25/8/17

Η ΑΟΖ και η επιστροφή του “Φοβικού Συνδρόμου”: Δεν δημιούργησαν Οικόπεδα Νοτιοανατολικά της Κρήτης

Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης
Πρόσφατα, αναρτήθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι χάρτες με τα προς παραχώρηση θαλάσσια οικόπεδα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια. Οι τρεις θαλάσσιες περιοχές που παραχωρούνται βρίσκονται στην περιοχή βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά των νησιών Λευκάδας και Κέρκυρας στο Ιόνιο και για δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης.
Οι έρευνες θα γίνουν σε τρεις φάσεις και μπορεί να διαρκέσουν οκτώ χρόνια. Οι εταιρίες που έδειξαν ενδιαφέρον για την έρευνα και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης(εμβαδού, η κάθε μια, περί τα 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ) είναι οι «Total E&P Greece B.V», «ExxonMobil Exploration and Production Greece(Crete) B.V» και «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε».

Οι όροι της σύμβασης μίσθωσης, είναι αυτή που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Το μίσθωμα θα κυμαίνεται από ένα κατώτερο όριο 4% επί της παραχθείσας ποσότητας υδρογονανθράκων, σε χρήμα ή σε είδος. Επίσης, η μισθώτρια εταιρεία θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος με συντελεστή 20% και σε περιφερειακό φόρο της τάξης του 5%.

Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει καθυστερήσει για 2,5 χρόνια τώρα την προώθηση και κύρωση στη Βουλή των διαγωνισμών για Υδρογονάνθρακες στις 6 θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές που προκηρύχθηκαν τον Οκτώβριο του 2014, όταν ήταν Υπουργός Ενέργειας ο Γιάννης Μανιάτης. Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η EXXON MOBIL και η TOTAL, μαζί με τις ελληνικές ΕΛΠΕ και ENERGEAN έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, με βάση το θεσμικό πλαίσιο και τα γεωφυσικά δεδομένα της προηγούμενης κυβέρνησης, χωρίς η σημερινή κυβέρνηση να έχει αλλάξει κάτι.

Ουσιαστικά, η σημερινή κυβέρνηση και οι πετρελαϊκοί κολοσσοί αποδέχονται την ρύθμιση που έκανε ό τότε Υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης με τον νόμο 4001/2011, που ορίζει ότι «ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη … το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ’ ης κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή…».

Τα δυο οικόπεδα, γύρω στα 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το καθένα, πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής γιατί για πρώτη φορά η Ελλάδα δίνει θαλάσσια οικόπεδα που συνορεύουν με άλλα κράτη. Τα κράτη αυτά, στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η Ιταλία και η Λιβύη, όπως δείχνει ο επόμενος χάρτης.

ΧΑΡΤΗΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Πηγή: Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Αθήνα, 27 Ιουλίου 2017

Υπάρχει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα με αυτό τον χάρτη. Γιατί η Ελλάδα παραχώρησε μόνο οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης και όχι και οικόπεδα νοτιοανατολικά του νησιού;

Η απάντηση δεν είναι δύσκολη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πάσχει από το φοβικό σύνδρομο που δεν είναι τίποτε άλλο από το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία εάν δημιουργήσουμε οικόπεδα σε μια θαλάσσια περιοχή που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι είναι δικιά της.

Ακόμα δεν διδαχτήκαμε από την ιστορική στιγμή της ανακήρυξης της ΑΟΖ ενός νησιού που διέθετε μόνο 4 τανκς και 5 ελικόπτερα, και απέναντί του είχε ένα γορίλλα. Η Κύπρος, εκείνη την ιστορική στιγμή, διέθετε έναν γίγαντα που τον έλεγαν Τάσσο Παπαδόπουλο ενώ ο δικός μας ονομάζεται Αλέξης Τσίπρας. Σήμερα, η Κύπρος συνεχίζει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και αγνοεί τις απειλές της Τουρκίας.

Η περιοχή που φοβόμαστε να πάμε ανήκει στην Ελλάδα και συνορεύει με τις ΑΟΖ της Αιγύπτου και της Κύπρου (Περιοχή Ηροδότου).

