8/6/18

«Ανταρσία» στα Σκόπια για τη συμφωνία για το όνομα

  • (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)
Στο τερέν των Σκοπίων, κατά τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, βρίσκεται εδώ και μέρες η μπάλα της διαπραγμάτευσης για το όνομα της πΓΔΜ. Η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι περιμένει από τον Ζόραν Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα· χθες ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας δήλωσε ότι βλέπει σύντομα λύση και ότι θα γίνει και το τηλεφώνημα στον Έλληνα ομόλογό του.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, στην πολιτική σκηνή της πΓΔΜ υπάρχει σε εξέλιξη ένα παιχνίδι κυριαρχίας ανάμεσα στη μετριοπαθή ομάδα Ζάεφ που επιδιώκει να κλείσει το θέμα και στην εθνικιστική ομάδα που έχει συγκροτηθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση (VMRO), τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον Νικόλα Ντιμιτρόφ.
Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ, η οποία είναι σε τελείως διαφορετικό ύφος από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Αν και ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι ο χρόνος πιέζει, στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν προθεσμίες και χρονικοί περιορισμοί. «Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια», σχολίασε η Αθήνα, η οποία βλέπει διστακτικότητα από την άλλη πλευρά.
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με τα χρονικά περιθώρια, ωστόσο υπενθύμισε ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά: στις 25-26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις 28-29 Ιουνίου η Σύνοδος Κορυφής.
Πολιτικοί αναλυτές βλέπουν ένα παιχνίδι εξουσίας και μιλούν για τις φιλοδοξίες του νυν υπουργού Εξωτερικών, οι οποίες φτάνουν μέχρι την πρωθυπουργική καρέκλα.
Ο Νικόλα Ντιμιτρόφ συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις που έκανε η κυβέρνηση Γκρούεφσκι και πολλοί θεωρούν ότι πλέον έχει προσωπική ατζέντα βάζοντας στο τραπέζι θέματα που για την Ελλάδα αποτελούν κόκκινη γραμμή. Παρά το γεγονός ότι φαίνεται να συμφώνησε προφορικά για το Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και το erga omnes, τώρα φαίνεται να προκρίνει το Nova Macedonija και να επιμένει ότι δεν χρειάζονται συνταγματικές αλλαγές.

1 σχόλιο:

  1. Μπορεί πράγματι να υπάρχει διαφωνία. Όπως υπάρχει και εδώ διάσταση του κόσμου με το πολτικό προσωπικό. Ωστόσο ας σκεφτούμε ότι αυτή η διαφωνία, υπαρκτή ή στημένη, εξυπηρετεί σε κάθε περίπτωση τους Σκοπιανούς. Επιβεβαιώνει, δηλαδή, την αδυναμία τους να περάσουν τώρα από τη Βουλή τους τη συμφωνία οπότε "δικαίως" θα ζητούν υπογραφή τώρα της συμφωνίας και εφαρμογή της στο μέλλον. Εννοείται ότι άμα γίνουν μέλος ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν θα την υπογράψουν ποτε΄.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.