24/3/17

Η κρυμμένη πλευρά της Μάχης για τη Ράκκα

Leila Mazboudi
Ο Συνασπισμός και οι σύμμαχοί του ετοιμάζονται να κατακτήσουν την πόλη της Τάμπκα, που βρίσκεται 55 χιλιόμετρα δυτικά της Ράκκα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), πολιτοφυλακής που αποτελείται από πλειοψηφία Σύρων Κούρδων του YPG, η επιχείρηση θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες και θα αρχίσει με τη κατάληψη του στρατιωτικού αεροδρομίου της πόλης το οποίο θα επανασχεδιαστεί για να φιλοξενήσει στρατεύματα των ΣΔΔ και τα αεροσκάφη του συνασπισμού.
Μήνυμα προς τη συριακή κυβέρνηση

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται δύο ημέρες μετά την κάθοδο αμερικανικών στρατευμάτων στην δυτική επαρχία αυτής της πόλης, σε μια κίνηση που φαινόταν ότι έγινε για να εμποδίσει τη πρόοδο προς τη Ράκκα των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. Οι τελευταίες αναμενόταν να εισέλθουν στο κυβερνείο της Ράκκα από τα δυτικά, μετά τη κατάληψη του τελευταίου προπυργίου του Νταές στο κυβερνείου του Χαλεπίου, το Ντείρ Χάφερ (Deir Hafer), -το οποίο πολιορκείται από τέσσερις πλευρές από τη Πέμπτη – και μετά της Masqanah .

Πριν από την κάθοδο των περίπου 500 Αμερικανών στρατιωτικών, οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται από τον Συνασπισμό και τους συμμάχους τους ΣΔΔ εντοπίζονταν περισσότερο στα βόρεια και στα ανατολικά του κυβερνείου της Ράκκα

Η μεταφορά του πεδίου της μάχης στα δυτικά δείχνει καθαρά ότι πρόκειται για μήνυμα προς την κυβέρνηση της Συρίας.
Ένα πρώτο μήνυμα είχε ήδη σταλεί στο τέλος του Φεβρουαρίου, όταν οι Αμερικανοί βομβάρδισαν το αεροδρόμιο της Τάμπκα και της Τζαράα που βρίσκονται στο κυβερνείο του Χαλεπίου.

«Ήταν σαν οι Αμερικανοί να προσπαθούσαν να σχεδιάσουν μέσω του πυρός τα όρια που δεν πρέπει να περάσουν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις», εκτιμά  η εφημερίδα του Λιβάνου αλ-Ακμπάρ.

Ένα προπέτασμα καπνού
Μέχρι τότε, οι Αμερικανοί ηγέτες τροφοδοτούσαν τις αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις τους στη Συρία.
Την Τετάρτη 22 Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, επικεντρώθηκε στην δημιουργία ασφαλών περιοχών στη Συρία, στη διάρκεια της  διάσκεψης του Συνασπισμού στην Ουάσιγκτον με τη συμμετοχή 68 χωρών. 

Την ίδια μέρα, στην ίδια συνεδρίαση, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πενταγώνου, στρατηγός  Joseph Scrocca, δήλωσε ότι ο στρατός των ΗΠΑ δεν είχε λάβει καμία άμεση διαταγή, προκειμένου να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας στη Συρία.
Υπό το φως των επιταχθέντων εξελίξεων στις δύο τελευταίες ημέρες, αυτή η αντίφαση των θέσεων της αμερικανικής ηγεσίας φαίνεται να λειτουργεί ως προπέτασμα καπνού για να καλύψουν το πραγματικό σχέδιο τους.
Πράγματι, η κατάληψη της Τάμπκα από τους Αμερικανούς δεν αφορά μόνο το κυβερνείο της Ράκκα αλλά και εκείνου του Ντέιρ αλ-Ζορ, στα σύνορα με το γειτονικό Ιράκ, εκτιμά η αλ-Ακμπάρ. Η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται να θέλει να αποτρέψει τη Δαμασκό να το ανακαταλάβει και προπαντός να επανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων με το Ιράκ.

Σήμερα, ένα μέρος των συνόρων με αυτή τη χώρα, στα Βόρεια βρίσκεται στα χέρια των Κούρδων συμμάχων τους. Το άλλο μέρος, στα νότια, είναι στα χέρια των παραστρατιωτικών ομάδων που υποστηρίζονται από τις υπηρεσίες πληροφοριών τους (από το πέρασμα του Τανέφ μέχρι το κυβερνείο της Ας Σουγουαΰντας στα νότια της Συρίας). Ενώ η κεντρική Συρία είναι ακόμα στα χέρια του Νταές.

Αν ο Συνασπισμός και οι Κούρδοι κατακτούν το τελευταίο, θα είναι ένα μοιραίο πλήγμα για την ενότητα της Συρίας ακόμα και για όλα τα επιτεύγματα που πραγματοποιήθηκαν κατά τα τελευταία έξι χρόνια.

Μετάφραση Κριστιάν Ακκυριά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.