21/11/16

Σενάρια τρέλας! Απειλές και κίνδυνοι για την Ελλάδα στην εποχή του Τραμπ

Καρακούσης Αντώνης 
«Τα πράγματα θα είναι δύσκολα τα επόμενα χρόνια, η εκλογή Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα και ο κόσμος θα εισέλθει σε τροχιά μη ορατών εξελίξεων». Η εκτίμηση ανήκει σε παράγοντα της αμερικανικής διπλωματίας που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του και είναι ενδεικτική των ανησυχιών που συνοδεύουν την επικράτηση της πιο συντηρητικής εκδοχής στην αμερικανική πολιτική. «Τα ονόματα που ακούγεται ότι θα επανδρώσουν τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προκαλούν φρίκη» ακόμη και στην αμερικανική διπλωματία. Μια άλλη Αμερική, θρησκόληπτων, ακτιβιστών εναντίον των αμβλώσεων, οπαδών της οπλοκατοχής και του στρατιωτικο-βιομηχανικού κατεστημένου, ετοιμάζεται να εισβάλει στην πολιτική ζωή της υπερδύναμης προκαλώντας ρίγη ανησυχίας παντού στον κόσμο.

«Η Αμερική είναι βέβαιο ότι θα μπει σε περιδίνηση», δηλώνει η ίδια πηγή, επεξηγώντας ότι «θα αρχίσει να ξανασυζητάει προβλήματα που είχε επιλύσει από τη δεκαετία του '70».

Εθνοτικές και φυλετικές διαφορές
Κοινή είναι η πεποίθηση ότι ήδη έρχονται στο προσκήνιο διαφορές εθνοτικές και φυλετικές όπως και ζητήματα ταυτότητας. Συνδυαζόμενες μάλιστα οι παραπάνω τριβές με τις γενικότερες πολιτικές επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ είναι πολύ πιθανό να εξελιχθούν δραματικά γεγονότα στις ΗΠΑ.

Οσο για τα θεσμικά αντίβαρα του αμερικανικού πολιτικού συστήματος που πολλοί επικαλούνται προκειμένου να διασκεδάσουν τις παραπάνω ανησυχίες, οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι ιστορικά ο κάθε αμερικανός πρόεδρος αφήνει το στίγμα του.

Μπορεί όντως να μην κάνει όλα όσα κατά καιρούς έχει πει αλλά είναι βέβαιο ότι η ομάδα Τραμπ είναι ιδιόμορφη και συγκροτείται από πρόσωπα που ορίζονται από ακραίες απόψεις όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά για τον κόσμο όλον. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν είναι σε όλους γνωστό ότι η γενικότερη τάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι συντηρητική και διακρίνεται για τον απομονωτισμό του όσον αφορά τις διεθνείς υποθέσεις.

Οι ίδιοι οι αμερικανοί διπλωμάτες αναμένουν ότι η διακυβέρνηση Τραμπ θα κόψει στο μισό τις διπλωματικές υπηρεσίες του αμερικανικού κράτους, κάτι που στην πράξη μπορεί να σημαίνει το κλείσιμο προξενείων και μικρότερης σημασίας πρεσβειών. Ακόμη εκτιμούν ότι η σχέση των ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ θα τεθεί σε νέα βάση.

Ο νέος αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι τα συμβαλλόμενα μέρη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεισφέρουν αναλογικότερα για την ασφάλειά τους στην Ατλαντική Συμμαχία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ήταν από τους πρώτους που τοποθετήθηκε μετά την εκλογή Τραμπ, ζητώντας επί της ουσίας επιβεβαίωση της αμερικανικής ευθύνης απέναντι στη Συμμαχία.

Οι διαστάσεις της γεωστρατηγικής
Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αναγνωρίζει ή, κατά μια εκδοχή, ακόμη χειρότερα δεν αποδέχεται καν το γεωστρατηγικό όφελος των ΗΠΑ ως δύναμης που εγγυάται την παγκόσμια ασφάλεια. Σύμφωνα με τη δική του αντίληψη «όποια χώρα έχει πρόβλημα ασφάλειας οφείλει να πληρώνει».

