13/8/18

Μυροβόλος Χίος, παράθυρο στη θάλασσα, παράθυρο στη γνώση

Μουσείο Μαστίχας Χίου
Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων
Μία ευγενική πρόσκληση με έφερε στα ιερά χώματα της Χίου, τα ποτισμένα από το αίμα των δεκάδων χιλιάδων θυμάτων της οθωμανικής αγριότητος κατά τη Μεγάλη Σφαγή του 1822. Πήγα ως προσκυνητής της μνήμης του Αγίου Ισιδώρου, της Αγίας Μαρκέλλας και των άλλων Αγίων του νησιού. Προσήγγισα ως μελετητής του Ομήρου, του Κοραή και των πολυαρίθμων λογίων της Χίου. Έφτασα ως θαυμαστής της Χιακής φύσης, το μεγαλείο της οποίας αποκορυφώνεται στον Κάμπο με τα περιβόλια και στα φημισμένα Μαστιχοχώρια. Η Χίος της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, της λογιοσύνης και της ναυτοσύνης, είναι ένα παράθυρο διαρκώς ανοικτό προς τη θάλασσα και προς τη γνώση.
Άνοιξα αυτό το μεγάλο παράθυρο τρεις τουλάχιστον φορές κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου. Πρώτον, όταν επισκέφθηκα το Αρχαιολογικό Μουσείο στο κέντρο της πόλης της Χίου, της πρωτεύουσας του νησιού. Με εντυπωσίασε ιδιαιτέρως η μαρμάρινη πλάκα με την επιστολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς τον Δήμο της Χίου. Ο Μακεδόνας στρατηλάτης καλεί τους Χίους να επαναφέρουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, που είχαν καταργηθεί από τους Πέρσες κατακτητές, και να τιμωρήσουν τους μηδίσαντες, τους φιλοπέρσες προδότες. Ζητεί επίσης να τού στείλει η Χίος τριήρεις για την πανελλήνια εκστρατεία κατά των Περσών. Στο κείμενο γίνεται αναφορά στους θεσμούς και στους νόμους των Ελλήνων και η όλη επιστολή διαπνέεται από το πνεύμα της ενώσεως των Πανελλήνων υπό τον Αλέξανδρο.
Ξανάνοιξα το παράθυρο προς τη θάλασσα και προς τη γνώση, όταν επισκέφθηκα την καινούργια Βιβλιοθήκη «ο Άγιος Αγαπητός» της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών στο Βροντάδο, γενέτειρα πολυαρίθμων ναυτικών. Ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, έγκριτος θεολόγος και κλασσικός φιλόλογος, χάρισε πολλά βιβλία. Ήδη αρκετοί φίλοι της Χίου έσπευσαν να εμπλουτίσουν τη Βιβλιοθήκη με δωρεεές χρησίμων τόμων και σειρών. Η Βιβλιοθήκη εγκαινιάσθηκε στις 25.4.2018 από τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και οφείλει πολλά στη γενναιόδωρη διάθεση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μελετήσουν τα βιβλία της Βιβλιοθήκης στο εντυπωσιακό αναγνωστήριο, το οποίο σού ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο προς τη μαρτυρικη Μικρασιατική γη και προς τις Οινούσσες. Πολλοί από τους φοριαμούς της Βιβλιοθήκης δεν είναι στατικοί, αλλά μετακινούνται με σύγχρονα συστήματα για την ευκολότερη ανεύρεση των βιβλίων.
Το τρίτο μεγάλο παράθυρο μού δόθηκε ευκαιρία να το ανοίξω στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, το οποίο ιδρύθηκε στο Πυργί των Μαστιχοχωρίων από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Πραγματικά αξιέπαινη εργασία και πολύ διαφωτιστικό περιεχόμενο. Ας μού επιτραπεί μόνο μία επισήμανση: Μάλλον από αβλεψία στο φιλμάκι που προβάλλεται δεν κατονομάζονται οι Τούρκοι ως υπαίτιοι της Μεγάλης Σφαγής του 1822. Εύχομαι να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια.
Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 12.8.2018
Χάρτης Μαστιχοχωρίων – Μουσείο Μαστίχας Χίου

3 σχόλια:

  1. Η καρδιά και το κλειδί του Αιγαίου από στρατηγική άποψη είναι όλος ο χώρος του Πελληναίου, και αυτό ας μελετηθεί σοβαρά. Δεν είναι τυχαίο ότι συστηματικά κάποιοι εργάστηκαν για να ερημωθεί εντελώς από κατοίκους ολη η περιοχή.

    Η σύνδεση των λιμανιών της δυτικής Χίου με Ελληνικές εταιρείες είναι επιτακτική ανάγκη. Αντί αυτού, υπάρχει προγραμματισμός Τουρκικές εταιρείες να ελέγχουν τη σύνδεση Αττικής - Δυτικής Χίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλά φαινομενικά " μικρά" πράγματα που συντελούν στην διατήρηση του Ελληνισμού! Αυτά είναι που αναπτύσσουν και διατηρούν τον πολιτισμό ασκώντας μια αόρατη επιρροή μέσα μας! Ως Έλληνες μπορούμε λιτά και όμορφα να ζούμε με απλά πράγματα την ζωή μας! Αυτά αποτελούν μέρων των!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.