23/11/16

«Κλείδωσε» η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν για το Κυπριακό

Θα συζητήσουν Ασφάλεια και Εγγυήσεις πριν από τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης
Λευκωσία: Συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδος, Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.
Στην Αθήνα αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως ενδεχομένως η συνάντηση θα γίνει σε ουδέτερο έδαφος. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η συνάντηση «κλείδωσε» για την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου. Η Αθήνα με αφορμή τα όσα μεταδίδονται, στο παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο, ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει συμμετοχή σε πολυμερή διάσκεψη υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα θέματα των Εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Καθώς οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού εισέρχονται σε ευαίσθητη φάση, τονίζεται για ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα εξαρχής έθεσε ως θέμα αρχής το ζήτημα της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και της ασφάλειας στην Κύπρο. Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού, που είναι πρωτίστως πρόβλημα κατοχής, χωρίς να λυθεί το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Η στάση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης είναι ενιαία, ξεκάθαρη και διαχρονική. Η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει συναφώς, κατά τη διάρκεια επανειλημμένων συνομιλιών με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στο κυπριακό πρόβλημα, κατέστησε σαφές ότι συμφωνεί να συμμετάσχει σε πολυμερή συνάντηση, υπό την αίρεση της προηγούμενης συζήτησης και συμφωνίας με την Τουρκία, επί του θέματος των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας.

Άνευ διεξαγωγής της συγκεκριμένης συζήτησης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσέλθει σε πολυμερείς συνομιλίες και αυτό οφείλει να γίνει κατανοητό από όλους, του κ. Άιντα συμπεριλαμβανομένου. Αρμόδιες πηγές έθεταν παράλληλα το εξής ερώτημα: Πιο σημαντική είναι η συμφωνία επί χάρτου ή η αποχώρηση του στρατού κατοχής;

Ο κ. Ακιντζί, όπως συναφώς επισημαίνεται, ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί περαιτέρω και πιο συγκεκριμένα επί του εδαφικού, εάν δεν εξασφαλιστεί η πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα εξαρτήσει τη στάση της από τις συζητήσεις για το Εδαφικό ή για άλλες πτυχές του προβλήματος που αφορούν τα 4 κεφάλαια διαπραγμάτευσης, τα οποία διαπραγματεύονται οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Η παρούσα κυβέρνηση, όπως συναφώς υποδεικνύεται, είναι η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που δεν έκανε καμία παρατήρηση ή παρέμβαση στη διαπραγμάτευση των 4 κεφαλαίων αυτών, μέχρι στιγμής, και δεν προτίθεται να αλλάξει τη στάση της. Είναι, όμως, αυτονόητο, τονίζεται, ότι έχει λόγο και θέση αρχής για τα δύο κεφάλαια στα οποία εμπλέκεται η Ελλάδα και τα οποία σχετίζονται με τα θέματα Εγγυήσεων και Ασφάλειας, καθώς αυτά αφορούν την ουσία του Κυπριακού που είναι ζήτημα κατοχής.  

Πρέπει να είναι λοιπόν σαφές σε όλες τις πλευρές, αναφέρουν οι ίδιες αρμόδιες πηγές, ότι η συμμετοχή της Ελλάδας σε μία πολυμερή διάσκεψη θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις πτυχές του Κυπριακού που σχετίζονται με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Βεβαίως, προστίθεται, όσοι επέμεναν να γίνει η συζήτηση για τις Εγγυήσεις και την Ασφάλεια όχι πριν αλλά μετά την διαπραγμάτευση των υπολοίπων 4 κεφαλαίων, πρέπει τώρα να προσέλθουν στο τραπέζι καθώς η συζήτηση για τα δύο αυτά κεφάλαια δεν επιδέχεται καμία άλλη αναβολή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για να στεφθεί, κατ' αρχάς, με επιτυχία η πολυμερής διάσκεψη, σε αυτά τα δύο θέματα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε μία πρότερη συνεννόηση/συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση.
 
