25/8/17

Η Γερμανία επαναπάτρισε χρυσό αξίας 31 δισ. δολαρίων από Νέα Υόρκη και Παρίσι

  • Η Γερμανία επαναπάτρισε χρυσό αξίας 31 δισ. δολαρίων από Νέα Υόρκη και Παρίσι
    (Φωτ.: EPA / Frank Rumpenhorst)
Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη πως επαναπάτρισε ράβδους χρυσού ύψους 31 δισ. δολαρίων, από τις δομές φύλαξής τους σε Παρίσι και Νέα Υόρκη. Το Βερολίνο είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα επιστροφής των ράβδων από το 2013. Πριν από λίγους μήνες, περίπου 100 τόνοι χρυσού μεταφέρθηκαν στη χώρα από το Παρίσι. Συνολικά, το πρόγραμμα διήρκεσε τρία χρόνια, φέρνοντας πίσω στην Γερμανία 743 τόνους χρυσού.

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας δικαιολόγησε την κίνησή της εξηγώντας πως με την επιστροφή των ράβδων χρυσού, προσβλέπει στην επιστροφή και «της ασφάλειας και της αυτοπεποίθησης» στη γερμανική αγορά και κοινή γνώμη
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία αύξησε εκ νέου τα αποθέματα χρυσού. Καθώς η οικονομία βελτιωνόταν, το Βερολίνο αγόραζε με αμερικανικά δολάρια ράβδους χρυσού και τις αποθήκευε σε θησαυροφυλάκια του εξωτερικού. Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, φήμες και θεωρίες συνωμοσίας επανάφεραν στην επιφάνεια τους φόβους για τα αποθέματα χρυσού στο εξωτερικό. Η συζήτηση πέρασε από τη δημόσια σφαίρα στον πολιτικό διάλογο και τελικά το 2012, το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο διέταξε τη διενέργεια επανελέγχου των αποθεμάτων. Η Kεντρική τTάπεζα της χώρας υπεραμύνθηκε της πρακτικής της τονίζοντας πως η αξιοπιστία των χώρων όπου φυλάσσονταν οι ράβδοι ήταν υπεράνω κάθε αμφισβήτησης και αμφιβολίας.
Ένα χρόνο αργότερα ωστόσο ανακοίνωσε το πρόγραμμα επιστροφής μεγάλου ποσοστού των ράβδων στη Γερμανία.
Πάνω από το 50% των χρυσών αποθεμάτων της Γερμανίας βρίσκονται τώρα στη Φρανκφούρτη. Το υπόλοιπο είναι αποθηκευμένο στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, όπου μπορεί να ανταλλαγεί γρήγορα για βρετανικές λίρες ή δολάρια ΗΠΑ σε οικονομική έκτακτη ανάγκη. Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος χρυσού στον κόσμο με 3.374 τόνους. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατέχει την πρώτη θέση με τα αποθέματα χρυσού της να ανέρχονται σε 8.134 τόνους, σύμφωνα με το World Gold Council. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει 310 τόνους και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 505 τόνους.

4 σχόλια:

  1. Το 2003 η Τράπεζα της Ελλάδος πούλησε 20 τόννους χρυσό πρός 207 εκατομμύρια ευρώ, σε τιμή ευκαιρίας, δηλαδή πρός 10350 ευρώ/κιλό. Σήμερα η τιμή του χρυσού είναι γύρω στα 35400 ευρώ/κιλό.
    Στό τέλος του 2016 τα αποθέματα της Τ.τ.Ε. ήταν 149.1 τόννοι χρυσού, αξίας περίπου 5.3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το ήμισυ περίπου ευρίσκεται στο εξωτερικό.
    Είναι προφανές ότι τα αποθέματα χρυσού του Ελληνικού κράτους είναι υποθηκευμένα έναντι του Δημοσίου χρέους που είναι αδύνατον να πληρωθεί.
    Με άλλα λόγια ο χρυσός της Ελλάδος μετά το Μνημόνιο 2, ανήκει ουσιαστικά στούς Δανειστές μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι παγια πρακτικη να διασπειρεται και να φυλλασσεται ο χρυσος σε αμερικη κυριως και γαλλια[παρισι] δευτερευοντως, ακομη και οι γερμανοι και τωρα μετα την επιστροφη μερους του χρυσου τους τον φυλασσουν στην αμερικη , δεν υποδουλωθηκαμε τωρα, μετα το μνημονιο 2, δεν μπορουν να λεγονται τετοια πραγματα, στα αληθεια ημασταν ελευθεροι πριν το μνημονιο2?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασφαλώς είναι πάγια πρακτική να φυλλάσσεται μέρος των αποθεμάτων του χρυσού στις ΗΠΑ, όταν μάλιστα υπάρχει κίνδυνος εχθρικής εισβολής και κατάληψις της χώρας.
      Αυτό που δεν είναι πάγια πρακτική είναι η πώλησις σημαντικού μέρους των αποθεμάτων χρυσού της χώρας σε ακατάλληλη εποχή όπου ο χρυσός ήταν στην εξαιρετική χαμηλή τιμή των 335 $/ουγγιά, ενώ το 1999 είχε φθάσει τα 850$/ουγγγιά και σήμερα είναι στα 1290 $/ουγγιά.
      Όσον αφορά το Μνημόνιο 2, εκεί μπήκαν οι εγγυήσεις με ρήτρα ευρώ, το Αγγλικό Δίκαιο, και η υποθηκεύτηκε η χώρα.
      Το Μνημόνιο 1 βέβαια άνοιξε την "κερκόπορτα" στη Τρόϊκα, για την υποδούλωση της χώρας μας.

      Διαγραφή
  3. Ο χρυσός από μόνος του είναι άτιμο πράγμα.Σας διαφεύγει η πρώιμη περίοδος του Σημίτη και της συντροφιάς του;Οι νεοέλληνες αποκτούν πλούτο μόνο για party και φιέστες.Ανερμάτιστοι όπως είν',επέλεξαν την υποθήκευσι χάριν αλληλοσυγκρουομένων συμφερόντων(πρόβλημά των βεβαίως εδώ)και,τώρα,βλέπουν ότι ο μήνας του μέλιτος έχει ανομολογήτως λήξη,στηριζόμενοι,πια,'σε αποικιοκράτες κ'εθελοδούλους ολοπροθύμους πανηλιθίους.Ο νεοπλουτισμός ο αγριοκέρασος επί της τούρτας που,ήδη,'μοιράσθηκε,ανήκοντας 'σε ξενικά χέρια.Οι φωνές(η λογική υπαγορεύει ασυμβίβαστο και έμμονο πόλεμο)'στη χώρα εξυπηρετούν μόνον την κομματοκρατία,τη φεουδαρχία,τους ιστρούκτορες,μέντορες και μα'ί'στορες της πλανητικής κυριαρχίας του χρήματος και των σημερινών παραγώγων του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.