7/11/16

Από την Τεχεράνη στη Μοσούλη

Η μάχη για τη Μοσούλη είναι τελικά σε εξέλιξη. Ο αγώνας για να ξεριζωθεί το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) από την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, η οποία είναι υπό κατοχή από τον Ιούνιο του 2014, υπόσχεται να είναι αιματηρός. Μια νίκη στο πεδίο της μάχης θα μπορούσε να πάρει εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.
Εκτός από τις προκλήσεις για να ανακαταληφθεί η πόλη, η τεράστια ποικιλία των δρώντων που συμμετέχουν στο δράμα της Μοσούλης θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές μόλις το ISIS οδηγηθεί έξω από αυτήν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μια συμμαχία που περιλαμβάνει ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις και σουνιτικές πολιτοφυλακές. Κούρδοι Peshmerga και κυρίως σιιτικές [2] παραστρατιωτικές ομάδες συμμετέχουν επίσης, αλλά περιορίζονται στην απελευθέρωση χωριών έξω από την πόλη. Το σχέδιο είναι η υπονόμευση του ελέγχου του ISIS γύρω από την Μοσούλη, η προώθηση στην πόλη από διάφορες πλευρές, και να αφεθεί ένας ανοιχτός διάδρομος έξω από την πόλη για να καταστεί δυνατή η υποχώρηση του ISIS πίσω στην Συρία. Η Τουρκία, η οποία έχει ήδη στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ για να πολεμήσουν δυνάμεις του Κόμματος των Κούρδων Εργατών (ΡΚΚ), και έχει υποστηρίξει τους δικούς της Σουνίτες Ιρακινούς πληρεξουσίους, απέτυχε να εξασφαλίσει έναν επίσημο ρόλο στην μάχη. Έχει ωστόσο συγκεντρώσει δυνάμεις κατά μήκος της τουρκο-ιρακινής μεθορίου και απείλησε με μια πιο μεγάλης κλίμακας εισβολή στην περιοχή της Μοσούλης.
Με λίγα λόγια, κάθε σημαντικός παίκτης έχει διαφορετικά συμφέροντα στην εκστρατεία της Μοσούλης, και θα θέλει να προωθήσει τα συμφέροντα αυτά ενώ εμποδίζει τους αντιπάλους του από το να κάνουν το ίδιο.

Για τη συνέχεια FA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.