8/8/18

Οι απειλές Ερντογάν και η δική μας αντίδραση, η δική μας απάντηση

Ο ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΟΣ της Άγκυρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας προ ημερών κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου δράσεων 100 ημερών της κυβέρνησής του, είπε πως η Τουρκία θα κάνει ό,τι θέλει στην Ανατολική Μεσόγειο και προτίθεται να προσθέσει ένα δεύτερο νέο πλοίο ερευνών, για να διερευνήσει νέα πιθανά κοιτάσματα σε βαθιά ή ρηχά νερά, τοποθετώντας χρονοδιάγραμμα εντός του έτους. Περαιτέρω, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατεύει τα δικαιώματά της στην περιοχή της Μεσογείου.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ αυτή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνιστά ασφαλώς την απάντηση της Τουρκίας στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα τις έρευνες που αναμένεται να γίνουν τους επόμενους μήνες. Αρχή θα γίνει τον Νοέμβριο από την αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil στο θαλάσσιο τεμάχιο 10. Έρευνες θα γίνουν και από τη γαλλική ΤΟΤΑΛ, που θα αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στην κυπριακή ΑΟΖ, με περαιτέρω συνεργασία με την ιταλική ΕΝΙ.
ΕΙΝΑΙ εκτίμηση πολλών ότι η Άγκυρα δεν αναμένεται να παρενοχλήσει την αμερικανική εταιρεία ούτε και τη γαλλική. Σημειώνεται πως οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας την τελευταία περίοδο είναι τεταμένες και μια ακραία ενέργεια της Άγκυρας θα επιδείνωνε επικίνδυνα την κατάσταση.
ΘΑ γίνει οποιαδήποτε κίνηση από μέρους της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ; Μάλλον ναι. Δεν θα παρενοχλήσει έρευνες εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αδειοδοτημένα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Η Τουρκία προσανατολίζεται να προχωρήσει σε δικές της γεωτρήσεις σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.
ΑΥΤΟ επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες τοποθετήσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα κατεχόμενα στις 23-24 Ιουλίου, υπογράμμισε για άλλη μια φορά καθαρά «την αποφασιστικότητά μας να προασπίσουμε τα συμφέροντα του τ/κ «λαού»».
ΚΡΙΣΙΜΟΙ θα είναι οι επόμενοι μήνες και για το Κυπριακό και για τα ενεργειακά. Αυτό που προέχει είναι να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα. Για το καλύτερο και για το χειρότερο σενάριο. Άλλωστε μια χώρα που ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα πρέπει να διασφαλίζει τα συμφέροντά της. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μικρή χώρα, χωρίς μεγάλες δυνατότητες. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να σημαίνει παράδοση και ματαίωση, αναβολή των ενεργειακών σχεδιασμών. Θα πρέπει να διαμορφωθούν εκείνες οι συμμαχίες - συνεργασίες ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Πολλά και διαφορετικά συμφέροντα μπορούν να συγκλίνουν και να αξιοποιηθούν υπέρ και των δικών μας συμφερόντων.
ΟΙ απειλές της Τουρκίας πρέπει να αντιμετωπίζονται με ορθολογισμό, νηφαλιότητα και με προοπτική να υπάρξει αποτέλεσμα. Η δική μας αντίληψη δεν είναι να προσαρμοστούμε στις τουρκικές αξιώσεις και να παραδοθούμε στις ορέξεις της Άγκυρας. Η Τουρκία θα μπορεί να έχει όφελος από το φυσικό αέριο εάν λυθεί σωστά το Κυπριακό, υπό την έννοια ότι θα είναι δυνατό να αγοράζει φυσικό αέριο. Το μήνυμα είναι ένα: Δεν θα υποταχθούμε στις τουρκικές επιδιώξεις και δεν θα υποκύψουμε στις απειλές και τους εκφοβισμούς του καθεστώτος Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.