3/11/16

Ψηλά στην ελληνορωσική ατζέντα ο αγωγός Turkish Stream - Στο 4ο ελληνορωσικό φόρουμ

Οι ελληνορωσικές σχέσεις στον ενεργειακό τομέα έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον στο οποίο κύριο ρόλο μπορεί να έχει η επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα και την Ιταλία, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την έναρξη του 4ου ελληνορωσικού φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο σχεδιασμός για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας και Ιταλίας εξυπηρετεί τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και διαφοροποίηση των πηγών, ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης, ενώ σημείωσε ως θετικό το γεγονός ότι η ρωσική πλευρά ενστερνίζεται πλήρως τους Κοινοτικούς κανόνες.

Τόνισε, ωστόσο, ότι μετά την υπογραφή σχετικού μνημονίου μεταξύ της ΔΕΠΑ, της ιταλικής Edison και της ρωσικής Gazprom για τον αγωγό, τον περασμένο Φεβρουάριο, η συζήτηση για την αναζήτηση πηγών και οδεύσεων πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα κράτη. «Οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, τώρα είναι η στιγμή για τη διαμόρφωση των σχεδίων που θα απαντούν σε αυτές τις ανάγκες» διαμήνυσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στις ελληνορωσικές ενεργειακές σχέσεις ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «μας δίνεται η ευκαιρία για μια αναγκαία επικαιροποίηση, κάνοντας στην άκρη ό,τι δεν μας βοηθά να πάμε μπροστά».

Ακόμη, επεσήμανε ότι η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου για την Ελλάδα, ενώ πρόσφατα η ενεργειακή συνεργασία επεκτάθηκε στον τομέα του πετρελαίου, με τη συμφωνία των ΕΛΠΕ με τη ROSNEFT για προμήθεια αργού αλλά και στον τομέα της εξοικονόμησης και των ανανεώσιμων πηγών.

«Οι ενεργειακές μας σχέσεις, έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον. Όσο κι αν σεβόμαστε το παρελθόν, όσο κι αν δεσμευόμαστε από το παρόν, εκείνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι το μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Τέλος, περιέγραψε τα βήματα που υλοποιούνται για την ανάδειξη της χώρας μας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο με τους αγωγούς ΤΑΡ και ελληνοβουλγαρικό, την αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και την κατασκευή νέου στην Αλεξανδρούπολη και τις συζητήσεις με Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο για μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος, παρουσίασε τους βασικούς στόχους της ενεργειακής πολιτικής που περιλαμβάνουν την ασφάλεια και επάρκεια εφοδιασμού, την εξασφάλιση φθηνής ενέργειας για τους καταναλωτές συνολικά και ειδικά για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, τη δημιουργία αγορών, την ανάπτυξη ανταγωνισμού και την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών.

«Η ΡΑΕ παρακολουθεί τις κινήσεις των προμηθευτών και αναμένει να περάσουν στους καταναλωτές τα οφέλη που προκύπτουν από τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ)» ανέφερε η Νεκταρία Καρακατσάνη, μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ.

Η κ. Καρακατσάνη περιέγραψε, επίσης, τα βήματα για την προσαρμογή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο λεγόμενο target model, που θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση τη σύνδεση της ελληνικής αγοράς με την ιταλική και τη βουλγαρική. Αναφέρθηκε, ακόμη, στις ευκαιρίες που προκύπτουν για τους καταναλωτές από την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν την καταναλωτική τους συμπεριφορά στις τιμές που θα διαμορφώνονται στην αγορά στη διάρκεια της ημέρας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ), Νίκος Χατζηαργυρίου, χαρακτήρισε μονόδρομο την ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων, τα οποία θα μετατρέψουν τους καταναλωτές από παθητικούς σε ενεργητικούς και θα παράγουν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, πολύ μεγάλης αξίας. Τα έξυπνα δίκτυα περιλαμβάνονται στο στρατηγικό σχεδιασμό του ΔΕΔΔΗΕ, όπως και η τηλεμέτρηση της κατανάλωσης και η ανάπτυξη «πράσινων» νησιών με μεγάλη, άνω του 70% διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών.

Ο αναπληρωτής διευθύνων της ΔΕΗ, Σταύρος Γούτσος, επεσήμανε ότι η μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ πρέπει να επέλθει από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών και όχι μόνο από τα πιο κερδοφόρα τμήματα. Είπε, ακόμη ότι οι τιμές απορρόφησης της ενέργειας από φωτοβολταϊκά είναι εξωπραγματικές και επιβαρύνουν τη ΔΕΗ, όπως και ο προσωρινός μηχανισμός αποζημίωσης ισχύος, οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, οι οποίες, όπως υποστήριξε, την επόμενη διετία, θα ζημιώσουν τη ΔΕΗ κατά 300 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ανέφερε ότι οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς εργολάβους, πολλές από τις οποίες, όπως είπε, είναι ληξιπρόθεσμες, φθάνουν στα 900 εκατ. ευρώ, όμως, την ίδια στιγμή, το Δημόσιο οφείλει στη ΔΕΗ 250 εκατ. από κατανάλωση ενέργειας, 600 εκατ. για την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της περιόδου 2012-2015, ενώ οι συσσωρευμένες οφειλές της ΛΑΡΚΟ είναι 250 εκατ. και αυξάνονται κατά 5 εκατ. το μήνα.

Πάντως, ο γγ του υπουργείου κ. Βερροιόπουλος αμφισβήτησε την αναφορά περί επιβάρυνσης της ΔΕΗ από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λέγοντας ότι η συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά ευνοεί τους προμηθευτές και, κυρίως, τη ΔΕΗ, όφελος το οποίο, ως τώρα, παρέμενε αποκλειστικά σε αυτούς.

Επίσης, για το θέμα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και το ΕΤΜΕΑΡ, ο κ. Βερροιόπουλος είπε ότι, αν υπάρχουν οφειλές με εκκαθαρίσεις που έπρεπε να γίνουν, οι αρμόδιοι θεσμικοί παράγοντες πρέπει να τις κάνουν, για να αποδοθούν τα χρήματα στη ΔΕΗ.
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Ναι...κιεγω με τους δυτικους θα ημουνα αν μου στελναν κανα κλασης Nimitz στο Αιγαιο και απογειωναν τα F-18 καθε φορα που τα τουρκικα F-16 καναν παραβιαση των 10nm...
    αλλα,δεν το βλεπω,οποτε...αει ρε ομπαμια...που θες και αγωγους ρε π...ρα...
    ωχ!!! παρασυρθηκα παλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.