16/11/16

Βιώσιμο χρέος και άλλες απάτες

save image

Να ξεκινήσω με τα γλωσσολογικά. Βιώσιμος είναι αυτός που έχει προοπτική μακράς επιβίωσης, αυτός που έχει την ικανότητα να μακροημερεύσει. Άρα, βιώσιμο χρέος, για όσους ξέρουν Ελληνικά είναι αυτό που όσο και να το πληρώνεις, χρέος θα παραμένει! Βέβαια, όπως πάμε, κάπως έτσι θα συμβεί! Όμως είναι ηλίθιο να λες "προσπαθώ να κάνω το χρέος βιώσιμο!" Πρόκειται για μετάφραση σε άθλια Ελληνικά του όρου sustainable που σημαίνει ανεκτό, διαχειρίσιμο, εξυπηρετήσιμο. Να μπορείς να το κουμαντάρεις. Αλλά μήπως είναι το μόνο άθλιο σ’ αυτή την ιστορία;

Πάμε τώρα στην ουσία.

Ο Μήτσος χρωστάει σε 5 φίλους 30.000 ευρώ. Είναι πολλά ή λίγα; "Εξαρτάται από το εισόδημά του" θα απαντήσει όποιος έχει πέντε δράμια μυαλό. Αν βγάζει 100.000 το χρόνο είναι λίγα. Αν είναι άνεργος, είναι πάρα πολλά.

Εξαρτάται όμως κι από κάτι άλλο. Από την εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι υπόλοιποι φίλοι και πιθανοί δανειστές. Αν ο Μήτσος είναι ένας μετρημένος νοικοκύρης, ένας ικανός επαγγελματίας, ένας εργατικός και πρόθυμος άνθρωπος, και δουλειά να μην έχει τώρα, είναι πολύ πιθανόν να βρει. Άρα κάποιοι άλλοι, 5 ή 15, θα του δανείσουν για να εξοφλήσει τους πρώτους 5 και να ανακυκλώσει το χρέος. Αν είναι ένας ανεπρόκοπος, τεμπέλης και σπάταλος, δεν θα του δανείσει κανένας. 


για τη συνέχεια Capital

2 σχόλια:

  1. αγάντα θάνο , αγάντα
    ...και η Βουλγαρία πάει κατά Πούτιν μεριά
    ...και η Μολδαβία κάνει το ίδιο , που έκανε η Ουκρανία και έγινε το έλα να δεις.

    Αυτό που καταλαβαίνετε εσεις οι νεοφιλελέδες ως ιδεολογία , το αντιλαμβάνονται οι γερμανοί μεγαλοτραπεζίτες σαν ευκαιρία , ευκαιρία να αρπάξουν ότι προλάβουν ... στα γρήγορα μέχρι να τους πάρουν χαμπάρι οι πολίτες .
    Αμαν πια εγώ πρέπει να στα λέω όλα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Γ Μνημόνιο που συνυπέγραψα όλα τα προδοτικά κόμματα πρέπει να διαβάσει ο λαός ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ.Αφήστε τα προγράμματα των κομμάτων ! Κάθε μέρα όπως το Ευαγγελίο διαβάστε δύο σελίδες μνημόνιο ! Εξηγούνται όλα ! Δεν είναι ιδεολοικά τα πράγματα.Καθαρά έχει υποθηκευθεί όλη η Ελλάδα και εμείς ομιλούμε περί φιλελευθερισμού,αριστερισμού,ανάπτυξης και μπούρδες.Τα πραγματα είναι πολύ απλά.Να ομιλούν οι ΗΠΑ και η Γερμανία επί ιδεολογικών θεμάτων το καταλαβαίνω αλλά το Ιράκ,η Συρία ή η Ελλάδα είναι βλακώδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.