Η Τουρκία, όμως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ακολουθεί παρελκυστική πολιτική στο θέμα αφού:

α) ουδέποτε διατύπωσε προτάσεις για τις Εγγυήσεις και την Ασφάλεια,
β) ακύρωσε την συνάντηση στην Αττάλεια μεταξύ του κ. Κοτζιά και του Τούρκου ομολόγου του κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε απευθύνει και την σχετική πρόσκληση.  

Αντίθετα, τονίζεται, η Ελλάδα είναι η μόνη που καθόρισε με σαφήνεια και εγκαίρως τις θέσεις της για το καθεστώς των εγγυήσεων και της ασφάλειας αλλά και τις εν προκειμένω προτάσεις της -οι οποίες είναι εν γνώσει όλων των εμπλεκομένων μερών-  με γνώμονα την επίτευξη μιας δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, την οποία και στηρίζει.
 
Υπό τον όρο να γίνει συνάντηση
Το προηγούμενο 24ωρο πύκνωσαν οι τηλεφωνικές επαφές στο τρίγωνο Λευκωσία-Αθήνα-Άγκυρα, με στόχο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα των εγγυήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους κ.κ. Ερντογάν και Αναστασιάδη για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Αθήνα που επικαλείται το ΑΠΕ, ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στον Τούρκο πρόεδρο ότι οι διαφορές των δύο πλευρών στις εγγυήσεις είναι μεγάλες, γι’ αυτό και του πρότεινε να συναντηθούν, προκειμένου να βρουν από κοινού λύση στο θέμα των εγγυήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, η πολυμερής συνάντηση θα αποτύχει, εκτιμά η Αθήνα.
 
Ενώ, εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Έλληνας πρωθυπουργός, στη συνομιλία που είχαν, συμφώνησαν να δώσει ο Αναστασιάδης ημερομηνία για την πολυμερή, υπό έναν όρο όμως, να προηγηθεί διμερής συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων.
 
Πηγή: «Φιλελεύθερος»

5 σχόλια:

  1. Ας μας πει κάποιος, εάν ήταν ο Ερντογάν και είχε μπροστά του ως πρωθυπουργό τον Τσίπρα (ή τον Κυριάκο), πόσο θα τον έπαιρνε στα σοβαρά και πόσο θα τον φοβόταν με αυτά που θα του έλεγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι τωρα δεσαμε...θα φυγουν τρεχοντας τα τουρκικα ασκερια απο την κυπρο...
    ειμαστε για πολλα μα πολλα γελια,λαος και κυβερνητες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η συνάντηση κανονικά δεν πρέπει να γίνει, για τους παρακάτω λόγους.

    Η λύση του Κυπριακού δεν πρόκειται να έρθει ποτέ, με δεδομένη την ισχύουσα πολιτική των Τούρκων που θέλει να προσαρτήσει το νησί, σε δύο βήματα. Πρώτα θέλουν να προσαρτήσουν πολιτικά το Βόρειο τμήμα με την "λύση" των καντονίων και στην συνέχεια και την υπόλοιπη Κύπρο με στρατιωτική ενέργεια λόγω εγγυήσεων.

    Η μακρόχρονη πολιτική υποστήριξης και ενθάρρυνσης από τις ΗΠΑ, αλλά και η πολιτική κατευνασμού από την Ρωσσία, στις υπερφίαλες επιδιώξεις της Τουρκίας, έχει δημιουργήσει δεδομένα και έχει κουράσει τους πάντες, πλήν των εισβολέων.

    Αν δεν είχαμε την εκλογή Τράμπ στις ΗΠΑ αυτές τις μέρες οι δοτοί της Κύπρου, της πτωχευμένης από την Ευρωμαφία Κυπριακής Δημοκρατίας, θα είχαν βάλει τις υπογραφές για τον διαμελισμό της νήσου και της μακροπρόθεσμης παράδοσης της στην Τουρκία μέσω του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν από Νούλαντ που εκβίασε τους πάντες για να τελειώνουν.