Η Λεκάνη του Ηροδότου, που βρίσκεται στο κρίσιμο τρίγωνο ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, αποτελεί το κλειδί στα θέματα ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου, γιατί εκεί βρίσκονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όπως έχει, επανειλημμένα, γράψει ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος. Οι Αμερικανοί βέβαια γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή, γιατί την έχουν ήδη εξερευνήσει. Είναι η περιοχή που εποφθαλμιούν οι Τούρκοι, οι οποίοι συνεχίζουν, προκλητικά, να υποστηρίζουν ότι έχουν θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, αποκόπτοντας έτσι την Ελλάδα από την Κύπρο.

Η Τουρκία αντιδρά, επίσης, στην προσπάθεια που γίνεται να συμπληρωθεί η ολοκλήρωση της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου, διότι γνωρίζει μια τέτοια οριοθέτηση θα δώσει πλήρη δικαιώματα στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου.

Η Τουρκία με επιθετικότητα και ασύστολο θράσος συνεχίζει για 40 χρόνια τώρα μια επιθετική και επεκτατική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία τα τελευταία χρόνια έχει συμπεριλάβει, εκτός της Κύπρου, και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, προβάλλοντας συνεχώς αβάσιμες διεκδικήσεις και παραβιάζοντας όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Όπως έγραψε, πριν λίγες ημέρες, ένας υπερήφανος Φιλιππινέζος για τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ του κράτους του από την παντοδύναμη Κίνα:
Η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός έθνους είναι επίσης ανεκτίμητα. Εάν τοποθετήσετε μια τιμή στην κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, τότε μια άλλη χώρα μπορεί να αγοράσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Είμαι σίγουρος ότι και εμείς, κάποια ημέρα, θα βρούμε τον ηγέτη που θα επαναλάβει αυτά τα λόγια.

mignatiou.com

3 σχόλια:

 1. Greece has nothing to fear of Turkey. Greece has the international right to declare its own EEZ at any time. The Greeks only have to be afraid of their own failed and bankrupt clique of politicians who are totally unintelligent and incompetent. I agree that Greece needs a dynamic leader to unify the nation and declare it's own EEZ. Greece has to have a strategic plan and the military might to defend its EEZ and sovereign rights. It does not need permission from Turkey to exercise its own sovereign rights.
  Dr. Robert Athanas

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γιατί κανείς - εκτός τον καθηγητή Ζουγανέλη (http://zcode-gr.blogspot.gr/) - δεν λέει την αλήθεια; Δηλαδή, ότι ΑΟΖ και οικόπεδα προς εκμετάλλευση υπάρχουν ΜΟΝΟ με αποστολή χαρτών και συντεταγμένων στον ΟΗΕ!
  Τι συμφωνίες υπάρχουν κάτω από το τραπέζι με τον Ερντογάν άραγε... Γιατί αυτός δεν αντιδράει μπροστά στο οφθαλμοφανές;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η επιστροφή του φοβικού συνδρόμου...
  Πότε έφυγε για να επιστρέψει; Εδώ είναι ριζωμένο γερά. Απλώς για λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά...
  Ερντογάν σε Γκάμπριελ: «Ποιος είσαι εσύ για να μιλάς για τον πρόεδρο της Τουρκίας;… Να γνωρίζεις τα όριά σου! Προσπαθήσε να μας κάνει μάθημα… Εδώ και πόσο καιρό είσαι πολιτικός; Πόσο χρονών είσαι;»
  Δημοσιογράφος Ιορδανίσης της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ προς Γκάμπριελ και Κούρτς: "Κάποιοι νεοσσοί της πολιτικής στη Βιέννη και κάποιοι ηλικιακώς ωριμότεροι στο Βερολίνο ψηφοθηρώντας παίζουν εν ου παικτοίς. Δεν πρέπει να πληρώσουμε το τίμημα της αφροσύνης τους."
  http://www.kathimerini.gr/923827/opinion/epikairothta/politikh/paizoyn-en-oy-paiktois
  Τρύπα στη βάρκα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.