5/8/17

Πορεία μνήμης Ισάακ – Σολωμού: Σημερινός προορισμός η Δερύνεια

Από την Πάφο ξεκίνησε το οδοιπορικό των μοτοσυκλετιστών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για τους ήρωες Τάσο Iσαάκ και Σολωμό Σολωμού, με αφορμή τη συμπλήρωση των 21 χρόνων από τις δολοφονίες τους που διοργανώνει η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού.
Η Πρωτοβουλία Μνήμης  Ισαάκ – Σολωμού αναφέρει πως οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν διήμερο οδοιπορικό κατά μήκος της νεκρής ζώνης και μονοήμερη πορεία μοτοσυκλετιστών.
Το Οδοιπορικό που ξεκίνησε χθες από την Πάφο, θα τερματίσει στο οδόφραγμα της Δερύνειας σήμερα και θα διέλθει κατά μήκος της νεκρής ζώνης από ακριτικά χωριά, τα οδοφράγματα Λιμνίτη, Αστρομερίτη, Αγίου Δομετίου, Λήδρα Πάλας και οδού Λήδρας, τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, τα Φυλακισμένα Μνήματα και το οδόφραγμα Δερύνειας.
Σημειώνεται πως οι μοτοσυκλετιστές στα οδοφράγματα, θα προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο, ενώ θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό.
Χθες, η Πορεία Μνήμης διανυχτέρευσε στην ακριτική κοινότητα του Μάμμαρι, όπου έγινε εκδήλωση μνήμης και απότισης φόρου τιμής στους ήρωες-μάρτυρες Ισαάκ και Σολωμού.
Σε ό,τι αφορά στη μονοήμερη Πορεία Μοτοσυκλετιστών, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Αυγούστου, θα ξεκινήσει από διάφορα σημεία συγκέντρωσης σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου και θα καταλήξει στο Κοιμητήριο Παραλιμνίου, όπου οι μοτοσυκλετιστές θα παραστούν στο τρισάγιο των δύο ηρώων. Με τη λήξη του τρισάγιου οι μοτοσυκλετιστές θα πορευθούν προς το οδόφραγμα Δερύνειας για απότιση φόρου τιμής και κατάθεση στεφάνου στα σημεία δολοφονίας των δύο ηρώων.
Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού τονίζει ότι κατά την παρουσία των μοτοσυκλετιστών στο κοιμητήριο Παραλιμνίου δεν υπάρχουν οποιαδήποτε συνθήματα, αφού όπως σημειώνει κομματικές ή άλλες διακρίσεις δεν έχουν καμία θέση στην απότιση φόρου τιμής στους ήρωες μας.
Στις εκδηλώσεις της Πορείας Μνήμης θα συμμετέχει η κόρη του αείμνηστου Τάσου Ισαάκ, Αναστασία Ισαάκ, καθώς και η αδελφή του ήρωα, Άντρη Ισαάκ.

Αναστάτωση από ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ
Στο μεταξύ, έκπληξη και απορίες προκάλεσε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, με την οποία προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες για την πορεία των μοτοσυκλετιστών. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ προκάλεσε ερωτηματικά, σε μια περίοδο που τα πάντα κρίνονται υπό την καχύποπτη σκοπιά της περιρρέουσας ατμόσφαιρας μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα. Η δημοσιοποίηση προκάλεσε κινητοποίηση για τη σκοπιμότητα έκδοσης μιας τέτοιας ανακοίνωσης αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο. Με αποτέλεσμα να σπεύδουν οι Αμερικάνοι να καθησυχάσουν ότι πρόκειται για συνήθη πρακτική που δεν έχει καμιά σχέση με τη συγκεκριμένη πορεία.
Η πρεσβεία  των ΗΠΑ με την ανακοίνωσή της ενημερώνει τους Αμερικανούς πολίτες  ότι θα πραγματοποιηθούν στο νησί διαδηλώσεις από τις 4 – 6 Αυγούστου λόγω της επετείου των γεγονότων που συνέβησαν το 1996 και οδήγησαν στο θάνατο του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Η πρεσβεία σημειώνει ότι λόγω των διαδηλώσεων θα προκληθούν προβλήματα στην κυκλοφορία και κάνει αναφορά στην πορεία των μοτοσυκλετιστών, κατά την οποία, όπως αναφέρεται περίπου 40 μοτοσυκλετιστές θα μετέβαιναν από την Πάφο μέσω Πύργου στο οδόφραγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Αστρομερίτη, ενώ σήμερα μεταξύ 08:30 και 10:00 το πρωί, περίπου 800-1.000 μοτοσυκλετιστές σχεδιάζουν να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη που ελέγχεται από τον ΟΗΕ μέσω των οδοφραγμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λήδρα Πάλας, και τον Άγιο Δομέτιο, κάτι που θα επηρεάσει την κυκλοφορία στο κέντρο της Λευκωσίας και στις περιοχές γύρω από τα οδοφράγματα.
Σημειώνει ακόμη ότι αύριο οι διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν ανήμερα των μνημοσύνων στη νεκρή ζώνη που ελέγχεται από τα ΗΕ κοντά στη Δερύνεια. «Η Πρεσβεία των ΗΠΑ έχει συμβουλέψει τους υπαλλήλους της να αποφύγουν περιοχές κοντά σε αυτές τις διαδηλώσεις», αναφέρεται. Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι ακόμη και διαδηλώσεις που προορίζονται να είναι ειρηνικές μπορούν να οδηγήσουν σε αντιπαραθέσεις και να κλιμακωθούν σε βία. «Θα πρέπει να αποφεύγετε περιοχές διαδηλώσεων και να είστε προσεκτικοί εάν βρίσκεστε κοντά σε μεγάλες συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες ή διαδηλώσεις», αναφέρει καταληκτικά η ανακοίνωση.
Πηγή της αμερικανικής πρεσβείας υποστήριξε στον «Φ» ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση γίνεται καθαρά στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Αμερικανών πολιτών, όπως γίνεται σε κάθε περίπτωση συγκέντρωση ή εκδήλωσης . Πρόκειται ανέφερε για συνήθη πρακτική, όποτε και όπου υπάρχουν συγκεντρώσεις με πολύ κόσμο να εκδίδεται ανακοίνωση για τους Αμερικανούς πολίτες, προκειμένου να γνωρίζουν τι ενδέχεται να συναντήσουν.
Προκειμένου να αποσυνδέσουν την ανακοίνωση από την πορεία των μοτοσυκλετιστών επισημάνθηκε ότι ανακοίνωση ανάλογου περιεχομένου εκδόθηκε κι όταν διοργανώθηκε τον περασμένο Μάιο στη Λευκωσία και η Πορεία Υπερηφάνειας. 

2 σχόλια:

  1. Είναι μεγάλη αδικία που το σκουλήκι ειναι ακομα ελεύθερο πού δολοφόνησε τον Σολομό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιός όμως έβγαλε από την λίστα των καταζητούμενων το όνομά του;
    Τώρα, μπορεί να ταξιδέψει με τούρκικο διαβατήριο όπου θέλει...
    Ακόμα και από Ελλάδα να περάσει, θα μας ...χαιρετίσει κανονικά και θα φύγει ανενόχλητος.
    Η ιντερπόλ δεν τον έχει πιά στις λίστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.