    Η Κύπρος διεσώθη σ΄ αυτήν την φάση λόγω του αποτελέσματος των εκλογών στις ΗΠΑ.

    Επειδή θα υπάρξουν αλλαγές στο γεωπολιτικό παιχνίδι στην περιοχή μετά την ορκομωσία Τράμπ, θα περιμένουμε να δούμε τα νέα δεδομένα.

    Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος τρέχει εναντίον της Τουρκίας, με τον Ερντογάν να ρίχνει καθημερινά λάδι στην φωτιά σε όλα τα μέτωπα της χώρας του, που δεν είναι καθόλου λίγα και καθόλου αμελητέα. Πόσο χρόνο μπορεί όμως να κρατήσει αυτό χωρίς να γίνει έκρηξη ;

    Σε ένα τέτοιο περιβάλλον που κυριολεκτικά τίποτε δεν πατάει με ασφάλεια πουθενά, η συνάντηση δεν πρόκειται να έχει κανένα ορατό αποτέλεσμα, απλώς θα δώσει μία ακόμη αφορμή για προπαγάνδας εναντίον της χώρας, από την Τουρκία και τους "φίλους και συμμάχους" μας στην Δύση .

    ΥΓ
    Αμφιβάλλλει κανείς ότι το ραντεβού το έκλεισε ο αρχαιολάτρης πρόεδρος και Νομπελίστας της Ειρήνης ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Τσίπρας φαίνεται να έχει καταληφθεί από αυτοκτονικό ιδεασμό. Σαν να πηγαίνει φιρί-φιρί να ασφαλισθεί πως δεν θα γλυτώσει με τίποτα την μεσαιωνική διαπόμπευση και τον δημόσιο ανασκολοπισμό - σαν του Καντάφι, αλλά στην δική του περίπτωση επιβεβλημένο από το Δίκαιο, την φωνή του Λαού και την ιερή υποχρέωση ανάπαυσης της ψυχής των Ελλήνων Κυπρίων Ηρώων, των Ελλαδιτών αυτόχειρων των Μνημονίων, των παιδιών που πέθαναν ή δεν γεννήθηκαν στα χρόνια του ξεπουλήματος της Πατρίδας και των προγόνων ενός έθνους που δολοφονείται από ερπετά τύπου Τσίπρα και προκατόχων Κουϊσλιγκ.
    Και η μεσαιωνική διαπόμπευση - για να ετοιμάζεστε- γινόταν ως εξής: ΄Εδεναν τον Τσίπρα καθισμένον ανάποδα σ' ένα γαϊδούρι, με την πλάτη προς το κεφάλι του ζώου και τη μούρη προς την ουρά και τον περιέφεραν στούς δρόμους της πόλης, όπου τα πλήθη είχαν το ελευθέρας να τον φτύνουν, να τον ραίνουν με ακαθαρσίες, να τον μαστιγώνουν και να τον πετροβολούν, μέχρι το τέρμα της
    "πομπής" (διαπόμπευσης), όπου τον περίμενε η κρεμάλα ή η πυρπόληση. ΄Οτι ακριβώς αρμόζει για το έγκλημα τις πιο έσχατης προδοσίας: την εξαπάτηση και το ξεπούλημα στα σκυλιά ενός λαού και μιας περίλαμπρης Ιστορίας χιλιάδων ετών, μυριάδων ηρώων και μέγιστου πολιτισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...ναι σε όλα, όχι στο να χρησιμοποιηθεί το συμπαθέστατο γαιδούρι. Κάτι σε ποδήλατο μκε τρεις ρόδες θα μου καθόταν καλύτερα. Επειδή αγαπώ τα ζώα δηλαδή!!!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.