Αντιλαμβάνεται ο καθείς τι θα συμβεί στον κόσμο αν οι ΗΠΑ υιοθετήσουν τον κανόνα Τραμπ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι στο πλαίσιο αυτών των αντιλήψεων θα περιορισθεί και η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στον κόσμο. Αυτή την ώρα υπάρχουν αμερικανικές βάσεις παντού και απουσιάζουν μόνο από 43 χώρες επί συνόλου περίπου 200.

Ο νέος αμερικανός πρόεδρος, πέραν της πάγιας ρεπουμπλικανικής τάσης προς τον απομονωτισμό, αδυνατεί να κατανοήσει τις διαστάσεις της γεωστρατηγικής και κατ' ορισμένους δεν τις αναγνωρίζει καν. Και ο Ρίγκαν οριζόταν από ελλείμματα κατανόησης  αλλά πλαισιώθηκε από πρόσωπα ξεχωριστά, με δυνατότητες και κάλυψε τα κενά του. Η διανοητική συγκρότηση όμως του περίγυρου του Τραμπ δεν έχει καμία σχέση με εκείνον του Ρίγκαν.

«Ενας περίεργος κόσμος» αναρριχάται στην κορυφή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κόσμο.

Η συμπάθεια προς τον Πούτιν είναι ενδεικτική, όπως και η εμμονή με την κινεζική απειλή, όπως αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ τη διείσδυση των κινεζικών προϊόντων στην παναμερικανική αγορά, ιδιαιτέρως στην αποβιομηχανοποιημένη ζώνη των μεσοδυτικών πολιτειών, όπου ο Τραμπ σάρωσε στην κυριολεξία τη Χίλαρι Κλίντον.

Στην προεκλογική περίοδο έφθασε να υπόσχεται δασμούς της τάξης του 45% στα κινεζικά προϊόντα για να προκαλέσει την αντίδραση των Ασιατών, οι οποίοι απειλούν ότι δεν θα μπει ούτε ένα iPhone στην κινεζική αγορά αν επιβληθούν συνθήκες εμπορικού πολέμου. Πράγμα που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στις αμερικανικές πολυεθνικές, ιδιαιτέρως την Αpple.

Αλλά η παραδοξότης των απόψεων του περίγυρου του Τραμπ δεν σταματά στην Κίνα. Αντίστοιχα αρνητική είναι η στάση του απέναντι σε υπερεθνικά σύνολα όπως αυτό της Ευρώπης. Για τον Τραμπ θα ήταν ευχής έργον να διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό δηλώνει άλλωστε και η ευθεία εμπλοκή και υποστήριξη της καμπάνιας υπέρ του Brexit.
Είναι φανερό ότι η επικράτηση Τραμπ είναι δυνατόν να «κουνήσει» όλον τον κόσμο και να δημιουργήσει συνθήκες απόλυτης αποσταθεροποίησης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα ευνοήσει συγγενή πολιτικά σχήματα στην Ευρώπη. Ηδη ο Ρέντσι απειλείται στο δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου, η Ακροδεξιά στην Αυστρία ήδη πανηγυρίζει, στην Ολλανδία οι συγγενείς του Τραμπ υπολογίζουν ότι θα κερδίσουν τις εκλογές της προσεχούς άνοιξης και ακολουθεί η κρίσιμη μάχη της Γαλλίας, όπου η Μαρίν Λεπέν φιλοδοξεί να ηγηθεί της χώρας. Για να ακολουθήσει το φθινόπωρο του 2017 η μεγάλη εκλογική αναμέτρηση της Γερμανίας, η οποία θα έχει εν τω μεταξύ δεχθεί όλη την πίεση απρόβλεπτων γεγονότων και συνθηκών.

Το κρίσιμο είναι ότι παντού στη Δύση αναδύονται δυνάμεις με άλλη ατζέντα από τη σημερινή. Το καλοκαίρι του 2017 μπορεί να έχει έλθει τούμπα όλος ο κόσμος και να εισέλθει σε περίοδο μη ορατών εξελίξεων. Οπως λένε χαρακτηριστικά αμερικανοί παράγοντες, στην περίπτωση αυτή η ασφάλεια και τα τρόφιμα θα αναδειχθούν σε μείζονα αγαθά στην εποχή του Τραμπ.

