7/11/16

Κλίντον-Τραμπ, η μάχη των μαχών

Δημήτρης Τζελέπης
Η υπερδύναμη αύριο οδηγείται στις κάλπες για να εκλέξει τον επόμενο πλανητάρχη όπως τον αποκαλούμε. Η πιο ιντριγκαδόρικη προεκλογική περίοδος που ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2015 φτάνει στο τέλος της. Τα είχε όλα, όπως σκάνδαλα, απρεπή σχόλια, σεξιστικά σχόλια, αμφισβήτηση της δημοκρατίας. Η πιο κίτρινη προεκλογική περίοδος αύριο ολοκληρώνεται. 135εκ. Αμερικανοί πολίτες θα πάνε στις κάλπες για να δώσουν τα κλειδιά στον νέο ένοικο του Οβάλ γραφείου.
Πάμε να δούμε τις πολιτικές των δύο μονομάχων, πολλά τους χωρίζουν, αλλά τους ενώνει η μάχη εναντίον του Ισλαμικού κράτους.
Η Κλίντον υπόσχεται φορολόγηση των πλουσίων, χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το δημόσιο και μία πολιτική για τις κοινωνικές ομάδες. Επίσης, θα συνεχίσει το Obamacare, είναι υπέρ της άδειας μετ’ αποδοχών για τις μητέρες που μόλις έχουν γεννήσει, υποστηρίζει το δικαίωμα στην άμβλωση. Τάσσεται εναντία στο δικαιώμα της οπλοκατοχής.
Στην εξωτερική πολιτική θέλει να συνεχιστεί η αεροπορική επιδρομή εναντίον του Χαλιφάτου, ενώ χαρακτηρίζεται από σφοδρό αντιρωσισμό, που αυτό θα οξύνει και άλλο τα είδη υπάρχοντα προβλήματα με την Ρωσία.
Τραμπ ρατσιστής, μισογύνης, νεοφιλελεύθερος, ιδιοκτήτης πολλών ακινήτων, δισεκατομμυριούχος με πολλά σκάνδαλα, το πιο πρόσφατο το «χουφτο-γκέιτ».
Υπόσχεται ότι θα κάνει την Αμερική μεγάλη, υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους, θα βρει δουλειές στους Αμερικάνους, αλλά το οικονομικό πρόγραμμά του ευνοεί μόνο τους πλούσιους. Θα καταργήσει το Obamacare, μετά από πολλές παλινωδίες και πολλές δηλώσεις δεν υποστηρίζει το δικαίωμα στην άμβλωση να το υπάρχει στη δικαιωδοσία της κάθε πολιτείας και είναι υπέρμαχος της άδειας μετ’ αποδοχών για τις έγκυες γυναίκες. Θα χτίσει τείχος για να μην περνάνε οι μετανάστες τα σύνορα της Αμερικής. Επίσης είναι υπέρμαχος της οπλοκατοχής.
Στην εξωτερική πολιτική υποστηρίζει ότι θα τα βρει με τον Πούτιν και θα του μιλήσει ντόμπρα. Από την άλλη υποστηρίζει την κατάρρευση του Χαλιφάτου. Είναι επίσης και υποστηρικτής κάποιων συνωμοσιών, όπως ότι η Κλίντον είναι ιδρύτρια του IK.
Αυτές είναι οι πολιτικές ατζέντες των δύο μονομάχων. Τα επιτελεία τους έχουν πάρει φωτιά καθώς έμεινε μία ημέρα. Η ψηφοφορία έχει αρχίσει δια μέσω αλληλογραφιών και σε κάποιες πολιτείες προηγούνται οι Δημοκρατικοί.
Οι «swing states» , purple states» που θα ξεκλειδώσουν την πόρτα του Οβάλ γραφείου είναι Φλόριντα (29) Πενσιλβάνια (20), Οχάιο (18), Βόρεια Καρολίνα (15), Αριζόνα (11), Νεβάδα (6) , Γιούτα (6), Νιου Χαμσάιρ (4).
Να σημειωθεί, ότι δεν κερδίζει αυτός που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά αυτός που θα συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων. Το παράδειγμα του 2000 με τον Αλ Γκορ και τον Μπους είναι χαρακτηριστικό. Ο Γκορ είχε υψηλότερο ποσοστό, αλλά ο Μπους είχε τους εκλέκτορες και έγινε ο επόμενος πρόεδρος.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Χίλαρι, αλλά έχουμε την πρόσφατη εμπειρία από το δημοψήφισμα από την Αγγλία. Ο κόσμος φοβάται, τρομάζει, γιατί πια η διαφορά της Χίλαρι από τον Τραμπ είναι στα όρια του στατιστικού λάθους 4%-5% , εξανεμίστηκε πλέον η διαφορά των οχτώ και δέκα μονάδων μετά από τις νέες αποκαλύψεις του FBI για τα e-mails όταν η Χίλαρι ήταν επικεφαλής του State Department.
Εάν κερδίσει η Χίλαρι, ο Τραμπ θα μιλήσει για στημένες εκλογές, εάν όμως ηττηθεί η Χίλαρι θα ρίξει το βάρος της ήττας της στο FBI.
Ένας στους δύο Αμερικάνους θεωρεί την Χίλαρι πολωτική, διψασμένη για εξουσία, αλαζονική. Σύμφωνα με έρευνα του Gallup το 53% των Αμερικανών στο εκλογικό σώμα έχει αρνητική άποψη για την Κλίντον και το 63% για τον Τραμπ.
Πρώτη φορά υπάρχουν τόσο μεγάλα ποσοστά δυσαρέσκειας από τους Αμερικανούς πολίτες για τους μονομάχους των εκλογών.
Εν κατακλείδι η Χίλαρι είναι συστημική και μπορεί να παρέχει μία ασφάλεια όντας η πρώτη κυρία των ΗΠΑ που θα κατέχει και των κωδικό των πυρηνικών και από την άλλη ο Τραμπ απρόβλεπτος, αλλά ο Λευκός Οίκος έχει κάποια check and balances που δεν σου επιτρέπουν να κάνεις ότι επιθυμείς.
Είτε ο ένας κερδίσει, είτε ο άλλη, πρώτα θα κοιτάξουν τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας τους και μετά των άλλων.

