8/11/16

Stratfor: Τα ανοικτά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ

Με «ναρκοπέδιο» μοιάζει η εξωτερική πολιτική που θα κληθεί να χειριστεί ο/η νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Οι μάχες για τη Μέση Ανατολή, η εκκρεμότητα με τη Ρωσία και τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας. Οι δύσκολοι σύμμαχοι και το πλήγμα στην εικόνα των ΗΠΑ.
Το αμερικανικό πολιτικό τσίρκο ευτυχώς ετοιμάζεται να τελειώσει και σύντομα ένας νέος πρόεδρος θα αναλάβει τον σημαντικότερο ρόλο στη διεθνή σκηνή. Όσο και αν ο νέος πρόεδρος θα ήθελε να κρεμάσει μια ταμπέλα «μην ενοχλείτε» έξω από την πόρτα της Αμερικής και να επικεντρωθεί στην διευθέτηση των εγχώριων δυσλειτουργιών, υπάρχουν πολυάριθμες συγκρούσεις πέραν των αμερικανικών συνόρων, οι φλόγες των οποίων απειλούν να κάψουν την πόρτα, αν αγνοηθούν.
Για να έχουμε μια αίσθηση του πόσο τρομακτική είναι η εικόνα της εξωτερικής πολιτικής που έχει να αντιμετωπίσει ο επόμενος (ή η επόμενη) πρόεδρος των ΗΠΑ, ας σκεφτούμε τις παρακάτω συγκρούσεις που θα συγκλίνουν τους επόμενους μήνες.

Η μετά το ISIS μάχη

Το Ισλαμικό Κράτος αναπόφευκτα θα χάσει τη διεκδίκηση δημιουργίας χαλιφάτου στο πεδίο μάχης Ιράκ-Συρίας καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις αφαιρούν σταθερά εδάφη από την τζιχαντιστική οργάνωση. Αυτό θα περιορίσει τον χώρο δραστηριοποίησης της ηγεσίας του Ισλαμικού Κράτους, θα αφαιρέσει κρίσιμης σημασίας έσοδα, και θα περιορίσει την ικανότητα της οργάνωσης να προσελκύσει ξένους μαχητές. Υπάρχει λόγος, όμως, που ο χάρτης των εδαφικών διεκδικήσεων του χώρου αυτού μοιάζει με έργο του Τζάκσον Πόλοκ. Η μάχη για την εκμετάλλευση των μετά-ΙSIS εδαφών θα είναι άγρια. Όταν φύγει από τη μέση ο κοινός εχθρός, τότε θα αρχίσει η πραγματική μάχη για εκδίκηση και εξουσία.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.