Η θέση της Ελλάδας
Ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση ίσως να βρει την Ελλάδα απροετοίμαστη. Εχει ενδιαφέρον πάντως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας απέφυγε επιμελώς να καταφερθεί εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, παρότι σε ανύποπτο χρόνο είχε εκφράσει σχεδόν τον αποτροπιασμό του. Παρόντος του Μπαράκ Ομπάμα έχτισε γέφυρες προς τον Τραμπ και είναι ίσως από τους λίγους ευρωπαίους ηγέτες που έπραξαν κάτι τέτοιο. Είναι φανερό ότι η αντισυστημική ελληνική κυβέρνηση αναμένει πολιτικές ανατροπές στην Ευρώπη και προετοιμάζεται αναλόγως. Οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος είναι πιθανόν να εκτιμούν ότι η Ευρώπη θα κινδυνεύσει στην εποχή του Τραμπ και αναζητούν διεξόδους. Επιχειρούν να στήσουν σχέδια διεύρυνσης στο εσωτερικό, προσπαθούν να ελέγξουν τις κινήσεις στο Κέντρο και στον εθνοπατριωτικό χώρο και μαζί να περιχαρακώσουν τη Νέα Δημοκρατία, να περιορίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην, ηττημένη κατ' αυτούς, νεοφιλελεύθερη ζώνη. Προσπαθούν με άλλα λόγια να διαμορφώσουν ένα νέο δίπολο, μια νέα αντίθεση δηλαδή, με την ελπίδα ότι θα είναι αυτοί που θα καβαλήσουν το ανερχόμενο αντισυστημικό κύμα στην Ευρώπη και έτσι να μακροημερεύσουν στην εξουσία.

Πιστεύουν βαθιά πως αν διαμορφωθούν συνθήκες αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να επιτύχει ταχεία ανασυγκρότηση σε περιβάλλον περιορισμένων πόρων και γενικευμένης κρίσης. Και για να γίνει κάτι τέτοιο θα χρειαστεί, πάντα κατά την άποψή τους, ένα ευρύτερο σχήμα πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών.


Σε κάθε περίπτωση κοινή είναι η πεποίθηση ότι η Ελλάδα οφείλει να προετοιμάζεται για τα χειρότερα, αν όντως επικρατήσουν στην Ευρώπη δυνάμεις συγγενείς προς την υπερσυντηρητική ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ.


ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ

«Ενας περίεργος κόσμος» αναρριχάται στην κορυφή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κόσμο.
ΒΗΜΑ

17 σχόλια:

  1. ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΘΡΘΟΓΡΑΦΟ ΩΣ ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΗ,ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιήστε γραφή με κεφαλαία γράμματα στα σχόλια.

      Διαγραφή
    2. Aρχιζα να διαβαζω το κειμενο και μ αυτα που ειδα στην αρχη,ειπα να δω και την πηγη,μολις διαβασα ΒΗΜΑ,καταλαβα.Παλι καλα που δεν εχουν βγει στον δρομο οι φιλελευθεροι συντροφοι του Σορος,οπως εκαναν και στις ΗΠΑ.Δεν νομιζω να χρειαζεται ιδιαιτερο σχολιασμο,καλυτερο κειμενο θα ειχε γραψει η Κιλαρυ..

      Διαγραφή
    3. μα το αρθρο στερειται σοβαροτητας. οτι θελει λεει

      Διαγραφή
  2. Μια συμβουλή προς τους σχολιαστές.
    Διαβάστε κάθε άρθρο και προσπαθήστε να εξάγετε συμπεράσματα.
    Μην είστε μονολιθικοί και μην παρασύρεστε από αυτά που πιστεύετε.
    Επίσης, μην ακυρώνετε τον κάθε άνθρωπο που έχει κάνει μια ανάλυση, εντάσσοντάς τον σε σχήματα και σχέδια που πιθανόν δεν συμμετέχει.
    Αυτή η πρακτική είναι αντιπαραγωγική, αντιδημοκρατική και δεν οδηγεί πουθενά.
    Κανείς δεν τα ξέρει όλα και κανείς δεν είναι αλάνθαστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντώνη μου συμφωνώ απολύτως μαζί σου στο ότι "Τα ονόματα που ακούγεται ότι θα επανδρώσουν τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προκαλούν φρίκη ακόμη και στην αμερικανική διπλωματία".

