηση για τη δημιουργία της έκθεσης, την επίβλεψη της ιστορικής τεκμηρίωσης και της μουσικολογικής εφαρμογής. Το περιεχόμενο της έκθεσης θα εστιάσει στο ιστορικό παλίμψηστο και τα εν γένει μνημεία του Κάστρου των Ιωαννίνων (με έμφαση στη βυζαντινή και οθωμανική περίοδο), στα οθωμανικά μνημεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και την παρουσία του Αλή πασά στην πόλη των Ιωαννίνων.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει πολυμεσικές εφαρμογές σχετικά με τα μνημεία, εποπτικό υλικό ενημέρωσης και φυσικά αντικείμενα (π.χ. αναφορικά με τα ευρήματα που προέκυψαν από ανασκαφικές έρευνες στονπεριβάλλοντα χώρο της Οθωμανικής «Βιβλιοθήκης».

Στην αλβανική περιοχή, ο Δήμος Τεπελενίου θα αναλάβει την αναβάθμιση τμήματος του χώρου του Ιστορικού Μουσείου στο Τεπελένι, την προμήθεια εξοπλισμού και τη λειτουργία του χώρου. Το Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας προβλέπεται να αναλάβει τη μουσειολογική μελέτη και τον καθορισμό του περιεχομένου της σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, και η “Green Point” θα αναλάβει την δημιουργία του ψηφιακού περιεχομένου του μουσείου και τις δράσεις δημοσιότητας. Η έκθεση θα εστιάζει στην ιστορία και την κληρονομιά του Αλή Πασά.

Ο προτεινόμενος συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 700.000 €, εκ των οποίων 400.000 θα διαχειριστεί η ελληνική πλευρά και 300.000 η αλβανική πλευρά.
http://mignatiou.com/2016/11/xeperasan-eaftous-etimazoun-kini-ellino-alvaniki-ekthesi-gia-na-timisoun-ton-ali-pasa/

7 σχόλια:

  1. Ο Αλη Πασας λειτουργουσε ως οργανο της θειας προνοιας για την ευημερια των Ελληνων (Τζωρτ Φινλευ). Γραφαι πολλαι φτανουν απο πολλα μερη της Ελλαδος που υμνουν τον Αλη Πασια βεληπασια, για την ευημερια και προστασια που προσφερει στους Χριστιανους στο Βιλαετι του (Εφημεριδα "Εφημερις" Αδερφων Μαρκιδων Πουλιτζα-Πουλιου στην Βιεννη). (Τα αναφερω απο στηθους και δεν ανετρεξα στο ακριβεστατο κειμενο). Επισης: Εκτισε 40 εκκλησιες στο Πασαλικι του, αμετρητα ελληνικα σχολεια, καταργησε την Φεουδαρχια , κανοντας ελευθερα τα χωρια της Αρτας (ενα αιωνα μετα στο Κιλελερ θα καταργηθει η φεουδαρχια στα αλλα ελληνικα χωρια), εκανε την Ιτεα, Το Γαλαξιδι, την Πρεβεζα ελευθερα λιμανια, δημιουργωντας περα απο Την Ελληνικη ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ (τα σχολεια) και την πρωτη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ...Οι Τουρκοι τον εφαγαν οταν εκανε την περιφημη συμφωνια με τον Σερβο Βασιλια (επαναστάτη πριγκηπα) Μιλος Ομπρενοβιτς γΙα κοινη Επανασταση και δημιουργια κοινου Ελληνοσερβικου-κρατους (καποιας βαλκανικης ομοσπονδιας για να ακριβολογω, καθοτι δεν υπηρχε ο ορος ελληνο-σερβικο)... Ηταν με λιγα λογια ενας απο τους Πρωτεργατες(εστω και ακούσια) της Ελληνικης Ελευθεριας και Επαναστασης, που υπακουσε με πιστη τα λογια του ΔΑΣΚΑΛΟΥ του και Δασκαλου του Ελληνισμου, Αγιου Κοσμα του Αιτωλου. ΑΠΟΡΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΙΧΕ Ο ΑΛΗΣ ΜΕ ΤΟΥς ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙ ΚΟΙΝΟ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙς ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΝ ΑΛΗ ΠΑΣΑ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλεπω ξερεις λεπτομερως τι εκανε ο αλης...φανταζομαι ποσο περισοτερα λεπτομερως θα ξερεις για τον Πυθαγορα η τον Θαλη τον Μιλησιο..λαθος ?

