8/11/16

Η Κοπή του Ομφάλιου Λώρου Βασικότερη Πτυχή Λύσης του Κυπριακού

Του Φοίβου Κλόκκαρη*
Το Κυπριακό πρόβλημα, είναι το διεθνές έγκλημα που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος της Κύπρου με την εισβολή, την κατοχή, τον εποικισμό και την εθνοκάθαση. Δεν είναι πρόβλημα διακοινοτικής διαφοράς. 
Οι επί 40 χρόνια ούτω καλούμενες διακοινοτικές συνομιλίες για λύση του Κυπριακού απέβησαν άκαρπες επειδή η Τουρκία στοχεύει σε λύση που θα μετατρέπει τη Κύπρο σε προτεκτοράτο της.  Η στοχοθεσία της Τουρκίας για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου τέθηκε από τη δεκαετία του 1950 και επιβεβαιώνεται από τα αποκαλυφθέντα σχέδια της Τουρκίας, τις διακηρύξεις και τη βιβλιογραφία Τούρκων αξιωματούχων και κυρίως από τα ιστορικά γεγονότα και τις θέσεις που υποστηρίζει η Τουρκία στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού. Θέσεις που στοχεύουν στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της κατοχής και την επέκταση της κυριαρχίας της σε όλη την Κύπρο.

Σήμερα η Τουρκία διατηρεί την Κύπρο ημικατεχόμενη μέσω ισχυρών κατοχικών στρατευμάτων, μαζικού εποικισμού και τη δημιουργία υποτελούς διοίκησης, της «ΤΔΒΚ», πλήρως εξηρτημένης από την Τουρκία με τη σύναψη διμερών συμφωνιών που καλύπτουν όλους τους τομείς λειτουργίας της. Την κρατική λειτουργία της, την οικονομική στήριξη της, την ασφάλεια της, την παιδεία της, την τροφοδοσία της με νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, τις επικοινωνίες της, τη λειτουργία των αεροδρομίων και λιμανιών της, τις μεταφορές της κ.α.

Καμιά λύση του Κυπριακού δεν θα είναι βιώσιμη αν δεν επιτυγχάνεται με αυτήν, η κοπή του ομφάλιου λώρου, τον οποίο ανέπτυξε η Τουρκία βίαια και παράνομα, για να τηρεί υπό τον έλεγχο της την Κύπρο, και να μην επιτρέπει την αυτονομία και ανεξαρτησία της.

Ο Τουρκικός Ομφάλιος Λώρος έχει τρεις βασικές πτυχές που είναι:

1.       Τα Τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και οι συνθήκες εγγυήσεως και συμμαχίας.Τα στρατεύματα πρέπει να απομακρυνθούν όλα και οι συνθήκες να καταργηθούν πλήρως ΠΡΙΝ την εφαρμογή της λύσης.Το ψήφισμα 353/1974  του ΣΑ/ΟΗΕ  για άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων παραμένει ανεκτέλεστο απο το1974.

2.      Οι παράνομοι Τούρκοι έποικοι. Αποτελούν την πλειοψηφία στις κατεχόμενες περιοχές και πρέπει να απομακρυνθούν.

3.      Οι παράνομες διμερείς συμφωνίες Τουρκίας – Ψευδοκράτους, που δεν πρέπει να ενσωματωθούν στη λύση όπως είχε συμβεί στη περίπτωση του σχεδίου Ανάν με εμμονή της Τουρκίας.
Με δεδομένη τη φύση του Κυπριακού προβλήματος, η σημαντικότερη πτυχή για τη λύση του, είναι η κοπή του τρικέφαλου ομφάλιου λώρου (στρατεύματα- έποικοι- διμερείς συμφωνίες) που ανέπτυξε βίαια και παράνομα η Τουρκία με την Κύπρο, και η εγκατάλειψη της επιλογής της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως μορφής λύσης, που επέβαλαν η Τουρκία και Βρετανία .                                                          *αντιστράτηγος ε.α.


.

2 σχόλια:

  1. Συγγνωμη,αλλα μονο εγω ξερω για την επισκεψη του Γεωργίου Παπανδρεου ομού μετα τους Ανδρεος στον προεδρο Jhonson, οπου συζητηθηκε η παραδοση στην τουρκια είτε τμηματος της β.κυπρου για να γινει βαση,ειτε σε αντιθετη περιπτωση τμηματος της δ.θρακης;
    Μονο εγω εχω διαβασει οτι οταν αρνηθηκε ο Παπανδρεου ο Jhonson χτυπησε νευριασμενος το χερι του στο τραπεζι και ειπε:" η Ελλαδα μπρος στην αμερικη ειναι σα μυρμηγκι μπρος σε ελεφαντα;Ποιοι νομιζετε οτι ειστε;"
    Και μετα απο αυτο δεν εγινε το πραξικοπημα;
    Και μετα απο αυτο δεν ηρθε η Δεξια(γ...ω τα κεφαλια μας) κυβερνηση που ειπε η κυπρος ειναι μακρυα;
    Με κλαυθηρμους κυριοι και προσευχες δεν γινεται πολιτικη...
    Αλλα τουλαχιστον ας αφησουμε τα μαρξιστοδεξια μπας και βρεθουμε κοντα στην αληθεια η οποια ειναι μια: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΩΣΑΝΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΕΝΑΙΣΑΜΕ...ΑΝ ΟΧΙ ΟΛΟΙ,ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ...αΛΗΘΕΙΑ Ή ΨΕΜΜΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.