    Ο κακός αυτός άνθρωπος διόρισε προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, ένα Χριστιανό Ορθόδοξο με Ελληνική καταγωγή, που κυκλοφόρησαν ήδη φωτογραφίες του να τον κοινωνεί ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, και που επιπλέον είναι και τιτλούχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Η μαντάμ Killary Clinton θα διόριζε (αν θα ...) προσωπάρχη την πασίγνωστη μαντάμ Huma η οποία είναι μουσουλμάνα και οι γονείς της είναι επισήμως στελέχη του βαθέος συστήματος των Αδελφών Μουσσουλμάνων, με ότι αυτό σημαίνει. Και φυσικά σημαίνει πολλά.

    Αντιλαμβάνομαι Αντωνάκη μου την πίκρα που έχεις εσύ και τα αφεντικά σου για την σφαλιάρα που έφαγε η συμμορία Clinton, αλλά πρέπει να δείξεις υπομονή και θάρρος.

    Ειδικά τώρα που "θρησκόληπτοι ακτιβιστές ετοιμάζονται να εισβάλουν στην πολιτική σκηνή της υπερδύναμης, προκαλώντας ρίγη ανησυχίας παντού στον κόσμο".

    Αλλά τι να κάνουμε, "This is painful, and it will be for a long time".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημητρη,Μην ξεχνας και τον στρατηγο Φλυν,που ηταν μελος της κυβερνησης Ομπαμα.Κια ο τελευταιος τον εδιωξε,γιατι του εκανε κριτικη,οτι εδωσε το φιλι ζωης στο ΙΣΙΣ και στην συνεχεια τον κατηγορουσε οτι δεν εκανε αυτα που επρεπε για να το αντιμετωπισει

      Επισης,η ΚΙλλαρυ,επαιρνε χρηματα απο ξενες χωρες,καποιες απ αυτες δημοκρατικες με σεβασμο στ ανθρωπινα δικαιωματα,πχ Σαουδικη Αραβια.Αυτο δεν τρομαζε τους διπλωματες στην ΗΠΑ,το τι θα εκανε αν εβγαινε προεδρος στα θεματα εξωτερικης πολιτικης;

      Αυτο θελω να πω στον Σαββα,οτι αυτα που γραφει ο αρθογραφος ειναι πιστες αντιγραφες,ισως με λιγο δικη του σαλτσα,κειμενων Αμερικανων υοστηριχτων της ΚΛιντον και του Σορρος.

      Διαγραφή
    2. Χρίστο.

      Ναι υπάρχουν τόσα άλλα να γράψεις για την παγκοσμιοποιημένη νεοφιλελεύθερη συμμορία, που χρειάζονται σελίδες ολόκληρες.

      Επίσης δέχομαι τον πολιτικό καυγά που γίνεται στην Αμερική με τους ένθεν και εκείθεν χαρακτηρισμούς, τις υποθέσεις για το τι θα γίνει, τα "σίγουρα συμπεράσματα" και πλείστα όσα, γιατί στο φινάλε είναι Αμερικάνοι, είναι η χώρα τους, είναι η ζωή τους και το μέλλον τους.

      Εκείνο που δεν δέχομαι και θεωρώ επιεικώς πουλημένη δημοσιογραφία των 100 ευρώ, είναι να βγαίνει ο πασίγνωστος εκσυχρονιστής δημοσιογράφος του μέγιστου απατεώνα Σημίτη, και αναπαράγει τον τον πολιτικό λόγο των συμμοριών Μπούς και Κλίντον, έχοντας και την αυταρέσκεια ότι πουλάει ευκόλως στην Ελλάδα τα κείμενα του ώς "υψηλή αδέσμευτη δημοσιογραφία" διεθνούς επιπέδου.

      Ουδείς γνωρίζει αυτή την στιγμή πώς θα πορευτεί η Αμερική στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Όμως πολλοί γνωρίζουμε πώς πορεύτηκε τα προηγούμενα είκοσι και είναι πολλαπλώς αηδιαστικό και συνάμα ελαφρώς εμετικό να διαβάζεις το κλάμα μιάς ευτελούς πένας, για τον "παράδεισο" που χάνουμε.

      Διαγραφή
  4. Δικιο εχεις,αλλα αυτο που γραφεις,θα μπορουσε να ειπωθει και για τον αρθογραφο του ΒΗΜΑτος.Επειδη τυχαινει να παρακολουθω τον τυπο και τηλεοραση στην ΑΜερικη,αυτα τα λενε οι οπαδοι της Κλιντον και του αποδεδειγμενα συμμαχου της Σορος.