      Διαγραφή
  2. Αλλά τον ήθελαν [τον Αλή]
    νικητή να τους λευτερώσει, αυτός ο τύραγνος να φέρη στο Ρωμαίγικον και την
    λευτεριά της πατρίδος και αν έβγαινε αυτός, δε θ’ άφηνε μήτε ρουθούνι από
    μας

    Μακρυγιάννης - Απομνημονεύματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: _ Εἴμαστε στά καλά μας; Μᾶς ἔστριψε τελείως; Ἄκου φανφάρες καί πολιτισμικά δρώμενα μέ κέντρο τό ἀνθρωπόμορφο τέρας, τόν Ἀλῆ Πασᾶ! Σημειωτέον, τόν τουρκαλβανό Ἀλῆ Πασᾶ, πού ξεκίνησε τήν καρριέρα του σκοτώνοντας τόν καλλίτερο παιδικό του φίλο γιά νά κρατήσῃ μόνος του αὐτά πού εἶχαν κλέψει μαζί. Πού ἔσφαξε πολλούς γιαννιῶτες, κρέμασε τά κορμιά τους στίς πόρτες τῶν σπιτιῶν τους καί ἀπαγόρευσε νά τά κατεβάσουνε μέχρι πού ἄρχισαν νά μυρίζουνε πολύ, ὁπότε ὑποχρέωσε τούς γιαννιῶτες νά μήν τά κατεβάσουνε μόνοι τους , άλλά νά χρεωθοῦν σέ ....ἑταιρεία του (!) γιά νά τά κατεβάσῃ ἐκείνη (τήν ἵδρυσε ὡς πρώτη εἰσαγωγή τοῦ σκληροῦ καπιταλισμοῦ στόν Ἑλλαδικό χῶρο...) . Αὐτόν λοιπόν, θά βάλουνε ὡς πρόσωπο στό κέντρο πολιτισμικῶν εκδηλώσεων!
    Ἄν εἶναι ἔτσι, βάλ’τε καί τόν Χίτλερ, γιά νά εἶσθε πλήρεις... Δέν μπορεῖ, κάποιο πολιτισμικό δρώμενο θά βρεῖτε γιά τήν ἐποχή τοῦ Χίτλερ! Ὅπως, π.χ., τήν αἰσθητική τῶν καροτσιῶν τοῦ Δήμου στούς δρόμους τῆς Ἀθήνας: Μετέφεραν κάθε πρωΐ τούς νεκρούς στούς δρόμους ἀπό τήν πείνα... Μιά ἀναπαράσταση μέ καλά γραφικά...κι ὅλα γίνονται "πολιτισμός"
    _ Προσοχή: Ἄλλα ἀντ'ἄλλων πλέον λέγονται καί γράφονται καί ἀναπαράγονται. Ἱστορικές ἀνακρίβειες, σάν τό νερό τοῦ Καματεροῦ... Γιά νά μήν δοῦμε τά θέματα ἀμύνης σέ πατριωτική βάση.
    Καί γιά νά μήν ἀσκήσουμε ἐθνική ἐξωτερική πολιτική ὡς Ἑλλάδα, ἀλλά μόνο καθωπρεπίστικες διαμαρτυρίες ὡς "οὐδέτερο" (θρησκευτικά καί ἐθνικά!) κράτος. Καί δή κράτος μέ αἰσθητική - στό ὄνομα ἑνός ρηχοῦ 'ἀντιφασισμοῦ" - μιᾶς μεταμοντέρνας εὐρω-κουλτούρας τῆς συμφορᾶς. Ὥσπου νά ἐνσκύψῃ ἡ πραγματικότητα μέ τήν πραγματική συμφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντα σε αυτόν τον τόπο είχαμε και μαλ@κες και Εφιάλτες.
    Για τους δεύτερους υπήρχε και υπάρχει λύση. Θάνατος.
    Για τους πρώτους ακόμη να βρεθεί λύση καθ όσον είναι ανίκητοι.
    Ίδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πως οι συμμαχοι μας και φιλοιμας Αμερικανοι ανεχονται τον Τουρκο-Αλβανικο εθνικισμο, ενω διωκουν απεινως τον Ελληνικον????????? Δεν προεκειται για μια αντιφαση που βγαζει ματια??????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Την ώρα που ο αλβανικός εθνικισμός κτυπάει κόκκινο και στρέφεται όλο και πιο συντονισμένα εναντίον της χώρας μας επιχειρώντας να εξαφανίσει την ελληνική παρουσία σε περιοχές όπως η Χειμάρρα και να κατασκευάσει θέμα αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα, υπάρχουν φορείς στην χώρα μας που προτείνουν ευρωπαϊκά διασυνοριακά προγράμματα για την προβολή της κοινή μας κληρονομιάς, του …Αλή Πασά. "