6 σχόλια:

  1. O Τραμπ ρατσιστης και μισογυνης;και σκανδαλα με προσφατ το χουφτο γκειτ;ουτε στο CNN να δουλευε ο αρθογραφος.ΚΟυβεντα βεβαια για τα wikileaks(σημερα βγηκαν και αλλα)

    Θα υπαρχει ασφαλεια με την Κλιντονν να εχει τα πυρηνικα;

    ΤΟ κορυφαιο ειναι στο τελος,που λεει οτι και οι 2 θ κοιταξουν τα της χωρας τους,αυτο απο την Κλιντον που πηγαζει;

    Αυτη ειναι η καλυτερη αναλυση πουε χω διαβασει για τις Αμερικανικες εκλογες:
    http://www.moonofalabama.org/2016/11/reward-clintons-hawkishness-because-trumps-foreign-policy-is-uncertain.html#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το τι λέγεται στην Ελλάδα μάλλον έχει να κάνει με την παγκοσμια συστημική προπαγάνδα που διαχέεται και φτάνει σε όλη τη γηραιά ήπειρο.

    Άλλωστε προσφάτως το είδαμε συχνά να γίνεται είτε με το ελληνικό (εκ των προτέρων ειλημμένο ψευδο-) δημοψήφισμα που για αυτό "όλα έλεγαν" πως το "ναι" ερχόταν σε προτιμήσεις πρώτο, και που τελικά αποδείχτηκε παρά τις κλειστές τράπεζες, εκλογικός ουραγός. Το ίδιο έγινε και με το BRexit.

    Τώρα, αν στις ΗΠΑ ψήφιζαν οι λευκοί ψηφοφοροι που πάντοτε σε ενδιαφέρον υπερτερούσαν των άλλων, ο Τραμπ "θα έβγαινε με τα τσαρούχια". Επειδή όμως το κατεστημένο κινδυνεύει να χάσει δια παντός την παγκοσμιοποιητική "σουπα" που για πολλά χρόνια κόντρα στη θέληση των λαών μαγείρευε, για αυτό έχει κινητοποιηθεί να στείλει να ψηφίσουν ομαδικά ακόμα και τα "δέντρα", αρκεί να είναι "δέντρα μαύρα ή ισπανόφωνα".

    Ωστόσο και με την προϋπόθεση να μη δούμε την πλήρη νόθευση των αποτελεσμάτων, ο Τραμπ ακόμα και έτσι θα υπερισχύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το άρθρο είναι για πολλά γέλια.

    Ο συντάκτης κρύβει επιμελώς την ουσία της επανάστασης που έγινε ήδη στην Αμερική με την υποψηφιότητα Τράμπ, ο οποίος κατάφερε μόνος του ως άτομο αλλά με ενεργητικώτατη υποστήριξη από τους Αμερικάνους πολίτες να εξαφανίσει όλους τους συστημικούς υποψήφιους των Ρεπουμπλικάνων και να πάρει το χρίσμα, κόντρα σε όλο το κατεστημένο.

    Αγνοεί βέβαια ότι η σοβαρώτατη ποινική ενέργεια της Killary με τον ιδιωτικό σέρβερ που παρέδωσε στον κάθε χάκερ το σύνολο της αλληλογραφίας της ως ΥΠΕΞ, ακόμη δεν έχει ανοίξει και πιθανώτατα θα την οδηγήσει σε έκπτωση αν όντως καταφέρει να εκλεγεί.