    Αντισυστημικος ο ΣΥΡΙΖΑ;

    Επισης,λεει και αλλες ασυναρτησιες πχ πως λένε χαρακτηριστικά αμερικανοί παράγοντες,ποιοι ακριβως ειναι αυτοι οι παραγοντες;καποια αναφορα καποιο λινκ να δουμε και μεις,για να καταλβουμε που ανηκουν αυτοι οι παραγοντες,ΑΝ υπαρχουν

    Επειδη ακριβως διαβασα το αρθρο και εβγαλα συμπερασματα ειπα αυτα που ειπα.Ειναι δικαιωμα μου,ν ακυρωνω τον καθε ανθρωπο,αυτο ειναι Δημοκρατια,χωρις να βριζω,αν δεν συμφωνω σ αυτα που λεει.

    ΔΕν ξερω αν ανηκει στον Σορος και την Κιλλαρυ,παντως το ΒΗΜΑ,γερνει λιγο προς ΗΠΑ,το ειδαμε ολοι επι Καραμανλη,αλλα αυτα που γραφει αποδυκνειουν,οτι ειτε αναπαραγει τυφλα αυτα που λενε τα...mainstream media(τα οποια εχουν χασει καθε αξιοπιστια στις ΗΠΑ),ειτε ειναι χρησιμος ηλιθιος του συστηματος.Και δεν ξερω ποια ειναι η χειροτερη επιλογη.

    Οπως ο συγκεκριμενος λεει τις ιδεες του,ετσι και μεις μπορουμε να διαφωνουμε.ΜΟνολιθικος ειναι και εκεινος,που το μονο που δεν εγραψε,ειναι οτι αφου βγηκε ο Τραμπ,θα ερθει και ο ΑντιΧριστος.Περιμενω τις Γαλλικες εκλογες,να δω τι θα γραφουν για την ΛεΠεν.

    ΥΓ1 θυμαμαι αλλο ενα αρθρο του ΒΗΜΑτος,στο θεμα ψηφοφοριας,αν θυμαμαι καλα για το θεμα της Συριας.Θυμαμαι και την απαντηση του Κριστιαν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο
      ο αφοριστικός λόγος δεν προσφέρει και δεν αποδίδει.
      Η κριτική είναι επιβεβλημένη, όμως θέλει τρόπο.

      Διαγραφή
    2. Εχεις δικιο,απλα οταν το διαβασα,μου ηρθαν στο μυαλο τ απειρα αρθρα απο Αμερικη πουε χω διαβασει και λενε πανω κατω τα ιδια.Ισως θα επρεπε να κανω πιο σωστη κριτικη και οχι αφοριστικη.....

