13/8/18

Ερντογάν: Η Τουρκία έφαγε μαχαιριά στην πλάτη από τις ΗΠΑ

Οι πρόσφατες ενέργειες των ΗΠΑ αποτελούν μαχαιριά στην πλάτη της Τουρκίας, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρα Ταγίπ Ερντογάν, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως «οι επιθέσεις σε βάρος της τουρκικής οικονομίας, είναι πιθανό να συνεχιστούν για λίγο ακόμα».
Σε νέες δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι η Άγκυρα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποκρούσει τις επιθέσεις, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η τουρκική λίρα θα επανέλθει «σε λογικά επίπεδα», στο πλαίσιο της «οικονομικής πραγματικότητας». Παράλληλα, χαρακτήρισε «προδοσία» τη «διασπορά ψευδών ειδήσεων για την οικονομία της Τουρκίας».
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε εξαπολύσει βολές κατά των ΗΠΑ και το Σαββατοκύριακο, τονίζοντας πως η Ουάσιγκτον γύρισε την πλάτη στην Άγκυρα «επιλέγοντας έναν πάστορα».  Υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα αναζητήσει νέες αγορές και νέους συμμάχους, χαρακτηρίζοντας «πολιτική συνωμοσία» σε βάρος της Άγκυρας την κατάρρευση της τουρκικής λίρας.
Όπως τόνισε ο κ. Ερντογάν, οι ΗΠΑ είχαν θέσει διορία στην Τουρκία μέχρι την περασμένη Τετάρτη να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον που δικάζεται στην Τουρκία κατηγορούμενος για τρομοκρατία. Εξάλλου, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών -και γαμπρός του κ. Ερντογάν- Μπεράτ Αλμπαϊράκ έκανε λόγο για στοχοποίηση της τουρκικής λίρας από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τον διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, οι δασμοί στον χάλυβα θα φτάνουν πλέον στο 50%, ενώ αυτοί στο αλουμίνιο το 20%. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην κατρακύλα της λίρας έναντι του «ισχυρού», όπως το χαρακτήρισε, δολαρίου. Υπογράμμισε, δε, ότι «οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή».
naftemporiki.gr

7 σχόλια:

  1. Η Τουρκία την έφαγε αλλά δεν ήταν 'μαχαιρία' και ήταν λίγο πιό κάτω από την πλάτη -
    Ο Ερντογάν έχει μπερδέψει την ... με την μάχαιρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο τουρκικός λαός και ο Ερντογαν μέχρι στιγμής εχει εξευτελίσει τους Αμερικανούς με την διαχείριση της πρώτης ψυχολογικής κρίσης ! Καμια σχέση με μας και τους ευρωπαίους ! Προσοχή όμως οι βασικές οικονομικές συνέπειες της κρίσης θα φανούν σε 6-24 μήνες ! Ειναι η θεωρεία του J για την ανοικτή οικονομία.Εκει να δουμε ... Αν και βλέπω οτι εχουν απόθεμα δολαρίων...Καταρ ? Πάντως ψυχολογικά ανταποκρίθηκαν άριστα λαός και κυβερνηση της Τουρκίας.Σημερα ειδα στα ΜΜΕ να σκίζουν δολλαρια σε αρκετές πόλεις ! Ευρω ποιος περήφανος Ελλην έσκισε εν μέσω καπιταλ κοντρόλ ?

      Διαγραφή
    2. Ολα για όλα όταν είσαι οπαδός του Ερντογάν του απαγωγέα ελλήνων τότε έχεις κάθε δικαίωμα να λές ότι σου κατέβει ... μαγκιά σου

      Διαγραφή
    3. Αλλο ζηλεύω κάποιον και αλλο ειμαι οπαδός του ! Τεράστια διαφορά,Και τον ζηλεύω τον Ερντογαν διότι ειναι ο ορισμός της ανεξάρτητης πολιτικής.Τα εχει βάλει με όλους και ουδείς τον εχει κανει πέρα μέχρι στιγμής.Κινα,Ρωσία,Ισραήλ,ΗΠΑ,Γερμανία.Ειναι εντός όλων των στόχων του και εντός όλων των οργανισμών που ηταν,Κοιτα όμως και την πρώτη πρόταση εχει και λαό που τον στηρίζει,Φαντάσου να γινοταν τον πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Ελλαδα ... Τέτοιον ηγέτη και τέτοιο λαό χρειάζεται η Ελλας μέχρι τότε θα ειναι επαρχία άνευ δικαιοδοσίας,

      Διαγραφή
    4. Που νσ δει και την δικη μας πλατη...ολο ουλες ειναι συμμαχων.Λειπουν και κανα δυο νεφρα...20 μετρα εντερα...κλπ..Τυχερος ειναι ο Ερντο..δοξα τω Αλαχ...

      Διαγραφή
    5. Ολα για ολα ..Αυτος ο Κοσμας ολη μερα απλοποιει τα κλασματα...κι εχει ενα μονιμο διανυσμα που κοιταει τον κοσμο...συγκεκριμενα .

      Διαγραφή
  2. Turkey hasn't seen anything yet. US has Turkey at an attitude correction plan at the moment. First step is a little bit of financial control through sanctions. More to come if they don't change behavior. Today US put on ice the sale of the F-35s. Sultan has to understand that has no power to compete with the US (same goes for Russia too - in due time) and do hostage negotiation. The game is not about Branson and Guilen. It's about misbehaving and not following orders. Erdogan thought he would get away with H. Attila and Zarab and eventually become a regional power.
    When you tighten the rope you must be prepared to survive if/when the rope breaks and Erdogan has no options there. US is still giving warnings to Turkey but if they don't change route to where the US wants them the end game would be to break Turkey into pieces and Erdogan knows that.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.