    Ενοχλεί λέει το στόμα του Τράμπ. Ποιούς ενοχλεί όμως; Σίγουρα όχι τους οπαδούς του που αν κρίνουμε από τις γελοιωδώς στημένες δημοσκοπήσεις αριθμητικά πρέπει να βρίσκεται στο επίπεδο του 60% του εκλογικού σώματος. Όλοι οι υπόλοιποι ενοχλημένοι, δεν μετράνε.

    Βέβαια κατά τον ποιητή η Killary "ταιριάζει" με τον Τράμπ στο ότι και αυτή είναι εναντίον του ISIS και θέλει να το νικήσει. Εδώ βουρκώσαμε.

    Ας είσαι καλά μάστορα, μας διασκέδασες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο μονο που διαφωνω,ειναι οτι παει ο Τραμπ κοντρα στο κατεστημενο.ΕΧει συμβουλους για τα οικονομικα,πρωην τραπεζικους υπαλληλους(Goldman sachs κλπ) και ο αντιπροεδρος του ειναι κλασσικος ρεπουμπλικανος.

      Διαγραφή
  4. Σηκωθείτε ωρέ Αμερκάνοι Λιάκουρες από καρέκλες, καναπέδες, πολυθρόνες, ντιβάνια, σκαμπώ και κούνιες και ayde να πάτε να ψηφίσετε!!! Ο αλάνθαστος πολιτικός αναλυτής και διακεκριμένος καθηγητής της ιστορίας στο Πανεπιστήμιο American, Allan Lichtman, που δεν έχει πέσει ποτέ έξω από το 1984, προβλέπει τον νικητή των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, 2016, αφού - βάσει της γνωστής θεωρίας του "13 Keys to the White House (*), ο Ντόναλντ Τραμπ (φαίνεται ότι) κερδίζει έδαφος σε... «πολιτείες-κλειδιά»!!! (161102)

    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/11/1984.html

    Περισσότερο από το ένα τέταρτο των αναποφάσιστων ψηφοφόρων κάτω των 35 ετών, δλδ περίπου το 27%, δήλωσαν ότι δεν γουστάρουν ούτε την Hillary Clinton, ούτε τον Donald Trump και ότι θα ψηφίσουν είτε τον φιλελεύθερο υποψήφιο (και πρώην Κυβερνήτη του New Mexico) Gary Johnson ή την γιατρό, ακτιβίστρια και πολιτικό Jill Stein του Κόμματος των Πρασίνων (**). Την ίδια άποψη με τους παραπάνω νέους ψηφοφόρους συγκέντρωσε μόλις το 5% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων άνω των 65 ετών. Αν ο Gary Johnson πιάσει το (αναμενόμενο, εκτός απροόπτου) 6% έως 7% των παραπάνω αναποφάσιστων ψηφοφόρων, τότε το έκτο και τελευταίο «κλειδί» του Allan Lichtman βγαίνει εις βάρος των Δημοκρατικών, οπότε... πάπαλα η Hillary Clinton.


    (*) Τα «κλειδιά», αναλύονται σε βάθος στο βιβλίο με τίτλο «Προβλέποντας τον επόμενο Πρόεδρο: Τα 13 κλειδιά για το Λευκό Οίκο το 2016».

    (**) οι κάτω των 35 ετών προτιμούν τον Gary Johnson ή την Jill Stein επειδή και οι δύο αυτοί ανεξάρτητοι υποψήφιοι υποστηρίζουν - σθεναρά - την νομιμοποίηση και την ρύθμιση της μαριχουάνας στις ΗΠΑ, κυρίως για ιατρική χρήση αλλά και για χρήση από ενήλικες. Έρευνα της Gallup αποκαλύπτει ότι πλέον τώρα (161019) το 60% των Αμερικανών υποστηρίζει την χρήση της «νόμιμης μαριχουάνας». Μάλιστα για τις εκλογές αυτές, η Οργάνωση "Marijuana Policy Project", αξιολογεί συνεχώς τα «Προγράμματα Πολιτικής για την Μαριχουάνα» όλων των υποψηφίων Προέδρων και δημοσιοποιεί επικαιροποιήμενο σχετικό «Οδηγό των Ψηφοφόρων» με αντίστοιχες βαθμολογίες προόδου... Ο Gary Johnson και η Jill Stein έχουν βαθμολογηθεί (και οι δύο τους) με ένα «A+», η Hillary Clinton πήρε ένα «B» και ο Donald Trump ένα «C+».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγουρα παιζει ρολο η νομιμοποιηση της μαριχουανας,αλλα δεν ειναι μονο αυτο που κερδιζουν τους ψηφους των κατω των 35.Ειδικα η dr Stein,ειναι και κατα των πολεμων και πιστευει στην κλιματικη αλλαγη, γενικα ειναι αρκετα κοντα σ αυτα που ελεγε ο Σαντερς,τον οποιο ακολουθουσαν πολλοι milleniums

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.