      Διαγραφή
  5. Συμφωνώ με τον κύριο Καλεντερίδη..Σε ένα κόσμο που τα τελευταία χρόνια αλλάζει γεωπολιτικά με ταχύτητες φωτός,κανείς δεν μπορεί να είναι αλάνθαστος και οι χαρακτηρισμοί με κοσμητικά επίθετα γυρνούν τάχιστα ως μπούμερανγκ σε αυτούς που τους εκτοξεύουν..Σχετικά με το άρθρο θεωρώ ότι ο Τραμπ ισως επιφέρει αλλάγές εσωτερικές στην οικονομία προσπαθώντας να τονώσει την τρομαγμένη από την τελευταία οκταετια κρίσης μεσαια τάξη,αλλά αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν εμπορικούς πολέμους όπως σωστα αναφέρεται στο άρθρο..Ομως θα πρέπει και η νεοφιλελεύθερη αρθρογραφία να κατανοήσει ότι ακόμη και μια υπερδύναμη δεν μπορεί να μακροημερεύσει οικονομικά όταν το 90% των προιοντων γραφουν made in china και made in indonesia κλπ..μια κοινωνία δεν αποτελείται μονο από εργοστασιαρχες και μανατζερς και από τα παράσιτα που θρεφονται από τα ρέστα τους,αποτελειται και απο τη μεσαια και κατώτερη τάξη..Το σύστημα κλιντον από τις δύο παρατημενες τάξεις καταβαραθρώθηκε..Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική από πολλούς έγκριτους αρθρογράφους αναφέρεται ότι με την εκλογή Τραμπ αποφορτίστηκε προσωρινά η πίεση της βαλβίδας με τη Ρωσια και αυτό είναι αναμφισβήτητα καλό για τον κόσμο..απομονωτισμός της αμερικής τύπου μεσοπολέμου είναι αδύνατον να συμβεί σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία,δεν ειναι ιδιες οι εποχες..όμως αν η αμερική απομονωθεί για ένα μικρό έστω χρονικό διάστημα στον στρατιωτικό τομέα είναι πολύ πιθανό χώρες-αρπακτικά να σπεύσουν να συμπληρώσουν κενά ισχύος..και εδώ είναι που πρέπει κατά την ταπεινή μου άποψη να δουλέψουν μέσω διπλωματικών διαύλων οι ελληνικές κυβερνήσεις τα επόμενα χρόνια για να μην πέσουν σε τρύπες που μέσα θα βρίσκεται η φίλη μας η Τουρκιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οπως ειπε σε συνεντευξη του ο Αντονυ Χιλτον(Αγγλος δημοσιογραφος,καμια σχεση με την Κιλλαρυ η τον αντρα της),επι Ρεπουμπλικανων,που μειωσαν την φορολογηση(οτι ακριβως θελει να κανει ο Τραμπ),δημιουργηθηκε ενα μεγαλο ελλειμα,το οποιο επρεπε να ερθει ο Κλιντον για να το κλεισει.Ομως πιο πριν,ζουσαν καλυτερα οι Αμερικανοι,γιατι υπηρχε αναπτυξη και δουλειες(τα κρατη δεν ειναι εταιρειες).Οπως πολυ σωστα λες,καλο ειναι οι φιλελευθεροι να σκεφτονται και τον απλο κοσμο,που επιδεικτικα αγνοουν.

    Οσον αφορα τον εμπορικο πολεμο,καλο να εχουμε στο μυαλο μας,οτι ο Τραμπ,εχει μαθει να κλεινει συμφωνιες.Αλλο το τι λεει καποιος προεκλογικα και αλλο το τι σκοπευει να κανει.Ακομα και αν βαλει ταριφα στην Κινα,αν μην αγχωνεται κανεις γαι το καλο της εταιρειας,αυτη θα παει σ αλλη Ασιατικη χωρα,πχ Ινδια.Ο Τραμπ λοιπον δεν θα ξεκινησει κανενα πολεμο,απλα θα κλεισει επορικες συμφωνιες.Καλο ειναι ομως να γνωριζουμε,οτι η ΑΠλ,χρησιμοποιει τους νομους τωΝ ΗΠΑ το brand name της χωρας αυτη,τους δρομους,ακομα και το hardware του απλ,εχει αναπτυχθει απο Αμερικανικα ΚΡΑΤΙΚΑ πανεπιστημια.Ας γυρισει λοιπον στις ΗΠΑ,αφου θα μειωθει η φορολογια.Ουσιστικα ολοι οι Αμεικανοι πολιτεςμε την φορολογια τους ενισχυουν την ΑΠλ.

    Και το σημαντικοτερο,ειναι οπως πολυ σωστα λες,τι διπλωματικους διαυλους εχει ανοιξει η Ελληνικη κυβερνηση.Eπισης,ο Τραμπ,εχει πει κατι για την Ελλαδα,που εχει σχολιαστει ιδιαιτερα,δεν θ ασχοληθει με την χωρα μας,ας κανουν οτι θελουν η Γερμανια η η ΡΩΣΙΑ.ΓΙα πρωτη φορα μπαινει και στο παιχνιδι ο Πουτιν,θα το εκμεταλλευτει η Ελληνικη κυβερνηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα συμφωνησω απολυτα με Panagiotis Kokkalidis, xristos και Dimitri.

    Τοσο στις ΗΠΑ , οσο και στην Χώρα μας , δεν αρεσε η εκλογη Τραμπ, για διαφορους λογους για τον καθενα. Για υτο το λογο εξακολουθεί η τρομολαγνεια περι του ονοματος του, κυριως λογω αυτων που ανεφερε στις ομιλιες του.