    Μάλιστα...

    Λίγα είναι αυτά!

    Να κάνουν και μνημείο για τον Αλή Πασά και δίπλα και ένα μνημείο για τους Τσάμηδες. Να κάνουμε και κοινή κατάθεση στεφάνων με εκπροσώπους αλβανικών κομμάτων και αλβανικής και τουρκικής κυβέρνησης, να ζητήσουμε συγγνώμη με δάκρυα στα μάτια. Αυτά σε πρώτη φάση.

    Σε δεύτερη φάση να πάρουμε καμιά 20αρια Εύζωνες της προεδρικής φρουράς να φωνάζουν με την απαλή(....) τους φωνή στα σύνορα (κρατώντας Αλβανικά και τουρκικά σημαιάκια):

    ”Αλήηη...που είσαι Αλήηηη, Αλήηηη μας λείπειιιις, κολώνα της Ηπείρου, τιμωρέ των αναρχικών Σουλιωτών....Αλήηηη με το χαρέμι σουυυυ, Αλήηη με τα χανουμάκια σουυυ, που είσαι Αλήηη, ξύπνα Αλήηηηη, ήμασταν αχάριστοι Αλήηηη. Ο Αλλάχ να μας συγχωρέσει...Αλήηηηη!”

    Όταν θα τελειώσει η σεμνή αυτή τελετή γεμάτη συγκίνηση για τον Αλή Πασά θα φέρουμε καταδρομείς από το Μεγάλο Πεύκο. Αυτοί θα κρατάνε Αλβανικό σημαιάκι στο ένα χέρι και σημαιάκι με τον αγκυλωτό σταυρό των Ναζί στο άλλο χέρι και θα φωνάζουν(και αυτοί με την χαρακτηριστική...απαλή τους φωνή):

    “Τρομοκράτη Ζέρβα έδιωξες τους φιλήσυχους Τσάμηδες! Αγαπάμε Τσάμηδες, αγαπάμε Τσάμηδες” και να κουνάνε ζωηρά τα σημαιάκια.

    Όταν τελειώσει αυτή η τελετή να βγάλουνε όσοι θα φοράνε τους μπερέδες και να βάλουμε όλοι φέσια και να ετοιμάσουμε το καλύτερο τσάι για τον πολυχρονεμένο μας πριν μιλήσει στο τζαμί Αθηνών.

    Α! Ξέχασα..εννοείται ότι πριν από αυτά θα βάλουμε και όλους του ΚΥΠατζήδες (φορώντας φέσι οι άντρες και με μαντίλα οι γυναίκες...ξεχάστε τα μπουζούκια, τα μίνι και τα τσιφτετέλια..ο Ταγίπ θέλει σεμνά...μαντίλα είπαμε, άντε μην σας στείλει όλες εκεί μέσα σε καμιά Σαουδική Αραβία στον Μαχμούτ αλ Χασαπάχ με τη χαντζάρα) να αφήσουν ένα λουλούδι στον τάφο του Σαδίκ Αχμέτ.


    ΥΓ: ΔΕΝ ΣΟΒΑΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ?!
    Πόση @#$!@! πια?! Ο Αλή Πασάς και η κοινή πολιτιστική κληρονομιά...
    Ξέρουν τι λέει η στρουμφίτα όταν βλέπει γυμνά τα στρουμφάκια? Εύκολο είναι να βρουν την απάντηση κι αν δεν μπορούν, ένα κλικ αρκεί για να δουν την απάντηση.



    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.