    Ωστόσο, δεν είναι μονο Ελληνικο φαινομενο, το Προ Εκλογων και το Μετα Εκλογων...οπερ σημαινει ότι η Θεωρια από την Πραξη απεχει ετη φωτος.

    Εκτιμω ότι ο Τραμπ θα επιφερει αλλαγες κυριως στο εσωτερικο των ΗΠΑ αλλα στο Εξωτερικο θα προσγειωθεί σε πιο ισορροπημένες ενεργειες.
    Ας μην ξεχναμε τη δικη μας περιπτωση ...της Αριστερας ! ποσο δυσπιστες ηταν οι Κυβερνησεις της ΕΕ και των ΗΠΑ και ποσο ...αρνακι εγινε ο Αλεκος μας.

    Και επειδή ο <> κυριος Μπαρακ σε μια ομιλια του ειπε πως ο Τραμπ ,επειδή εχει πολύ ιδιαιτερη και θυμική σχεση με τα κουμπια του Twitter....θα πρεπει, ως εξ αυτου να είναι μακρια από τα κουμπια των Πυρηνικών....
    Ενα είναι σιγουρο.....Οι ΗΠΑ ειτε με τον Ομπαμα , ειτε με τη Χιλαρυ , ειτε με τον Τραμπ ..... δεν αφηνουν τα κουμπια των Πυρηνικών μονο στο εκάστοτε Προεδρο τους ! !

    Σε κάθε περιπτωση ας σεβαστούμε την επιλογή των Αμερικανων !
    ΥΓ : Δεν σχολιαζω την ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΗ ΧΙΛΑΡΥ. Προσωπικα τη θεωρω πολύ πιο επικίνδυνη από τον Τραμπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Mαλλον ο αρθρογραφος δεν εχει καταλαβει οτι τα πραγματα αλλαζουν γιατι η ανεργια μαστιζει την αμερικη και οδηγει στην αποσταθεροποιηση της χωρας...
    Και μεγαλυτερο ρολο σαυτην την ιστορια επαιξαν οι πολυεθνικες και η Κινα που τους παιζει ολους στα δακτυλα της...
    Οσον αφορα την ελλαδα,αυτη εχει στηριχθει στο κατευθυνομενο ξεπουλημα των κρατικων υποδομων της μεσω της δημιουργιας τετελεσμενων δια της υπερχρεωσης που βεβαια συνοδευεται απο την αναλογη προπαγανδα περι αντεθνικισμου και των συναφων...
    Για το αν εχει δικιο(η τρεχουσα ελληνικη πολιτικη εννοω);
    Κατα την αποψη μου η ελλαδα πασχει απο ανυπερβλητη ελλειψη αυτοσεβασμου,ακρισια και σοβαρο πιθηκισμο...
    Οποτε,παντα θα χανει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ αυτο που ειπες,περι αντεθνικισμου,να τι ειπε ο γνωστος Φουκουγιαμα,αυτος που δηλωνε βαθυστοχαστα το 90,οτι ηρθε το τελος της ιστοριας:
      “Perhaps this very prospect of centuries of boredom at the end of history will serve to get history started once again.”

      Ισως το διαβασει και ο Τσιπρας,τωρα που μιαλει τ αγγλικα σαν Ελληνοαμερικανος απο την Αστορια.....

      Διαγραφή
  9. Εχω μια εντύπωση οτι η προεδρία Τραμπ για την Ελλαδα θα ειναι καλύτερη απο του Ομπάμα.Φυσικα ο Τραμπ δεν ειναι ο σωτήρας μας ουτε θα πάρει ελληνική θέση στα εθνικά μας θέματα αλλά νομίζω οτι θα δυσκολέψει πολυ τις "αγορές" και θα αναχαιτίσει πλήθος σχεδίων που δε μας συμφέρουν.Η διαφαινόμενη νικη Φιγον,η άνοδος Λεπέν, η νικη του Μπρεξιτ,η νικη Τραμπ, η διαφαινόμενη ήττα του ιταλικού δημοψηφίσματος που ίσως οδηγήσει σε εκλογες με πλειοψηφία στα γκάλοπ τουλάχιστον των κομμάτων κατα του Ευρω μας συμφέρουν ! Μιλάμε για αλλο τοπικό και διεθνές κλίμα.Το 2017 κατ εμε ειναι ενα δεύτερο 1943.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.